bezglutenowe, gruszkowe, pożywne...i bardzo zdrowe! Idealne deser lub śniadanie. POTRZEBUJEMY: 2 dojrzałe banany 2 miękkie gruszki 1 i 1/2 szkl. błyskawicznych płatków jaglanych 1/2 szkl. bezglutenowych płatków owsianych (można pominąć i dać więcej płatków jaglanych) 2 łyżeczki brązowego cukru (można pominąć jeśli owoce są bardzo słodkie lub jeśli wolimy) 3 jajka 1/3 szklanki zmiksowanych migdałów , orzechów lub bakalii
WYSPA SZCZĘSLIWAsosu to 10-15 dodatkowych minut. Namówiłam Was? :) Składniki: 4 czerwone papryki 1 łyżka oleju 2 cebule, posiekane 3-4 ząbki czosnku, posiekane 1 szklanka niesłodzonego mleka roślinnego - użyłam owsianego 2 łyżki płatków drożdżowych (można zastąpić tartym żółtym serem) 1 łyżka pasty sezamowej tahini (można pominąć) sól i pieprz do smaku 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C . Piecz papryki
Powiedz dietom nieOwsianka z mango i daktylami to intrygujące połączenie smaków, jakie odkryłam w te wakacje. Spróbujcie, smakuje nieziemsko! :) Składniki: - 1 szklanka wody - 1/3 szklanki płatków owsianych bg - 8 daktyli pokrojonych na kawałki - kawałki mango - 1 łyżka masła klarowanego (opcjonalnie) Wszystko (z wyjątkiem mango) wrzucamy do rondelka i gotujemy 3 minuty. Przekładamy do miseczki, posypujemy kawałkami mango i dowolnymi dodatkami (np. jagodami
Smakuje zdrowobędzie zbyt gruba, stanie się po prostu za twardy. Przekonałam się o tym na własnej skórze ;) Składniki: 2 szkl. nasion (u mnie słonecznik, siemię lniane, sezam, chia i otręby owsiane) 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej 1 szkl. wody 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Wszystkie suche składniki umieścić w misce i wymieszać. Do suchych składników dodać wodę i miód
zadanie-gotowanieśmietana świetnie komponuje się ze smakiem jagód. Polecam bo jest bardzo łatwy do zrobienia a efekt wizualny i smakowy rewelacyjny ;) Składniki na blaszkę 26 cm : Spód : - 210 g ciastek owsianych - 1 duża łyżka kakao - 30 g masła Masa serowa : - 650 g twarożku u mnie "Z Wielunia Mój ulubiony " - 100 ml śmietany 30 % - 120 g cukru pudru - 3 jajka - budyń waniliowy
Wypieki ReneUwielbiam makarony, szczególnie pełnoziarniste, kukurydziane i ryżowe. Ostatnio zaczęłam również próbować inne tj. orkiszowe, jęczmienne, owsiane, grochowe itp. Dobrze się złożyło, bo dostałam paczuszkę od firmy Fabijańscy , którą z pełną odpowiedzialnością mogę polecić. Szczególnie dla amatorów żywności ekologicznej. U mnie dziś makaron jęczmienny z pyszną młodą cukinią, pomidorami, papryką i kiełbaską. Składniki (3-4 porcje): 300 gram makaronu jęczmiennego
Tradycyjna KuchniaPrzepyszne placki pachnące indyjskimi przyprawami.Delikatne,kruche pełne różyczek kalafiora.Podane z sosem chilli słodko-kwaśnym, prawdziwy odlot. 1szkl.mąki 1/2 szkl.otrąb owsianych 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki curry mały kalafior olej do smażenia szczypta kuminu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mieszamy w misce na razie produkty suche:mąkę,otręby pszenne,sól,curry,pieprz ziołowy,curry.Potem zalewamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiużyczysz bo same czipsy jabłkowe są słodkie więc i po co? chyba że komuś będzie mało słodkie to ewentualnie miodu doda. Namówiłam do zrobienia? no to zaczynamy. Batony owsiane "Jabłko z cynamonem". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniełyżki miodu (w zależności od tolerancji na słodycz ;)) 25 gram masła kokosowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki mąki gryczanej 3 łyżki płatków owsianych BG Wykonanie: Quinoę mieszamy z miodem i przekładamy na dno naczynia do zapiekania. Układamy na niej warstwę wiśni i posypujemy drobno startą tonką. Z masła kokosowego, cukru, mąk i płatków zagniatamy kruszonkę
Quinoa Raz!razu znalazłam swoje ulubione potrawy (oczywiście ze słodkich śniadań i deserów!) Mój pierwszy ulubieniec to owsianka, przepis jest bardzo prosty, przez co zyskał moją sympatię! Opiera się na płatkach owsianych, roślinnym mleku, żurawinie i bananie - pycha! Mój drugi faworyt to deser - maślanka z dodatkiem malin, miodu i migdałów. Proste, ale jakie dobre! Podsumowując pozycja "Zdrowy detoks", tak naprawdę nie narzuca
Emcia Pichcipotrzeby dodatkowego dosładzania. Sezon na maliny za niedługo się zacznie, więc zapiszcie koniecznie przepis :) Spody (6 babeczek): 1 rozgnieciony banan 1 szklanka płatków żytnich 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżka masła orzechowego Składniki połączyć w misce. Nabierać łyżkę masy, ścisnąć w ręce i wylepiać foremki silikonowe lub papilotki umieszczone , aż po same brzegi. Piec 20 minut
Chocolate Muffin Blogpuszka ciecierzycy jedno jajko ząbek czosnku 1 mała cebulka duża szczypta soli szczypta białego pieprzu mieszanka ziół (u mnie zioła do sałatek Kamis) pół łyżki oliwy 2 łyżki otrębów owsianych Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni C. Ciecierzycę osączyć z zalewy. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem - masa nie musi być idealnie gładka. Dodać jajko, starty ząbek czosnku, drobno
FitKotjest jeszcze ciepły. Ten napar jednak kompletnie mnie zaskoczył. Po prostu zadziałał i uspokoił. Nie wiem, który składnik z powyższych odegrał kluczową rolę, ale uzupełniłam napar o ciasteczka owsiane z kawałkami gorzkiej czekolady. Po chwili osiągnęłam prawdziwy błogostan i pospieszyłam ,aby Wam o tym koniecznie napisać. Ten dzień zapowiadał się źle. Teraz zakończę go dobrze i pogodnie. Czego Wam życzyć
Z Kuchni Do Kuchnidań głównych, albo zamiast makaronu do zupy. Przepis oparty jest na idei klusek kładzionych, przerobionych na bezglutenowe. Składniki: 1 szklanka ugotowanej na sypko czerwonej quinoy 2 szklanki BG mąki owsianej 2 jajka pieprz sol masło (lub olej roślinny) 1 mała cebulka garść listków rukoli Wykonanie W dużym garnku wstawiamy wodę, tak jak na makaron. Jajka roztrzepujemy trzepaczką lub widelcem, doprawiamy
Quinoa Raz!Kolejna propozycja śniadaniowo - przekąskowa. Polecam na dobry początek ponurego zimowego dnia, albo na podwieczorek w towarzystwie kapci i dobrej książki. Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych 1 łyżka mielonego lnu pół dojrzałej gruszki garść suszonych owoców białej morwy łyżka pestek dyni Wykonanie: Owoce morwy zalewamy wrzątkiem i moczymy pod przykryciem 5 minut. Quinoę, płatki
Quinoa Raz!