Bułeczki w piekarniku, a w domu unosi się zapach cynamonu....bosko! Smak - dla nas rewelacja! Składniki na 16 drożdżówek: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych
Blondynka GotujeWpisuję przepisy świąteczne po świętach - wstyd. Przed świętami nie było czasu, brakło sił. Z gorączką, osłabiona mocno trzymałam się wałka i walczyłam z wypiekami. Święta poza
Blondynka GotujePrzepis z tych "koniecznie muszę zrobić, już teraz, natychmiast!" Kiedy go zobaczyłam, wiedziałam, że te mini włoskie babeczki będą stygnąć w mojej kuchni. Tak też się
Blondynka Gotujekawę. Sądzę, że samą nazwę tych słodkości, nawiązującą do ich kolorów, pewne hermetyczne środowiska zrozumieją i z góry przepraszam za ten dowcip, ale wprost nie mogłem się powstrzymać. :D Pączki przygotowałem, wzorując się na jednych z najlepszych - Krispy Kreme Donuts . Oczywiście przepis jest strzeżoną tajemnicą, ale ten od The Worktop zdał egzamin. Donuty są zrobione na mące chlebowej(...)miski i wymieszaj. Wlej mleko, rozpuszczone i przestudzone masło i wbij jajka. Wymieszaj najpierw całość szpatułką, a następnie zagnieć ciasto. Możesz się wspomóc robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto winno być zwarte i elastyczne, dość miękkie, ale jednocześnie się nie lepić. W razie potrzeby dosyp więcej mąki (ja dosypałem 2 czubate łyżki). Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw
Food SquarePrzepis dla osób lubiących śniadania na słodko. Drożdżowe bułeczki malinowe a'la pączki z piekarnika. Drożdżówki wykonane są z przepisu na tradycyjne pączki z małym urozmaiceniem...do ciasta dodałam dżem malinowy oraz nalewkę malinową. Dzięki temu bułeczki nawet same bez dodatków super smakują bo czuć w nich malinową nutę. I zamiast smażyć na tłuszczu upiekłam w piekarniku więc są bardziej
Kuchnia MagdaLenyTłusty Czwartek to bardzo lubiany przez wielu dzień. Nic dziwnego, sprzedaje się wtedy niebagatelnie wielkie ilości pączków, które my pochłaniamy z apetytem. Zresztą, nie tylko pączki królują, bo także faworki (zwane chrustem), racuchy drożdżowe, pampuchy czy popularne ostatnimi czasy, kule śniegowe. Osobiście nie przepadam za pączkami. Toleruję jedynie te, które wychodzą spod spracowanych dłoni mojej Babci. Są małe, spieczone, chrupiące
W kuchni Karmel-itkiczystym sumieniem polecam przepis na pączki nie ociekające tłuszczem. Są równie puszyste,lekkie jak piórko i aromatyczne jak te tradycyjne,a o ileż zdrowsze.Naprawdę nie przypominają drożdżowych bułeczek,smakują jak autentyczne pączki.Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują kształt pączków.Bardzo łatwe do przygotowania.Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.Wprowadziłam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!macie jeszcze dość pączków, faworków itp? jeśli nie to zapraszam na drożdżowe faworki.. 50 dkg mąki 3/4 szkl. letniego mleka 5 dkg drożdży 3-4 łyżki cukru 2 jajka 5 dkg roztopionej, ostudzonej margaryny cukier puder do posypania Z drożdży,1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).Margarynę roztopić, wystudzić
Moje domowe kucharzeniekilku próbach w końcu udało się zrobić fajne, szybkie a do tego smaczne pączki bezglutenowe :) Wiadomo, że nie są one takie jak te tradycyjne drożdżowe ale dobrze mieć alternatywę :) Składniki na pączki: – 80 g mąki owsianej bezglutenowej – 30 g mąki ryżowej – 90 g musu z jabłek
Kuchenne WariacjeObiecałam sobie, że nie będę smażyć pączków w tym roku, ale jakoś tak wyszło niechcący ;) Zawsze się ich bałam, bo przy smażeniu przypalały się lub wychodziły
brunetkawkuchniJutro ostatki. A jak ostatki, to może skusicie się na drożdżowe warkoczyki, jako alternatywę na ostatkowe pączki.... Choć bez nadzienia, są równie pyszne, mięciutkie i bardzo puszyste. Najlepsze w dniu pieczenia. Drożdżowe warkoczyki na ostatki Składniki na około 24 warkoczyki: 200 g mąki chlebowej 250 g mąki manitoba, lub innej mocnej mąki, aby ciasto na warkoczyki się nie porwało
Mia Cucina Sofietacukrze pudrze, czy lukrze pączka? Ja sobie tego nie jestem w stanie wyobrazić. Poza tym stare porzekadło prawi: Jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Wiec do dzieła. Składniki: 1200 g mąki pszennej 6 jajek 200 g roztopionego masła Polskiego Mlekovita 140 g cukru(...)szkl ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie przesiewamy mąkę do miski. Robimy w niej zagłębienie i wlewamy zaczyn drożdżowy, który przysypujemy delikatnie mąką. Kiedy mąka zacznie nam pękać dodajemy pozostałe składniki, czyli jajka utarte z cukrem, otartą skórkę z cytryny, spirytus i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając
Malinowe PocałunkiNie może być Tłustego Czwartku bez pączków. No, nie do końca, ale dlaczego miało by ich nie być. Staropolskie przysłowie mówi : „ Powiedział Bartek, że dziś
mojewypiekiinietylkoPrzygotowane do wypieku ciasto smarujemy cienką warstwą rozbełtanego jaja z odrobiną mleka. U nas pierwsza do pieca poszła chałka. Ta na zdjęciu została zapleciona z pięciu "pasem" ciasta drożdżowego. Kolejna była zrobiona z trzech, mniej efektownie wyglądała, ale była wyższa i bardziej puszysta. Z trzech zaplatamy jak zwykły warkocz (panie na pewno potrafią!). Po posmarowaniu chałki jajkiem, posypałyśmy(...)tyle! Składniki mieszamy, rozgniatamy drewnianą łyżką aż utworzy nam się kruszonka. Chcemy uzyskać małe kawałeczki zlepione ze sobą dające się swobodnie pokruszyć na przygotowane ciasto. Następne były małe "pączki" pieczone z nadzieniem z konfitury z róży (oczywiście domowej!) i odrywaniec cynamonowy. Pączki: Ciasto należy rozwałkować i wycinać z niego kółka szklanką, kubkiem, filiżanką o średnicy
Symfonia SmakówŚwiata". Mam w segregatorze wszystkie numery, które wyszły i często do nich zaglądam. To właśnie w egzemplarzu poświęconym kuchni afrykańskiej natknęłam się na drożdżowe ciastka na bazie mleka kokosowego, które wyglądem bardzo przypominają nasze pączki. Ponoć są popularne w Kenii i Tanzanii, gdzie podaje się je na śniadanie z filiżanką kawy albo herbaty". Jednak składniki podane w przepisie
bistro mama