Karnawał w pełni, więc czas na kolejny przepis na pączki. Pamiętacie przepis na najdelikatniejsze pączki które serwowałam w zeszłym karnawale? Dziś
Rozpustne gotowanietwierdzę: "Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.." Dzięki temu kulek nie nadążyłam smażyć i szybciutko znikały jeszcze cieplutkie. W strukturze (jakby ciasta drożdżowego) i smaku przypominają bułeczki. Takie małe pączki, w których kasza nie jest wyczuwalna. (15-17 sztuk) 3/4 szklanki kaszy manny 500 ml wody 40g pikantnych krakersów 1 jajko 1 łyżeczka masła 1 łyżka(...)rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Smażenie kulek powinno odbywać się w głębokim oleju a ogień należy ustawić na średni płomień, na najmniejszym palniku kuchenki. Kulki osiągną strukturę ciasta drożdżowego, jeśli będą dłużej smażone. Nie warto robić większych kulek ani smażyć ich za krótko
Di gotujeWiem, wiem, że to wczoraj był ten dzień ale smażyłam je popołudniu i na dodatek przyszli goście więc dodaję je z jednodniowym poślizgiem. To najlepsze pączki
Pieguskowa KuchniaPączki z nadzieniem z róży to klasyka gatunku. Składniki: 600 g mąki (typ 480 - 650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka lub
prawdziwe jedzenieTęskniłam za paczkami. Ostatni raz jadłam je jakoś wiosną, a więc prawie rok temu! I jak ja tyle wytrzymałam?:) Ale już dziś Tłusty Czwartek
Obiad gotowyTak, wiem – pieczone pączki, to nie pączki :) Owszem, nie da się ukryć, że to nie to samo i nie da się ukryć, że sto razy
brunetkawkuchniJuż za 30 dni tłusty czwartek (23 lutego). Dawniej pączki nadziewano mięsem, głównie słoniną i boczkiem. Pączki na słodko rozpowszechniły się w Polsce dopiero w XVI
mojewypiekiinietylkoKarnawał w pełni, więc koniecznie muszą być oponki, chruściki, pączki. Dziś przygotowałam dla mojej rodzinki chruściki drożdżowe. Pyszne, pulchniutkie, przepis nie jest skomplikowany a w wykonaniu naprawdę bardzo proste. Polecam, koniecznie spróbujcie :) Składniki: * 1/2 kg mąki pszennej * 2 jajka * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki mleka * 125 g margaryny (rozpuszczona) * 1 łyżka suchych drożdży bądź 8 dag świeżych drożdży
Zrób to smacznieDzisiaj Tłusty Czwartek, więc nie może zabraknąć tutaj pączków. Co prawda nie są to tradycyjne, drożdżowe, nadziane konfiturą z róży, ale malutkie pączusie z nadzieniem budyniowym. Mimo to myślę, że zachęcą do ich wypróbowania, bo są łatwe, szybkie w przygotowaniu i ze składników, które zawsze mamy w lodowce. Zapraszam. Przepis znalazłam tutaj . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMimo, że do karnawału daleko, miałam ostatnio ochotę na pączki, a że nie przepadam za tymi drożdżowymi, postanowiłam zrobić coś na kształt smażonych racuszków. Wyszły pyszne, mięciutkie i co najważniejsze lekkie - można zjeść ich kilka i nadal czuć się lekko. Po upieczeniu wystarczy cukier puder ale oczywiście można przygotować lukier. Zapraszam na Pączusie bez drożdży!" Składniki : 2 jajka
Słodkie Przyjemnościwww.mgotuje.pl Pączki – chyba nie muszę ich nikomu przestawiać, ponieważ wszyscy je dobrze znamy To wypiek z ciasta drożdżowego uformowany w lekko spłaszczoną kulę usmażony w głębokim tłuszczu na rumiany kolor. Pączki możemy nadziać ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem czekoladowym i udekorować lukrem lub cukrem pudrem. To tradycyjny wypiek przygotowywany w Tłusty
Marta GotujeBeignet z Nowego Orleanu Powiem uczciwie, fanem pączków nigdy nie byłam. Wyjątek stanowią malutkie ,,quarki“, czyli pączki z dodatkiem twarożku, kładzione łyżką na gorący olej. Lubię
dolcevitainmykitchenprzepisu ze starej niemieckiej książki, z której usmażyłam pyszne pączki , zrobiłam oponki. Pyszne, leciutki, w sam raz na Tłusty Czwartek. Oponki drożdżowe zaczyn drożdżowy: 400 ml mleka (później dodałam jeszcze trochę) 35 g świeżych drożdży 250 g mąki 52 g cukru Drożdże rozpuścić w cukrze, dodać letnie mleko, mąkę i wymieszać rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Następnie
Posadzone i zjedzonePyszne, puszyste z zieloną wisienką w środku o delikatnym kokosowym posmaku, w okresie karnawału niezastąpione. Pierwszy raz użyłam do nich mąki kokosowej którą otrzymałam dzięki uprzejmości
Wanilia i KardamonBLOG: http://wypiekibeaty.com.pl/ Churros BLOG: http://www.kwestiasmaku.com/ Paluszki ptysiowe BLOG: http://www.domowe-wypieki.pl/ Ptysie BLOG: http://www.arabeskawaniliowa.pl/ Kosmiczne oponki BLOG: http://candycompany.pl/ Oponki drożdżowe BLOG: http://bajkorada.blogspot.com/ Oponki serowe BLOG: http://gotowaniecieszy.blox.pl/ Czekoladowe gniazdka BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Szybkie pączki BLOG: http://www.kuchniabazylii.pl/ Artykuł Najlepsze przepisy z blogów #4 | Tłusty Czwartek pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazylii