pączki drożdżowe - 630 przepisów (strona:25/42)

bajaderkowa rolada na waflach 160

Przeczytałam kiedyś, że najlepsze bajaderki (vel ziemniaczki) powstają wówczas, gdy do masy dodaje się ciasto drożdżowe. Coś w tym jest, wypróbowałam... Jeśli więc zostanie Wam trochę takiego ciacha - polecam szczególnie przesuszone już nieco pączki - koniecznie zróbcie bajaderki. Najpopularniejsze w formie małych, słodkich kuleczek (np takich , czy takich ), czasem w postaci dużego ciasta (choćby takiego , czy takiego ), lub jak dziś

6niebo
lekkie,puszyste pączki małe i duże... 134

woda, 2 łyżeczki cukier - drożdże wymieszać z letnią wodą, cukrem i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu jajko, żółtka, cukier zmiksować na kogel-mogel do jajek dać zaczyn drożdżowy, letnie mleko i stopiony tłuszcz letni, szczyptę soli, ocet, mąkę przesianą i mikserem spiralami wyrabiać na szybkich obrotach z 10 minut przykryć ręcznikiem i zostawić w cieple na 40 minut(...)wyrośnięcia wyrośnięte ciasto znowu wyrobić ale ze 2 minuty i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką mniejszą połowę ciasta rozwałkować na 2 cm placek i wycinać kieliszkiem krążki na mini pączki z większej części ciasta wycinać szklanką krążki na duże pączki na gorącym smalcu smażyć pączki na rumiano, uważać, aby nie spiec ich za mocno wykładać na ręcznik papierowy szprycą

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II 203

Stosuje się ją do utwardzania innych mąk, jako domieszkę do mąk uniwersalnych. Robi się z niej ciasto drożdżowe na włoską babkę bożonarodzeniową Panettone i Pandoro, oraz wielkanocną Colomba , stosuje się ją także do wyrobu makaronów , wypieku długo rosnącej pizzy, bagietek, croissantów, brioszek, pączków, focaccii, indyjskich chlebków Chapati. Mąka Manitoba jest podstawą produkcji Seitanu , składnika szeroko stosowanego w diecie wegetariańskiej(...)Pani Annie Śmiałek za szybkie wyrażenie zgody na wykorzystanie przeze mnie w powyższym wpisie tekstu „Co to jest mąka Manitoba i do czego służy” . Wydrukuj przepis The post Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Pieczone pączki dyniowe z polewą czekoladową 155

możesz także nadziać ulubionym dżemem. Wtedy kawałek ciasta wystarczy spłaszczyć w rękach, na środek nałożyć nadzienie, skleić i formować kształt pączka. Jeżeli masz w domu automat do wypieku chleba, ciasto możesz wyrobić w nim na programie do wyrabiania ciasta drożdżowego, wtedy wystarczy wszystkie składniki umieścić w naczyniu z hakami, zaczynając od płynnych składników, nie trzeba mleka podgrzewać, gdyż automat

Fabryka pomysłów
Racuchy na leniwe śniadanie. Z gruszkami 188

coś ekstra . Miałam resztę opakowania drożdży (znaczy się rano miałam jeszcze całe opakowanie, ale trzydzieści gram było odgórnie przeznaczone na pączki), dwie gruszki i chęci do działania. Przygotowałam więc racuchy - rzecz prosta i w zasadzie niewymagająca, ale jak to drożdżowe ma w zwyczaju, bez czasu na wyrastanie się nie uda. Zanim więc jeszcze umyłam zęby, przygotowałam rozczyn i zmiksowałam ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Oponki pieczone: żółte, zielone i... plecione ;) 153

Tłusty Czwartek już jutro, dlatego przedstawiam mój przepis na oryginalny wypiek. Oponki pieczone , a więc lżejsze od smażonych na głębokim tłuszczu, ale też nietypowe, bo... z

Kolorowy Przepisownik
Pączki 248

Drożdżowe ciasto, nadziane czekoladą, marmoladą, masą budyniową czy inną na jaką akurat mamy ochotę. O czym mowa? Tak, to domowe pączki.  Przepis na nie dostałam kilka lat temu od sąsiadki. Od tamtej pory nie sięgam po inny przepis, dla mnie ten jest idealny ;)  Pączki są bardzo smaczne, leciutkie jak chmurka, wręcz rozpływające się w ustach, zdecydowanie lepsze

Krakowskie smaki Ani
Amerykańskie pączki z prażonymi migdałami 126

cukru 50 g masła 3 jajka ½ łyżeczki soli 1 l oleju do smażenia pączków     Składniki na lukier: 100 g   cukru pudru 1 białko 25 ml rumu (lub ¼   łyżeczki zapachu rumowego) 10 g płatków migdałowych     Wykonanie: Najpierw zrobiłam rozczyn drożdżowy. W letnim mleku wymieszałam drożdże roztarte z 1 łyżeczką cukru i wlałam do miski(...)części. Rozwałkowałam na grubość około 1,5 cm i wycięłam szklanką krążki o średnicy ok.  6 cm. W każdym krążku zrobiłam otwór za pomocą trzonka drewnianej łyżki.   Pączki wykładałam na deskę obsypaną mąką. Kiedy wszystkie zostały zrobione odstawiłam znów, żeby   podrosły.   W szerokim rondlu rozgrzałam olej do temperatury około 170 °C i wkładałam pojedynczo na rozgrzany

Kuchnia u Krysi
Pączki z kremem budyniowym 186

Połączyłam tutaj dwa przepisy Doroty – tradycyjne pączki nadziałam kremem budyniowym, który Dorota użyła do nadziania włoskich pączków Bomboloni . Okazuje się, że ilość pączków z jednego przepisu

Posadzone i zjedzone
Bułki z nerkowcami - najlepsze 130

wiem dlaczego - po prostu zabrakło mi czasu. Śliczna pogoda nie poprawia sytuacji - zamiast spędzać czas na wyrabianiu ciasta drożdżowego, wolę się wybrać na długi spacer do lasu, który po prostu pachnie wiosną. Powoli budzi się do życia, zielone, świeżutkie pączki na krzewach przyciągają wzrok, a dwie biedronki bezpiecznie schowane w wysokiej trawie z pewnością zwiastują coraz cieplejsze dni. W sobotę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki Amerykańskie z marcepanem 202

Pączki na tłusty czwartek Składniki • 500 g mąki • 50 g drożdży • 80 g cukru • 50 g masła • 3 jajka • 1 szkl mleka • 50 g surowej masy marcepanowej • szczypta soli lukier • 3/4 szklanki cukru pudru • sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki rumu • woda Sposób przygotowania 1. Drożdże rozmieszać z odrobiną cukru dolać kilka łyżek mleka i troszkę mąki, zrobić zaczyn.Reszt(...)jajkami i masą marcepanową  dać do miski z mąką,dolać resztę mleka.Wyrobić ciasto drożdżowe  zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 4. Po wyrośnięciu ciasta podzielić na małe porcje,z każdej zrobić kulkę  dać na stolnicę,chwilę do wyrośnięcia. Przed smażeniem pączków zrobić drewnianą łyżką zanurzoną w mące dziurki smażyć w oleju nagranym do 170 stopni. Pączki

W królestwie smaków Beaty
minipączki z advocatowym kremem patisserie 141

cukier puder skórka kandyzowana pomarańczowa 1 litr oleju lub smalcu Pączki najlepiej zacząć od przygotowania kremu: Połowę mleka wymieszać z mąką, żółtkami i wanilią. Resztę zagotować, wlać masę żółtkową i mieszając gotować aż krem będzie gęsty i aksamitny. Zdjąć z ognia, wystudzić i zmiksować z likierem.   Przygotować rozczyn drożdżowy: mleko podgrzać aby było letnie, dodać drożdże, łyżkę cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa 283

babkę jest moim przekształceniem kilku przepisów, m.in. przepisu na pączki. Jeśli chodzi o kształt, to trochę odbiega on od tego jak powinna wyglądać babka Panettone- czyli być wysoka i okrągła. Dla moich potrzeb stwierdziłam że najlepsza będzie podłużna. Babka Panettone najlepiej smakuje po lekkim przestygnięciu, czyli jak większość ciast drożdżowych, które podobno świeże nie są zbyt zdrowe. Polecam :) Ciasto drożdżowe

Smakowy Raj
PĄCZKI IDEALNE 144

minut w ciepłe miejsce.Kiedy podrośnie odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy, nakładamy powidła, zlepiamy, formujemy pączek, odstawiamy na stolnicę ,żeby podrosły, pieczemy na głębokim oleju.  A tu moje inne propozycje tłustoczwartkowe: *  GOFRY Z OWOCAMI *  IDEALNE DROZDŻOWE ROGALIKI *  FAWORKI DROŻDŻOWE *  FAWORKI JAK U BABCI *  RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM *  SEROWE MINI PĄCZUSIE *  ROGALIKI Z DŻEMEM

Z Majeczką w kuchni
Marmolada z płatków róży i truskawek. 139

szczęście porcja była dosyć spora, więc mały zapasik będzie! Wprost idealnie nada się do nadziewania rogalików drożdżowych, czy też kruchych, bo jest gęsta i podczas pieczenia nic nam nie wypłynie :). Jejku, już nie mogę doczekać się tych rogalików... Do pączków też będzie super, do naleśników i tak po prostu do chleba! Polecam! Składniki na marmoladę z płatków róży i truskawek

Rozpustne gotowanie