pączki drożdżowe - 630 przepisów (strona:35/42)

Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 158

     Pamiętam, że jak byłam dzieckiem chodziliśmy z babcią po świeże pieczywo do małej, niepozornej piekarni, w której półki uginały się od świeżego, pachnącego

Rozpustne gotowanie
Schiacciata, toskański chlebek 179

Po Wielkanocnej przerwie wracamy z  cyklem   Wypiekanie na śniadanie . Tym razem  Małgosia  wynalazła dla nas przepis w książce pod 

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 326

piekarnika. Przez zagotowanie mąki z wodą, mlekiem i tłuszczem włókna glutenu w mące miękną i nie są w stanie wytworzyć tak długich i elastycznych połączeń jak choćby w cieście drożdżowym – ptysie stają się przez to bardziej kruche, a na ich powierzchni po upieczeniu, dzięki dodatkowi tłuszczu, tworzy się chrupiąca skorupka. Połączenie tłuszczu i wmiksowanie jajek z kolei sprawia, że podczas(...)żeby odparować z nich resztę wody pozostałą po mrożeniu. Smakują tak samo dobrze jak świeże.   CHURROS Możecie z tego ciasta usmażyć też churros, czyli hiszpańskie pączki. W szerokim garnku lub rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Tłuszcz – jak do każdego głębokiego smażenia – musi mieć odpowiednią temperaturę – około 160-180⁰C. Paski ciasta o długości około 5-10cm wyciskamy z rękawa cukierniczego

Karo in the Kitchen
Kierunek - Azja. Mantou. Chińskie trufle i Lo. Para buch! 170

Czasem się wydaje, że marzenie jest zbyt piękne, aby mogło stać się prawdą.  W rzeczywistości jednak jest tylko wyzwaniem i próbą dla odwagi.  I

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania