Bywają takie dni, ze przychodzi ochota na coś słodkiego i sycącego. Wyzwanie : Zrób omlet. Podjęte. Myślę, że wyszło pysznie. Sami spróbujcie ! ;)) Składniki: 4 jajka 1/2 szkl mleka 2 łyżki mąki łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka cukru wanilinowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: owoce (u mnie jagody, brzoskwinie, maliny)- jesli macie mrożone wcześniej je rozmrozić bita śmietana: 250ml ubić(...)łyżka masła+ płaska łyżka cukru pudru - podsmażyć do rozpuszczenia masła Przygotowanie: Jajka mleko dokładnie rozmieszać, dodać mąkę, cukry i proszek do pieczenia, ponownie dokładnie rozmieszać. Masę wylać na rozgrzaną patelnie z tłuszczem przykryć pokrywką i smażyć na bardzo wolnym ogniu. Gdy omlet się zetnie wyłożyć na talerz, wyłożyć owocę bitą śmietanę, omlet zgiąć w połowie i polać sosem malinowym
Garnkowe fanaberieFrittata to rodzaj pieczonego omletu z dodatkami. Frittatę można przygotować na 3 sposoby: podsmażyć na patelni wszystkie wymieszane składniki, a potem włożyć do piekarnika i piec
Anioszek w kuchnidania jarskie rzadko goszczą u mnie na blogu. A przecież tak niewiele trzeba, by przygotować smaczne, pożywne i przede wszystkim zdrowe danie. Wystarczy do jajek dodać trochę otrąb i mamy wspaniały pełen błonnika omlet. Jeśli jeszcze do niego przygotujemy warzywny farsz na bazie fasolki szparagowej to będzie z tego całkiem sycący posiłek.” Czytaj więcej
Wiem co jemSKŁADNIKI: 1 jajko 3 białka 1 łyżka odzywki białkowej 1 łyżka kakao ciemnego gorzkiego 3 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki jogurtu naturalnego
ClauditteMissCookingwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przygotowany omlet jest puszysty, delikatny i bardzo sycący. Można go podawać z ulubionymi dodatkami. Idealnie nadaję się na zaspokojenie mniejszego i większego głodu - jeśli zrobimy więcej. (1 duży lub 2 małe) 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki szczypta soli Dodatkowo: żółty ser szynka (może być dowolna(...)Mąkę z mlekiem i żółtkami - dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem lub mikserem, aby nie było grudek). Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową. Omlety smażyć na rozgrzanym oleju/maśle (z obu stron). (Uważać przy przewracaniu placków, ponieważ są bardzo delikatnie. Wygodniej jest smażyć na mniejszej patelni.) Po przewrócenia placka na drugą stronę - posypać
Di gotujePieczone omlety to jeden z moich ulubionych tak zwanych 'kryzysowych obiadów'. Ratują mnie kiedy brak pomysłu lub czasu na przygotowanie czegoś bardziej wymyślnego. Jajka i warzywa to produkty, które niemal zawsze znajdą(...)się w mojej lodówce. Do tego płatki owsiane czy jaglane lub pełnoziarnista mąka i sycący, zdrowy posiłek gotowy :) PIECZONY OMLET Z BROKUŁEM I ZIEMNIAKAMI Czas przygotowania 40 minut Z podanych składników upiekłam omleta w formie o średnicy 22cm 3 jajka 3 spore różyczki brokuła (ugotowane) Pół czerwonej papryki Mały burak (u mnie kiszony, ale może być gotowany/pieczony) 2 małe ugotowane
HealthyCreationsDziś zapraszam na chrupiące naleśniki z serem zrobione na słodko. Wystarczy kilka chwil w kuchni, by stworzyć pyszne śniadanie, takie jakie lubimy. A ja naleśniki mogłabym
Zasmakuj KuchniWykonanie: Jajka rozbijamy w głębokim talerzu. Dodajemy mleko ( jeśli używamy miód to wcześniej rozpuszczamy go mleku), sól, cynamon. Wszystko mieszamy jak do omletu. Bułki ( najlepiej użyć z dnia poprzedniego) kroimy na pół. Maczamy w jajku. Na patelni rozpuszczamy masło. Smażymy z każdej strony około 2-3 minuty na średnim ogniu ( uwaga, aby nie przypalić tostów, gdyż wtedy będą miały posmak
Jedz zdrowo żyj zdrowo!JOGURTOWY OMLET ORKISZOWY /1 PORCJA/ /przepis autorski/ Składniki: 2 jajka łyżeczka masła klarowanego 30 g płatków orkiszowych (Eden Foods) łyżka miodu 20 g mąki jogurt grecki kilka kropel aromatu rumowego 1/3 łyżeczki sody sól Przygotowanie: 1. Płatki zalać jogurtem ok. 0,5 cm ponad ich poziom i odstawić na noc do lodówki. 2. Rano jajka zmiksować z płatkami, miodem, sodą(...)grease the entire surface. 4. Fry on medium and then on low heat for 5 minutes on each side. 7. Remove from the pan, decorate and serve. *** Do przygotowania omletu użyłam płatków marki Eden Foods, która to gościła u mnie na blogu niemal dwa lata temu (KLIK) . Płatki orkiszowe podobnie jak te z pszenicy kamut, również są świetnej jakości
Poranek na słodkoNiebywałe i niewątpliwie wspomnienie mojego dzieciństwa! Delikatne, koronkowe brzegi, mięciutkie, cienkie i gorące ciasto, faszerowane najczęściej słodkim serem lub dżemem. Idealne na śniadanie, ale ja mogłabym
Zasmakuj KuchniPyszna propozycja na sycące śniadanie lub lżejszy obiad - aromatyczny, ziołowy omlet z pomidorami,mozzarellą i szpinakiem SKŁADNIKI 2-3 jajka 1 ząbek czosnku mała garść szpinaku (może być też szpinak mrożony) 1 pomidor 1/2 kulki mozzarelli sól, pieprz bazylia oregano oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy razem ze szpinakiem na patelni. Dodajemy pomidora pokrojonego(...)kostkę. Jajka rozmącamy, doprawiamy solą, pieprzem, 1/2 łyżeczki bazylii i1/2 łyżeczki oregano. Dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę i wylewamy całość na patelnię. Zostawiamy na wolnym ogniu na około 5 minut, następnie przykrywamy i pozostawiamy do ścięcia. W tym czasie kilkakrotnie poruszamy patelnią by rzadka masa z góry spływała na spód patelni i omlet ładnie i równomiernie się ściął. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjezłożonego na pół omletu. Wędzony twaróg można również zamienić na fetę – chodzi o intensywność smaku. Składniki /1 szt./: 3 jajka garść szpinaku 1/2 awokado 25 g wędzonego twarogu 2 łyżki wody Czytaj dalej... Artykuł Omlet z awokado i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuomletu można dorzucić jeszcze wędlinę. Przygotowanie takiego śniadania dla 2 osób zajmuje maksymalnie 15 minut. Jeżeli użyjecie 2 patelni, to w tym samym czasie będzie śniadanie dla 4 osób. Składniki na 1 porcję: 2 jaja 1 łyżka klarowanego masła 5-6 pomidorków koktajlowych 4-5 kulek mini mozzarelli sól pieprz garść rukoli szklanka soku (najlepiej pomarańczowego) Jajka rozbić do miski(...)masę jajeczną, przykryć przykrywką. Zmniejszyć temperaturę prawie do minimum. Gdy masa się trochę zetnie delikatnie dołożyć pomidorki i ser. Ponownie przykryć przykrywką i smażyć, aż jajka do końca się zetną, a ser rozpuści. Gotowy omlet łopatką (najłatwiej długą i szeroką), przełożyć na talerz. Posypać rukolą. Smacznego
Pełny talerzFrittata u Włochów, a u nas omlet z dodatkiem warzyw. 120 g wędzonego boczku, 220 g szparagów zielonych, 50 g szalotki, łyżka masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 50 g sera (u mnie Provolone), Do miski wbić jajka, dodać łyżkę wody, szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu i gałki muszkatołowej. Rozbełtać. Szparagi umyć, odłamać końcówki, pokroić na kawałki długości około
królestwo garówuwielbiam szparagi. Mogłabym jeść je codziennie, nawet tylko z masełkiem. Ale takie w omlecie smakują jeszcze bardziej, szczególnie na weekendowe śniadanie, kiedy mamy więcej czasu i możemy celebrować jedzenie. Składniki na 2 porcje: • 4 jajka • sól, pieprz biały, papryka słodka do smaku • pęczek szparagów zielonych • kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając(...)solą i cukrem, wrzucić szparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić. • Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i papryką. • Wylać połowę na małą patelnię do smażenia naleśników z odrobiną oliwy. • Gdy wierzch omletu prawie się zetnie, na jednej połowie położyć połowę szparagów i złożyć omlet na pół
To co kocham