orzechy - 16941 przepisów (strona:841/1130)

Jak zagospodarować resztki rabarbaru 186

wymieszać z solą. Dodać do mokrych składników, połączyć. Wsypać rabarbar i czekoladę, wymieszać łyżką. Schłodzić masę przez 30-60 minut w lodówce.Po tym czasie lepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożónej papierem do pieczenia w sporych odstępach, delikatnie spłaszczając. Piec w 190 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak łasuch zwyciężył leniwca, czyli historia pewnego dżemu 134

było to tak... Potrzebowałam owoców do mojej Pavlovej z poprzedniego posta. Bo wiecie - bezy uwielbiam też z orzechami czy sosami, ale latem niemal niewybaczalne jest ich jedzenie bez dodatku pysznych owoców. Poszłam więc do sklepu, i pierwsze co, to w oczy wpadły mi truskawki. Po pięć koron! Co Wam może wydawać się ceną całkowicie normalną. Zazwyczaj jednak kosztują między

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciacha po brytyjsku 153

wbić jajko i żółtko, miksować aż do uzyskania puszystej masy. Partiami dodawać przesianą z sodą mąkę, mieszając łyżką. Na koniec dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożónej papierem do pieczenia w dużych odstępach (ciastka mocno się rozleją). Piec w 170 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Z przerażeniem stwierdzam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka czekoladowe - kolejne najlepsze 184

goździkami i solą. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać mleko, połączyć.Dodatkowy cukier dokładnie wymieszać z cynamonem i chilli.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze z przyprawami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Nieco ciastka spłaszczyć, przyciskając dnem szklanki do blachy.Piec w 200 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem z marchewki z chrupiącą wkładką. Nie tylko na huragan 209

marchewki200 g ziemniaków1 l bulionuprażona ciecierzyca:400 g ciecierzycy z puszki lub słoika1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonej kolendry2 łyżki oleju z orzechów włoskichW garnku rozgrzać oliwę, wrzucić imbir, kolendrę, chilli i sól. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a po 1 minucie posiekany czosnek.Marchewkę i ziemniaki pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe biscotti: z żurawiną i kasztanami 245

moje podniebienie. W końcu, po latach (dosłownie!) udało mi się zebrać w kuchni dwa niezbędne produkty, i od razu przystąpiłam do działania.Ewa napisała, że kasztany można zamienić na orzechy. Oczywiście, można. Żurawinę świeżą można zastąpić suszoną, i gwarantuję, że też będzie pysznie. Tylko że to już będą zupełnie inne ciasteczka! Tutaj kwaśna żurawina przeplata się ze słodkawymi kasztanami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb przedświąteczny 203

miałam w domu moreli - ślicznie wyglądałyby takie jasne punkciki w upieczonym chlebie. Tak naprawdę możecie dodać, co tylko chcecie - suszone wiśnie czy jagody też będą pyszne. A może nawet orzechy, żeby całość przyjemnie chrupała. Chleb jest bardzo szybki w przygotowaniu - jak to chleby na drożdżach - wystarczy zagnieść, odstawić, znowu zagnieść, odstawić i upiec. I już można się cieszyć wyjątkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe i najlepsze: brownie bazyliowo-cytrynowe 194

ciasto zaskoczyło mnie na kilku poziomach, we dwójkę zjedliśmy całą blaszkę w dwa dni. Nie można mu się oprzeć... Z pewnością wypróbuję inne wersje smakowe na jego bazie - z orzechami, mocno kawowe albo może jeszcze jakieś inne, zupełnie zwariowane... Kto wie.Brownie bazyliowo-cytrynoweSkładniki:(na formę 20x20 cm)3 jajka100 g cukru trzcinowego3/4 łyżeczki proszku do pieczenia15 g mąki ziemniaczanej250

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybko, słodko, kokosowo... Trufelki 172

cukrem pudrem.Masło z kremówką rozpuścić, przestudzić. Dodać ekstrakt. Wlać do wriórek, dokładnie wymieszać. Wstawić na 15-30 minut do lodówki.Po tym czasie z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w papilotkach.Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Podawać prosto z lodówki lub w temperaturze pokojowej.Smacznego!No to idę wyspacerować Ptysię. Póki jasno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodka sobota, czyli trufle dla Mamy 204

dodać do masy śmietankowo-marcepanowej. Dokładnie wymieszać, wstawić na noc do lodówki.Żurawinę namoczyć w amaretto, zostawić na noc.Następnego dnia żurawinę dobrze odcisnąć.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej wciskając 2-3 żurawiny. Trufelki obtaczać w kakao - jeśli byłyby zbyt miękkie, wstawić na 15 minut do lodówki.Przechowywać w lodówce, podawać schłodzone.Smacznego!A przed

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bez glutenu, bez laktozy. Ciasteczka 164

Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy. Wsypać płatki, dokładnie połączyć (zagnieść ręką, ciasto będzie bardzo gęste). Na końcu wsypać jagody, połączyć.Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego! Z przykrością stwierdzam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O tajemniczej maszynce do lodów słów kilka. I ciasteczka z mąki gryczanej 186

roztrzepać z miodem i wódką, dodać do ciasta, dokładnie połączyć.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc.Rano formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć widelcem, odciskając wzorek.Piec w 175 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Pogoda nadal dopisuje, ale podobno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 185

kratce.Smacznego!W cieście, oczywiście, jeżyny. I całe mnóstwo pysznej, orkiszowej kruszonki. Sama w sobie ma lekko orzechowy posmak; myślę, że następnym razem dodam do niej jeszcze mielonych orzechów, dla wzmocnienia efektu. Pyszności

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 184

ziemniakisólpieprzdodatkowo:świeży tymianekNajpierw przygotować chipsy:Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z ziemniakami.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać na bardzo cieniutkie placuszki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posypać solą i pieprzem.Piec w 180 st. C. przez 10-20 minut, aż się zrumienią

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka dyniowe z czekoladą. I wyprawa do Legolandu 201

mleko,połączyć.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach.Czekoladę posiekać, dodać do masy, połączyć.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając.Piec w 175 st. C. przez 15 minut, aż się lekko zarumienią.Ostudzić na kratce.Smacznego!Przepis dodaję oczywiście

Pożeraczka, czyli raz adobrze