oponka. A nadziałam je moim ostatnio ulubionym powidłem- śliwką prażoną z czekoladą od firmy Stovit. Na wierzch klasycznie lukier i kandyzowana skórka, bo tak lubimy najbardziej. Przy domowych pączkach kalorie się nie liczą! Składniki na 30 sztuk: na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 75 g drożdży 2 łyżki cukru 7 żółtek 150 g masła 125 ml letniego mleka(...)zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut aż drożdże ruszą. W tym czasie żółtka utrzeć z drugą łyżką cukru na puszystą białą masę. Do miski z rozczynem drożdżowym dodać masę z żółtek, śmietankę i spirytus. Zacząć wyrabiać (najlepiej robotem z hakiem) i po chwili dolewać masło. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i będzie odklejać się od ścianek miski. Przykryć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMałe, puchate mini pączusie na jeden kęs. Wybitnie kokosowe i delikatne. Urzekły mnie przede wszystkim swoją cudną nazwą :D A przepis jest jednym z trzech, który
Nastoletnie Wypiekanietradycyjne pączki z różaną konfiturą. Delikatne, niesamowicie puszyste, rozpływające się w ustach. Nie sposób poprzestać na jednym... Nie wyobrażam sobie polskiego karnawału i Tłustego Czwartku bez takich właśnie pączków! Pączki rodem z najlepszej cukierni od dziś mogą zagościć w Waszym domu. Są smaczne nawet następnego dnia. Skusicie się? Bardzo polecam! Składniki: Na około 20 szt. Ciasto: 500 g mąki pszennej(...)zostawić zaczyn do wyrośnięcia na około 15 minut. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło rozpuścić. Do dużej miski wsypać mąkę. Na środku zrobić zagłębienie i wlać w nie wyrośnięty drożdżowy zaczyn. Wymieszać łyżką. Dodać utarte z cukrem żółtka, alkohol, skórkę z cytryny i ciepłe mleko. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto będzie się mocno kleić. To normalne, nie należy dosypywać mąki. Wlewać stopniowo
maniapieczeniaróżowistej, lutowej KUCHNI i zmodyfikowałam ociupinkę. Pączków (oponek) wychodzi całkiem sporo. Dzieciakom oponki smakowały ale najbardziej spodobały się im mini pączusie jakie otrzymałam wycinając oponkom środek :) Zamiast pączków Oponki jabłkowe z lukrem ciasto: 300 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki masła, rozpuszczone 80 g cukru 2 jajka 600 g mąki + 40 g do obtoczenia jabłek(...)jabłka lukier: pół szklanki cukru pudru sok z 1/4 cytryny W pól szklanki mleka rozpuszczamy drożdże. Do reszty mleka wlewamy masło, jajka, wsypujemy cukier i mieszamy. Łączymy z mlekiem drożdżowym. Dosypujemy mąkę, sól i zagniatamy gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Nakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok godzinę by ciasto urosło. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych
Dzieje kuchennej Wiewiórypomocą haka przez ok. 8 minut. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę ulubionej konfitury lub owoce. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy(...)temp. przez pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy do zrumienienia się przez ok. 15-20 min. Przestudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Artykuł Drożdżowe bułeczki maślane pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaoraz tłuszczu powinny być w temperaturze pokojowej!) Mąka Mąkę zawsze przesiewamy, dzięki czemu usuniemy z niej zanieczyszczenia i dodatkowo ją napowietrzymy (ciasto będzie lekkie i puszyste). Najlepsza do ciasta drożdżowego jest mąka pszenna chlebowa typ 750. Zawiera ono dużo białka, a co za tym idzie glutenu, który odpowiada za wygląd ciasta. Jeśli jednak nie mamy takiej mąki, z powodzeniem można(...)palca do mleka/wody nie powinnyśmy się sparzyć, a jedynie odczuć ciepło zbliżone do temperatury naszego ciała. Jajka Ten składnik jest odpowiedzialny przede wszystkim za piękny, żółtawy kolorek naszych drożdżówek, pączków czy bułeczek. Więc jeśli macie w zanadrzu jakieś jajo to bez zastanowienia dodajcie je do ciasta. Są przepisy, w których należy użyć nawet 10 żółtek na 1 kg mąki (najczęściej
Nastoletnie WypiekanieLubimy się, nawet bardzo. Ciasto drożdżowe udaje mi się właściwie zawsze, a dzieci, gdy tylko wyczują zapach domowych drożdżówek kręcą się po kuchni i wokół mnie jak takie małe lwy, które polują na swoją zdobycz. Drożdżówki z jabłkami są idealne na obecnie panującą jesienną pluchę, gdy za oknem wiatr i szarość, a potrzeba czegoś miłego i smacznego. W domu robi(...)spacer. Nie wiem kiedy robią się twarde, bo przetrwały najwyżej dzień. Idealne dla dzieci, idealne w podróż i nawet dorosłym smakują po pracy Nigdy nie lubiłam kupnych drożdżówek, pączki owszem, ale drożdżówek nie, a domowe mogłabym jeść na okrągło! Polecam Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej typ 650; - 2 szklanki mąki pszennej tortowej; - 1/4 szklanki oleju; - 1 szklanka ciepłego mleka
dom-agi.plPrzepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kuszą zarówno wy glą d em jak i smakiem, co sprawia, że nie sp osób im się oprzeć. Puszyste, Delikatne Donaty z Lukrem (Oponki w Paseczki) - Składniki: (ok. 12 pączków) Do n aty: 5 0 g drożdży 1/3 szklanki cukru + łyżka na zaczyn szklanka mleka 3 szklanki mąki tortowej (ok. 500 g) 5 żółtek opak. cukru waniliowego(...)solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, będzie ono miało dość luźn ą konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego okrągłe kuleczki, które następnie "spłaszczamy", a w środku wydrążamy spore dziurki. Możemy także ciasto
Słodka Stronazagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Staropolskie przysłowie mówi: „ Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła .” Ja jednak pączków smażyć nie będę, a za to pokażę wam jak przygotować serowe oponki, które są również pyszne. Do przygotowania oponek przyda wam się rondel z powłoką. Tu znajdziecie takie naczynie . Przyda(...)się za kulinarną robotę z okazji tłustego czwartku. Na pewno serowe oponki wam zasmakują. Możecie także spróbować moich dwóch innych przepisów deserowych – truskawki zapiekane w kokilkach , a także drożdżowe racuchy . Zobacz mój film z przygotowania oponek Składniki – Serowe oponki 500 g twarogu mielonego 2 jajka 450 g mąki 100 g margaryny cukier waniliowy łyżka proszku do pieczenia łyżka
Kuchennyviral.plLangosz to specjalność kuchni węgierskiej, popularne również na Słowacji i w Czechach. To drożdżowy placek smażony w głębokim oleju. Jada się go najczęściej z dodatkiem śmietany, sosu czosnkowego, startym żółtym serem, szynką lub innymi dodatkami. Langosz to węgierski fastfood, który można kupić w każdym barze szybkiej obsługi lub po prostu na ulicy. Wśród składników oryginalnego langosza widnieją ziemniaki i taki(...)właśnie przepis chciałam dzisiaj polecić. Placek z dodatkiem ziemniaków jest zachwycający, chrupiący z zewnątrz i mięciutki w środku. Jak smakuje? Coś pomiędzy racuchem, a pączkiem? Najmniej smakował nam z tartym żółtym serem, ale z sosem czosnkowym i rzodkiewkami to prawdziwa uczta smaków. Placek jest bardzo sycący, ach co będę pisać, zróbcie koniecznie! Składniki: 250 g mąki orkiszowej jasnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!często wykorzystuję w swojej kuchni, dlatego zebrało się już na blogu sporo ciekawych propozycji. 1. Racuchy dyniowe na zsiadłym mleku 2. Krem z dyni słodko- kwaśny z fasolą 3. Pączki dyniowe- faworki 4. Chipsy dyniowe do zup 5. Dyniowa zupa z zacierką 6. Surówka z dynią 7. Duszona dynia z żurawiną 8. Dynia duszona w warzywach 9. Racuchy dyniowe(...)zupa dyniowa meksykańska 12. Placki dyniowe z kiełbasą 13. Konfitura z dyni do słoików na zimę 14. Dynia pasteryzowana słodzona do słoików na zimę 15. Drożdżówka dyniowa 16. Bułka drożdżowa bez jajek z dynią 17. Konfitura z dyni z bananem 18. Zupa dyniowa z pestkami z dyni 19. Zapiekanka dyniowa z ryżem na słodko 20. Zupa jarzynowa z chipsami
Tradycyjna KuchniaTawa-Tawas to boliwijskie pączki...w sumie pączki to nie są, bo są na proszku do pieczenia..ale jak zwał tak zwał..Te pączki podaje się posypane cukrem pudrem i polane miodem..u mnie są tylko z cukrem pudrem. 2 szkl. mąki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli(...)cukrem, solą i proszkiem do pieczenia a następnie dodać pozostałe składniki .Zagnieść gładkie, elastyczne, niezbyt twarde ciasto (najlepiej użyć do tego robota z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego), uformować kulę i przykryć ściereczką na 5 minut, by ciasto odpoczęło.Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm a następnie pokroić na pasy
Moje domowe kucharzeniedrożdży Nadzienie: 150 g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru cukier waniliowy Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. mleka. Pozostałe składniki ze sobą połączyć i wlać rozczyn drożdżowy. Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na chwilkę a w tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. W trakcie ucierania dodać stopniowo miód i cukier(...)złożyć na pół , aby powstał węższy prostokąt. Paski ciasta bardzo dobrze skleić , aby w trakcie pieczenia się nie rozkleił i żeby nie wypłynęło całe nadzienie. Każdy pasek zwijać w pączek róży. Dużą formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej luźno róże z ciasta. ( w trakcie pieczenia zwiększą swoją objętość) Piec ok. 40 minut w temp
Różne smaki w kuchnidrożdży Nadzienie: 150 g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru cukier waniliowy Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. mleka. Pozostałe składniki ze sobą połączyć i wlać rozczyn drożdżowy. Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na chwilkę a w tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. W trakcie ucierania dodać stopniowo miód i cukier(...)złożyć na pół , aby powstał węższy prostokąt. Paski ciasta bardzo dobrze skleić , aby w trakcie pieczenia się nie rozkleił i żeby nie wypłynęło całe nadzienie. Każdy pasek zwijać w pączek róży. Dużą formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej luźno róże z ciasta. ( w trakcie pieczenia zwiększą swoją objętość) Piec ok. 40 minut w temp
Słodkości i nie tylko