Świetna propozycja na śniadanie, ale również jako lekką kolację. Poniżej prezentuję omlet z mąki gryczanej z dodatkiem parówek sojowych. :) Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki gryczanej 2 parówki sojowe śniadaniowe sól i pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Jajka ubijamy trzepaczką na puszystą masę. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Kroimy parówki i dodajemy do masy wraz z solą i pieprzem
Truskawkowa FiestaPyszna propozycja na śniadanie :) Omlet z pieczarkami i papryką Składniki: mąka - 2 łyżki jajka - 2 szt mleko - 2 łyżki sól - szczypta pieczarki - 7 szt dużych papryka czerwona - 1/2 szt papryka żółta - 1/2 szt masło do smażenia ser żółty - 4 - plastry szczypiorek Przygotowanie: Pieczarki umyć, osączyć, pokroić. Papryki pokroić w paseczki. Na patelnię wyłożyć masło, wrzucić pieczarki i paprykę, razem podsmażyć(...)szczyptą soli na sztywno, dodać żółtka, mleko i mąkę, delikatnie wymieszać. Wylać masę na pieczarki i paprykę, smażyć na bardzo wolnym ogniu, podwarzając nożem delikatnie brzegi. Gdy już dobrze omlet się zetnie, ostrożnie przewrócić na drugą stronę, tak aby pieczarki z papryką były na górze. Ja przewróciłam za pomocą drugiej patelni. Na pieczarkach ułożyć, plastry sera i posypać pokrojonym szczypiorkiem
Kuchnia Danusirazem trochę na słodko - pyszny owsiany omlet z owocami leśnymi - tu oczywiście możecie dodać dowolne ulubione owoce - a także zrobić omlet w wersji wytrawnej - jeśli pominiecie miód i dodacie mniej słodkie dodatki :) SKŁADNIKI (1 porcja -408 kcal) 2 jajka(...)łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1 garść malin 1 garść borówki amerykańskiej 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE Jajka roztrzepujemy, dodajemy miód, płatki i przyprawy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy omlet z dwóch stron. Podajemy z owocami. Pyszne,pożywne i zdrowe śniadanie gotowe :) 1 porcja - 408 kcal: - białka - 19,9 g - tłuszcze
Moje Kuchenne RewelacjeTakie roladki na bazie omletów jajecznych to świetna propozycja na śniadanie, kolację, lekki obiad czy pyszną przekąskę. Można je również zabrać do szkoły lub pracy, a ładnie podając — zachwycić gości na domowej imprezie. Smakują naprawdę rewelacyjnie, a ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę. – – zachwycić gości na domowej imprezie.Smakują naprawdę rewelacyjnie, a ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Roladki są delikatne(...)głód... Dodatkowo nie zawierają mnóstwaaa kalorii. Zresztą sami spróbujcie, a zapewniam, że jeszcze nie raz powrócicie do tego przepisu. U mnie zawsze znikają ekspresowo. Polecam! Składniki: (3 sztuki) (*) 3 jajka pieprz naturalny sól (opcjonalnie) Dodatkowo: 1/2 wędzonego udka (**) 1/2 cebuli pasta warzywna Wawrzyniec (u mnie z grillowaną cukinią i curry) (***) Ponadto: masło do smażenia Cebulę należy obrać i drobno posiekać
Di gotujezrobić. Pomyślałam, że zrobię czarno-białe sznycle z indyka po chińsku z omletem. Wyszły bardzo smaczne -tam mówi mój syn, bo ja mięsa nie jadam:) Składniki: 2 sznycle z indyka 2 kolory ziaren sezamu biały i czarny 3 jajka 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego rukola(...)ząbek czosnku olej do smażenia Przygotowanie: Rozbij delikatnie sznycle, prósz solą i pieprzem dopraw czosnkiem. Obtocz w rozmąconym jajku a potem w dwóch ziarnach sezamu. Smaż sznycle. W międzyczasie przygotuj omlet z 2 jaj i 1 łyżki sosu sojowego. Usmaż. Podawaj z rukolą z dresingiem z sosu sojowego, odrobiny oliwy i octu ryżowego
AZgotuj!Frittata to włoskie danie, rodzaj omletu z nadzieniem. Można ją smażyć na patelni (wtedy w połowie smażenia odwraca się na drugą stronę) lub w piekarniku. Można także podpiec na patelni, a potem dopiec ją w piekarniku. Jest to danie bardzo sycące, pełne wartościowych składników odżywczych. Nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na ciepłą kolację. Frittatę można przygotowywać(...)delikatności. Idealnie uzupełniły się z serem pleśniowym, który lekko podpiekł się. Polecam Wam frittatę, jeśli szukacie ciekawego sposobu na pyszne danie na początek lub koniec dnia. Składniki: 4 jajka 1/4 szklanki mleka 60 g kabanosów 10-12 cm pora 1/2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych świeżych listków bazylii 150 g ulubionego sera pleśniowego 1 łyżka masła
Codzienna kuchnia niecodziennajego ulubioną. Stąd też nazwa Kaiserschmarren ( Kaiser znaczy cesarz, a schmarren skrawki).Przepis pochodzi z książki „La cucina nelle Dolomiti” Kaiserschmarren, vel omlet cesarski, trochę poszarpanySkładniki na 4 porcje4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)150g mąki2 szklanki (250 ml) letniego mleka30 g cukruszczypta soli20 g masła (opcjonalnie)100g rodzynekcukier (do posypania)tłuszcz do smażenia(...)Następnie dodajemy żółtka, wystudzone i roztopione masło, ponownie miksujemy. W oddzielnej misce ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Białka muszą być bardzo dobrze ubite, to cały sekret puszystego omletu. Moja rada, najpierw zaczynamy ubijać białka bez cukru, a dopiero potem stopniowo dodajemy łyżka po łyżce. Miksujemy jeszcze chwilę, aż piana będzie błyszcząca. Doskonale ubite białka porcjami dodajemy do masy
Mia Cucina SofietaTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kiełbasa Żywiecka Łuków idealna na kanapkę, do porannego omletu czy jako składnik imprezowych koreczków. Smakuje zawsze i w każdym połączeniu. Składniki: 4 jajka ulubiona wędlina u mnie pyszna kiełbasa Żywiecka Łuków po kawałku kolorowych papryk pokrojonych w drobną kosteczkę 3-4 pomidorki koktajlowe, pokrojone w mniejsze(...)koperek pieprz czarny mielony sól do smaku woreczek na mrożonkę najlepiej na suwak Przygotowanie: Do woreczka wlać rozkłócone jajka, dodać do nich wszystkie ulubione dodatki, sól oraz pieprz. Wymieszać, zamknąć woreczek i umieścić go w garnku z gotującą się wodą. Omlet gotować w zależności czy lubimy luźny środek 15 minut jeśli chcemy podać w śniadaniowych porcjach/plastrach gotować 20minut
W garach u Gosiserwujemy jajecznice, szakszukę lub grzanki. Tym razem postanowiliśmy do naszych ukochanych omletów dorzucić nieco kolorów. W efekcie do masy jajecznej trafiły liście szpinaku i czerwony pomidor :) Całość zwieńczyły przyprawy i posiekana natka pietruszki. Smacznego! Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 1 Składniki: 2 jajka Cebula Garść liści szpinaku ½ pomidora (można zastąpić pomidorkami koktajlowymi) łyżka masła Przyprawy: świeżo mielony(...)miski z jajkami i mieszamy. Na patelnie dodajemy pozostałe masło i dokładnie rozprowadzamy. Wylewamy masę jajeczną i przykrywamy na chwilkę. Kiedy jajka się zetną po bokach, ale nie do końca na środku zsuwamy z patelni składając omlet na pół. Podajemy na ciepło np. posypany natką pietruszki lub szczypiorku. Smacznego
Kolizje Smakówjajka, i mleko zmiksować na jednolitą masę. Doprawić. Kiełbasę pokroić w talarki. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Kiełbasę podsmażyć na wytapiającym się tłuszczu, dodać pieczarki i paprykę. Gdy pieczarki i papryka będą już miękkie zmniejszyć płomień do minimum i całość zalać masą jajeczną. Gdy masa jajeczna całkowicie się zetnie przewrócić omlet
Świat Smakuwersji ;) Jedno uzupełnia smakowo drugie, a drugie pierwsze. Ciepłe smaki wypełniają po brzegi policzki nabrzmiałe w rozkosznym, śniadaniowym uniesieniu! I jest wspaniale i pysznie! :) Omlet dyniowy i grzanki z gruszką na 1 porcję Potrzebujesz: 2 jajka 1 łyżkę mleka 2 łyżki dyniowego puree 2 duże szczypty granulowanego czosnku duża szczypta soli i pieprzu szczypta mielonej gałki muszkatołowej garść szpinaku baby(...)pleśnią (u mnie odmiana Gold) pieprz olej Sposób przyrządzenia: 1. Wbij jajka do miski, dodaj mleko i dyniowe puree i roztrzep na jednolitą masę. 2. Do masy jajecznej dodaj przyprawy i liście szpinaku - wymieszaj dokładnie. 3. Wylej masę na patelnię rozgrzanym olejem i równomiernie rozprowadź po omlecie liście szpinaku - smaż z obu stron. Grzanki: 1. Kromki chleba skrop delikatnie
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszparagi (szczególnie zielone) darzę szczególnym uczuciem (o ich dobroczynnych właściwościach pisałam w tym artykule klik! ). Wiecie też, że polecam jedzenie jajek na śniadanie - gdyż ich spożywanie rano przyspiesza metabolizm :) Było już kilka omletów ze szparagami (przepisy w sekcji śniadania klik! ), teraz nadeszła pora na .., jajecznicę! Prosto, smacznie , zdrowo, no i zdecydowanie FIT :) SKŁADNIKI
Moje Kuchenne Rewelacjedziwnego, prawdziwa uczta dla zmysłów. Gdyby nie był tak kaloryczny to jadłabym go codziennie:) Polecam wszystkim łasuchom. Scroll down for recipe in English Omlet z jabłkami w karmelu (4 porcje) Składniki: 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie 6 łyżek cukru szczypta soli 50 g rodzynek, wymoczonych w gorącej wodzie i osuszonych papierowymi ręcznikami 200 g mąki 250 ml mleka(...)łyżkę masła, wlej ciasto, posyp je rodzynkami, o czym przykryj patelnię i smaż na małym ogniu przez 4 minuty. Następnie przewrócić na drugą stronę i smaż do zarumienienia. Wyłóż omlet na deskę do krojenia i pokrój na małe kawałki. Resztę masła rozpuść na tej samej patelni, wsyp 4 łyżki cukru i smaż na małym ogniu aż się rozpuści. Następnie dodaj
karmelowyzabrać rano do pracy, ponieważ po podgrzaniu jest równie dobry. Przepis ten jest dobrą odmianą dla słodkich śniadań w postaci naleśników, placków czy omletów z owocami, dżemem czy syropem klonowym. Dodajcie dowolne, ulubione przyprawy, groszek oraz jajka, a pyszne danie będzie gotowe po 15 minutach Składniki: 4 jajka 150 g zielonego groszku 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku świeża kolendra, koper(...)Podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju. Dodajemy groszek i chwilę smażymy razem z cebulą i czosnkiem. Jajka ubijamy na puszystą masę, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy na patelnię i smażymy pod przykryciem. Siekamy drobno zioła i dodajemy do omletu na wierzchu, pod koniec smażenia. Kiedy spód omletu jest gotowy, zsuwamy go z patelni na talerz, następnie nakładamy
Taste and Cook