papryka - 32566 przepisów (strona:820/2172)

Kurczak z jarmużem w cieście francuskim 239

Składniki: -pierś z kurczaka -ser feta -jarmuż -suszone pomidory w zalewie -ciasto francuskie -sól, pieprz, curry, słodka papryka -oliwa -ząbek czosnku -jajko Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka należy przyprawić solą, pieprzem, curry, słodką papryką i nasmarować oliwą. Smażymy na patelni grillowej. 2 . Jarmuż dokładnie myjemy, smażymy na maśle i dodajemy posiekany ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą. 3 . Na cieście

Coś z niczego
Sałata z natką pietruszki i warzywami 139

tego celu jogurt naturalny, kefir, serek wiejski, maślankę. Powstała sałata jest dzięki temu lżejsza. Składniki: sałata maślana 1 duży gęsty jogurt naturalny garść świeżej natki pietruszki 1 średnia papryka czerwona 1 średni ogórek zielony sól, pieprz, brązowy cukier - do smaku, wedle uznania Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa myjemy, ogórka obieramy ze skórki. Ogórka kroimy(...)cienkie talarki lub trzemy na tarce. Paprykę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy w misce, dodajemy jogurt i przyprawiamy do smaku. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z fasolki szparagowej i ogórków - na zimę. 1038

słodka ale i lekko pikantna z pomidorowym sosem, natomiast sam przepis poszedł w świat zanim jeszcze go spisałam, bo już znalazł swoich wielbicieli. Można zmodyfikować składniki np. dodać też paprykę czy pomidory i zrobić coś jeszcze bogatszego w smaku. Zachęcam do przygotowania, bo lato w słoiku zamknięte musi być :-) Składniki (wyjdzie około 7-8 litrów): 2 kg fasolki szparagowej(...)marchwi pół szklanki oleju 1 szklanka octu 10% 500 ml koncentratu pomidorowego  3 łyżki soli 1,5 szklanki cukru pół łyżeczki pieprzu łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku Wykonanie: Fasolkę obrać, umyć i gotować w posolonej wodzie przez 20 minut (musi być miękka ale sprężysta). Ja na tą ilość fasolki do 4 litrowego garnka daje łyżkę soli. Odcedzić, pozwolić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Klopsiki z indyka z cukinią i bakłażanem 136

Wystarczy dorzucić do niego bagietkę i obiad gotowy. Smacznie i szybko. Składniki: 1 młoda cukinia 1 bakłażan 300 gram mięsa mielonego z indyka Pomidory krojone z puszki 1 czerwona papryka Kilka pieczarek 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej Mleko około 50 ml Olej Sól Pieprz 3 ząbki czosnku Wykonanie: Bułkę tartą zalewamy mlekiem ( tak aby bułka stała się wilgotna(...)Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy małe klopsiki. Podsmażamy je na patelni z każdej strony. Cukinię i bakłażana kroimy w dużą kostkę i umieszczamy również na patelni. Smażymy razem. Paprykę kroimy na małe kawałki a pieczarki w plasterki. Dodajemy do całości. Na koniec dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Dusimy pod przykryciem około

Smaki Ewy
BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ 179

spowite w ciepłym słońcu i piaskowej ziemi.Taki ma być ten Bigos.Zapraszam.   3 CEBULE 30DAG. BOCZKU WĘDZONEGO 1KG.KISZONEJ KAPUSTY 40 DAG.ŁOPATKI 2 PĘTKA KIEŁBASY JAŁOWCOWEJ VEGETA PIEPRZ SÓL PAPRYKA CZERWONA W PROSZKU 1 LAMPKA CZERWONEGO WINA WYTRAWNEGO KILKA ZIAREN JAŁOWCA I ZIELA ANG. LISTEK LAUROWY GRZYBKI SUSZONE -NAMOCZYĆ KILKA SUSZONYCH ŚLIWEK SMALEC ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ I DUSIMY(...)RONDLU NA SMALCU,DORZUCAMY POKROJONY W KOSTKĘ BOCZUŚ WĘDZONY I SMAŻYMY RAZEM.DODAJEMY MIĘSO POKROJONE W KAWAŁKI I PRZYPRAWIAMY VEGETĄ ,PIEPRZEM,SOLA ,PAPRYKĄ,WRZUCAMY POKROJONĄ W PLASTRY OBRANĄ ZE SKÓRY KIEŁBASĘ,,GZYBKI I SUSZONE ŚLIWKI,DUSIMY Z GODZINĘ.NA KONIEC DODAJEMY POSIEKANA KISZONA KAPUSTĘ I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI.DODAJEMY LISTEK LAUROWY I ZIELE,JAŁOWIEC  A POD KONIEC DUSZENIA LAMPKĘ WINA

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kapuśniak ze świeżo kiszonej kapusty oraz zupa wietrzenie lodówki :) 133

garście żółtej fasolki -dwie małe, młode marchewki -jeden korzeń pietruszki -plaster korzenia selera -jedna duża cebula  -cztery młode ziemniaczki -dwie papryczki chili -jedna mała cukinia -pół papryki żółtej -dwa liście laurowe -cztery ziela angielskie -gałąź kopru, selera zielonego, garść zielonej pietruszki -butelka soku pomidorowego 330 ml -łyżka keczupu łagodnego -sól, pieprz  -olej(...)cebulę, dodajemy oczyszczoną z nasion i drobno pokrojoną papryczkę chili. Chwilę razem podsmażamy i dodajemy do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy krótko pokrojoną w paski paprykę żółtą oraz pokrojoną w półplasterki cukinię. Dodajemy do zupy. Wlewamy sok pomidorowy, zagotowujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i keczupem. Wyciągamy gałązki zieleniny  i wylewamy na talerz

Kulinarne przemyslenia
Sałatka paprykowa 226

Bardzo prosta sałatka. Wbrew pozorom łagodna w smaku. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Składniki: -słoik papryki konserwowej -20 dag żółtego sera -2-3 ogórki kiszone -4-5 jajek ugotowanych na twardo -2 cebule -mały słoiczek majonezu -pieprz, sól do smaku Cebulę obrać, drobno posiekać i sparzyć. Paprykę odsączyć i pokroić w paski. Jajka i ogórki pokroić

Kulinarne przemyslenia
Pierogi z farszem pizza 553

litra śmietana gęsta 2 łyżki oregano do smaku sól do smaku Składniki na farsz: filet z kurczaka podwójny 1 szt Pieczarki 1/2 kg Kukurydza konserwowa 1/2 puszki Cebula biała Papryka czerwona 1 szt Ketchup 1 łyżka Ser żółty 20 dag przyprawa do pizzy Jajo kurze 1 szt. Wykonanie: Zarobić rozczyn z drożdży: 1 łyżki mleka, 1 łyżki cukru, 1 łyżki(...)między czasie filet pokroić w kostkę, wymieszać przyprawą do pizzy i usmażyć na oleju złociście. Do przestudzonego mięsa dodać ketchup, starty ser, lekko przysmażoną z cebulę, pieczarki, drobno pokrojoną paprykę i kukurydzę- wszystko dokładnie wymieszać. Podrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Posmarować rozmąconym jajkiem. Gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do temperatury

Tradycyjna Kuchnia
Podpłomyki z cukinią i czarnuszką 145

razem postanowiłam dodać ją do chlebków z patelni. Najlepiej smakują mi jeszcze gorące, są wtedy bardziej chrupiące. Cukinia delikatna w smaku świetnie smakuje w połączeniu z czarnuszką, ostrą papryką i świeżą miętą. Podpłomyki można podać solo lub jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych lub traktować jako zwykłe pieczywo. Podłomyki z cukinią i czarnuszką Składniki: 1 1/2 - 2 szklanki mąki(...)pszennej woda 1/2 małej cukinii 2 łyżeczki czarnuszki 1 szczypta ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, jeśli nie lubisz ostrych smaków, pomiń ten składnik) sól Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę. Cukinię ścieramy na tarce na największych oczkach i przekładamy do miski z mąką. Dodajemy ziarenka czarnuszki, sól i stopniowo wodę. Wyrabiamy ciasto, jeśli potrzeba, dodajemy więcej mąki lub wody. Przekładamy

Moja smaczna kuchnia
Placuszki z cukinii podane z kwaśną śmietaną 1118

kwaśną śmietaną. Tu znajdziecie placuszki z dyni i cukinii . Składniki (2 porcje): 1 duża cukinia 1 mała cebula 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka olej roślinny do smażenia Wykonanie: Na tarce o dużych oczkach zetrzyj cukinię i cebulę. Dodaj jajko, mąkę, pieprz i słodka paprykę – bez soli ! Na dobrze rozgrzanej patelni układaj po łyżce

Moja pasja smaku
Zrazy z karkówki z mięsem mielonym 224

mielonego i warzyw. Wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, podałam je z kaszą gryczaną paloną oraz surówką. Składniki: 1,5 kilogram karkówki 0,5 kilogram mięsa mielonego  1 czerwona papryka 1 cebula 1 mały słoiczek pieczarek marynowanych 1 jajko 1 kajzerka Sól, pieprz Musztarda Majeranek 2 żabki czosnku 2-3 łyżki mąki pszennej  3 listki laurowe 3 ziela angielskie(...)ziaren pieprzu Olej do smażenia Wykałaczki Kasza gryczana Stoisław Sposób przygotowania: Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, cebulę obieramy, pieczarki odsączamy z zalewy, wszystko kroimy w drobną kostkę. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy pokrojone warzywa, namoczoną i odciśnięta bułkę tarta, wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Karkówkę kroimy na cienkie plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem

Bajeczna Kuchnia
Gulasz z udźca indyka i ryż z marchewką i groszkiem 143

może być inne mięso) 1,5 szklanki bulionu drobiowego (ew. wody)   1- 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2-3 ziarenka pieprzu kolorowego 1 szczypta majeranku (solidna) papryka słodka (w proszku) 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz Dodatkowo: mąka (użyłam bezglutenowej) olej  Ryż: 120-130g ryżu  1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem (*) 1-2 łyżki(...)masła sól   Udziec (bez skóry) należy umyć, osuszyć, pokroić w paseczki lub grubszą kostkę i wymieszać z papryką, solą oraz pieprzem. Całość odstawić na 1 godzinę do lodówki, a następnie przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Mięso oprószyć mąką, obsmażyć z każdej strony i umieścić w garnku. Dodać bulion, ziele angielskie, ziarenka pieprzu kolorowego, listki laurowe i tak przygotowane

Di gotuje
Kurczak duszony w mleczku kokosowym 143

sporo przepisów z kuchni hinduskiej. Głównie są to mięsa. 1 kurczak 1 puszka mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki imbiru 4 ziarenka kardamonu 4 goździki 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego sól kurkuma Kurczaka podzielić na porcje i usunąć z niego skórę. Sól wymieszać(...)kurkumą i natrzeć każdą porcję mięsa, a następnie odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Kardamon,imbir,goździki, kolendrę, cynamon, czosnek, paprykę wymieszać, dolać 2 łyżki wody i wymieszać aż powstanie pasta. Masło rozgrzać w dużym rondlu, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać pastę i smażyć na małym ogniu około 2 minuty mieszając. Włożyć do kawałki kurczaka i smażyć

O kuchni z uczuciem
Faszerowane muszle pod beszamelem 331

efekt wyśmienity! Składniki: ok. 25 szt. makaronu typu muszle 1/3 szklanki mrożonych grzybów leśnych 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 450g mięsa mielonego (wieprzowe) bazylia, ostra papryka przyprawa do mięsa mielonego sos beszamelowy ser grana padano (lub parmezan) olej do smażenia Przygotowanie: Odmrożone grzyby wrzuć na patelnię - smaż ok. 5 min. na małym ogniu. Zwiększ ogień i dodaj(...)miski. Na tej samej patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i wrzuć mięso - zamieszaj i dolej 3 łyżki wody. Dopraw bazylią (1 łyżka), przyprawą do mięsa mielonego (3 łyżki) i papryką (2 szczypty). Całość smaż mieszając do momentu usmażenia mięsa - dodaj do miski z grzybami i wymieszaj. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć muszle na wrzątek - gotuj wg wskazówek

Alutka-Gotuje
Sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem 241

foliowego, jadu, manganu, jak również potasu i wapnia. Propozycja sałatki to idealny pomysł na kolacje. Gorąco polecam! Sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem Składniki :  1 brokuł 1/2 czerwonej papryki kilka plasterków szynki konserwowej 3 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz 2-3 łyżki nasion słonecznika Sposób wykonania: Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu kroimy(...)dość duże kawałki. Jajko i paprykę kroimy w kostkę, dorzucamy do brokuła. Szynkę kroimy w paseczki i podsmażamy na teflonowej patelni do zrumienienia (dzięki temu w sałatce będziemy mieli dodatkowy efekt chrupkości). Wszystko razem mieszamy. Opcjonalnie możemy doprawić.  Na koniec na suchej patelni prażymy słonecznik  ( uwaga, żeby się nie przypalił !). Posypujemy nim sałatkę. Smacznego

Smaki Natalii

Proponowane wyszukiwania