orzechy - 16941 przepisów (strona:839/1130)

Egzotyczna sałatka owocowa 274

odkroić skórkę dookoła. (Można również przekroić ją na pół i wybrać miąższ łyżeczką, formując kulki). Ananasa obrać i odkroić twardy środek. Kokosa przepołowić, usunąć skorupę i wykroić jadalną część orzecha. Wszystkie owoce pokroić w kostkę lub według własnego uznania. Miechunki powyciągać z osłonek i poprzekrawać na połówki. Karambolę (ze skórą) pokroić wzdłuż na gwiazdki. Wszystkie owoce wymieszać i polać sokiem

Food Square
Spaghetti z pulpetami z kaszy jaglanej oraz sosem z bakłażana i pomidorów 206

wrzątku z odrobiną soli i ugotować do miękkości.Do kaszy dodać pomidory, cebulkę, czosnek, pietruszkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby mocniej doprawić. Formować pulpety wielkości orzecha włoskiego, a następnie smażyć je na uprzednio rozgrzanej oliwie na złoto. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym.Pokrojonego w kostkę bakłażana posolić i odstawić w durszlaku

Food Square
Sernik kokosowy na spodzie z oreo 212

nieco przestudzić, a następnie powoli wlewać wmiksowując ją do serka mascarpone. Dodać cukru i wszystko razem wymieszać. Krem wyłożyć na ostudzony sernik. Ozdobić płatkami kokosa, które można otrzymać, krojąc orzech obieraczką. Sernik można podawać od razu lub po kilku godzinach schłodzenia w lodówce

Food Square
Kabuli Palaw - narodowe danie Afganistanu 578

może odbyć się bez niego żadna większa uroczystość. Danie swój smak zawdzięcza odpowiednio przygotowanemu ryżowi, gotowanemu w bulionie, a następnie powoli pieczonemu i podawanemu razem z marchewką, rodzynkami, orzechami oraz mięsem - zwykle jest to jagnięcina, lecz świetnie również się sprawdzi kurczak, a w wersji wegańskiej seitan lub soczewica. Jako że najważniejszym składnikiem potrawy jest ryż, musi być

Food Square
Makaron Chow Mein z kurczakiem, warzywami i sosem hoisin 327

łyżki sosu sojowego1 łyżka miodu2 łyżki octu białego4 łyżki oleju arachidowego1/2 łyżeczki sosu piri piri45g orzeszków ziemnych, obranych, wcześniej uprażonychsól2 szczypty mielonego imbiru   Przygotowanie sosu hoisin:Orzechy wkładamy do miski blendera, dodajemy 2 łyżki oleju arachidowego, sól i miksujemy na jednolitą masę. Całość przekładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki białego

Smakowity Blog Kulinarny
Razowe muffinki dyniowe 161

piękne rumiane babeczki. Dzięki dyni zachowują wilgotną, apetyczną fakturę. Znikają tak szybko jak powstają. Taaakie dobre!Składniki na 24 sztuki:1/2 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, figi)1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych, migdałów1/2 szklanki płatków owsianych2 szklanki mąki pszennej razowej1/3 szklanki cukru brązowego1 łyżeczka przypraw do piernika (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/3 łyżeczki

Smakowity Blog Kulinarny
Praliny kokosowe w mlecznej czekoladzie 2155

garnku rozpuszczamy masło i dodajemy śmietanę. Zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy wiórki kokosowe z cukrem, a następnie wlewamy masło ze śmietaną. Wszystko razem mieszamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane kulki wkładamy do zamrażalki na około 2 godziny.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Schłodzone kulki obtaczamy w czekoladzie, nabijając kokosową kulkę na patyk do szaszłyków moczymy w czekoladzie. Gotowe

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z botwinką i masełkiem koperkowym 222

Składniki:Farsz:pęczek botwinki (liście i łodygi)1-2 ząbki czosnku100 g twarogu150 g sera typu feta2 łyżki posiekanego koperkugarść posiekanych pistacji lub orzechów włoskichłyżka masłasól, pieprzCiasto na pierogi:250 g mąki pszennej typ 5001 szklanka ciepłej wodyMasło koperkowe:1/2 kostki masłamały pęczek koperkuszczypta soliPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania farszu. Dokładnie myjemy i siekamy łodygi i liście botwiny. Na patelni rozgrzewamy

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z karmelizowaną gruszką i serem z niebieską pleśnią 157

Składniki:rukola2 gruszki100 g sera z niebieską pleśniągarść orzechów włoskich40 g masłasok z cytryna1 łyżka miodusaszetka oleju Kujawskiego z bazyliącynamonsólpieprzlistki bazyliiPrzygotowanie:Obieramy gruszki, kroimy na cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy gruszki, skrapiamy je sokiem z 1/2 cytryny i posypujemy łyżeczką cynamonu. Smażymy około 2 minuty, po czym dodajemy miód i smażymy kolejne

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z kasztanami 188

Kasztany jadalne są skarbem kulinarnym z bogatą historią. Ten szlachetny orzech pochodzi z Azji Mniejszej i ma za sobą długą historię, był znany już w epoce kamienia. W starożytnej Grecji jego powszechnie znana rola została zatracona i zaczął być stosowany jako naturalne lekarstwo na gorączkę i kaszel. Tak dzisiaj, jak kiedyś, Azja (w szczególności Chiny, Japonia i Korea Południowa) oraz

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z gęsi 180

dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosoły lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę.  Składniki:1/2 kg gęsiego mięsa150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu50 g gęsiego smalcu1 cebula1 jajko200 ml bulionu z gęsisól, pieprzPrzygotowanie:Na gęsim smalcu

Smakowity Blog Kulinarny
Miodownik z nutą pomarańczową 186

okres przygotowań świątecznych, więc i ja zaczynam testować nowe przepisy na świąteczne słodkości. To ciasto jest całkowitcie pozbawione mąki a dzięki pomarańczowemu syropowi wilgotny.Składniki:- 100 g mielonych orzechów włoskich- 1 szklanka bułki tartej- 4 jajek- 2 i 1/2 łyżki miodu- 1/3 szklanki cukru- 100 g stopionego masła- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu- 2 płaskie łyżeczki proszku

Zainspirowana w kuchni
Tarta potrójnie czekoladowa z kokosem 216

łyżki kremówki. Wylać na wierzch tarty, zamieszać tworząc marmurkowy wzór. Wstawić na noc do lodówki. Smacznego! Przepis znaleziony w "Pani domu", delikatnie zmodyfikowany. W oryginalnej wersji dodajemy orzechy i likier czekoladowy

W poszukiwaniu inspiracji
Słone ciastka czekoladowe z kawową nutą 196

oraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy maślanej. Wyrobić ciasto, rękoma uformować ok. 14 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. Ciastka piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 10 minut. Gotowe ostudzić

W poszukiwaniu inspiracji