sałatce oryginalności. Sałatka: 1 opakowanie mixu sałat 1 opakowanie rukoli 2 filety z kurczaka 150g twardego sera cheddar 100g suszonej żurawiny 2 francuskie sosy sałatkowy olej sól, pieprz, papryka wędzona Grzanki: 1 bagietka, u mnie pelnoziarnista 50g masła 2-3 ząbki czosnku sól 1. Filety kroimy w kostkę. Posypujemy solą, pieprzem i papryką, podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Łączymy
Szefowa kuchni6/2016"> Zapraszam do przygotowań! Składniki: 8 podudzi z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 5 łyżki musztardy Dijon 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka ostrej papryki 6 listków szałwii, drobno posiekanych 2 gałązki rozmarynu 8 plastrów wędzonego boczku 100 ml białego wina sól, świeżo mielony pieprz szczypiorek do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN +marynowanie POZIOM TRUDNOŚCI(...)ŁATWY 1. Przygotowania najlepiej zacząć z samego rana. W misce mieszamy oliwę, musztardę, czosnek, ostrą paprykę, listki szałwii i jedną gałązkę rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy kurczaka, dokładnie obtaczamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Każdą nóżkę kurczaka owijamy plastrem boczku, spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy
My Culinary Artktórego możemy dodać wszystko co lubimy :) Składniki: 400 g makaronu spaghetti (lub każdy inny) 400 g szpinaku (ja miałam mrożony) 2 szt. cukinii 4 szt. marchewki 1 szt. papryki 1 puszka cieciorki gotowanej na parze 150 g sera mozarella 2 flety z kurczaka 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 szklanka bulionu 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, bazylia, oregano(...)Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok. Filety z kurczaka pokrój i podsmaż na patelni z cebulą i czosnkiem. Dopraw przyprawą gyros. Szpinak rozmroź, cukinię, paprykę oraz marchewkę pokrój i wsyp na głęboką patelnię, chwilę podsmaż. Dodaj cieciorkę, bulion i duś na małym ogniu 5-7 min. Dopraw do smaku. Wsyp podsmażonego kurczaka z cebulką, dodaj
Kulinarna (nie)codziennośćkuchni. Dlatego też staram się nawet tradycyjne ziemniaki przyrządzać w różny sposób. Co powiecie na takie wykonanie? Składniki: 1 kg ziemniaków 5 łyżek smalcu 3 cebule 1 łyżka słodkiej papryki sól do smaku 1 szklanka śmietany natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obrać i obgotować w osolonej wodzie (uważać aby nie rozgotować). W innym garnku rozgrzać smalec, dodać paprykę i posiekaną cebulę
Tradycyjna Kuchnianieduże cebule 3-4 ząbki czosnku odrobina oleju ( u mnie kokosowy rafinowany ) 2 kawałki kiełbasy (u mnie jakaś śląska) 1 szklanka kaszy bulgur pszenny przecier pomidorowy sól pieprz papryka mielona ostra lub łagodna koperek świeży cukier kurkuma liść laurowy ziele angielskie ciecierzyca konserwowana Sposób przygotowania: No to lecimy. Zaczęłam od krojenia. Cukinię w półksiężyce, kiełbaskę trochę w kostkę trochę(...)plasterki, cebulę w kostkę. Wzięłam większy garnek, wlałam na dno coś około jednej łyżki oleju i na rozgrzany olej wrzuciłam cebulę i ją zeszkliłam, dość obficie posypałam mielona papryką, możecie posypać łagodną. Potem na to poszła kiełbasa, smażyłam chwilkę, potem czosnek i po chwili cukinia, podlałam odrobiną wody i przykryłam garnek. Dusiłam do momentu, w którym cukinia była lekko miękka
Blondynka Gotujezastąpi obiad. Ps. głosy w akcji Gotowanie za głosowanie możecie oddawać tutaj. Składniki na 2 porcje: 200g bobu 100g kuskusu 1 pomidor ½ czerwonej cebuli ½ puszki tuńczyka w sosie własnym ½ papryki (u mnie biała) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Sól Pieprz Przygotowanie: Kuskus przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, następnie obierz(...)łupinek. Paprykę, cebulę i pomidora (pozbawiając ziaren nasiennych) pokrój w drobną kostkę. Dodaj odsączonego tuńczyka z puszki. Następnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sałatki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i polej olejem lub oliwą. Ponownie całość wymieszaj. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówkołderką z sera, połączone z przesmażonym boczkiem. To propozycja posiłku, który świetnie się sprawdzi w te deszczowe dni. składniki dla czterech osób 200 g podwędzanego boczku 1 papryka żółta 1 kalafior 5-6 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g miękkiego żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy sól, pieprz sposób wykonania Ziemniaki gotujemy(...)ziemniaki obieramy z łupin, dzielimy na ćwiartki i wkładamy do żaroodpornego naczynia, dokładany cebulę pokrojoną w piórka, drobno posiekamy czosnek, oraz pokrojoną w paski paprykę. Warzywa solimy, pieprzymy, polewamy oliwą i mieszamy. Następnie pomiędzy ziemniaki i cebulę układamy kalafiora podzielonego na różyczki. Teraz na całość rozkładamy przesmażony boczek i wkładamy nasze
Miód i pieprzmąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 20 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukry 100 gram kabanosów drobiowych 150 gram sera żółtego pół papryki czerwonej pół pęczak szczypioru 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki prażonej cebulki 3 łyżki kukurydzy konserwowej Papilotki do muffinek PapilArt Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy w grubsze plasterki, paprykę
Bajeczna Kuchniatowarzystwie kluseczek będzie naprawdę pyszny. Składniki: 1kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2 ząbki czosnku olej 2 płaskie łyżki mąki 500ml bulionu szklanka zielonego groszku sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, majeranek, cynamon Sposób przygotowania: W rondlu podgrzewamy odrobinę oleju. Cebule siekamy w pól plasterki, czosnek w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy na tłuszczu do zeszklenia. Dodajemy mięso uprzednio umyte(...)posiekane w dowolnej wielkości kostkę. Mięso doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, majerankiem i odrobiną cynamonu. Przesmażamy aż mięsa się zetnie. Podlewamy bulionem (ja użyłam drobiowego) i zmniejszamy ognień. Dusimy pod przykryciem przez godzinę. Jeśli płyn w tym czasie za bardzo się zredukuje możemy podlać mięso woda lub bulionem. Dodajemy obrany i opłukany groszek i gotujemy
Pyry na Gazprzyrządzić takie samemu w domu. O to pyszne soczyste w delikatnej chrupiącej panierce skrzydełka, którym nie oprze się nikt. Składniki: 1 kg skrzydełek słodka mielona papryka czosnek granulowany pieprz cayenne (chilli w proszku) sól ciasto 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki mleka słodka mielona papryka sól, pieprz cayenne dodatkowo mąka pszenna do panierowania olej
magiczna kuchnia Kasiulubionej sałaty 400-500g truskawek 4-5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 1-2 łyżek z cytryny zioła prowansalskie, oregano ząbek czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka Przygotowanie : W miseczce przygotować dressing - wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami oraz solą i pieprzem. Bekon mocno zgrilować, aby był chrupiący, najlepiej na grilu(...)opiekaczem (górną grzałką). Zdjąć i przestudzić. Pokroić lub pokruszyć na drobne kawałki. Pierś z kurczaka pokroić na grube plastry (około 1cm), posolić, popieprzyć i posypać słodką i ostrą papryką. Następnie zgilować, jeżeli robicie to na grilu elektrycznym wystarczy kilka minut. Gdy mięso będzie upieczone ułożyć na desce i przestudzić, a następnie pokroić w kostkę. Truskawki odszypułkować i pokroić
Codzienne Gotowanieoscypek :) Polecam! Zapiekanka makaronowa z cukinia i oscypkiem 1-2 cukinie, ilość zależy od wielkości 300 g makaronu muszelki sól 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta płatków chili 1 puszka krojonych pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz 10 plasterków sera typu oscypek Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cukinie myjemy i kroimy w plastry(...)Obsmażamy je lekko na odrobinie oliwy, na rumiano, z obu stron. Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy minutę. Posypujemy papryką, chili i szczyptą soli, smażymy dalszą minutę. Wrzucamy pomidory i przecier. Mieszamy i dusimy ok 5 minut. Łączymy z makaronem. W naczyniu do zapiekania układamy kolejno: plastry cukinii, połowę farszu makaronowego, 5 plasterków sera, pozostała cukinię
Dzieje kuchennej Wiewióryszpinaku 1 łyżka oleju roślinnego 1 małe czerwone chili, bez nasion i bardzo drobno posiekane 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz starty ser do posypania słodka lub ostra mielona papryka, do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 o C. Przygotuj blaszkę do zapiekania wyłożoną papierem do pieczenia lub tak jak ja patelnię żeliwną. Na małej patelni rozgrzej(...)Natnij piersi w paski o szerokości około 2 cm do połowy jej grubości i dopraw solą i pieprzem. Napełnij nacięcia mieszanką ze szpinakiem i ricottą, posyp startym serem i papryką i umieść na przygotowanej blaszce. Na tym etapie można włożyć kurczaka do lodówki i upiec w terminie późniejszym. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20-25 minut (w zależności
karmelowypoprzedniej - jednak tym razem zamiast wołowiny trafiła się upieczona przez Teściową pierś z kaczki. Składniki wypieczona pierś kaczki 2-3 garście mixu sałat z rukolą 1 pomidor malinowy 1/4 papryki żółtej 1/4 papryki czerwonej 2 ogórki gruntowe kilka piór cebuli czerwonej garść pestek słonecznika szczypta pieprzu cytrynowego 2-3 łyżki oliwy zz pestek dyni szczypta soli szczypta ziół prowansalskich
Kuchnia po mojemusmaczne kotlety mielone nieco odmienne od tradycyjnych, gdyż z dodatkiem ryżu i pieczarek. Składniki (na ok 10 kotletów): 500 g mięsa mielonego 100 g ryżu 250 g pieczarek jajko papryka ostra, papryka wędzona, pieprz ziołowy, sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Mięso mielone
e-PrzepisyKulinarne