Zawsze robię ten obiad na dwa dni i nikomu się nie nudzi. Takie curry jednego dnia można zjeść w wersji z ulubioną kaszą i niezastąpionymi w sezonie jesienno-zimowym ogórkami kiszonymi. Na drugi dzień np. z ugotowanym makaronem spaghetti. Jako zabiegana mama dwóch małych szkrabów bardzo cenię sobie takie rozwiązania Wam także polecam ułatwiać sobie sprawy również te związane(...)cebulka, 2 ząbki czosnku, 2cm kawałek imbiru, łyżka oleju rzepakowego, 1 szklanka mleka kokosowego (polecam z firmy Real Thai z kartonika), około 1 szklanka wody, łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta soli, pieprzu i płatków chilli. Sposób przygotowania Najpierw bataty obieramy i kroimy w kostkę. Następnie cebulkę, czosnek oraz imbir siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i przesmażamy cebulkę, czosnek
Natka PietruszkiSezon na szparagi dobiega końca, postanowiliśmy przygotować szparagi w szynce z sosem chrzanowym. Pyszna i lekka kolacja do przygotowania w kilka minut. Sprawdź, wszystkie potrzebne składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kurczaka Marynata: Sok z jednej cytryny 1/3 szklanki oleju 3 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu kajenskiego Duża czerwona cebula pokrojona na ósemki 1 łyżka siekanej pietruszki Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty, włóż do niej kurczaka na co najmniej godzinę, maksymalnie(...)minut. Krok 3 Wyjmij kurczaka z piekarnika i po przestudzeniu porwij na małe kawałki przy pomocy dwóch widelców. Podawaj z kuskusem, bulgurem lub ryżem i pokrojonym świeżym ogórkiem. Smacznego! Artykuł Zdrowy fastfood: Domowa shawarma z kurczaka pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzmisce i dodajemy kurkumę, 2 łyżeczki tymianku, sól i łyżkę oliwy z oliwek. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Można użyć rękawiczek ochronnych, ponieważ kurkuma może zafarbować dłonie. Ananasy płuczemy ze słodkiej zalewy i osuszamy na ręczniku papierowym. Oliwki odcedzamy z zalewy, ananasy i suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Następnie nadziewamy na szpilki(...)papierem do pieczenia i posypujemy tymiankiem. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni i pieczemy ok. 20. minut. Szaszłyki można podawać z ulubionym dipem. Sałatka ziemniaczana 750 g ziemniaków 400 g ogórków kiszonych 1 opakowanie jogurtu greckiego light 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano sól Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia
My Chcemy Jeśćwarzyw w bardzo prosty sposób. Sałatka z cukinii i papryki na zimę Marynowana cukinia może być świetnym dodatkiem do kanapek oraz obiadu. W naszej zalewie nie ma curry ani kurkumy. Dzięki temu, naszym zdaniem, cukinia jest bardziej uniwersalna, gdyż nie przechodzi ich aromatem i kolorem. Ale jeśli chcesz, możesz te przyprawy rzecz jasna dodać w rozsądnej ilości(...)ogranicza koszty. Przepis na sałatkę z cukinii do słoików polecamy wszystkim, którzy szukają pomysłu na sprawdzone przetwory z tego popularnego warzywa. U nas znajdziesz również przepis na pyszne ogórki kanapkowe oraz na sałatkę z zielonych pomidorów na zimę . Zobacz także przepis na doskonały domowy sos pomidorowy . Wszystkie przetwory przygotowujemy od wielu lat i zawsze się sprawdzają. Jak zrobić sałatkę
Kuchnia Na Wypasiegotuję go dokładnie tyle ile w przepisie. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora(...)kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1/2 kalafiora 1 duża cebula 1 ząbek czosnku woda lub wegański wywar warzywny pieprz 1 łyżeczka curry 1/3 łyżeczki kurkumy sól morska lub himalajska opcjonalnie czarna sól 2 łyżki pokrojonego w cienkie paseczki szczypioru Wykonanie: Kalafior myjemy i dzielimy na bardzo małe różyczki, cześć możemy zetrzeć na grubej tarce warzywnej
Kulinarne przygody Gatitychińskiej i azjatyckiej. 2. Tofu w stylu indyjskim Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 1 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku kawałek startego imbiru - 1x1 cm 1 łyżkę kurkumy 1 łyżkę curry 1 łyżkę kardamonu 1 łyżeczkę kuminu 1/2 łyżeczkę zmielonej kolendry opcjonalnie możemy użyć mieszanki garam masala pieprz Przygotowanie: Tofu kroimy na mniejsze części(...)godziny. Zastosowanie: Do wszelakich dań kuchni indyjskiej, do samego ryżu lub curry. 3. Tofu w stylu włoskim (w ziołach) Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 2-3 łyżki wody po ogórkach kiszonych 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku łyżkę bazylii w proszku łyżkę oregano w proszku łyżeczkę tymianku opcjonalnie można dodać świeżą bazylię lub dodać mieszankę ziół prowansalskich sól
Bananowe Polepolane ulubionymi sosami. Shoarma z Kurczaka - Składniki:2 podwójne piersi z kurczakaprzyprawy (możemy użyć gotowej mieszanki przypraw do shoarmy lub użyć po szczypcie suszonych: kolendry, kminu rzymskiego, chili, kurkumy, słodkiej papryki, imbiru, goździków, gorczycy, kardamonu)pieprzczosnek w proszkuolejShoarma z Kurczaka - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w niewielką, nieregularną kostkę. Doprawiamy przyprawami tak aby pokryć całe mięso, jednak niezbyt dużą ilością(...)kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości Shoarmy.Shoarmę możemy podać z frytkami oraz sałatką przygotowaną z warzyw charakterystycznych dla gyrosa: pomidory, ogórki, kapusta pekińska, cebula. Całość również możemy polać sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Moje posty
Słodka Stronamleko/wodę na świeże (śledzi w oleju nie musimy namaczać). Kroimy je w romby (pod kątem), aby uzyskać mniejsze kawałki. W miseczce mieszamy ze sobą śmietanę, majonez, obie musztardy, kurkumę oraz miód. Śledzie układamy na talerzu i polewamy sosem. Zostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę. Przed podaniem drobno siekamy koperek. Posypujemy koperkiem i świeżo mielonym pieprzem. Deska Allrounder(...)oleju 6 łyżek gęstej śmietany 18 % 3 łyżki majonezu 2 cebule szalotki sok z połowy cytryny 1 kwaśne jabłko (jeśli jest słodkie, warto wzbogacić przepis o 2 kiszone ogórki) 2 łyżki posiekanego szczypiorku świeżo mielony pieprz Śledzie w słonej zalewie zalewamy mlekiem lub lodowatą wodą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki – w międzyczasie warto zmienić mleko/wod
Poezja smakuwięc dziś prezentuję jak można przetworzyć to pyszne warzywo, aby cieszyć się jego smakiem przez długie miesiące. Przepis na cukinię w zalewie curry śmiało możecie wykorzystać również do ogórków. Tak przygotowaną można podać jako dodatek do obiadu oraz… położyć na kanapce :) Ma pyszny octowo-słodki smak, a przy tym jest chrupiąca. Koniecznie spróbujcie, polecam! Składniki: Do słoików(...)słoik) pieprz czarny ziarnisty (3-5 ziarenek na słoik) Zalewa: 1 litr wody 1/2 l octu 10% 1,5 szklanki cukru 3 czubate łyżeczki curry 1 czubata łyżeczka kurkumy 2 lekko czubate łyżki soli Wykonanie: Składniki zalewy zagotowujemy. Cukinie myjemy (nie obieramy ze skórki), przekrawamy na pół, a następnie kroimy na plastry grubości ok. 3-5 mm. Do każdego przygotowanego
MyCookBook.plpodczas przeprowadzania diety dr. Dąbrowskiej. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym grillowaną cukinię z warzywami po grecku(...)szarlotkę Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1/2 kalafiora 1 duża cebula 1 ząbek czosnku woda lub wegański wywar warzywny pieprz 1/3 łyżeczki kurkumy sól morska lub himalajska opcjonalnie czarna sól Kala Namak 1 malinowy pomidor 2 łyżki pokrojonego w cienkie paseczki szczypioru Wykonanie: Kalafiora myjemy i dzielimy na bardzo małe różyczki, cześć możemy
Kulinarne przygody Gatityjest aksamitny i kremowy. Zamiast śmietanki dobrze sprawdzi się również mleczko kokosowe. Pałki w sosie curry ze śmietaną wspaniale smakują z ryżem basmati i orzeźwiającą sałatką, na przykład z ogórka z sosem jogurtowym. Możecie tez podać do nich moje najlepsze, domowe chlebki naan. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka :) Polecam również mojego kurczaka pieczonego pod pierzynką: Kliknij(...)koncentratu pomidorowego, ok. 1/4 - 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego (do smaku), ok. łyżeczki mąki ziemniaczanej, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, kurkuma, kumin (kmin rzymski), granulowany imbir, szczypta gałki muszkatołowej, słodka i ostra papryka opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub kolendry Pałki w sosie curry, przygotowanie: Z udek ściągnąć skórę, oprószyć przyprawami
Lekcje w kuchnipysznej zupy fasolowej. Z następujących składników przygotowałam marynatę: 1/4 szklanki cydru (może być także sok jabłkowy) dwóch łyżek miodu, ja wykorzystałam lipowy połowy łyżki przecieru pomidorowego połowy łyżki kurkumy mieszanki utartych ziół, była to odrobina gorczycy, kolendra, tymianek, rozmaryn i majeranek, około 2 łyżek 3/4 łyżki startego pieprzu połowy łyżki soli połowy łyżki tabasco, oczywiście ilość zależy od stopnia ostrości(...)minut, przekręcałam je co jakiś czas, za każdym razem polewając nieco marynatą. Mięsko było delikatne, samo odchodziło od kości. Wystarczy podać na przykład z kromką świeżego chleba i ogórkiem małosolnym- niczego więcej do szczęścia nie potrzeba, gdy te pyszne żeberka królują na talerzu
Pichceniomaniadzieciństwa pamiętam, że w każdy weekend u mnie w domu na śniadanie była przyrządzana jajecznica. Podana z pomidorami i ogórkami kiszonymi była moim ulubionym śniadaniem. Dziś to tofucznica pojawia się obowiązkowo w mojej kuchni. Najczęściej wybieram wersje z cebulą i szczypiorkiem, ale od czasu do czasu sięgam bo bardziej wyszukane dodatki tj. kurki (przepis) czy suszone pomidory (przepis) . Ostatnio(...)Składniki: 250 g tofu 200 g wędliny wegańskiej 3 średnie cebule 1/2 szkl. mleka roślinnego 2 łyżki płatków drożdżowych ząbek czosnku 1/4-1/2 łyżeczki soli czarnej 1/4 łyżeczki kurkumy sól himalajska, pieprz olej do smażenia opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ksylitolu lub cukru Przygotowanie: Pokrój wegańską wędlinę w kostkę i podsmaż na oleju, aż będzie zarumieniona. Następnie przełóż
wegujemytakiego indyjskiego kurczaka można spokojnie przygotować na grillu, a nawet w piekarniku. Kurczak tandoori idealnie sprawdzi się podczas letnich spotkań przy grillu, z dodatkiem raity i sałatki z ogórka i pomidorów smakuje wybornie. Kuchnia północnych Indii , w tym Pundżabu jest bardzo charakterystyczna. W tym rejonie uprawia się głównie pszenicę (60% krajowej produkcji) i ryż. Nic więc dziwnego(...)Kurczak tandoori Składniki: 1kg pałek i/lub podudzi z kurczaka bez skóry na marynatę: 10 nasion zielonego kardamonu 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki mielonych goździków duża szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka papryki chilli z kaszmiru 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka soli
Codzienne Gotowanie