pączki drożdżowe - 630 przepisów (strona:30/42)

Pączki na jogurcie 158

roku zdecydowałam się na zmianę i zrobiłam pączki z innego przepisu klik . Między innymi powodem było to, że w końcu kupiłam sobie szprycę do nadziewania i chciałam ją wypróbować. Pączki smaczne, puszyste i delikatne ale jednak wolę te moje "stare" wypróbowane.  Składniki: 4 szkl mąki pszennej * 50 g drożdży świeżych  250 ml mleka 6 żółtek 3 łyżki cukru(...)drożdże zaczęły pracować.W tym czasie mąkę przesiać do misy z miksera dodać sól, jogurt naturalny, rozpuszczone letnie masło, spirytus i żółtka rozmieszane z resztą cukru. Wlać rozczyn drożdżowy i miksować około 12-15 minut aż będzie gładkie i jednolite ciasto. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, chwilę

Ala piecze i gotuje
Pączki tradycyjne z dżemem 181

 Już szybko ,,Tłusty czwartek", a więc sama pora, aby zacząć zbierać przepisy na same tłuste, pyszne, słodkie przepisy. Dzisiaj jest jeden z takich przepisów, czyli

Kuchnia Łukasza
Pieczone pączki z konfiturą 294

Tłusty Czwartek już jutro, więc jeśli nie macie jeszcze pomysłu w jaki sposób będziecie dostarczać sobie zbędnych kalorii to przygotujcie te pieczone pączki. Jako że nie ociekają tłuszczem ze smażenia to można żyć złudną nadzieją, że być może ten dzień nie zrujnuje dotychczasowej diety. Ciasto: 50 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pół szklanki mleka 400 g mąki 3 jajka(...)zostawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce - masa powinna zwiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie.     Do miski dodajemy mąkę, jajka i sól, wyrabiamy hakami do ciasta drożdżowego przez kilka minut. Dolewamy rozpuszczone i lekko przestudzone masło, wyrabiamy dłuższą chwilę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i nie kleić się do rąk. Kulę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia

sama złodycz
Domowe Pączki z Budyniem 212

soli olej do smażenia Nadzienie Budyniowe : 5 0 0 ml mleka ok. 4 łyżki cukru 3 łyżki masł a budyń waniliowy (proszek 40 g) cukier puder do oprószenia Domowe Pączki z Budyniem - Sposób przygotowania: Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubijamy, a następnie podgrzewamy w rondelku nie przestając energicznie mieszać (najlepiej rózgą cukierniczą) do momentu zgęstnienia (nie za długo(...)miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Nadzienie: W ok. 150 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy, resztę mleka zagotowujemy wraz z masłem i cukrem . N astępnie

Słodka Strona
Lekkie pączki pieczone 130

tego celu haka do wyrabiania ciasta drożdżowego, więc zajęło mi to dosłownie chwilkę. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie dzielimy ciasto na równe części i robimy placuszki, w które wkładamy 1/2 łyżeczki konfitury. Zaklejamy jak pieróg (musimy zrobić to dokładnie, żeby nadzienie nam nie wypłynęło) i formujemy kulkę. Nasze pączki delikatnie spłaszczamy i układamy na papierze

Wielki apetyt
Dulces de Semana Santa 160

budyń, a także buñuelos , czyli malutkie pączki z waniliowym wnętrzem. Wszystkie przysmaki łączą dwa charakterystyczne składniki - cynamon oraz skórka z cytryny (zastępowana czasem pomarańczą). Oprócz tego na stołach gości potrawka z ciecierzycy ( potaje de garbanzos ), ryż na mleku ( arroz con leche ) i Monas de Pascua , będące bardzo istotnym świątecznym wypiekiem z ciasta drożdżowego, przyozdabianego pisankami, czekoladą i kolorowymi dekoracjami

Food Square
Tłusto, grubo, słodko. Czwartek! 196

świeżych drożdży ulubiona konfitura (ok. 750 ml), np. malinowa albo różana 2-3 kostki smalcu wykonanie: Korzystając trochę z zapisków babci, a trochę bardziej z przepisu Magdy Gessler, robimy pączki w domu! Prawdziwe! Na smalcu, który choć okrutnie kaloryczny nie jest wcale taki niezdrowy, jak zwykło się o nim ostatnio mówić. Jeżeli macie osobną kuchnię, zamknijcie jednak lepiej drzwi. Jeśli(...)się dzieje… Dziesięć żółtek, pięć całych jajek, resztę cukru, cukier waniliowy i sól mieszacie w garnku na małym ogniu. Tylko nie mikserem! Trzepaczką! Łączycie masę z zaczynem drożdżowym i dodajecie resztę mąki. Wyrabiacie ciasto, aż przestanie kleić się do dłoni. Możecie – w razie potrzeby – dosypać tej mąki trochę więcej. Ciasto przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce

GRUBY WAŁEK
Pączki łychą kładzione 151

Powinno być raczej pączki łyżką kładzione , ale w moim rodzinnym domu zawsze była słynna łycha . Niech tak zostanie:) Nie dziwcie się ich kształtem – mają być właśnie takie, zgrabnie okrągłe to nie to samo, mają być oryginalnie powykrzywiane, a w zasadzie każdy wygląda inaczej:-) Bardzo łatwy przepis, wykonanie szybkie, smak idealnego drożdżowego ciasta. Nie trzeba nadzienia, pączusie smakują same

Zasmakuj Kuchni
Pączki łychą kładzione 256

Powinno być raczej pączki łyżką kładzione , ale w moim rodzinnym domu zawsze była słynna łycha. Niech tak zostanie:) Nie dziwcie się ich kształtem - mają być właśnie takie, zgrabnie okrągłe to nie to samo, mają być oryginalnie powykrzywiane, a w zasadzie każdy wygląda inaczej:-) Bardzo łatwy przepis, wykonanie szybkie, smak idealnego drożdżowego ciasta. Nie trzeba nadzienia, pączusie smakują same z dodatkiem

Zasmakuj Kuchni
małe pączusie z malinowym nadzieniem 203

Jakoś już tak się utarło, że pączki smażę nie w Tłusty Czwartek a w Dzień Babci. Osobiście wolę i jeść i smażyć te mniejsze, dlatego wycinam je literatką. W tym roku nadziałam je gęstą konfiturą malinową ale równie pyszne będą te z różą. Dzięki temu, że ciasto nie zawiera białek pączusie dłużej pozostają świeże, choć tak naprawdę przez(...)wystudzić. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozmieszać z łyżką mąki, łyżką cukru i połową mleka. Odstawić aż "ruszą". Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem.  Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko, żółtka i wyrabiać. Po chwili wyrabiania wlać masło i alkohol. Wyrabiać długo, aż ciasto będzie odklejało się od miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pączki z masą toffi i prażonymi migdałami 209

Proponuję Wam pączki 🍩, które z ciasta mało słodkiego przygotowałam  i do którego masła 😃 nie dodałam.  Pączki dzięki temu zostały „odchudzone” 🏃, ale   masą toffi dosłodzone 🍭🍬🍯.  Migdały zanim drobno pokroiłam, wcześniej uprażyłam, na masę  dodałam i za jedzenie się zabrałam 🍴. Raz w roku mam dzień pączkowy 🍩,  czyli wszystkie dania  🍞🍝🍗🍊  z głowy(...)dużej misce mieszamy mleko z drożdżami, cukrem, solą i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do zaczynu drożdżowego dodajemy jajko, żółtka i całość miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy  wyrabiać go ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki. Ciasto powinno

Moniki Smakołyki
OPONKI SEROWE – najlepsze! 198

Oponki , donaty, pączki, donuty, chrust , faworki itd. od zawsze kojarzą się większości z nas z karnawałem i Tłustym czwartkiem. Wtedy najczęściej wypiekamy je w naszych domach lub też stoimy w gigantycznych kolejkach do ulubionych cukierni. Dziś mam dla Was przepis na takie oponki / donaty , ale w troszkę innej wersji. Nie z ciasta drożdżowego , które nieśmiało wyrasta nam pod ściereczką

Ostra na Słodko
Kruche donaty z białą czekoladą 185

Oponki , donaty , pączki , donuty , chrust , faworki itd. od zawsze kojarzą się większości z nas z karnawałem i Tłustym czwartkiem. Wtedy najczęściej wypiekamy je w naszych domach lub też stoimy w gigantycznych kolejkach do ulubionych cukierni. Dziś mam dla Was przepis na takie oponki / donaty , ale w troszkę innej wersji. Nie z ciasta drożdżowego , które nieśmiało wyrasta nam pod ściereczką

Ostra na Słodko
Pączki 161

pączki. Jeśli ja umiem, wy też umiecie. Nie jest trudne, ale robi cudowny bajzel w kuchni. Poczytałam, podpytałam babcię i znajomych cukierników, pokombinowałam i są. Pączki. Najlepsze pączki w internetach! Składniki: 1 szklanka mleka 50 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 500 g mąki tortowej 1 łyżka domowego cukru waniliowego (lub torebka sklepowego) 1 jajko 4 żółtka (pozostałe białka można(...)litra oleju rzepakowego, ryżowego, koksowego lub palmowego marmolada lub konfitura do nadziewania, cukier puder lub lukier Nagrzewamy piekarnik do temperatury 30 stopni – tak robimy SPA dla zaczynu drożdżowego. Wyłączamy piekarnik. Do miski wlewamy podgrzane mleko, które ma być miło ciepłe, ale nie gorące. Do mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika na około

ladykitchen
Pączki pieczone 360

czego innego, ale ja postanowiłam zrobić pączki..Marmolada jest twarda i nie wypływała z pączków..lukru nawet nie robiłam, bo pączki i tak były słodkie dzięki pysznej marmoladzie..Pączki..tym razem i po raz pierwszy upiekłam..od dawna też przybierałam się do takiego eksperymentu i żałuję...że dopiero teraz takie zrobiłam..jak dla mnie pycha....chociaż czytałam na wielu blogach(...)smaczne..polecam..wypróbujcie..Ja korzystałam z przepisu znalezionego   tutaj .  100 ml ciepłego mleka  50 g świeżych drożdży  370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych) 50 g cukru 3/4 łyżeczki soli 3 jajka 170 g masła  jajko do posmarowania marmolada wieloowocowa twarda Orzech Uwaga: drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania