Oponki , donaty, pączki, donuty, chrust , faworki itd. od zawsze kojarzą się większości z nas z karnawałem i Tłustym czwartkiem. Wtedy najczęściej wypiekamy je w naszych domach lub też stoimy w gigantycznych kolejkach do ulubionych cukierni. Dziś mam dla Was przepis na takie oponki / donaty , ale w troszkę innej wersji. Nie z ciasta drożdżowego , które nieśmiało wyrasta nam pod ściereczką
Ostra na SłodkoOponki , donaty , pączki , donuty , chrust , faworki itd. od zawsze kojarzą się większości z nas z karnawałem i Tłustym czwartkiem. Wtedy najczęściej wypiekamy je w naszych domach lub też stoimy w gigantycznych kolejkach do ulubionych cukierni. Dziś mam dla Was przepis na takie oponki / donaty , ale w troszkę innej wersji. Nie z ciasta drożdżowego , które nieśmiało wyrasta nam pod ściereczką
Ostra na SłodkoKiedy zbliża się Tłusty Czwartek, każdy szuka przepisu właśnie na pączki. W tym dniu zajadamy się nimi w ogromnych ilościach, bez opamiętania! Zapraszam Was dzisiaj na moje pączusie. Puszyste, leciutkie, najlepsze jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są równie smaczne. Nadziać można je przed smażeniem lub po. Osobiście polecam tą drugą wersję. Smacznego! Składniki(...)ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników (oprócz masła) i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste, nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać odrobiny mleka lub mąki pszennej). Pod koniec wyrabiania wlać ciepłe masełko
Nastoletnie Wypiekaniesobie na jeszcze jeden przepis związany właśnie z tym dniem. Takie pączusie były w tym roku u mnie ;) Bardzo kokosowe, lekkie, ze słodkim, również kokosowym budyniem. Do przygotowania tych pączków polecam użyć mleka kokosowego domowej roboty - zaoszczędzimy spoooro pieniędzy. Jak to mama powiedziała moja mama: "przepyszne!" Zatem polecam! Składniki: (na ok. 35 sztuk) Ciasto: 50 g drożdży(...)ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników (oprócz masła) i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste, nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać odrobiny mleka lub mąki pszennej). Pod koniec wyrabiania wlać ciepłe masełko
Nastoletnie Wypiekaniepączki. Jeśli ja umiem, wy też umiecie. Nie jest trudne, ale robi cudowny bajzel w kuchni. Poczytałam, podpytałam babcię i znajomych cukierników, pokombinowałam i są. Pączki. Najlepsze pączki w internetach! Składniki: 1 szklanka mleka 50 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 500 g mąki tortowej 1 łyżka domowego cukru waniliowego (lub torebka sklepowego) 1 jajko 4 żółtka (pozostałe białka można(...)litra oleju rzepakowego, ryżowego, koksowego lub palmowego marmolada lub konfitura do nadziewania, cukier puder lub lukier Nagrzewamy piekarnik do temperatury 30 stopni – tak robimy SPA dla zaczynu drożdżowego. Wyłączamy piekarnik. Do miski wlewamy podgrzane mleko, które ma być miło ciepłe, ale nie gorące. Do mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika na około
ladykitchenczego innego, ale ja postanowiłam zrobić pączki..Marmolada jest twarda i nie wypływała z pączków..lukru nawet nie robiłam, bo pączki i tak były słodkie dzięki pysznej marmoladzie..Pączki..tym razem i po raz pierwszy upiekłam..od dawna też przybierałam się do takiego eksperymentu i żałuję...że dopiero teraz takie zrobiłam..jak dla mnie pycha....chociaż czytałam na wielu blogach(...)smaczne..polecam..wypróbujcie..Ja korzystałam z przepisu znalezionego tutaj . 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych) 50 g cukru 3/4 łyżeczki soli 3 jajka 170 g masła jajko do posmarowania marmolada wieloowocowa twarda Orzech Uwaga: drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki
Moje domowe kucharzeniepowstają z ciasta drożdżowego (oczywiście na lokalnej mące i jajach), krojone są na kształt rombów i smażone na prawdziwych fajerkach. Podczas smażenia ciasto nadyma się tworząc w środku charakterystyczny "bąbel", który po usmażeniu napełnia się konfiturą i podaje posypane cukrem pudrem. Co tu dużo mówić - pampuchy skradły nasze serca! Są przepyszne, w smaku podobne do domowych pączków
KUCHARNIAmleka ok. 3 łyżki cukru Polewa Czekoladowa: 150 g dobrej jakości czekolady (najlepiej po 75 g czekolady gorzkiej i 75 g mlecznej) 50 g masła łyżka wódki Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) - Sposób przygotowania: Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubijamy, a następnie podgrzewamy w rondelku nie przestając energicznie mieszać (najlepiej rózgą cukierniczą) do momentu(...)miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Nadzienie: W ok. 150 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy, resztę mleka podgrzewamy wraz z masłem i cukrem, następnie dodajemy
Słodka Stronapodobne do pączków, ale zdecydowanie szybciej się je robi. Składniki: 1,5 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 1 łyżeczka miękkiego masła 125 ml mleka olej do smażenia płynny miód cukier puder Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera dodać resztę składników i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych
Ala piecze i gotujeWykładamy drożdżowe ciasto, obsypujemy z wierzchu mąką i wałkujemy na grubość około 1 cm. Przykrywamy ściereczką jeszcze na 5 minut. Rozgrzewamy olej w rondlu do temperatury 190st. Nożem do pizzy wykrawamy z ciasta prostokąty i wrzucamy na gorący olej. Marmoladę przekładamy do rondelka i podgrzewamy na gazie, aż zmięknie. Przekładamy do szprycy z cienką końcówką i nadziewamy pączki. Posypujemy cukrem
Gotowanie moimi oczamidrożdżowy zaczyn. Całość energicznie ubić trzepaczką, do uzyskania gęstego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min.1 godzinę (do podwojenia ilości). Do wysokiego i szerokiego garnka wlać olej i podgrzać. Dwie łyżki zamoczyć w gorącym oleju, następnie na jedną z nich nabrać ciasto, a drugą "ściągnąć" ciasto z pierwszej łyżki do gorącego oleju. Smażyć jak pączki. Po wyjęciu
CookYourselfprzy użyciu miksera. Następnie ciasto powinno odpocząć, co trwa minimum 1 godzinę. Kolejnym etapem jest formowanie pączków i znów odpoczynek. Ciasto szybko rośnie i nie sprawia najmniejszych problemów. Pączki już w momencie kładzenia na rozgrzany olej prawie nic nie ważą. Podczas smażenia nie opadają na dno garnka, ale swobodnie pływają po powierzchni. Gotowe smakują rewelacyjnie. SKŁADNIKI / 20 sztuk wszystkie składniki(...)odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, żółtka, spirytus i wyrośnięte drożdże oraz pozostałe 125 ml mleka. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, lub ręcznie. Stopniowo, cały czas miksując, łyżka po łyżce dodajemy roztopione masło. Zagniatamy lub miksujemy do całkowitego połączenia składników w gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Oprószonymi mąką rękoma
cool and mintyZamiast dużych pączków możecie się trochę pobawić i usmażyć mini pączki. Potrzeba na ich przygotowanie trochę więcej czasu ale myślę, że warto. Takie maleństwa to na raz do buzi no i muszę powiedzieć, że jakoś szybko u mnie znikały z talerza. Nie zapomnijcie do ciasta dodać spirytusu co sprawi, że ciasto nie będzie tak wchłaniać oleju w trakcie smażenia(...)misy miksera dodać sól. Mleko podgrzać dodać łyżeczkę cukru, mąki, drożdże rozmieszać i odstawić by drożdże ruszyły i zrobił się zaczyn. Żółtka utrzeć z cukrem. Do mąki wlać zaczyn drożdżowy, żółtka i zacząć miksowanie. Po chwili wlać spirytus, esencję waniliową i letnie masło. Miksować tak długo aż ciasto będzie jednolite, gładkie i zacznie się odklejać od misy. Przykryć ściereczką
Ala piecze i gotujeodstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość(...)małym kieliszkiem). Odkładamy na kolejne 30-40 minut do napuszenia. "Oponki" smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju w ok. 170 stopniach. Olej nie może być zbyt gorący ponieważ pączki przypalą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Natomiast zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe
Słodka Stronasklepach, taka jest opinia Małżonka. Pączki angielskie różnią się od tych tradycyjnych polskich, ale myślę, że dobrze dla urozmaicenia przygotować je i samemu się przekonać do ich smaku… Pączki angielskie Składniki: 150 ml mleka 75 g masła 1/2 łyżeczki esencji wanilii 2 łyżeczki drożdży instant (suchych) 75 g drobnego cukru 2 jajka 425 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli(...)dodać wanilię, cukier i masło- powinno się rozpuścić. Do lekko ciepłego mleka dodać wyrośnięte drożdże i roztrzepane jajka. Do miski przesiać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie i wlać mleko- drożdżową miksturę. Wymieszać a następnie wyłożyć na blat i wyrabiać 10-15 minut. Ciasto powinno być gładkie i na powierzchni powinny się pojawiać delikatne pęcherzyki powietrza. 2. Wyrobione ciasto przełożyć
UgotujmyTo.pl