papryka - 32566 przepisów (strona:835/2172)

Gołąbki w skórkach 250

inny smak.     Składniki: - 1/2 kg mielonej łopatki - 15 dkg ugotowanego na sypko ryżu - 1/4 małej kapusty - 3-5 skórek z kurczaka - sól, pieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż, mięso i kapustę. Doprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
Razowa Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami 212

Dzięki przyprawom jest bardzo aromatyczna. 12 razowych płatów lasagne 500 g mięsa mielonego 190 g koncentratu pomidorowego 200 g pieczarek 3 cebule 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Chilli pieprz cayeński Oregano Liść lubczyku 250 g żółtego sera Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 3,2% 1 łyżeczka suszonego koperku Szczypta(...)podsmażamy cebulę, dodajemy mięso mielone. Gdy lekko zmięknie i zmieni kolor dokładamy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu wlewamy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką, chilli, oregano i lubczykiem. W osobnym garnku rozpuszczamy masło. Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania zasmażki. Cały czas mieszając dolewamy partiami mleko. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu (konsystencja śmietany

VioletoweKucharzenie
Najprostsze łazanki z białej kapusty. Pyszny i tani obiad. 370

dodaje się sporą ilość makaronu, Wy możecie przygotować go z mniejszą. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Składniki: 3/4 mniejszej główki białej kapusty 2 czerwone cebule 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 kiełbasa podwawelska 8 większych pieczarek (około 250 g) – używam same kapelusze makaron łazankowy – ilość wg upodobań od 250 g do 500 g sól i pieprz do smaku(...)podsmażamy. Dodajemy do pieczarek i cebuli. Gdy kapusta ugotuje się do miękkości odsączamy ją na sitku, a następnie dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką, całość podsmażamy około 5 minut. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Na koniec wszystko łączymy z ugotowanym makaronem (ilość wg indywidualnych upodobań). Smacznego

Słodkie okruszki
Szaszłyki w miodowo-sojowej marynacie 302

smaku, niezbyt wyraziste (co kojarzy się z zazwyczaj obficie obsypanymi przyprawami szaszłykami).  500g mięsa z udek kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu szczypta pieprzu i ostrej papryki 3 łyżki sezamu 1. Mięso kroimy w niezbyt grubą kostkę. W misce mieszamy sos sojowy, miód, pieprz, paprykę i sezam. Łączymy z mięsem i dokładnie mieszamy by marynata obtoczyła każdy

Szefowa kuchni
Grillowane wiosenne szaszłyki z kurczaka w marynacie cytrynowo ziołowej 159

Pogoda jest piękna, więc i mój elektryczny grill rozpoczął swój kolejny sezon. Kurczak z cukinią, papryką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi w marynacie z ziół, czosnku i cytryny ! Mmmmmmniaaam ! Składniki: 1 pierś z kurczaka kilka komidorków koktajlowych 6 pieczarek papryka cukinia Marynata: 6 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju) 2 ząbki czosnku 3 łyżki ziół - ja użyłam rozmaryn, bazylia, oregano

Tradycyjna Kuchnia
Kapuśniak z młodej kapusty 184

tylko tym co muszą dbać o linię. Składniki: główka młodej kapusty 0,5 l. przecieru pomidorowego 2 cebule włoszczyzna 7 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe sól, pieprz słodka papryka cukier pęczek koperku Sposób przygotowania: Włoszczyznę oczyszczamy i obieramy. Zalewamy 2 litrami wody. Wrzucamy ziele i liście. Dodajemy łyżeczkę soli i cukru. Gotujemy do miękkości. Warzywa wyciągamy. Marchew zachowujemy. Cebulę(...)oliwie. Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy do wywaru razem z cebulą. Gotujemy do miękkości kapusty. Dokładamy przecier i marchew pokrojoną w plasterki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podajemy z posiekanym koperkiem Czas przygotowania: 1,15 h Koszt: ok. 10 zł Ilość porcji

Pobite gary Barbary
Pasiasta sałatka z cukinii 143

powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Składniki 1 mała cukinia 1 mała marchewka (opcjonalnie) 1 papryka (żółta lub czerwona) 1 opakowanie sera koziego lub owczego lub sera mozzarella lub sera feta pół pęczka rzodkiewek pół pęczka świeżej mięty kilka liści sałaty melasa z granatu lub aromatyzowana(...)oliwa lub ulubiony dressing  sól i pieprz do smaku Przygotowanie Warzywa umyć i osuszyć. Paprykę, cukinię i marchewkę pokroić na bardzo cienkie plastry - najwygodniej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw z szerokim ostrzem (jak na zdjęciu poniżej) Rzodkiewkę pokroić w kostkę, liście mięty posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać pokrojony w kostkę ser i przyprawić aromatyzowaną oliwą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa z czerwonej soczewicy 141

kawałek selera 4-5 ziemniaków 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano ostra i słodka papryka sól pieprz Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka, podlewamy 2 łyżkami wody i smażymy do momentu kiedy pomidory będą się rozpadać. Cebulę i czosnek drobno siekamy(...)kostkę i gotujemy do miękkości. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy przesmażone pomidory i koncentrat pomidorowy. Zioła rozcieramy w dłoniach i wsypujemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smacznego

kuchnia doski
Kotleciki curry z kaszy bulgur i dip z melasy z granatu 181

łyżka skrobi kukurydzianej (płaska) 1 łyżka bułki tartej (płaska)  4 łyki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki chili w proszku (lub papryki ostrej) 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 szczypty gałki muszkatołowej sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Dip: 4 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego) 1/2 łyżeczki melasy z granatu

Di gotuje
szybkowar-szynka w sosie cebulowym... 185

Składniki: szynka wieprzowa 1,5 kg, czosnek niedźwiedzi  1 łyżka, olej rzepakowy 6 łyżek, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, cebula 5 sztuk, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1 kg, surówka - jaką lubisz z oleju, czosnku niedźwiedziego, papryki, kucharka, pieprzu wymieszać maryntę, natrzeć dobrze całą

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak w sosie pomidorowym ze szparagami 173

dwóch osób potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka 10-12 szparagów 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyzki masła pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz 3/4 szklanki bulionu  pół szklanki śmietany do zup i sosów 350-400 ml przecieru pomidorowego w kartonie szczypta posiekanej natki pietruszki szczypta parmezanu Kurczaka polewamy oliwą(...)nacieramy zmiażdżonym ząbkiem czosnku, papryką słodką i ostrą, solą oraz pieprzem - pozostawiamy na 1-2 godziny w lodówce.  Na rozpuszczonym tłuszczu smażymy filety po 3-4 min  z każdej strony, następnie zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez około 5-7 min , co jakiś czas obracając filety.  W międzyczasie gotujemy szparagi - 4-5 min. Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami

Kolejny blog o gotowaniu
Kolorowa zapiekanka makaronowa pod serową pierzynką 148

Cała reszta to już kwestia naszej inwencji twórczej, naszych smaków i upodobań. A serki dopełniają całości smaku ...:) Składniki: 300 g szynki wieprzowej bez kości 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 3 szklanki kolorowego makaronu puszka groszku konserwowego 200 g. śmietany 18% 125 g. mozzarelli 200 g. sera typu feta w kostkach 1 pomidor świeże oregano świeży majeranek świeży rozmaryn zioła(...)dente w osolonej wodzie. Naczynie żaroodpornej wysmarowujemy masłem. Na jego dnie układamy makaron. Następnie układamy kolejne warstwy: usmażoną szynkę, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz zielony groszek. Następnie 200 g śmietany doprawiamy solą i pieprzem i  wylewamy ją na groszek. na wierzch zapiekanki układamy pokrojoną w półplasterki mozzarelle oraz rozrzucamy kostki fety. Na górze

Taste Therapy
Grillowane paprykowe podudzia z talarkami i cukinią 147

podane.  Tradycyjne danie, fajnie doprawione to takie moje grillowanie ulubione.    Soli w tym daniu nie dodałam, a smak i tak uzyskałam. Składniki: marynata: 1 mała papryka czerwona, 1 łyżeczka sosu chili, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 łyżki octu winnego z białego wina, 2 łyżki wody niegazowanej, ponadto: 10 szt. podudzi z kurczaka, ziemniaki, młoda cukinia(...)łyżeczka rozmaryny suszonego, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka cukru trzcinowego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Marynata: Paprykę oczyszczamy i kroimy na małe części. Miksujemy za pomocą blendera, dodajemy pozostałe płynne składniki i ponownie miksujemy. Umyte i osuszone podudzia dokładnie obtaczamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny. Podudzia grillujemy na tackach aluminiowych

Moniki Smakołyki
Kalafior marynowany z papryką do słoików na zimę 193

kalafior zatem moja kolejna propozycja na przetwory z kalafiorem w roli głównej ! Polecam także kalafior marynowany w przecierze pomidorowym kalafior marynowany z marchewką Składniki: 1 kg kalafiora 4 czerwone papryki 1 biała cebula składniki na zalewę: 8 szklanek wody 8 łyżek cukru 3 szklanki octu 2 łyżki soli pieprz czarny ziarnisty ziele angielskie gorczyca Wykonanie: Kalafior oczyścić i podzielić(...)różyczki- następnie zalać wodą i gotować przez 3 minuty. Odcedzić ułożyć w wyparzonych słoikach razem z pokrojoną cebulą i papryką. Do każdego słoika dajemy po kilka ziaren przypraw. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać warzywa w słoikach, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym 193

połoniny bieszczadzkie, zielenina i szpinak... Składniki na 4 roladki: 2 duże filety kurczaka 150 g świeżego szpinaku szpinaku 2 ząbki czosnku garść płatków migdałowych sól, pieprz, suszony czosnek, suszona papryka szczypta włoskich ziół olej do smażenia Do sosu: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki mały pęczek koperku sól lub przyprawa warzywna, pieprz, szczypta włoskich ziół 2/3 szklanki śmietanki(...)Każdy filet przekroić na pół i delikatnie rozbić na cienki płat, najlepiej przez folię spożywczą. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i ziołami. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Szpinak przyprawić na patelni solą i pieprzem i udusić na 2 łyżkach wody i łyżce oleju, dodać zmiażdżony czosnek. Ostudzić. Dodać migdały i wymieszać. Na filetach rozprowadzić szpinak

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania