ogórki w zalewie curry - 200 przepisów (strona:7/14)

Ogórkowe pikle z cebulą i papryką 127

godziny aby warzywa puściły sok. Odlać 1/2 szklanki  soku z warzyw. Zalewa: Wodę wymieszać z octem i cukrem, dodać ziele angielskie, przyprawę curry i doprowadzić do wrzenia.  Wymieszać z sokiem z warzyw.  Odstawić do wystudzenia. Warzywa odsączyć z nadmiaru soku dodać do zalewy , wymieszać , nakładać do wyparzonych suchych słoiczków , tak aby zalewa była ponad

Wanilia i Kardamon
Ogórki konserwowe po koreańsku 1035

sprawdzają się jako zapasy na zimę. Polecam Wyśmienicie pasują do wszystkiego: jako dodatek do obiadu, wegabów<klik> czy ostrego curry<klik> . Innym sposobem na pyszne ogórki konserwowe jest zamarynowanie ich w zalewie z kurkumą – przepis tutaj<klik> . Składniki: 2.5 kg świeżych ogórków gruntowych 2 niewielkie jabłka 9 szklanek wody

Lamarida.pl
Ogórki z papryką 94

szkl wody 3 szkl octu 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 5,5 szkl cukru Rozpuścić sól w wodzie i zalać solanką umyte ogórki na 3 godziny. Następnie po upływie wymaganego czasu odcedzić solankę a ogórki poukładać ciasno w słoikach. Wszystkie składniki zalewy zagotować, dodać pokrojoną paprykę i cebulę oraz starkowany seler. Pogotować

Pieguskowa Kuchnia
Marynowana cukinia w zalewie curry 94

przetworami i marynatami, którymi można się rozkoszować w zimowe dni.  Dzisiaj chciałabym wam zaproponować cukinię w zalewie curry. Delikatnie słodka, delikatnie kwaśna - dosyć wyrazista! W tym w ramach małego kuchennego eksperymentu postanowiłam także zalać tą zalewą ogórki i muszę przyznać że smak nie rozczarowuje :)  Także polecam ją zarówno do cukinii jak i do ogórków(...)łyżka curry   1 łyżka soli gorczyca seler naciowy  cebula Przygotowanie: Cukinię myjemy a następnie kroimy na półplasterki bądź takie cząstki, które swobodnie zmieszczą nam się do słoików. Pestki wydrążamy. Na dno każdego słoika wsypujemy parę ziaren gorczycy oraz po plastrze cebuli. Następnie wkładamy cukinię do wyparzonych słoików. Na wierzch kładziemy po listku selera naciowego. Przygotowujemy zalewę - łączymy

Taste Therapy
Ryżowa sałatka curry 8251

pieprz 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Filety kroimy w drobną kostkę, obsypujemy bardzo obficie przyprawą curry. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Studzimy. 3. Ogórki kroimy w kostkę, pietruszkę siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 4. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy

Szefowa kuchni
Pikle z kurkumą 167

Składniki na 8 litrowych słoików: - ok. 5kg ogórków. Zalewa: - 10 szklanek wody; - 2 szklanki octu 10%; - 4 łyżki soli morskiej; -  kurkuma 5 łyżeczek; - 3 szklanki cukru; - 10 kulek pieprzu czarnego; - liść laurowy 2 sztuki; - curry 3 łyżeczki; - garstka gorczycy; - 1 duża cebula pokrojona. Sposób przygotowania: - wszystkie składniki zalewy połączyć w dużym garnku i zagotować; - ogórki

MintTaste
Chrupiące koreczki z curry 333

kilograma ogórków ze skórą 3 cebule 2 łyżki soli Zalewa: 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki wody 1 szklanka octu Przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki pieprzu mielonego 5 łyżek posiekanego świeżego kopru kopru Sposób przygotowania: Ogórki myjemy, kroimy w grubą kostkę, cebulę obieramy, kroimy w pióra, dodajemy sól(...)dokładnie wszystko razem mieszamy. Pozostawiamy na 3 godziny. Składniki zalewy zagotowujemy, studzimy. Po 3 godzinach wlewamy zimną zimną zalewę, pozostaw na 3 godziny. Ogórki przyciskamy talerzem żeby nie wypłynęły na wierzch. Po 3 godzinach dodajemy wszystkie przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy. Koreczki przekładamy do umytych i wyparzonych do słoików , zalewamy zalewą. Następnego dnia pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Ogórki kanapkowe ” Golden Eye „ 548

dorobić jeśli za mało zalewa : 6 dużych cebul 1 opakowanie curry 3 opakowania, mielonej kurkumy 5 główek czosnku 2-3 opakowania , mielonego chilli ( lub papryki ostrej , jeśli mają być łagodniejsze ) 10 goździków 2,5 l wody 3 butelki octu 10 % 1 kg cukru 2 łyżki soli Ogórki myjemy , kroimy w poprzek , na plastry takiej grubości , jaką lubimy(...)trzy godziny . Składniki na zalewę , umieszczamy w garnku . Po tym czasie ogórki odcedzamy z kąpieli i układamy dość luźno w słoikach . Oczywiście cebulę i czosnek obieramy , kroimy w dowolne kawałki . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość doprowadzamy do wrzenia . Odcedzamy zalewę od przypraw i cebuli . Do każdego słoika wkładamy trochę cebuli i czosnku odłowionych z zalewy . Goździki wyrzucamy , są zbyt

Ogrodnik w podróży
Ogórki z curry 247

duże cebule 3 łyżki soli Zalewa: 1 szklanka octu 2 szklanka cukru 2 szklanki wody 1,5 łyżeczki curry 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielony) 1,5 łyżeczki ziaren gorczycy 1,5 łyżeczki suszonego koperku (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku na słoik - opcjonalnie Sposób wykonania: 1. Umyć ogórki, nie obierać. Pokroić wzdłuż(...)ćwiartki. 2. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. 3. Ogórki i cebule posolić, odstawić na 3 godziny. Po tym czasie odlać zbędny sok. 4. W międzyczasie składniki zalewy zagotować i przestudzić. 5. Do słoików na dno ułożyć trochę cebuli i ewentualnie ząbek czosnku. Ciasno ułożyć ogórki, zalać zalewą i pasteryzować 10-15 minut. 6. Z podanej porcji wyszło

Kuchnia domowa Ani
Tajska sałatka z kurczakiem i curry 335

zalewy PRZYGOTOWANIE Olej sezamowy rozgrzewamy w woku. Podsmażamy na złoto cebulę pokrojoną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pastę curry i przesmażamy kilka minut razem. Dodajemy kurczaka pokrojonego w paseczki. Wlewamy sos rybny, dosypujemy cukier i curry. Smażymy do miękkości przez około 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy posiekane świeże zioła. Na półmisku układamy posiekaną kapustę, ogórka

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z zupek chińskich z jajkiem 1518

można dać również więcej konserwowego ogórka i papryki, by miała bardziej wyrazisty smak. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z zupek chińskich z jajkiem – Składniki: 6 jajek 1 zupka chińska łagodna 1 zupka chińska curry ostra pół szklanki wrzątku (125 ml) 1 kukurydza w puszce (ok. 285g po odsączeniu z zalewy) 5 małych ogórków konserwowych (ok. 170g

Kulinarne Przeboje
Ogórki w zalewie gyros 4250

Wami podzielić. Tak jest i w tym przypadku, bo ogórki w zalewie gyros naprawdę są godne polecenia. Jeśli lubicie słodko-kwaśne zalewy, to wypróbujcie również jeden z naszych ulubionych przepisów na ogórki na zimę , czyli na ogórki w curry . A wszystkim tym, którzy by chcieli podać nieco inne koreczki na Sylwestra, polecamy takie(...)koreczki z ogórków i papryki . Poniższa sałatka z ogórków w przyprawie gyros to nasza propozycja na sałatkę z ogórków do słoików na zimę . My kroimy ogórki na grube plastry, a marchewkę na bardzo cieniutkie plasterki za pomocą robota kuchennego. Wy oczywiście wedle uznania możecie zarówno i ogórki i marchewkę pokroić w cienkie plasterki za pomocą

Kulinarne Przeboje
Ogórki z curry 147

szklanka octu 0,5 kg cukru 1,5 łyżki soli opakowanie przyprawy curry dodatkowo gorczyca liść laurowy 3 kg ogórków Wykonanie: Do słoików włożyć po parę ziaren gorczycy i po jednym liściu laurowym, później powkładać ciasno ogórki pokrojone w słupki. Zalać ugotowaną zalewą. Pasteryzować około 10 minut

Pychotkaaa
ogórki z papryką i curry 230

durszlaku. Uzyskany sok mieszamy z zalewą. Ogórki, paprykę oraz cebulę wkładamy do słoików. Zalewamy je gorącą zalewą. składniki na zalewę: sok, który puściły ogórki 375 ml wody 300 ml octu 330 g cukru 1 czubata łyżka curry wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zagotowujemy i zalewamy ogórki. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 min. Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Ogórki kiszone 134

będę jeszcze robić w zalewie musztardowej - klik  fanem ich jest mój syn, są pyszne, polecam i w zalewie curry - klik . Te są rewelacyjne, trochę ostrzejsze, no pycha po prostu :-). Dzisiaj zabieram się za cukinie, zobaczymy jak mi pójdzie, a Wy już robicie przetwory? ;-). Życzę Wam miłego dnia :-) Składniki: ogórki gruntowe czosnek koper chrzan(...)gorczyca biała Zalewa: na 1 litr wody 1 1/2 łyżki soli morskiej niejodowanej 1. Ogórki myjemy, czyścimy z kolców. Słoiki myjemy, zakrętki możemy wyparzyć.  2. Zalew: do wody wrzucamy sól, mieszamy żeby nam się rozpuściła i zagotowujemy. Jak woda z solą nam się zagotuje odstawiamy do wystudzenia.  3. Na dno słoików układamy gałązkę kopru, dajemy

kruche babeczki