omlet z jajek - 2200 przepisów (strona:51/147)

Omlet biszkoptowy z pomarańczą i miodem 105

się z miodem, omlet biszkoptowy dzięki tym dwóch składnikom jest bardzo wilgotny i przepyszny. niebo w gębie! Nie mogę się doczekać kolejnych odsłon omletu biszkoptowego! Omlet biszkoptowy z pomarańczą i miodem Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli 1 pomarańcza masło miód Przygotowanie: Białka odzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy zmieszane żółtka, miksujemy

Moja smaczna kuchnia
Puszysty omlet z letnimi owocami 136

letnie śniadanie idealnie nadaje się omlet ze świeżymi sezonowymi owocami. Składniki: - 3 jajka - 3 łyżki mąki - 3 łyżki mleka - szczypta soli - 1 op. serka waniliowego - jeżyny i maliny - masło #MyVictorinox Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mąkę, mleko i sól, wszystkie składniki łączymy trzepaczką. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą delikatnie mieszając. Na patelni(...)średnicy 20 cm roztapiamy troszkę masła i przekładamy połowę masy, smażymy pod przykryciem na średnim ogniu do zrumienienia. Delikatnie odwracamy na drugą stronę i ponownie smażymy. Tak usmażony omlet przekładamy na talerz. Na połowie smarujemy serkiem i posypujemy owocami i  przykrywamy drugą połową. Z pozostałą masą postępujemy tak samo. Tak przygotowany omlet możemy podawać z bitą śmietaną i syropem

Kulinarne życie
Faszerowane jajka w szynce 107

wyobrażacie sobie kuchnię bez jajek? Ja do tej pory sobie nie wyobrażałam, bo przecież dodaje się je do wielu potraw: kotletów, pasztetów, naleśników, wypieków, i są również samodzielnymi daniami typu jajecznica, omlety, sadzone, faszerowane, itd. Mnie zawsze smakowały w każdej postaci i mogłabym je jeść codziennie, bo w sumie runął mit, że podwyższają(...)domownicy robią sobie jajecznicę  po kryjomu, aby mnie nie drażnić. Najbardziej brakuje mi pysznych domowych ciast, omletów czy naleśników, bo jakby tego było mało, to wyszła mi również nietolerancja glutenu. W domu jajka i gluten omijam z daleka, ale gdy jestem gdzieś zaproszona i ktoś się napracuje, aby mnie ugościć, nie mogę

To co kocham
LNIANO-OTRĘBOWY OMLET Z BAKALIAMI, SERKIEM WIEJSKIM I OWOCAMI 201

bardzo zdrowy omlet, który przygotujecie w... 300 sekund :) Omlet z mielonego siemienia lnianego i żytnich otrębów, z całym mnóstwem odżywczych bakalii. Do tego naturalny serek wiejski i garść świeżych owoców. Jest pyszny i sycący, a podany ze szklanką soku pasteryzowanego będzie pięknym i wartościowym początkiem dnia! SKŁADNIKI (na 1 porcję): 3 jajka 1 łyżka siemienia lnianego mielonego 1/2 łyżki otrębów(...)miski wbij jajka, dodaj siemię lniane, otręby, ksylitol lub składnik, którym słodzisz oraz cynamon i energicznie ubijaj masę trzepaczką lub widelcem przez 45 sekund.  Na rozgrzaną patelnię (ja używam nieprzywierającej, więc nie potrzeba żadnego tłuszczu, ale jeśli takiej nie masz roztop 1 łyżeczkę masła) wlej masę i przykryj patelnię pokrywką. Smaż omlet na średnim ogniu przez 2,5 minuty

Słodko-Słony Świat Ilony
Śniadanie mistrzów - Breakfast of the champions 192

sosu sojowego (najlepiej o niskiej zawartości soli) sól i pieprz Wykonanie: Szynkę pokroić w paseczki. Pomidorki przekroić na pół. Rzodkiewki i korniszony pokroić w plasterki. Z jajek z dodatkiem odrobiny soli usmażyć cienki omlet a ten następnie poszarpać na małe kawałki lub pokroić w paski. Krakersy pokruszyć na średnie kawałki krem: połączyć płynne składniki (oliwę, zalewę octową, sok cytrynowy(...)poprzedniego, smaki są wtedy perfekcyjnie połączone. Awokado wydrążyć i utrzeć łyżką a następnie utrzeć z winegretem. Powinno mieć konsystencję pół-gęstej śmietany. Umieścić w misce pomidorki, rzodkiewki, korniszony, szynkę, jajka i pokruszone krakersy. Dodać 1/2 łyżki oliwy i wymieszać. Składniki wymieszać z kremem z awokado i posypać "zielonym" np. natką lub szczypiorkiem. U mnie szczypiorek czosnkowy, który rośnie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Omlet z jabłkiem i sosem czekoladowym 99

jeszcze nie jadł śniadania, niech przygotuje pyszny omlet z owocami. Można go wyczarować w zaledwie kilka minut. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 3 jajka, 1 jabłko, szczypta cynamonu, 2 łyżki masła, 1 łyżka margaryny, 1,5 łyżki cukru, 1,5 łyżki kakao(...)łyżki wody. PRZYGOTOWANIE: Jabłko obieram i kroję w ósemki. Na patelni rozpuszczam masło. Układam jabłka, oprószam je cynamonem. Smażę 2 minuty. Jajka wybijam do miski i ubijam widelcem. Masę jajeczną wylewam na jabłka. Omlet smażę na rumiano z dwóch stron. W garnuszku gotuję margarynę z wodą, cukrem i kakao. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita. Usmażony omlet wykładam na talerz

Tradycyjna kuchnia Kasi
grzybek - omlet z dzieciństwa 381

mnie w domu, tego dania, nie nazywano grzybkiem, tylko po prostu omletem. Pamiętam jak robiła mi go babcia i mama, przed wyjściem do szkoły. Teraz taki omlet swojemu dziecku robię ja.... Składniki : 1 jajko 2 łyżki maki 4 łyżki mleka szczypta soli łyżka masła do smażenia Przygotowanie 1. Myjemy jajko i rozdzielamy go, do dwóch osobnych naczyń(np kubek(...)przewrócić do góry nogami). Dzięki temu, że dodamy szczyptę soli, białka szybciej nam się ubija.   Pamiętajmy,  ż e naczynie w którym będziemy ubijali jajko ma być idealnie czyste i suche, tak samo jak narzędzia którymi będziemy ubijać białko. Nie ma na nich być ani kropli

Kulinarnie z Polką na Kresach
Omlet w stylu hiszpańskim - tortilla 126

mistrza. Czyli do zobaczenia w Barcelonie :) Jak najszybciej !!! A teraz schodzimy na ziemię i do garów hihi :) Oto nasza wersja hiszpańskiego omleta, czyli tortilla z warzywami. Omlet z warzywami - tortilla (4 osoby) 5 jajek 1 pomidor 1 ogórek konserwowy kukurydza konserwowa kilka oliwek, najlepiej czarnych 1 mała cebula 1 mała papryczka chili 1 łyżka jogurtu naturalnego, najlepszy w stylu greckim(...)suszone pomidory żółty ser sól, pieprz, tymianek, oregano oliwa z oliwek szczypiorek Jajka rozbijamy do miski, dodajemy pieprz, sól, zioła i łyżkę jogurtu. Całość mocno mieszamy trzepaczką, aby wpuścić jak najwięcej powietrza do masy jajecznej. Teraz drobno kroimy cebulę, papryczkę chili i suszone pomidory (ok. 3-4 szt.). Przygotowujemy pomidory krojąc w półplasterki, ogórka w cieniutkie paseczki i oliwki

vegetanie
Omlet z pieczarkami 149

Omlet z pieczarkami i odrobiną parmezanu. Według mnie jest najsmaczniejszy z dodatkiem rukoli i pomidorów koktajlowych. Składniki na jeden duży omlet (o średnicy ok. 23 cm): 2 jajka szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka mąki pszennej tortowej 2 średnie pieczarki 1/2 małej cebuli 1 łyżka masła 1 łyżeczka startego parmezanu Dodatkowo: garść rukoli, kilka pomidorów koktajlowych Białka oddzielić od żółtek(...)cienkie plastry. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Cebulę i pieczarki wrzucić na patelnię. Przesmażyć do zrumienienia. Następnie zalać masą jajeczną i przykryć pokrywką. Smażyć kilka minut, aż omlet się zetnie. Omleta przekręcić przy pomocy szpatułki na drugą stronę. Posypać parmezanem i przykryć pokrywką. Smażyć jeszcze chwilę do momentu rozpuszczenia sera. Podawać z rukolą i pomidorami koktajlowymi

Bullio
Omlet z wątróbką i warzywami 209

Wątróbka drobiowa w innym wydaniu, razem z warzywami zapieczona w delikatnym omlecie.     Składniki na 2 omlety o średnicy ok. 22 cm: -4 jajka -2 łyżeczki mąki pszennej -2 łyżki mleka -1 łyżka oleju -sól, pieprz -25 dkg wątróbki -1 niewielka marchewka -kawałek pora -1/3 czerwonej papryki -szczypiorek -przyprawa do kurczaka -słodka papryka -olej do smażenia Wątróbkę myjemy(...)ilości oleju. Dodajemy warzywa i na niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut. Zdejmujemy wątróbkę a warzywa odsączamy z nadmiaru oleju. Wątróbkę kroimy i łączymy z warzywami. Przygotowujemy ciasto na omlety. Do mleka dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtka i mieszamy. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej pieprz i łyżkę oleju. Pianę przekładamy do żółtek

Maminek kulinarny
Omlet biszkoptowo-waniliowy 137

przygotowany omlet jest puszysty, delikatny i sycący. Można go podawać z ulubionymi dodatkami, np. owocami, dżemem, bitą śmietaną czy różnymi sosami (polecam jagodowy - Fanex , reeewelacja). Doskonale sprawdzi się na śniadanie oraz jako zaspokojenie ochoty na "coś słodkiego." (1 duży lub 2 małe) 2 jajka 2-3 łyżki mleka   1,5 łyżki mąki (płaskiej) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 opakowania cukru

Di gotuje
Frittata z kiełbasą i papryką 128

taka  forma pieczonego omletu. Frittata z kiełbasą i papryką. Idealna na śniadanie, kolację, a nawet obiad. Bardzo lubię taki posiłek. Można go przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami. W najbliższym czasie pokażę Wam również wegetariańską wersję, która jest również bardzo smaczna i łatwa do przygotowania. Naczynie w którym przygotowałam ma średnicę 24 cm. Składniki 6 jajek 3 łyżki śmietany

O kuchni z uczuciem
Omlet z szpinakiem i pomidorkami 137

czosnek co spowodowało, że jest to wersja nieco pikantniejsza i bardziej wyrazista. To co ważne w tym przepisie patelnia na którą wylewamy jajka musi być dobrze rozgrzana, ponieważ inaczej nie da się ładnie omleta przełożyć. Smacznego! Omlet z szpinakiem i pomidorkami   Drukuj Czas przygotowania 4 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 14 min   Ilość porcji: 2 Składniki(...)myć) wlewamy łyżkę oleju i rozgrzewamy. Wylewamy z powrotem jajka z szpinakiem na patelnie - (połowę zawartości miseczki, ponieważ całość jest na 2 porcje). Smażymy aż do momentu kiedy jaja się zetkną na wierzchu. Przekładamy na talerz. Do środka wkładamy pomidorki koktajlowe i składamy na pół. Przygotowujemy drugi omlet w ten sam sposób

Apetyt na Zielone
MALINOWY OMLET "GRZYBEK" 108

wiele wcześniej niżeli omlety bez mąki, czyli tzw. francuskie. Pierwsze wzmianki o przepisach na "grzybki" pojawiają się w zapiskach już w XV wieku. Polecam malinowy omlet "grzybek" na pierwsze śniadanie. SKŁADNIKI: 8 jajek 100g mąki tortowej + mąka do posypania formy 2 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania miękkie masło do posmarowania formy dodatkowo: dżem malinowy Łowicz sos waniliowy syrop(...)połączenia wszystkich składników. Krok 3. Blaszkę smarujemy miękkim masłem, posypujemy mąką - wylewamy masę omletową, wygładzamy szpatułką - wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut. *omlet możemy upiec na papierze do pieczenia - łatwiej będzie go wyjąć z formy. Krok 4. Gorący "grzybek" wykładamy na deskę, smarujemy dżemem malinowym Łowicz, zwijamy jak roladę, kroimy w plastry i posypujemy

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania