szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 400 gram maku mielonego 400 gram bakalii ( rodzynki, migdały, żurawina, morele, daktyle, figi, skórki z pomarańczy, orzechy) 1/2 szklanki drobnego cukru 4 łyżki miodu 100 gram masła 2 jajka 2 szklanki mleka szczypta soli Poncz: sok z 1 pomarańczy 2 łyżeczki cukru 50 ml wody Ponadto: Polewa czekoladowa
kgwjanczewowypełnić do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 -18 minut, aż mufinki nabiorą odpowiedniego koloru. Uwaga - zamiast kardamonu można dodać dowolne ulubione składniki ( bakalie, cynamon, orzechy, owoce, dżem) ale do kawy najbardziej smakowały nam babeczki kardamonowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczosnku 2 łyżki oliwy (opcjonalnie, jeśli nie dodajemy jogurtu) sól i pieprz do smaku opcjonalnie do sosu można dodać: bardzo drobno posiekane lub zmielone pistacje albo orzechy , posiekaną natkę pietruszki lub kolendry, szczyptę mielonej ostrej papryki. Przygotowanie Wszystkie składniki (z wyjątkiem natki z pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataduża szczypta zmielonych nasion wiśni wonnej tzw. mahlab (można zastąpić małą szczyptą pieprzu) opcjonalnie duża szczypta kakao do smaku albo szczypta gałki muszkatołowej albo 3 łyżki stołowe posiekanych drobno orzechów Przygotowanie Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i przyprawami (niewielką część przypraw można też dodać do nadzienia, ale nie jest to konieczne). Do tej mieszaniny dodać masło
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakokosowego (1 łyżeczka aromatu na szklankę mleka). Ocet jabłkowy Można zastąpić: białym octem winnym octem ryżowym Ocet balsamiczny Można zastąpić czerwonym octem winnym Olej arganowy Można zastąpić olejem z orzechów laskowych. Olej sezamowy Co prawda w domowych warunkach raczej trudno nam będzie wyprodukować olej sezamowy, ale możemy bez większych problemów przygotować jego subsytut, który doskonale posłuży do aromatyzowania sałatek
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadojrzały banan 1 jajko 2 łyżki płatków owsianych 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: Płatki zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować. Formować rękoma kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 15 minut
Sto kolorów kuchnimusem kawowo-rumowym, czekoladowych naleśników z bananami i sufletu czekoladowego, które popijacie musem malinowo-czekoladowym. Śniadanie, po którym wychodzicie na dwór, zjadłszy jeszcze na szybko kawałek brownie z orzechami. Wyobraźcie sobie ciepłe promienie słońca oblewające Wasze twarze i Was siedzących w ogródku kawiarni z przyjaciółmi i delektujących się borówkowym semifredo, ochładzających się smażonymi lodami z sosem wiśniowo-imbirowym i podgryzających
GRUBY WAŁEKwiosennie. Piecze się je z reguły z ciasta kruchego, z dodatkiem oliwy z oliwek i mleka, lub z ciasta drożdżowego, które można dowolnie wzbogacać: owocami kandyzowanymi, groszkiem czekoladowym, czy orzechami. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła w oryginalnym przepisie. Miałam do wykorzystania paczuszkę mączki migdałowej, zatem moje scarcelle miały lekko migdałowy posmak i troszkę inną konsystencję. Oryginalny przepis
Mia Cucina Sofietatrochę jak chleb, inni mówią, że jak pasztet ;) Mimo tych niedogodności jest niesamowicie smaczna. potrzebujemy: - 250 ml mleka roślinnego - 50 g oleju roślinnego - 100g mąki gryczanej - 200g mąki z orzechów włoskich (mam wrażenie, że na mące migdałowej wypiek był ciut lżejszy!) - proszek do pieczenia - mus z 3 jabłek - 50 g cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 3 łyżki mąki z ciecierzycy
Szybko Tanio Smacznieustawić go na 190 stopni, grzałka góra-dół Masa makowa: 400- 500 g gotowej masy makowej z puszki białka z 2 jajek 2 łyżki miodu garść bakalii: rodzynki, orzechy, figi, skórka pomarańczowa W wersji minimum masą z puszki wystarczy napełnić tartaletki do wysokości 0,5 cm od brzegu. Jednak dodanie do masy miodu i bakalii wzbogaci jej smak. Białka ubite
Trzeci talerzjest zimne przekładamy blaty masą różana, ale pamiętamy by zostawić trochę do oblania góry. Przyozdabiamy migdałami ( ja akurat użyłam tych bo miałam je w domu, ale możecie użyć innych orzechów lub rodzynek, wiórków kokosowych). . Smacznego ^ ^ u mnie szybko zniknął
Panda i jej światłyżeczki soli 4 jajka 2,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki kakao 0,5 szklanki czekolady deserowej 1 szklanka maślanki 0,5 łyżeczki cynamonu opcjonalnie 0,5 szklanki orzechów włoskich Składniki - Polewa : 2/3 gorzkiej czekolady 1/4 szklanki cukru 35 dag masła 0,5 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 łyżka rumu Przygotowanie - ciasto : Masło ucieram z cukrem na gładką masę
Mechanik w kuchnimasła lub margaryny 1/3 łyżeczki sody * szklanka ma pojemność 250 ml Do wypełnienia babeczek przygotowałam pomadę białą i kakaową, a do dekorowania babeczek wielkanocnych wykorzystałam migdały, kandyzowane skórki i orzechy w kolorowej czekoladzie. Składniki na pomadę: *1/2 szklanki śmietanki 30% *1 szklanka cukru 1 łyżka kakao * szklanka ma pojemność 250 ml Przygotowanie babeczek: Suche składniki na kruche spody mieszamy hakiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajek spowoduje zważenie się masy!). Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, mleko w proszku, ekstrakt i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać białą czekoladę i wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w średnich odstępach, ponieważ ciastka trochę urosną i rozleją się na boki. Lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym
CookYourselfzawrzenia. Ostudzić. Sodę rozpuścić w mleku. Dodać stopniowo, wyrabiając ręką lub hakiem w KA, mąkę, jajka, rozpuszczoną sodę, sól i przyprawę korzenną. Dokładnie wyrobić. Można dodać garść pokruszonych orzechów i 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wyrobione ciasto przełożyć do kamionkowego garnka (szklanego lub emaliowanego bez oprysków), przykryć ściereczką i umieścić w chłodnym miejscu, by powoli dojrzało. ********************************************************************************* PIECZENIE Dojrzałe ciasto podzielić
CookYourself