doskonale smakuje z kurczakiem, ale możemy go serwować na przykład do chleba, bagietki, sałatek czy serów. Najlepsze jak dla mnie jest pesto domowej roboty.Składniki na pesto:1/3 szklanki orzechów nerkowcaspora garść świeżej bazylii1 ząbek czosnku4 łyżki oliwy z oliwekparmezan bądź inny drobno starty ser (np. pecorino)sól, pieprzWszystkie składniki blendujemy albo ucieramy w moździerzu.Sposób przyrządzenia:Makaron gotujemy
upichcicwystygnięcia.Do rozpuszczonych składników przesiewamy 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem. Jeśli ktoś lubi zachęcam do dodania bakalii, orzechów oraz startej skórki z wyparzonej pomarańczy. Wszystko łączymy i dokładnie mieszamy.Masę przekładamy do dużej keksówki, moja ma długość 30 cm i pieczemy godzinę w 180 stopniach
upichcicbardzo delikatne w swojej strukturze. Ich smak wspaniale komponuje się z pikantnym sosem czosnkowym, zwyczajną kwaśną śmietaną lub ulubionym dżemem. Ja podałam je na kolację z powidłami z orzechami z Anielskich Przysmaków, które są niezwykle aromatyczne i intensywne w smaku. Bardzo smacznie skomponowały się z placuszkami :)*Pieczona dynia.Dynię umyć, przekroić na pół i dłonią wydrążyć
Codzienna kuchnia niecodziennadomy jednym ze zwyczajów były tzw. słodkie talerze. Mama zdobywała w jakiś magiczny sposób (bo to były lata kryzysu) wymyślne słodycze i układała je na paterach razem z cytrusami, orzechami i jabłkami. Takie patery ustawiała w kilku miejscach i każdy mógł w każdej chwili sięgnąć po to, na co miał ochotę. Choinkę zawsze ubieraliśmy w samą wigilię. I zawsze
Codzienna kuchnia niecodziennakostkę. Przesmażyć na oliwie razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przełożyć do garnka ze zmiksowaną cukinią. Dodać sól, cukier i pieprz - zagotować wszystko razem.Z mięsa formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i (bez obtaczania w czymkolwiek) wkładać na gotującą się na niewielkim ogniu zupę. Po włożeniu pulpecików wsypać makaron i wszystko razem ugotować
Codzienna kuchnia niecodziennarodzinnym domu, na świątecznym stole bardzo rzadko gościł piernik. Królowały przeróżne przekładańce, ciasta z kremem, z orzechami, z makiem… Dzisiaj wiem, że podobnie jak Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota
Made By Mom And Sonnastępnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Piec w 175 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Smacznego!Wczoraj zrobiliśmy wielkie zakupy. Zaopatrzyłam się a bakalie, orzechy, marcepan i całą górę czekolady. Będzie się działo
Pożeraczka, czyli raz adobrześrodku stołu ustawiamy raclette lub racletton, to ten z górną płytą grzewczą i dużo miseczek z warzywami świeżymi, marynowanymi cebulkami, ogóreczkami ,oliwkami, śliwkami, owocami, wspaniała jest gruszka z orzechami, a może banan, oczywiście przyda się bagietka ,przyprawy i jakieś sosy,a mogą być też konfitury z żurawiny itd.,a może ktoś wykombinuje malutki omlecik, tutaj wyobraźnia nie ma granic
Kulinarny karnet ChristopheramakiemCiasteczka pomarańczoweKostka kokosowa Cynamonowe ciasteczkaRogaliki budynioweMakowo kokosoweKuleczki śliwkoweTort makowo kawowyCiasteczka z maszynkiPiernik staropolskiTort piernikowyCiasteczka z kremem karpatkowymKokosankiCzerwononose rudolfyPierniczki z marcepanemCiasteczka misieBarszcz czystyPomarańczowe paluszkiZakwas buraczanyCieszyńskie koniczynkiKruche babeczkiKrokiety z mięsemKapuśniaczkiRogaliki z orzechów laskowychMikołajDomowy cukier waniliowyLikier piernikowyCiasteczka z orzechamiKasztankiSałatkaRogaliki z białym makiemMiodownik
Ala piecze i gotujepiekarnika i czekałam na wynik, po kilku ciasteczkach stwierdziłam, że są warte umieszczenia na blogu! Polecam takie eksperymenty! :DSkładniki:garść sezamugarść ziaren słonecznika1/2 szkl. brązowego cukrugarść rodzynekgarść mieszanki orzechów i suszonych owoców1 szkl. płatków owsianych1 szkl. muesli 1/2 szkl. mąki 3/4 kostki masła1/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia roztrzepane jajko Wszystkie składniki dobrze wymieszałam, formowałam
NA MOIM TALERZUcmSkładniki:1 puszka masy makowej (850g)3 duże jabłka4 jajka9 łyżek kaszy manny1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasło do wysmarowania blaszkiBułka do obsypania blaszkiOpcjonalne dodatki:CukierBakalie (rodzynki, orzechy włoskie, migdały itp.)Lukier:1 szklanka cukru pudru4 łyżki wrzątkuPrzepis:Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka odsączamy. Masę makową przekładamy do większej miski, dodajemy starte jabłka, kaszę manną
Emcia Pichciniesamowicie proste w przygotowaniu, bardzo zdrowe ciastka owsiane bez mąki, cukru, za to z migdałami miodem i żurawiną. Oczywiście w waszych ciasteczkach, mogą się pojawiać Wasze ulubione dodatki, jak orzechy czy rodzynki. Ja dodałam kwaśną żurawinę, bo u nas w domu oprócz mnie nikt rodzynek nie je. Składniki: 1...Bomba błonnikowa, czyli owsiane ciasteczka bez cukru i mąki
Nie Bo Piekłomąkę, mieszając ciasto łyżką. Gdy stanie się gęste zacząć wyrabiać rękami. Ciasto powinniśmy ugniatać przez około 5 minut, aż stanie się odpowiednio elastyczne.Z gotowej masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkowywać dość cienko na kształt koła. Gotowy placek umieszczać na palcu wskazującym, dwa końce ciasta skleić ze sobą, formując rurkę. Pozostałe na bokach fragmenty ciasta zgiąć
Food Squareszklanki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej150 g rodzynek, uprzednio namoczonych w gorącej wodzie lub rumie50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub innego ulubionego aromatuszczypta soli100 g włoskich orzechów (opcjonalnie)Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem do białości. Następnie powoli dodawać zmielony twaróg, nadal miksując. Wlać masło. Dodać mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie utrzeć aż uzyskamy gładką masę
Food Squaremieszamy, następnie wlewamy powoli mleko i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste, spójne i trochę klejące. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aż wchłonie dobrze płyn, a następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy, formując ciastka. Pieczemy przez 30 minut w 180°C, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.* Mąkę możemy otrzymać sami, np. mieląc kaszę
Food Square