dużo ćwiczących. Jajka dostarczą potrzebnego nam białka, a brokuły to samo zdrowie ;-) Porcja jest duża, więc dla osób z małym apetytem można odjąć jedno jajko. Poniżej zdjęcia z przygotowywania potrawy. Gotowa masa jajeczna z warzywami. Omlet w trakcie smażenia
Passions hobbies lifeFrittata – czyli najprościej mówiąc włoski omlet z warzywami i dodatkami. W Internecie aż roi się od wariacji na jej temat, ja jednak do tej pory nie miałam okazji jej przygotować (aż do wczoraj). Dzisiaj miałam podejście numer 2 (podejście nr 1 przez moją nieuwagę zakończyło się klęską). Jajka kocham w niemalże każde postaci, więc ta potrawa bardzo przypadła
Powiedz dietom niedniu dzisiejszym proponuję na śniadanie szybki, łatwy i pyszny omlet. Każdy może dodać to co lubi najbardziej. Ja przygotowałam go z parówką i żółtym serem. Bardzo dobrze smakuje polany ketchupem :) Składniki: 3 jajka 1 parówka 1/3 szklanki startego żółtego sera 1/4 średniej cebuli natka pietruszki koperek szczypiorek 1 łyżeczka oliwy sól pieprz(...)Wykonanie: Parówkę i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni (z łyżeczką oliwy). Jajka ubijamy w osobnej misce z solą i pieprzem. Następnie wlewamy jajka na patelnie, przykrywając parówkę i cebulę. Podczas smażenia należy podważać omlet z każdej strony tak, aby płynna masa spłynęła pod spód. Nie smażymy dłużej niż 2 minuty, na sporym ogniu. Na wierzch sypiemy starty żółty
The Sweet DamselOmlety to wyjątkowo szybki sposób na przygotowanie wysokobiałkowego posiłku. Jednak zwykły omlet może nam się szybko znudzić. Dlaczego by nie spróbować omleta faszerowanego w środku sałatką grecką? Z sałatą, oliwkami, czerwoną cebulą, serem feta i pomidorami? Moim zdaniem to idealny pomysł na lunch albo szybką kolację. Składniki: 3 jajka sól, pieprz garść mieszanki sałat 5 pomidorków koktajlowych garść oliwek(...)pieprzem. Na średniej wielkości patelni rozgrzej masło a następnie wylej mieszaninę jaj. Ogień pod patelnią nie powinien być za mocny, gdyż omlet może się wtedy spalić na zewnątrz i być jeszcze surowy w środku. Kiedy jajka się zetną ułóż na nim sałatę, ser feta, posiekaną w piórka cebulkę, pomidorki oraz oliwki. Złóż na pół i gotowe
wysmienityDziś u mnie placki z cukinii, które podałam z leczo warzywnym i kurczakiem z chorizo oraz z miską pełną sałat z aromatycznymi suszonymi pomidorami i tartym
Zasmakuj KuchniNa śniadanie najlepiej podać omlet. Omlecik z serem i pomidorami wprawi nas w doskonały nastrój. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznieBywają takie dni, ze przychodzi ochota na coś słodkiego i sycącego. Wyzwanie : Zrób omlet. Podjęte. Myślę, że wyszło pysznie. Sami spróbujcie ! ;)) Składniki: 4 jajka 1/2 szkl mleka 2 łyżki mąki łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka cukru wanilinowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: owoce (u mnie jagody, brzoskwinie, maliny)- jesli macie mrożone wcześniej je rozmrozić bita śmietana: 250ml ubić(...)łyżka masła+ płaska łyżka cukru pudru - podsmażyć do rozpuszczenia masła Przygotowanie: Jajka mleko dokładnie rozmieszać, dodać mąkę, cukry i proszek do pieczenia, ponownie dokładnie rozmieszać. Masę wylać na rozgrzaną patelnie z tłuszczem przykryć pokrywką i smażyć na bardzo wolnym ogniu. Gdy omlet się zetnie wyłożyć na talerz, wyłożyć owocę bitą śmietanę, omlet zgiąć w połowie i polać sosem malinowym
Garnkowe fanaberieFrittata to rodzaj pieczonego omletu z dodatkami. Frittatę można przygotować na 3 sposoby: podsmażyć na patelni wszystkie wymieszane składniki, a potem włożyć do piekarnika i piec
Anioszek w kuchnidania jarskie rzadko goszczą u mnie na blogu. A przecież tak niewiele trzeba, by przygotować smaczne, pożywne i przede wszystkim zdrowe danie. Wystarczy do jajek dodać trochę otrąb i mamy wspaniały pełen błonnika omlet. Jeśli jeszcze do niego przygotujemy warzywny farsz na bazie fasolki szparagowej to będzie z tego całkiem sycący posiłek.” Czytaj więcej
Wiem co jemSKŁADNIKI: 1 jajko 3 białka 1 łyżka odzywki białkowej 1 łyżka kakao ciemnego gorzkiego 3 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki jogurtu naturalnego
ClauditteMissCookingwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przygotowany omlet jest puszysty, delikatny i bardzo sycący. Można go podawać z ulubionymi dodatkami. Idealnie nadaję się na zaspokojenie mniejszego i większego głodu - jeśli zrobimy więcej. (1 duży lub 2 małe) 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki szczypta soli Dodatkowo: żółty ser szynka (może być dowolna(...)Mąkę z mlekiem i żółtkami - dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem lub mikserem, aby nie było grudek). Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową. Omlety smażyć na rozgrzanym oleju/maśle (z obu stron). (Uważać przy przewracaniu placków, ponieważ są bardzo delikatnie. Wygodniej jest smażyć na mniejszej patelni.) Po przewrócenia placka na drugą stronę - posypać
Di gotujePieczone omlety to jeden z moich ulubionych tak zwanych 'kryzysowych obiadów'. Ratują mnie kiedy brak pomysłu lub czasu na przygotowanie czegoś bardziej wymyślnego. Jajka i warzywa to produkty, które niemal zawsze znajdą(...)się w mojej lodówce. Do tego płatki owsiane czy jaglane lub pełnoziarnista mąka i sycący, zdrowy posiłek gotowy :) PIECZONY OMLET Z BROKUŁEM I ZIEMNIAKAMI Czas przygotowania 40 minut Z podanych składników upiekłam omleta w formie o średnicy 22cm 3 jajka 3 spore różyczki brokuła (ugotowane) Pół czerwonej papryki Mały burak (u mnie kiszony, ale może być gotowany/pieczony) 2 małe ugotowane
HealthyCreationsDziś zapraszam na chrupiące naleśniki z serem zrobione na słodko. Wystarczy kilka chwil w kuchni, by stworzyć pyszne śniadanie, takie jakie lubimy. A ja naleśniki mogłabym
Zasmakuj KuchniWykonanie: Jajka rozbijamy w głębokim talerzu. Dodajemy mleko ( jeśli używamy miód to wcześniej rozpuszczamy go mleku), sól, cynamon. Wszystko mieszamy jak do omletu. Bułki ( najlepiej użyć z dnia poprzedniego) kroimy na pół. Maczamy w jajku. Na patelni rozpuszczamy masło. Smażymy z każdej strony około 2-3 minuty na średnim ogniu ( uwaga, aby nie przypalić tostów, gdyż wtedy będą miały posmak
Jedz zdrowo żyj zdrowo!JOGURTOWY OMLET ORKISZOWY /1 PORCJA/ /przepis autorski/ Składniki: 2 jajka łyżeczka masła klarowanego 30 g płatków orkiszowych (Eden Foods) łyżka miodu 20 g mąki jogurt grecki kilka kropel aromatu rumowego 1/3 łyżeczki sody sól Przygotowanie: 1. Płatki zalać jogurtem ok. 0,5 cm ponad ich poziom i odstawić na noc do lodówki. 2. Rano jajka zmiksować z płatkami, miodem, sodą(...)grease the entire surface. 4. Fry on medium and then on low heat for 5 minutes on each side. 7. Remove from the pan, decorate and serve. *** Do przygotowania omletu użyłam płatków marki Eden Foods, która to gościła u mnie na blogu niemal dwa lata temu (KLIK) . Płatki orkiszowe podobnie jak te z pszenicy kamut, również są świetnej jakości
Poranek na słodko