Przed nami tłusty czwartek i nie wypada się tego dnia opierać przed zjedzeniem choćby jednego pączka, faworka czy racuszka. Tego dnia nie liczymy kalorii, tym będziemy martwić się potem. Rozpoczynamy ostatni tydzień karnawału słodkim akcentem, a zakończymy go tradycyjnie słonym śledzikiem. Racuchy drożdżowe z jabłkami doskonale smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem jak i na zimno. Są puszyste, a dzięki
Smakowity Blog KulinarnyŚwietna przekąska. Trochę kaloryczna z powodu smażenia na oleju, ale skoro pozwalamy sobie czasem na pączki to i na takiego racuszka można sobie pozwolić :) ja nawet
Kolorowy PrzepisownikPączki z dziurką, oponki, amerykańskie doughnuts (donuts), zaraz po tradycyjnych pączkach przez większość z nas uwielbiane. Nie może ich zabraknąć w okresie karnawału lub na Tłusty Czwartek. A przecież wróbelki ćwierkają, że to już niebawem. Pączusie z dziurką powstają z ciasta drożdżowego i smażymy je w głębokim oleju. Wychodzą puszyste, delikatne, smaczne. Udekorowane czekoladą i posypką przypadną niejednemu do gustu(...)wrzucamy połamaną czekoladę. Ściągamy z ognia i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, do rozpuszczenia się czekolady. Oponki moczymy w czekoladzie i dekorujemy. The post Donuts – Pączki z Dziurką appeared first on Made
Made By Mom And SonTłusty czwartek za pasem, więc przyszedł czas na pączki. Jeśli jednak dbacie o linię, wcale nie musicie smażyć ich na głębokim tłuszczu - równie dobre, za to o wiele mniej tłuste, można po prostu upiec w piekarniku. Zrobienie dobrego ciasta drożdżowego wymaga trochę czasu, ale samo pieczenie zajmuje niecały kwadrans. Jeszcze krócej trwa zrobienie lukru. Składniki: dwie szklanki mąki tortowej(...)rzegiem szklanki z ciasta wycinać koła. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę marmolady, zamknąć ją jak farsz w pierogu, po czym brzeg zebrać w jednym miejscu. Łączeniem do dołu pączki wykładać na papierze do pieczenia lub wkładać w papierowe foremki. Gdy wykorzystamy już całe ciasto, uformowane pączki odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, by ciasto jeszcze wyrosło. Tuż przed włożeniem
W SMAKciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 cm. Za pomocą foremki w kształcie serca wycinamy porcje ciasta, które następnie przekładamy na oprószone mąką tacki. Odkładamy na kolejne 30-40 minut do napuszenia. Pączki smażymy w głębokim
Słodka StronaPączki jak wiadomo domowe najlepsze...mam wypróbowanych sporo przepisów - bez jajek,, na białkach, na piwie,na śmietanie, z gotowanym budyniem itd..tym razem z dodatkiem maślanki..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj ..moje są bez lukru , posypane cukrem pudrem i nadziewane przed smażeniem..Kiedyś jakiś czas temu robiąc ciasto drożdżowe przez przypadek wszystkie składniki włożyłam do miski(...)misce to i tak działałam dalej...i powiem Wam, że teraz robię prawie zawsze w taki sposób, ale piszę o tym dopiero teraz ..Tak samo i teraz robiąc pączki..na zdjęciu niżej widać wszystkie składniki od razu przełożone do miski..nawet masło nie rozpuszczone i jak widać pączki wyszły tak jakie powinne być.Ja pączki smażę we frytkownicy, , kiedyś smażyłam
Moje domowe kucharzenieZa kilka dni tłusty czwartek szukałam idealnego przepisu. Znalazłam bardzo dużo ciekawych wartych wypróbowania receptur na pączki. Wybór był trudny zdecydowałam się zrobić pączki Pani Hanny
Kulinarne pyszności Molkirobił przed wyjściem maślane oczy o pączki, zła, zostawiłam ciasto tam, gdzie było. W sumie, to nie jestem pewna, dlaczego od razu go nie wyrzuciłam... Może chciałam mu pokazać, ile się nacierpiałam, a efektów brak...? Dość, że zajrzałam do piekarnika dwie godziny później, i moim oczom ukazało się... Dokładnie tak - wyrośnięte ciasto drożdżowe! Patrzyłam i nie mogłam uwierzyć(...)niepewności... Zdecydujecie sami. Po wszystkim doszłam do wniosku, że winę za taki układ rzeczy ponosi zbyt duża ilość rumu. Na początku nie zwróciłam na to uwagi, bo zawsze do pączków daję alkohol. Nie w takich jednak ilościach! Dwie łyżki to stanowczo za dużo. Wydaje mi się, że olejek byłby dużo lepszym rozwiązaniem - bezpieczniejszym, no i da bardziej wyraźny smak. Dwie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLangosze to tradycyjne węgierskie placki przygotowane z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Zwykle podaje się je ze śmietaną lub sosem czosnkowym i serem oraz innymi dodatkami wg uznania. Moja Oliwka twierdzi, że bez dodatków smakują trochę jak pączki ;) Ciasto na langosze: 500g mąki pszennej 14 g drożdży instant (2 op.) 3 płaskie łyżki cukru łyżeczka soli 200 g ugotowanych
Smakołyki Asitemperaturę pokojową. Jeśli wszystkie składniki na ciasto mamy przygotowane i zastosujemy się do powyższych zasad, pozostaje tylko zrobić rozczyn drożdżowy. Można go zrobić z drożdży świeżych lub instant. Rozczyn drożdżowy ze świeżych drożdży: Na 25 g drożdży potrzeba: 1-2 łyżeczki cukru około 100 ml mleka (temp. 37 °C) 3-4 łyżeczki mąki Wszystko dokładnie mieszamy i przykrywamy bawełnianą ściereczką(...)Teraz, jeśli wiemy jakie przeznaczenie jest naszego ciasta, czy to będą pączki, czy ciasto z owocami, czy np. bułeczki.... to pieczemy, smażymy ... W zależności od rodzaju naszego wypieku ustawiamy różną temperaturę w piekarniku. Mam nadzieję, że ten post pozwolił Wam „zaprzyjaźnić się” z ciastem drożdżowym. Jeśli do tej pory mieliście wątpliwości, czy dacie radę takie zrobić, myślę
Kuchnia u Krysipochodzi z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki. Pączki wychodzą z niego bardzo smaczne, puszyste i co najważniejsze nie chłoną oleju. Zapraszam!!! Składniki na około 25 -30 pączków (mnie wyszło 25 dużych) 4 szkl. mąki pszennej, 6 żółtek ( z dużych jaj), 3 czubate łyżki cukru, 50 g masła, 50 g drożdży, 250 ml ciepłego mleka(...)drewnianej łyżki lub wspomóc się mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Następnie dodajemy roztopione ale przestudzone masło. I znowu dokładnie wyrabiamy ciasto, tak aby powstała puszysta masa. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie. Formujemy nie wielkie pączki. Można to zrobić ręcznie tworząc kulki, lub delikatnie rozwałkować ciasto
Passion of Cookingskuszeniu się na jeden ;) Pączusie z poniższego przepisu wychodzą delikatne, puszyste, rozpływają się w ustach, a różana konfitura nadaje im niepowtarzalnego smaku. Domowe Mini-Pączusie - Składniki: Pączki: 60 g drożdży 1/3 szklanki cukru + łyżka na zaczyn szklanka mleka 3 szklanki mąki tortowej (ok. 500 g) + 2 łyżki na zaczyn 5 żółtek 1 jajko opak. cukru waniliowego(...)najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po tym czasie formujemy malutkie ok. 2-3 cm kuleczki, przekładamy na oprószone mąką tacki i znów pozostawiamy do wyrośnięcia (na ok. 20 minut). Pączki smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju w ok. 170 stopniach. Olej nie może
Słodka Stronaprzedstawiam Wam przepis na szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu pączki. Są naprawdę pyszne i pięknie pachną. Przepis na te pączki pochodzi ze strony www.mojewypieki.com. Polecam przepis na te pączki! SKŁADNIKI: 600g mąki pszennej + niewielka ilość mąki do podsypywania 70 g cukru z wanilią 3 jajka (nie duże) 100 g roztopionego, wystudzonego masła pół łyżeczki soli 250 ml letniego(...)dodajemy wcześniej przygotowany rozczyn drożdżowy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy (ja rozpuszczone masło dodaję od razu z innymi składnikami - nie pod koniec wyrabiania ciasta - moim zdaniem nie wpływa to absolutnie na końcowy efekt). Podczas wyrabiania ciasto może kleić się do rąk, staramy się jednak nie dosypywać mąki lub ewentualnie minimalnie. Ciasto na pączki można śmiało wyrobić mikserem z hakiem
Moja Książka KucharskaKolejny przepis z serii Tata Gotuje . Tym razem mój mąż, korzystając z okazji, że mamy Tłusty Czwartek postanowił usmażyć pączki. Przepis dostaliśmy od mojej mamy. Pączki
Mama GotujeCynamonowe donuts, maczane w karmelu i posypane orzeszkami, tego nie może zabraknąć na ostatkach ;) Z przepisu wychodzi konkretna liczba pączków. Od razu ostrzegam na jednym nie
pink envelope