białym, dosyć zwartym i niezbyt tłustym mięsie. Dziś zapraszam Was właśnie na sandacza z chrupiącą skórką, ale bez panierki z idealnie dobranymi dodatkami – paloną kaszą gryczaną z pieczarkami i pietruszką oraz zwyczajną surówką z tartego buraka. Rzadko smażę rybę na patelni, ale świeżutki sandacz aż się o to prosi. Tym bardziej, że jego skórka praktycznie nie ma łusek (łatwo(...)oczyścić i przygotować) i świetnie nadaje się do smażenia, tworząc chrupiącą skorupkę przy delikatnym i soczystym białym mięsku. Rybę przygotowaną w banalnie prosty sposób podaję z dość pospolitymi dodatkami – kaszą gryczaną i burakiem, jednak całość tworzy bardzo apetyczne i smaczne danie. Może skusicie się dziś na rybkę? Składniki na 2 porcje : 300g filetu z sandacza ze skórą 80g kaszy
Dietolograzem na moim wigilijnym stole zagościł amur, pyszna, delikatna, biała ryba. Zrobiłam go najprościej jak było można a efekt był zaskakujący. Ryba wyszła delikatna, soczysta i aromatyczna. Amur z czosnkiem w panierce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedrobną kostkę i wszystko wymieszać. Dodać sok z cytryny, imbir, cukier puder i natke pietruszki. Podawać jako dodatek do smażonych piersi kurczaka w panierce z bułki tartej wymieszanej z sezamem lub grillowanych mięs, ryb i owoców morza
Atlas SmakówProponujemy dorsza w naszym wydaniu, czyli usmażonego w chrupiącym cieście na głębokim oleju podanego z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Tak zestawione smaki są niepowtarzalne
Maminek kulinarnyProste w przygotowaniu paluszki z łososia.Składniki : 400 g łososia bułka płatki kukurydziane jako panierka dymka ze szczypiorkiem koperek sok z cytryny sól, pieprz, imbir olej do smażenia Z łososia odcinamy skórkę. Rybę mielimy z bułką i przyprawami. Z masy formujemy wałeczki i obtaczamy w zgniecionych płatkach kukurydzianych. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron
prawdziwe jedzenieŁosoś to moja ulubiona ryba. Uważam, że wymaga prostych dodatków, tylko wtedy jest naprawdę smaczny. Panierka i rozgrzany tłuszcz zdecydowanie mi do niego nie pasują, dlatego wybieram dwie opcje: pieczenie lub grillowanie. Z prażonymi pistacjami, mocno cytrynowy okazał się przepyszny, na pewno jeszcze nie raz powtórzę ten przepis. 2 filety z łososia 100g prażonych pistacji 1 cytryna sól, pieprz(...)obieramy i miksujemy w blenderze na niezbyt drobne kawałki (można również włożyć je do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem). 5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Tuż przed włożeniem ryby do piekarnika, obsypujemy ją obficie pokruszonymi pistacjami. Pieczemy przez około 20 minut
Szefowa kuchniKalmary smażone w pysznej panierce Kalmary smażone, to pyszne danie na przystawkę. Kalmary smażone to danie a wręcz przystawka, którą zrobiłam niedawno i bardzo
Kuchnia na wzgórzułyżka, pieprz cytrynowy 1 opakowanie, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, sól morska 1 łyżeczka aby ryba nie puściła soku i nie była sucha to soli dopiero dać do panierki przed samym smażeniem, marynować w innych przyprawach bez soli, tak samo zrobić z sokiem cytrynowym, przed samym smażeniem dodać = dwa duże filety dorsza(...)morską, wymieszać, w mące obtaczać dzwonki dorsza na mocno rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym kłaść dzwonki skórą do góry smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy ryba jest soczysta i chrupiąca, podawać z czym się lubi i na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKarp smażony w takiej ziołowej panierce jest bardzo aromatyczny i smaczny, zupełnie inaczej smakuje niż zwykły. Składniki: 1 kilogram płatów z karpia 1 łyżeczka suszonej natki
Bajeczna KuchniaBardzo lubimy ryby w każdej postaci- dziś przygotowałam na obiad polędwiczki z dorsza w panierce. Do tego ziemniaczki "księżnej", surówka z kiszonej kapusty i królewski obiad gotowy. SKŁADNIKI: 60 dag. polędwiczek z dorsza 2 jajka 1-2 łyżki mąki bułka tarta 1-2 łyżki oliwy z oliwek kilka kropel limonki, przyprawy: vegeta, sól, pieprz, przyprawa kamis- suszone pomidory
Kuchnia Beatypatelni. Ostatnio używałam tylko mąki kukurydzianej, która sprawdza się całkiem dobrze, zwłaszcza przy smażeniu ryb. Bakłażan jest jednak gąbczasty i wchłania podczas smażenia dużo tłuszczu - aby temu zapobiec dodałam do ciasta mielone siemię lniane. Efekt okazał się rewelacyjny - panierka jest bardzo chrupiąca i świetnie trzyma się plastrów bakłażana. Polecam :) Składniki: bakłażan 1 szt sól pół łyżeczki
głodny alergikzastępuje tradycyjną panierkę i nie wymaga dużych przygotowań. Czas trwania: 30 min Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 3 filety rybne 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki mąki kukurydzianej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko szczypta sody oczyszczonej 8 łyżek mleka 7 łyżek piwa szczypta soli, pieprzu i czosnku olej do smażenia Przygotowanie: Rybę pokroić(...)produkty i przyprawy – wszystko mieszać łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Rozgrzać olej na patelni (w takiej ilości, aby ryba była w połowie w nim zanurzona). Kawałki ryby zanurzyć w cieście i piec po 2 min. z każdej strony na złoty kolor. Po upieczeniu rybę należy
KuchniaWeDwoje.plsamym czasie możemy ugotować dorsza. Kładziemy rybę na patelnię lub do rondla (jeśli ma skórę, to skórą do góry). Wrzucamy do dorsza dwa liście laurowe i grube łodygi z koperku (sam koperek potrzebny będzie później). Zalewamy mlekiem, tak aby mleko przykryło całą rybę. Mleko delikatnie solimy i pieprzymy. Włączamy ogień i gotujemy rybę przez 5-7 minut od momentu(...)zagotowania mleka (pilnujcie, aby nie wykipiało). Następnie mleko i przyprawy wylewamy, a rybę studzimy. Po ostudzeniu ziemniaki i rybę warto schować na godzinę do lodówki – krokiety lepiej się będą formowały (jeśli robicie kotleciki w zimę wystarczy wystawić jeszcze gorące na balkon). W tym czasie przygotowujemy panierkę. Do połowy szklanki bułki tartej wyciskamy ząbek czosnku i trzemy na drobnej tarce
Poezja smaku