strzępiastej 2 pomidory 1 większy ogórek 2 piersi z kurczaka 3/4 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych) 4 łyżki pestek dyni 3 łyżki sezamu 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek ok 8 łyżek octu balsamicznego o smaku pomarańczy sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 płaska łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta soli, pieprzu 3 łyżki oleju(...)tłuszcz. Kroimy w plasterki a następnie w paski. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem kurkumy, przyprawy do kurczaka, soli, pieprzu oraz orzeszków ziemnych i pestek dyni. Gdy kurczak będzie miękki, odkładamy do przestudzenia. 2. Umytą sałatę targamy na małe kawałki, pomidora kroimy w kostkę, ogórka przekrawamy na 4 części i kroimy w talarki. Dodajemy pestki słonecznika oraz sezamu. Mieszamy
Kuchnia w czekoladziepekińska ( połowa ) 1 puszka kukurydzy 1 podwójna pierś z kurczaka 4 ogórki konserwowe 1 duża cebula 3 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy sól pieprz czarny 3 plastry ananasa Marynata do mięsa 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki pierzu ziołowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej(...)obieram cebulę i kroję w kostkę , przesmażam na tej patelni co było smażone nasze mięso . Następnie kapustę pekińską kroję cieniutko i przekładam do miski , dodaję wystudzone mięso , cebulę , kukurydzę , ogórka pokrojonego w kostkę ,oraz ananasa , majonez , musztardę i bardzo dokładnie mieszam , tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły , a na sam koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem czarnym
Mój Smakpolędwiczek z indyka lub udek z kurczaka bez kości Fociaccia ( według tego przepisu ) lub duża bagietka Sałata plus dowolne warzywa (ogórek, pomidor, rzodkiewka) Sól i pieprz Marynata 3 łyżki oleju 1 łyżeczka kminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (lub według upodobań do ostrości) Duża
Niedzielny kucharzlekko. Dla urozmaicenia tę prostą przekąskę podałam w 3 kolorowych muszlach : ze szpinakiem, z pomidorami i z kurkumą. Palce lizać! Składniki: puszka tuńczyka w oleju roślinnym 1 czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 10 zielonych oliwek 1 ogórek wąż lub 2 OGÓRKI MAŁOSOLNE sól,pieprz do smaku 3/4 szklanki kaszy kuskus Kupiec 15 sztuk makaronu duże muszle Wykonanie
Z Majeczką w kuchniogórki w zalewie musztardowej. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2 kg ogórków gruntowych ZALEWA: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu 6 łyżek ostrej musztardy np. sarepskiej, rosyjskiej. 1,5 - 2 łyżki soli niejodowanej (smakujemy zalewę i ewentualnie doprawiamy) 1 łyżeczka kurkumy dodatkowo do każdego słoika: liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego kilka
Moja Książka Kucharskaposiłek. Składnikiem zielonego koktajlu oprócz świeżych lub mrożonych owoców i zielonych liści mogą być również warzywa takie jak np. ogórek, brokuły, seler naciowy czy cukinia. W takim koktajlu możemy przemycić wiele różnych bardzo zdrowych składników, np. imbir, siemię lniane, kurkuma czy nasiona chia. Połączeń i smaków jest nieskończenie wiele. To właśnie sprawia, że zielone koktajle są tak wyjątkowe. Najważniejszym składnikiem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSezon na robienie słoików rozkręcił się na dobre-co dzień coś jest z ogródka do przetworzenia,więc działam-ogórki,papryka,cukinia,fasolka....... ostatnio gdzieś wpadła mi w oko ta kolorowa sałatka z cukinii i papryki i sporej ilości kurkumy o której sporo czytałam i wiem ,że ma bardzo korzystne działanie. Pomyślałam czemu nie i zrobiłam ją kilka
Swojskie jedzonkosobie coś odmienić, to jest to ciekawa opcja. Ja kurczaka podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków oraz z mizerią z ogórków. Polecam, bo przepis jest godny zainteresowania. Składniki: - duża pierś kurczaka, - szklanka rosołu, - duże opakowanie jogurtu naturalnego; - sól, czarny pieprz, kurkuma + (ewentualnie świeża mięta posiekana); - oliwa; - ząbek czosnku Wykonanie: Kurczaka umyć, podzielić na kotlety, skropić oliwą. Wrzucić na patelnię, zalać
dom-agi.plzalewy 2 łyżeczki sosu worcestershire 2 łyzeczki miodu naturalnego 1/2 lyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka wędzone słodkiej papryki w proszku Żeberka umyc i osuszyć, następnie pokroić na porcje i umieścić w pojemniku z przykrywką. Mięso zalać wodą z ogórków, do zalewy dodać pół główki czosnku z kiszenia ogórków. Pojemnik
Krylowa Kuchnianiektórych może wydawać się dziwne, żeby kisić kalafior, ale skoro kisimy ogórki to czemu nie spróbować tego samego z innymi warzywami, jeśli nadal nie jesteście przekonani to może przekonają was zdrowotne właściwości kalafiora i kiszonek. Po pierwsze taki kalafior jest surowy co oznacza, że nie podnosi się jego indeks glikemiczny oraz nie giną zawarte w nim cenne witaminy, minerały(...)kupne zazwyczaj są bardzo słone co nie jest wskazane dla osób z nadciśnieniem. Jeśli nadal wam mało, to dodam, że w żółtym kalafiorze jest jeszcze dodatkowo zawarta kurkuma, (o jej wspaniałych właściwościach pisałam tutaj ), a w różowym burak, który zawiera mnóstwo cennych związków w tym najbardziej znaną betainę o udowodnionych właściwościach przeciwnowotworowych. Dodam jeszcze, że kiszonki robi się bardzo
zdrowa vege kuchniażółtko 3/4 szkl. gorącej wody szczypta soli 1/2 łyżeczki kurkumy Farsz 500 g. wyłuskanego bobu 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/4 szkl. pestek słonecznika + garść do posypania kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka masła sól i pieprz Sos ogórkowy 6 średnich gruntowych ogórków 50 g. masła sok i skórka otarta z ćwiartki cytryny kilka listków(...)solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Ogórki obierz ze skórki i pokrój w małą kosteczkę. Włóż do rondelka i zalej wodą tak, aby tylko były w niej zanurzone. Gotuj przez 5 minut, dodaj sok i skórkę z cytryny, listki szałwii i zblenduj. Wlej rozpuszczone masło, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj. Mąkę, sól i kurkumę wymieszaj na stolnicy. Dodaj jajko
Delicious Placeczubatej łyżeczce wędzonej papryki, słodkiej papryki, mielonej kolendry, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kozieradki, ostra papryka i pieprz do smaku, 2 – 3 łyżeczki majeranku Marchewki pokroić na cienkie plasterki, cebulę pokroić w piórka, pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w dużą kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, kiszone ogórki pokroić w małą kostkę, czosnek drobno posiekać. W dużym garnku
Even Better Foodchlebku z siemienia lnianego, ale musi smakować wyśmienicie w formie sałatki z ekologiczną kukurydzą z puszki i ogórkami kiszonymi. Oto przepis: Składniki: 1 szklanka słonecznika (namoczonego w wodzie na noc), 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka suszonej cebuli, szczypta kurkumy, szczypta soli, pół łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie), 1 łyżeczka suszonego koperku. Przygotowanie
Jeść, by żyć w zdrowiutrochę ryżu), gyros bowl jest świetnym rozwiązaniem. Jest to bardzo proste danie – ugotowany ryż (tym razem z kurkumą) podaję z przeróżnymi warzywami i dodatkami. tym razem są to: wegański gyros (podgrzany) posiekana w paseczki kapusta pekińska pokrojony w kostkę ogórek świeży starty ser żółty [...] Artykuł WEGE GYROS BOWL pochodzi z serwisu sandrafrej.com
SandraFrej.com