papryka - 32566 przepisów (strona:836/2172)

Makaron z sosem pomidorowo- paprykowym z natką pietruszki, orzeszkami pinii i parmezanem 117

bazie czerwonego wina z dodatkiem orzeszków pinii i parmezanu. Idealne danie w sezonie letnim. Składniki (na 1 porcję): 1/2 szklanki makaronu (użyłam bezglutenowego) 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej papryki 1/2 lamki czerwonego, wytrawnego wina 1/2 cebuli 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka orzeszków pinii(...)łyżka startego parmezanu Makaron gotuję al dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulkę i czosnek przez minutę. Dodaję pokrojoną paprykę. Smażę kilka minut. Pomidora obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do warzyw. Wlewam wino, redukuję. Dodaję bulion i duszę całość 5-6 minut. Doprawiam sos solą

Mango Papaja
Dorsz z sosem malinowym i pieczoną marchewką 353

przeciwnika ryb do tego, że one wcale nie są takie najgorsze… Przygotuj: Filety z dorsza Orzechy laskowe Tarty parmezan Miód Maliny Cytryna Oliwa z oliwek lub masło Marchew Ostra papryka Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Umyte i osuszony filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, kroimy w kostkę i układamy w naczyniu(...)piekarniku, przygotowujemy sos. Na rozgrzanej oliwie lub maśle podsmażamy maliny. Gdy owoce zmiękną, rozgniatamy je, dodajemy sok s połowy cytryny i otartą z niej skórkę. Dodajemy szczyptę ostrej papryki. Ilość malin zależy od tego, jak słodki chcemy uzyskać sos. Ja użyłem garści dojrzałych owoców. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną wody. Gotowe

MarcinChef
Pikantny gulasz z indyka dla prawdziwych twardzieli 176

chodzi mi tu o temperaturę :) Oczywiście można ją pominąć i  zrobić wersje lajt, dla wrażliwych :) pierś z indyka 3-4 papryczki chili 1 papryczka habanero 1-1,5 papryki 2-3 cebule 4-5 łodygi selera naciowego łyżka masła 2 kartony/puszki krojonych pomidorów pół szklanki kaszy 2-3 szklanki rosołu lub wody sól, świeżo mielony pieprz Pierś, dużą paprykę

Pora na pora
Bakłażan faszerowany pieczarkami i fetą 263

puszki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki sera feta 1 mała cebula garść natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki ser cheddar do posypania 1 łyżka oleju do smażenia Bakłażana umyć i przeciąć na pół. Miąższ naciąć nożem wzdłuż i w poprzek (tworząc drobną kostkę). Uważać żeby nie naciąć skórki bakłażana(...)się piecze przygotować farsz. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć cebulę a następnie dodać pieczarki. Przyprawić solą (1/2 łyżeczki), pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, suszoną papryką i oregano. Smażyć aż pieczarki wyraźnie zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać krojone pomidory. Gotować na patelni od czasu do czasu mieszając, aż farsz zgęstnieje. Bakłażana wyjąć z piekarnika. Przy pomocy

Bullio
SZASZŁYKI Z CUKINIĄ I POMIDORAMI 125

Składniki: ok. 800g łopatki wieprzowej  5-6 sztuk pieczarek 1 świeża papryka czerwona 200g pomidorów koktajlowych 1 cebula czerwona 1 cebula biała 1 sztuka małej cukinii marynata:  2 łyżki MUSZTARDY KIELECKIEJ DELIKATESOWEJ 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku tymianek oregano bazylia sól 1 łyżeczka papryki słodkiej dodatkowo: MUSZTARDA KIELECKA  GRILLOWA Sposób przygotowania: Z musztardy, oleju, czosnku

Prosto i Smacznie z Anetą
Sałatka ” Koperkowe kurcze” 157

style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Spróbujcie , może i Wam przypadnie do gustu . Składniki : 1 szklanka ryżu 1 puszka kukurydzy 2 wędzone udka kurczaka 1 pęczek koperku 2 kawałki papryki konserwowej ( dwie ćwiartki ) 3 liście musztardowca ( lub łyżeczka musztardy chrzanowej ) 1 pęczek szczypiorku 1 czubata łyżeczka curry 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu – czubate sól do smaku Ryż gotujemy(...)zimną wodą , tak samo jak makaron , wtedy się nie skleja i nie rozmięka za bardzo . Do ryżu na sitko wsypać kukurydzę i zostawić do porządnego odcieknięcia na około godzinkę . Paprykę siekamy , tak samo wszystkie natki : koperek , szczypiorek i liście musztardowca , przekładamy do miski , dodajemy pokrojonego i odspojonego od kości kurczaka , czosnek wyciśnięty praską , mieszamy . Następnie wsypujemy ryż z kukurydzą , majonez

Ogrodnik w podróży
Szaszłyki z kurczaka 161

talerza. Ot, mięso na patyku ! Szaszłyki z kurczaka Składniki: 16 szaszłyków 800 g filetów z kurczaka, u mnie odfiletowane udka 1 cukinia, około 400 g 2 żółte papryki 250 g koktajlowych pomidorów 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku świeże gałązki rozmarynu Marynata do kurczaka 3 łyżki ketchupu 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 łyżki oliwy 1 cebula(...)pieprz do smaku Pokrój mięso na w miarę równe kawałki. Wymieszaj składniki na marynatę, dodaj mięso, wymieszaj i marynuj przez godzinę lub pozostaw na noc w lodówce. Pokrój paprykę i cukinię w dosyć dużą kostkę. Wymieszaj z oliwą, pomidorami i przyprawami. Jeśli używasz drewnianych patyków do grilla namocz je w wodzie przed użyciem. Nadziej mięso na przemian z warzywami

codojedzenia
Gulasz z cieciorki i papryki 209

Uzupełnilam ostatnio zapasy roślin strączkowych. Na swoją kolej czekają np.: fasola, groch i soczewica. Na pierwszy ogień poszła cieciorka i zrobiłam gulasz z cieciorki i papryki, rewelacyjne danie wegańskie. Przygotowanie tej potrawy zajmuje naprawdę mało czasu, a jest bardzo smaczna i sycąca. Ja bardzo lubię gulasz z cieciorki z kaszą kuskus, ale można go podawać również np. z ryżem albo(...)kaszą jaglaną. Składniki: 300g cieciorki 2 papryki (w różnych kolorach) 400g pomidorów krojonych z puszki 2 łyżki oliwy lub oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 ostra papryczka chilli lub 1 łyżeczka płatków 1 szklanka wywaru warzywnego natka pietruszki sól pieprz Cieciorkę zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości około godziny. Można również użyć gotową cieciorkę

kuchnia doski
Gulasz cukiniowy 198

Sycący i wydajny pomysł na obiad Składniki: 0,5 kg szynki wieprzowej 2 cebule 1/2 dużej cukinii 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do gulaszu sól, pieprz słodka papryka … Czytaj dalej Gulasz cukiniowy

czarrna od kuchni
Pierś kurczaka z pomidorami i mozarellą 251

danie, które praktycznie robi się samo. Poniżej przedstawiam przepis na dwie osoby. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pomidor 1 kulka mozarelli kilka średnich ziemniaków sól pieprz czosnek papryka tymianek rozmaryn oliwa z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Młode ziemniaki wystarczy tylko dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Jeśli wykorzystujemy stare ziemniaki, wówczas należy obrać(...)kieszonkę wkładamy kilka plasterków pomidora i mozarelli. Zamykamy kieszonkę i doprawiamy je z wierzchu solą i pieprzem. Ziemniaki przekładamy na blaszkę. Polewamy oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, papryką w proszku i tymiankiem. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły wszystkie ziemniaki. Kurczaka i ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Danie jest gotowe

Jacob Tastes
Meksykańska sałatka w miseczkach z tortilli 194

jesteście spragnieni większej ilości kulinarnych inspiracji to zapraszam na stronę Warzywne Inspiracje Bonduelle . Składniki: mieszanka meksykańska Mexico Bonduelle 425 ml 1 główka sałaty 4-5 szt. ogórka 1 szt. papryki 1 szt. pomidora 3-4 szt. rzodkiewki 1 op. tortilli Dodatkowo: przyprawa mieszanka ziół pieprz sól 2 łyżeczki oliwy z bazylią Wykonanie: Miseczki z tortilli: Z płatów tortilli wyciąć(...)Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 170*C, około 10 minut (do zarumienienia i stwardnienia miseczek). Wyjąć i ostudzić. Sałatka: Sałatę umyj, osusz, porwij na kawałki i wrzuć do miski. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić. Ogórki również pokroić i wrzucić do miski. Mieszankę Mexico odsączyć na sitku i dorzucić do miski. Wszystkie składniki wymieszać z pieprzem, solą, przyprawami i dwoma łyżeczkami

Kulinarna (nie)codzienność
Sałatka izraelska Nidy Degutiene 179

drobno pokrojone warzywa, a jej wariantów jest tyle, ilu... kucharzy :) Składniki - proporcje dla 6 - 8 osób 6-8 małych ogórków 5-6 dojrzałych pomidorów 1-2 czerwone lub żółte papryki 1 mała czerwona cebula pół szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki pół szklanki świeżo posiekanej mięty 3 łyżki świeżego soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki soli Przygotowanie(...)Pokrój ogórki w drobną kostkę. Przekrój pomidory na pół, usuń miąższ z pestkami, a resztę posiekaj w drobną kostkę. Przekrój papryki na pół i usuń z nich środek, następnie je także pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę możliwie najdrobniej. Wymieszaj składniki w dużej misce, dodaj natkę i miętę. Skrop sałatkę oliwą i sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą. Dobrze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka "do grilla" 185

taką właśnie własną propozycję sałatki do grilla i u każdego spełnia ona swoje zadanie najlepiej jak się da :-) Moja propozycja jest taka: SKŁADNIKI sałata lodowa żółta papryka rzodkiewka szczypior koperek sól ziołowa olej aromatyzowany czosnkiem (specjalnie nie podaję proporcji, bo w przypadku tego konkretnego przepisu są one zupełnie bez znaczenia - dodajcie składniki w ilościach, w jakich najbardziej je lubicie(...)będzie najlepiej) Sałatę rwiemy na kawałki, paprykę kroimy w paski, rzodkiewkę w półplasterki, a szczypior i koperek drobno siekamy. Olej mieszamy z solą i dolewamy do pozostałych składników, a następnie dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut (ale nie za długo, żeby warzywa za bardzo nie "zwiędły" od soli) i podajemy do dań grillowanych (albo innych jeśli tylko macie taką ochotę

Czary - gary w kuchni
Kolorowa sałatka ryżowa z tuńczykiem 221

potrzeby chwili (i przy okazji porządków w spiżarni). Jest bardzo smaczna, chrupiąca, z mnóstwem warzyw.  Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu (u mnie basmati) 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 cebulki dymki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu  sól, pieprz Przygotowanie: Ryż dokładnie ostudzić. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy, paprykę

Cakes By Kejt
Sałatka z sałatą rzymską, szynką i sosem czosnkowym 140

Sałatka powstała przy okazji przygotowywania innego dania.  Składniki 1 sałata rzymska 1 ogórek 1 czerwona papryka 3 jajka sól pieprz sos czosnkowy ocet balsamiczny z sokiem figowym 150 g gotowanej szynki 1 cebula świeży tymianek   Przygotowanie Sałatę umyłem, oderwałem liście, które po osuszeniu porwałem na mniejsze kawałki. Paprykę umyłem, oczyściłem z nasion, pokroiłem w paski. Ogórka obrałem, pokroiłem

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania