pączki, znów zostawcie je do napuszenia. To będzie gwarancją powstania białej obrączki wokół ciastka podczas smażenia. A potem? A potem można już, zgodnie z tradycją, delektować się przepysznymi, słodkimi pączkami. To co? Może jeszcze jednego? Składniki: Ciasto: • 800 g mąki pszennej + dodatkowo 50 - 70 g do podsypywania • 40 g świeżych drożdży • pół łyżeczki soli • 100 g drobnego białego cukru • cukier(...)minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiać do misy miksera. Dodać pozostałe składniki, wyrośnięty rozczyn i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczone masło. 3. Wyrabiać ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego kilkanaście minut, aż będzie gładkie i elastyczne (starajcie się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie klejące). 4. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do miski oprószonej lekko mąką, przykryć
W mojej kuchniżyciu- do tej pory bałam się jak ognia drożdżowych ciast, uważając że mi to na pewno nie urosną. No więc urosną- i to nawet trochę za bardzo, jak się zaraz przekonamy:-) Skorzystałam z przepisu z książki "Ciasta domowe- najlepsze przepisy", zmniejszając ilość składników o połowę, ponieważ używałam resztki drożdży z pieczenia pączków. KLASYCZNA CHAŁKA 60g świeżych drożdży 50 ml letniego
les mirabellesroku zdecydowałam się na zmianę i zrobiłam pączki z innego przepisu klik . Między innymi powodem było to, że w końcu kupiłam sobie szprycę do nadziewania i chciałam ją wypróbować. Pączki smaczne, puszyste i delikatne ale jednak wolę te moje "stare" wypróbowane. Składniki: 4 szkl mąki pszennej * 50 g drożdży świeżych 250 ml mleka 6 żółtek 3 łyżki cukru(...)drożdże zaczęły pracować.W tym czasie mąkę przesiać do misy z miksera dodać sól, jogurt naturalny, rozpuszczone letnie masło, spirytus i żółtka rozmieszane z resztą cukru. Wlać rozczyn drożdżowy i miksować około 12-15 minut aż będzie gładkie i jednolite ciasto. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, chwilę
Ala piecze i gotujeJuż szybko ,,Tłusty czwartek", a więc sama pora, aby zacząć zbierać przepisy na same tłuste, pyszne, słodkie przepisy. Dzisiaj jest jeden z takich przepisów, czyli
Kuchnia ŁukaszaTłusty Czwartek już jutro, więc jeśli nie macie jeszcze pomysłu w jaki sposób będziecie dostarczać sobie zbędnych kalorii to przygotujcie te pieczone pączki. Jako że nie ociekają tłuszczem ze smażenia to można żyć złudną nadzieją, że być może ten dzień nie zrujnuje dotychczasowej diety. Ciasto: 50 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pół szklanki mleka 400 g mąki 3 jajka(...)zostawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce - masa powinna zwiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie. Do miski dodajemy mąkę, jajka i sól, wyrabiamy hakami do ciasta drożdżowego przez kilka minut. Dolewamy rozpuszczone i lekko przestudzone masło, wyrabiamy dłuższą chwilę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i nie kleić się do rąk. Kulę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia
sama złodyczsoli olej do smażenia Nadzienie Budyniowe : 5 0 0 ml mleka ok. 4 łyżki cukru 3 łyżki masł a budyń waniliowy (proszek 40 g) cukier puder do oprószenia Domowe Pączki z Budyniem - Sposób przygotowania: Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubijamy, a następnie podgrzewamy w rondelku nie przestając energicznie mieszać (najlepiej rózgą cukierniczą) do momentu zgęstnienia (nie za długo(...)miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Nadzienie: W ok. 150 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy, resztę mleka zagotowujemy wraz z masłem i cukrem . N astępnie
Słodka Stronatego celu haka do wyrabiania ciasta drożdżowego, więc zajęło mi to dosłownie chwilkę. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie dzielimy ciasto na równe części i robimy placuszki, w które wkładamy 1/2 łyżeczki konfitury. Zaklejamy jak pieróg (musimy zrobić to dokładnie, żeby nadzienie nam nie wypłynęło) i formujemy kulkę. Nasze pączki delikatnie spłaszczamy i układamy na papierze
Wielki apetytbudyń, a także buñuelos , czyli malutkie pączki z waniliowym wnętrzem. Wszystkie przysmaki łączą dwa charakterystyczne składniki - cynamon oraz skórka z cytryny (zastępowana czasem pomarańczą). Oprócz tego na stołach gości potrawka z ciecierzycy ( potaje de garbanzos ), ryż na mleku ( arroz con leche ) i Monas de Pascua , będące bardzo istotnym świątecznym wypiekiem z ciasta drożdżowego, przyozdabianego pisankami, czekoladą i kolorowymi dekoracjami
Food Squareświeżych drożdży ulubiona konfitura (ok. 750 ml), np. malinowa albo różana 2-3 kostki smalcu wykonanie: Korzystając trochę z zapisków babci, a trochę bardziej z przepisu Magdy Gessler, robimy pączki w domu! Prawdziwe! Na smalcu, który choć okrutnie kaloryczny nie jest wcale taki niezdrowy, jak zwykło się o nim ostatnio mówić. Jeżeli macie osobną kuchnię, zamknijcie jednak lepiej drzwi. Jeśli(...)się dzieje… Dziesięć żółtek, pięć całych jajek, resztę cukru, cukier waniliowy i sól mieszacie w garnku na małym ogniu. Tylko nie mikserem! Trzepaczką! Łączycie masę z zaczynem drożdżowym i dodajecie resztę mąki. Wyrabiacie ciasto, aż przestanie kleić się do dłoni. Możecie – w razie potrzeby – dosypać tej mąki trochę więcej. Ciasto przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce
GRUBY WAŁEKPowinno być raczej pączki łyżką kładzione , ale w moim rodzinnym domu zawsze była słynna łycha . Niech tak zostanie:) Nie dziwcie się ich kształtem – mają być właśnie takie, zgrabnie okrągłe to nie to samo, mają być oryginalnie powykrzywiane, a w zasadzie każdy wygląda inaczej:-) Bardzo łatwy przepis, wykonanie szybkie, smak idealnego drożdżowego ciasta. Nie trzeba nadzienia, pączusie smakują same
Zasmakuj KuchniPowinno być raczej pączki łyżką kładzione , ale w moim rodzinnym domu zawsze była słynna łycha. Niech tak zostanie:) Nie dziwcie się ich kształtem - mają być właśnie takie, zgrabnie okrągłe to nie to samo, mają być oryginalnie powykrzywiane, a w zasadzie każdy wygląda inaczej:-) Bardzo łatwy przepis, wykonanie szybkie, smak idealnego drożdżowego ciasta. Nie trzeba nadzienia, pączusie smakują same z dodatkiem
Zasmakuj Kuchnicukru szczypta soli 1 łyżka spirytusu 180 g ciepłego mleka Ganache czekoladowe: 250 g mlecznej czekolady 250 g śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia cukier do obtoczenia pączków Przygotowanie: Ciasto: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w wodzie. Gdy będą miękkie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Do jeszcze ciepłych dodać masło, poczekać, aż zacznie się topić. Dokładnie wymieszać(...)dodać 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Ponownie wymieszać, by składniki się połączyły. Gęstą masę pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do "ruszenia drożdży". Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego wsypać mąkę, sól, cukier, wbić jajka i wlać mleko oraz spirytus. Ciasto wyrabiać mikserem lub ręcznie przez ok. 7-10 minut, dodając w połowie wyrabiania ostudzone ziemniaki z masłem
Nastoletnie WypiekanieJakoś już tak się utarło, że pączki smażę nie w Tłusty Czwartek a w Dzień Babci. Osobiście wolę i jeść i smażyć te mniejsze, dlatego wycinam je literatką. W tym roku nadziałam je gęstą konfiturą malinową ale równie pyszne będą te z różą. Dzięki temu, że ciasto nie zawiera białek pączusie dłużej pozostają świeże, choć tak naprawdę przez(...)wystudzić. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozmieszać z łyżką mąki, łyżką cukru i połową mleka. Odstawić aż "ruszą". Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko, żółtka i wyrabiać. Po chwili wyrabiania wlać masło i alkohol. Wyrabiać długo, aż ciasto będzie odklejało się od miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaamerykańskie donaty, czyli pączki z dziurką. Po usmażeniu można je dowolnie udekorować. Polecam wykorzystać lukier, który zabarwiony barwnikami spożywczymi pięknie wygląda na pączkach, a same pączki wyglądają jak z najlepszej amerykańskiej cukierni :) Składniki: (na ok. 20 sztuk) Ciasto: 500 g mąki pszennej+ 1 łyżka 30 g świeżych drożdży 2 jajka 1 żółtko 1 szkl(...)minut w ciepłe miejsce do "ruszenia drożdży". Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników (oprócz masła) i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać odrobiny mleka lub mąki). Pod koniec wyrabiania wlać jeszcze ciepłe masełko
Nastoletnie WypiekanieProponuję Wam pączki 🍩, które z ciasta mało słodkiego przygotowałam i do którego masła 😃 nie dodałam. Pączki dzięki temu zostały „odchudzone” 🏃, ale masą toffi dosłodzone 🍭🍬🍯. Migdały zanim drobno pokroiłam, wcześniej uprażyłam, na masę dodałam i za jedzenie się zabrałam 🍴. Raz w roku mam dzień pączkowy 🍩, czyli wszystkie dania 🍞🍝🍗🍊 z głowy(...)dużej misce mieszamy mleko z drożdżami, cukrem, solą i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do zaczynu drożdżowego dodajemy jajko, żółtka i całość miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki. Ciasto powinno
Moniki Smakołyki