szkl ocet, 1 i 3/4 szkl woda, 500ml gorczyca, 1 łyżka pieprz czarny ziarnisty, 1 łyżka ziele angielski, 10 kulek sól, 1 płaska łyżka kurkuma, 1 płaska łyżka Przygotowanie Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Układamy ciasno w słoikach. Wszystkie składniki zalewy, oprócz octu, zagotowujemy. Dolewamy ocet, gotujemy jeszcze przez 5 minut. Gorącą zalewę przelewamy do ogórków
Gotowanie moimi oczamiprostszego a smakują pysznie. składniki na 6 porcji 1 kg płatów śledziowych solonych 2 cebule 4-5 ogórków konserwowych 3 łyżki musztardy 1-2 łyżki majonezu 1 łyżeczka białej gorczycy w ziarenkach 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy szczypta czarnego pieprzu przepis Wymoczone w wodzie płaty śledziowe odsączamy i kroimy w większą kostkę lub w dzwonka a następnie(...)siekamy a ogórki konserwowe kroimy w kostkę i łączymy ze śledziami. Do miski przekładamy musztardę oraz majonez dodajemy gorczycę, przyprawę curry, kurkumę oraz czarny pieprz i dokładnie mieszamy. Gotowy sos wlewamy do śledzi cebuli i ogórków i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowane śledzie w musztardzie wstawiamy na godzinę do lodówki
Smakowite Daniajaki efekt!!!. A poniżej znajdziecie linki do ulubionych przepisów na przetwory i nalewki : Ogórki po meksykańsku Sałatka z cukinii do słoików na zimę Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Dżem z dyni, cytrusów i galaretki Korzenna cytryna z imbirem do herbaty Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem, mini koktajlowe Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Apetyczna babeczkaminut pod przykryciem na wolnym ogniu (często mieszamy) Ogórkowa raita (raita, czyli rodzaj dipu na bazie jogurtu, z różnymi przyprawami) Składniki (1 porcja): 1/3 ogórka startego na tarce 1-2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie grecki) Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Ewentualnie chili Z ogórka wyciskamy maksymalnie dużo soku, mieszamy go z pozostałymi składnikami. Chlebki chapati Składniki
Powiedz dietom nieprzygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 pitty pszenne, 1/3 kapusty pekińskiej, 6 plastrów szynki spod Powału Hańderek , 1 cebula czerwona, 1 pomidor, 2 ogórki kiszone, olej, sól, pieprz. Sos musztardowy : 1 łyżka musztardy, ½ łyżki majonezu, szczypta kurkumy, PRZYGOTOWANIE: 1. Szynkę kroję w paski. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam olejem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni(...)minut. 2. Kapustę pekińską drobno kroję, solę i odstawiam na 10 minut. Cebulę kroję w półplasterki. Ogórki kiszone oraz pomidora kroję w plastry. 3. Sos: Musztardę mieszam z majonezem oraz kurkumą. 4. Pitty podgrzewam w mikrofalówce. Przekrawam w poziomie na pół. Do środka nakładam kapustę pekińską, cebulę, pomidora, ogórka oraz podpieczoną szynkę. Całość polewam sosem musztardowym, składam i podaję
Tradycyjna kuchnia Kasimoże ich zabraknąć na półce w naszej spiżarni. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (fajnie jest dopasować je wielkością do wysokości słoików) 1 czerwona papryka 3 szklanki wody 2 szklanki octu 2 duże ząbki czosnku 2,5 szklanki cukru 2 pełne łyżki soli płaska łyżka kurkumy na dno każdego słoika: 1 łyżeczka gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu, 3 ziarna(...)Układać je ciasno do słoików. Do każdego słoika dodać po dwa paseczki czerwonej papryki. Przygotować zalewę. Do garnka wlać ocet, wodę, cukier. Dodać obrany czosnek, kurkumę i sól. Zalewę zagotować, gorącą zalać ogórki w słoikach (czosnek odrzucić). Mocno zakręcić, i szybko przejść do pasteryzowania. Do garnka wlać gorącą wodę, tak by była zbliżona temperaturą do tej w słoikach (inaczej
Poezja Smaków - blog kulinarnyspirytusowego 10% 1,5 szklanki cukru trzcinowego 1,5 łyżki ziaren gorczycy 2,5 szklanki wody 0,5 łyżki ziela angielskiego 4 liście laurowe 0,5 łyżki kurkumy 3 łyżki soli Wykonanie: Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na 4 (nie obieramy ze skórki). Wkładamy je ciasno do wyparzonych słoików. Do każdego wkładamy kilka plasterków czosnku i posypujemy płatkami chili
Marder&Marder Manufactureoczywiście można ją zastąpić kawałkiem papryki słodkiej-polecam Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (fajnie jest dopasować je wielkością do wysokości słoików) 4-5 ostrych papryczek 3 szklanki wody 2 szklanki octu 2 duże ząbki czosnku 2,5 szklanki cukru 2 pełne łyżki soli płaska łyżka kurkumy na dno każdego słoika: 1 łyżeczka gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu, 3 ziarna(...)słoika dodać po pół czerwonej ostrej papryki,(ja daję z nasionami żeby były lekko pikantne) Przygotować zalewę. Do garnka wlać ocet, wodę, cukier. Dodać obrany czosnek, kurkumę i sól. Zalewę zagotować, gorącą zalać ogórki w słoikach (czosnek odrzucić). Mocno zakręcić Do garnka wlać wodę, tak by była zbliżona temperaturą do tej w słoikach (inaczej popękają). Pamiętać by dno wyłożyć
Swojskie jedzonkoSkładniki: 3 kg ogórków marynata 5 szklanki wody 2 szklanki octu 2,5 szklanki cukru 2 łyżki soli 1,5 łyżeczki kurkumy 15 ziaren ziela angielskiego Wykonanie: Ogórki dokładnie umyć, pokroić w wzdłuż na plastry. Następnie poukładać dosyć ciasno w wyparzonych słoikach. Wszystkie składniki na marynatę zagotować. Gorąca zalewą zalać ogórki, zakręcić. Pasteryzować 5-7 minut
magiczna kuchnia Kasiletnim amoku robienia przetworów , więc trochę Was nimi podręczę Ogórki smakują doskonale , są chrupiące , dzięki czemu nadają zwykłym kanapkom , trzeci wymiar Dodatkowo ich zaletą jest to że ogórki , użyte do ich zrobienia nie muszą być idealne , mogą być krzywe i tak są przecież krojone . Zachęcam , zawsze to jakaś odmiana od tradycyjnych przetworów . Mimo ,że na pierwszy rzut(...)niczym specjalnym , smakują świetnie i nie są banalne . W naszym domu to numer jeden zimą , zaraz po ” Golden Eye ” – czyli tych złotych z kurkumą Składniki : 2-3 kg ogórków , lub inna ilość , najwyżej zwiększycie lub zmniejszycie ilość zalewy 3-4 marchewki po 1 , płaskiej łyżeczce , białej gorczycy na słoik 0,3 ml ( to gorczyca , nadaje
Ogrodnik w podróżySKŁADNIKI: * filety śledziowe z suszonymi ziołami SEKO – 4 płaty * ziemniaki – 4 szt * biała cebula – 1 szt * kukurydza – ok. 200 g * ogórki konserwowe – 4-5 szt * olej ze śledzi * kurkuma – 1 łyżeczka * curry – 1 łyżeczka * jogurt naturalny – ok. 150-200 ml * świeży koperek – 1 pęczek * sól, pieprz + bułki maślane(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ziemniaki gotujemy ( niech będą lekko twardawe! ), kroimy w kosteczkę. Dodajemy drobno pokrojone śledzie i ogórki konserwowe. Wsypujemy kukurydzę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju ze śledzi, podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy kurkumę i curry. Zalewamy pokrojone warzywa i śledzie. Dodajemy jogurt oraz posiekany koperek. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku, odstawiamy do lodówki, by smaki się przegryzły
Ostra na SłodkoSkładniki 1 kg ogórków około 5 cm korzeń imbiru 1 cytryna 1 awokado 2 - 3 szklanki wody pół łyżeczki kurkumy szczypta pieprzu 1 łyżka miodu Wykonanie Ogórki wymyć dokładnie,odkroić końce i pokroić na mniejsze kawałki. Awokado obrać ,cytrynę wyszorować i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko zmiksować ,dolać wody filtrowanej do pożądanej konsystencji
mojej kuchniSkładniki 1 kg ogórków około 5 cm korzeń imbiru 1 cytryna 1 awokado 2 - 3 szklanki wody pół łyżeczki kurkumy szczypta pieprzu 1 łyżka miodu Wykonanie Ogórki wymyć dokładnie,odkroić końce i pokroić na mniejsze kawałki. Awokado obrać ,cytrynę wyszorować i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko zmiksować ,dolać wody filtrowanej do pożądanej konsystencji
w mojej kuchniczerwonej kapusty Sałatka z cukinii i papryki Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Sałatka ogórkowa z papryką i kurkumą Sałatka pieczarkowo-paprykowa Sałatka szwedzka Mizeria na zimę Warzywa w marynatach / zalewach Buraczki w zalewie octowej (całe) Botwinka pasteryzowana Fasolka szparagowa do słoików Kiszony kalafior Ogórki korniszone (konserwowe) I Ogórki korniszone (konserwowe) II Ogórki korniszone z miodem Ogórki
Kuchnia domowa Ani