Tłusty czwartek w 2017 roku przypada na 23 lutego. W ostatni czwartek karnawału wręcz nie wypada nie zjeść pączków czy faworków. Zgodnie z tradycją do woli
Przepisy Kulinarnedyni i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, pod koniec dodajemy wystudzone masło. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypany mąką blat. Wałkujemy na grubość 1 cm. Za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy okręgi. Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem
Gotowanie moimi oczamiTradycyjne pączki z pudrem Świeżutkie ,jeszcze ciepłe pączki ..grzechy tłustego czwartku . W ten jedyny dzień , pozwalam sobie na szaleństwo i objadam się nimi ..czyli zjadam aż dwa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Moje chłopaki najchętniej opychali by się paczkami cały rok , ale że kocham swoje dzieci(...)minut. Resztę mąki przesiać przez sitko , dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (oprócz masła). Wyrabiać, najłatwiej w maszynie do chleba ( cudowny patent na wszelkie ciasta ) przez kilka minut, pod koniec dodając rozpuszczone , letnie masło . Ciasto powinno być gładkie i miękkie , nawet jeśli odrobinę przylega i się klei nie dosypujecie mąki , bo pączki ,nie będą już tak puszyste . Wyrobione ciasto uformować
Ogrodnik w podróżyróżne inne przepisy i do tych dodałam odrobinę alkoholu, żeby tak ciasto nie wchłaniało tłuszczu i szczerze alkoholu ( smaku ) nie czuć, a pączki są naprawdę mniej tłuste. Mini pączki ( wyszło około 30 sztuk ) 3 szklanki mąki 1 i 1/2 torebki drożdży suszonych 1 jajko 200 ml mleka letniego 0,5 szklanki cukru 1 kieliszek whisky olej rzepakowy do smażenia(...)oraz whisky i to dolałam do mąki i porządnie wyrobiłam drewnianą łyżką a potem rękami. Gdy ciasto już było jednolite odstawiłam je pod ściereczką na bok ( ja zawsze ciasto drożdżowe stawiam na misce z gorącą wodą ) odstawiłam ja na około 30 minut, tyle ciastu wystarczyło żeby urosło. Wyjęłam je na stolnicę obsypaną mąką, po kawałku je wałkowałam i najpierw robiłam
Kuchnia na wzgórzuMalutkie pączki jak lukrem osłodzimy i posypkami kolorowymi ozdobimy, na wykałaczki długie nadziejemy to karnawałową wersję mieć będziemy. Dzieciom moim strasznie posmakowały bo mięciutkie pączki słodkimi cukiereczkami chrupały. Składniki: · 2 żółtka(...)syropem trzcinowym, solą i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. W tym czasie roztapiamy masło i pozostawiamy do przestygnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodajemy żółtka, masło, jajko i całość miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręką, stopniowo
Moniki Smakołykismakują jak sklepowe i rzeczywiście tak jest, są naprawdę pyszne i można je jeść garściami. Przepis na te pączki zaczerpnęłam również ze strony, z której skorzystałam robiąc poprzednie pączki - Baci di ricotta i pewnie jeszcze nie jeden przepis zaczerpnę z tej strony >klik< A tutaj przedstawiam Wam przepis na nie: Składniki na około 20 - 25 sztuk(...)drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 6,5 - 7 cm wykrawać pączki. Odkładać
Motylkowa KuchniaPostanowiłam, że zrobię pączki z serem, takie może troszeczkę bardziej wilgotne od tradycyjnych, co miało na celu utrzymanie ich świeżości na dłużej. W konsystencji i smaku pączki są bardzo podobne, a niewtajemniczeni w ogóle nie wiedzieli, że zawierają twaróg. W każdym razie wyszły pyszne :) Składniki: 400g mąki (+ około ½ szklanki do podsypania) 2 jajka 250g twarogu półtłustego lub tłustego ( w kostce(...)drożdżowy zaczyn. Wszystko razem mieszamy drewniana łyżką lub widelcem i stopniowo dodajemy mąkę. Dobrze wyrobione ciasto prószymy po wierzchu niewielką ilością mąki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku, jako że ciasto jest dość lepkie obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki (by nie lepiło się do rąk) i formujemy pączki. Uformowane pączki układamy
Smakowy Rajszklanki oleju; 50 g świeżych drożdży; 2 łyżki alkoholu (u mnie był to rum); Szczypta soli; 600 g marmolady różanej; Cukier puder do oprószenia pączków; Olej/smalec do smażenia pączków. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Do miseczki pokruszyć drożdże. Dodać 1/2 szklanki letniego mleka, łyżkę cukru, łyżkę mąki pszennej i wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą(...)masę. Do misy z ubitymi jajami przesiać pozostałą mąkę, wlać zaczyn, resztę mleka, olej i alkohol i wyrobić elastyczne ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, przez około 10 minut). Wyrobione ciasto umieścić w misce (ja pozostawiam w misie od miksera), przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godziny
Gospodyni Miejskadrożdżowy zaczyn. Całość energicznie ubić trzepaczką, do uzyskania gęstego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min.1 godzinę (do podwojenia ilości). Do wysokiego i szerokiego garnka wlać olej i podgrzać. Dwie łyżki zamoczyć w gorącym oleju, następnie na jedną z nich nabrać ciasto, a drugą "ściągnąć" ciasto z pierwszej łyżki do gorącego oleju. Smażyć jak pączki. Po wyjęciu
CookYourselfTŁUSTY CZWARTEK każdy to wie, że coś słodkiego się wtedy je. Pączki są najbardziej znane, które na różne sposoby są przygotowane. Ja z marmoladą kilka zrobiłam i nawet skosztować ich nie zdążyłam, bo tak moim dzieciom posmakowały, że wszystkie pozjadały. Z pozostałego ciasta za pomocą kieliszka krążki powycinałam i po usmażeniu cukrem pudrem posypałam. Takie malusie, słodkie pączusie, tylko(...)drożdżowego dodajemy żółtka, masło i całość miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Ciasto pozostawiamy w misce pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość, następnie wyjmujemy i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Pączki
Moniki Smakołykisztuk): CIASTO: 400g mąki pszennej, 50 g świeżych drożdży, 50g cukru, ½ szklanki mleka, 150g masła, ½ łyżeczki soli, 1 jajko, 2 żółtka, DODATKOWO: 1 żółtko+1 łyżka mleka do posmarowania pączków, Nadzienie np. marmolada, gesty dżem, powidła śliwkowe, nutella, czekolada, ugotowany budyń, Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 4-5 łyżek mąki. Mieszamy dokładnie do połączenia(...)koniec dodajemy roztopione masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Najlepiej ciasto wyrobić przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do podrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 równych części
Swojskie jedzonkoupłynął mi pod znakiem pączkowania. Powstała dwie miski piwnych pączków w kształcie oponek i małych kuleczek. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki . Nie jest skomplikowany a pączki są wyjątkowe! smaczne także drugiego dnia. Paczki piwne, oponki ciasto: 550 g mąki pszennej (+ do podsypania) 30 g drożdży świeżych 200 ml piwa, w temperaturze pokojowej (u mnie ciemne(...)Cukier cynamonowy - 1 szkl. drobnego cukru + 1 łyżka cynamonu- Wymieszane na talerzyku Drożdże mieszamy z 20 g cukru i kilkoma łyżkami piwa. Odstawiamy by ruszyły. Do misy z zaczynem drożdżowym przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy dodając pod koniec roztopiony, ostudzony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto kilka minut, tak by stało się gładkie i miękkie Wyrobione ciasto formujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórycukru pudru 150 g masła 5 żółtek 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego ¼ łyżeczki soli konfitura z róży 1 l oleju do smażenia cukier puder do posypania pączków Wykonanie: Zrobiłam rozczyn z drożdży i mąki zaparzanej wrzącym mlekiem : Do miski wsypałam 100 g mąki, wlałam wrzące mleko. Roztarłam za pomocą łyżki, tak żeby nie było grudek. Odstawiłam(...)odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopiłam i wystudziłam. 7 żółtek z cukrem i cukrem waniliowym ubiłam na parze na puszystą masę. Przelałam do rozczynu drożdżowego, wsypałam resztę mąki i wyrobiłam na gładkie ciasto. W trakcie wyrabiania wlałam roztopione (wystudzone) masło i dalej wyrabiałam. Ubiłam sztywną pianę z 2 białek i przełożyłam
Kuchnia u Krysiwyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wlać masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie z ciasta uformować okrągłe bułeczki wielkości tradycyjnych pączków. Można je również nadziać owocami, jeśli lubicie Umieścić bułeczki
Nastoletnie WypiekanieSwoją delikatność zawdzięczają dobrze wyrobionemu ciastu oraz pilnowaniu podczas smażenia. Swoje pączki przygotowałam dzięki robotowi, który ładnie wyrobił ciasto, jednakże te wyrobione ręcznie są równie pyszne. Składniki na 38 pączków: 0,8 kg mąki pszennej luksusowej typ T-550 MŁYNOMAG 100 g mąki pszennej luksusowej w/w do podsypywania 16 g suchych drożdży 0,5 łyżeczki soli 100 g cukru(...)przestudzenia. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do misy miksera. Dodajemy pozostałe składniki - suche drożdże, sól, cukier, mleko, jajka, żółtka. Wszystko miksujemy na średnich obrotach (końcówka z hakiem do ciast drożdżowych). Masę wyrabiamy kilka minut. Musi być gładka i elastyczna, jednakże wyglądać będzie na kleistą. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i przekładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
VioletoweKucharzenie