śledzie: Śledzie curry Śledzie w musztardzie Śledzie w sosie tatarskim Sałatka śledziowa z burakiem, ogórkiem kiszonym i jajkiem Składniki: 400 g śledzi (odsączonych) w occie 10 pomidorów suszonych 3 łyżeczki prawdziwego miodu 3 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżki suszonego Szczypta pieprzu Opcjonalnie: 2 łyżki pestek z dyni Przygotowanie : Śledzie odsączamy z zalewy, przelewamy zimną wodą i delikatnie
Czarnawisienkaznikają tylko ogórki curry . Na szczęście przygotowanie ogórków małosolnych zajmuje dosłownie kilka minut. W sezonie ogórkowym robimy je bardzo często. Przepis na chrupiące ogórki małosolne nigdy nie zawodzi. Trzeba tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach: szklany słoik lub kamionkowy garnek do ogórków małosolnych muszą być idealnie czyste i wyparzone wrzątkiem. ogórki powinny być dokładnie(...)zalewy do ogórków małosolnych używaj wody źródlanej albo filtrowanej, a jeśli takiej nie masz przegotuj wodę z kranu. ogórki możesz zalać zimną albo gorącą solanką. Ogórki zalane gorącą solanką ukiszą się szybciej i będą bardziej chrupiące. do ogórków małosolnych używaj soli kamiennej do przetworów (niejodowanej) w proporcjach 1 łyżka stołowa soli na litr wody ogórki
Cztery Fajerysłoiczek ogórków konserwowych 1 spora garść fety w kostkach* sól, pieprz 1 mała łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki ostrej pół szklanki jogurtu naturalnego 1 duża łyżka ostrej musztardy odrobina wasabi (opcjonalnie) *wedle upodobania można zamienić na mozzarelle Przygotowanie: Zagotować wodę. Wsypać kuskus. Dokładnie wymieszać, pozostawić pod przykryciem około 10 minut. Papryki pokroić w małą kostkę, Ogórka na plasterki(...)jeśli są zbyt duże to każdy plaster na cztery). Kukurydzę oraz fetę odsączyć z zalewy. Przestudzony kuskus wymieszać z warzywami i serem. Wszystkie przyprawy wymieszać z jogurtem, musztardą i wasabi. Tak przygotowany sos dodać do kuskusu. Doprawić do smaku. Można podawać do obiadu lub jako samodzielne danie :) Smacznego
Tagebuch po polskustylu wjedzie do waszego menu na stałe. Jest lekka, mocno orzeźwiająca i super się nadaje do wszelakich dań typu curry itp. Także korzystajcie z przepisu ile tylko się da! SURÓWKA Z OGÓRKÓW I MANGO W WYRAZISTYM SOSIE - 3 ogórki gruntowe - 1/4 dojrzałego mango - 1 mała gruszka (słodka ale niezbyt dojrzała) - 1 łyżeczka melasy - 3 łyżki sosu sojowego jasnego(...)łyżka syropu daktylowego ( w zastępstwie syrop z agawy, klonowy lub miód) - oliwa z oliwek wedle uznania (u mnie około 1 łyżka) - sól - czarny sezam - kilka posiekanych listków bazylii - łyżeczka zalewy z marynowanego imbiru - sok z cytryny do smaku (w zastępstwie ocet ryżowy) Ogórki, mango i gruszkę obierz ze skórki, potnij na mandolinie, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj odstaw
SMYKWKUCHNIcienkie paseczki. Warzywa wymieszać i umieścić w słoikach,które wcześniej trzeba wyparzyć. zalewa: 3,5 szkl. wody 2 szkl. octu 10% 2,5 szkl. cukru 2 łyżeczki gorczycy 2 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 2 łyżki soli kamiennej 2 duże ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
Kolorowa kuchnia Elkikanapkowe. .już kiedyś robiłam, ale z dodatkiem papryki i curry...te są ciut inne , a przepis znalazłam tutaj. 2 kg ogórków 2 szkl.octu 1/2 szkl.soli 2 l + 2 szkl.wody 2 szkl.cukru pieprz czarny ziele angielskie liść laurowy gorczyca [ nie dałam] koper czosnek Ogórki umyć i pociąć wzdłuż na cienkie plastry. Zalać(...)godziny. Do słoików włożyć po 1 - 2 ząbki czosnku i gałązkę kopru. Ogórkowe plastry odcedzić i ułożyć ciasno w słoikach. Z reszty składników przygotować zalewę. Gorącą zalać ogórki w słoikach, zwracając uwagę aby w każdym słoiki znalazły się przyprawy. Zakręcić i pasteryzować ok.10 min. Po lekkim przestudzeniu odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Moje domowe kucharzenieFaszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czerwonej papryki 0,5 kg cebuli 1 łyżka soli zalewa: 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki cukru 1/3 szklanki wody sos pomidorowy: 3 ząbki czosnku 200ml koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki wędzonej papryki (może być ostra, jeśli lubicie pikantne smaki) 0,5 łyżeczki curry kilka gałązek tymianku garść liści bazylii Cukinie umyć, pokroić
Obiad gotowyJeśli nie macie pomysłu na sałatkę do obiadu, warto przygotować błyskawiczną sałatkę z ogórków kiszonych na ostro. Nie obawiajcie się, miód złagodzi ostrość papryczki chilli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!chleba żytniego 50 g hummusu 3 duże ogórki kiszone Pomarańcza (ok. 200 g) Kromki chleba posmaruj hummusem. Zjedz z ogórkami kiszonymi. Obiad: Chilli sin carn (porcja na dwa dni) [644 kcal/ W: 95,5 g/ B: 30 g/ T: 15,5 g] 1 opakowanie wędzonego tofu 400 g pomidorów krojonych w puszce(...)kaszy jaglanej 3 łyżki mąki z ciecierzycy pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki curry łyżka świeżych lub suszonych ziół 2 łyżki płatków drożdżowych ok. 5 szparagów Kaszą jaglaną ugotuj, ostudź i przełóż do misy blendera. Dodaj mąkę z ciecierzycy, proszek do pieczenia, curry, zioła oraz płatki drożdżowe. Całość dokładnie zmiksuj. Szparagi umyj, odetnij (lub urwij) twardą końcówkę i gotuj
365 dni dookoła kuchniZapytała mnie ostanio moja ulubiona szkocka Sznupcia co to sa ogorki curry ? Ogórki curry to rodzaj ogórków konserwowych, które oboje z Gadziną bardzo lubimy, co należy uznać za fenomen, bo Gadzina warzyw zazwyczaj nie je. Jest to jeden z niewielu przetworów, które można bez najmniejszego problemu przygotować w niemal każdym miejscu na świecie :) Składniki 2,5 kg ogórków(...)cebule 2 łyżki soli 1 szklanka octu 10% lub 1,5 szklanki octu 6% 1 szklanka cukru 3 łyżki curry (można nieco mniej) 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 czubata łyżeczka nasion gorczycy opcjonalnie 1 bardzo mała ostra papryczka pokrojona w cienkie paski Przygotowanie Ogórków nie obieramy. Ogórki pokroić wzdłuż w ćwiartki lub w ósemki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNaturhouse ) 1 cebula 150 g serka śmietankowego kanapkowego 4-5 suszonych pomidorów w oliwie kilka orzechów włoskich 1/2 łyżeczki papryki słodkiej melonej sól, pieprz Do obtoczenia: papryka słodka mielona curry sezam wiórki kokosowe Wykonanie: W garnku zagotowujemy 1 litr wody i rozpuszczamy w niej kostkę warzywną. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy do miękkości(...)pomidorków koktajlowych ok. 20 szt. oliwek 1/2 ogórka świeżego 1 mała marchewka ok. 2 krążki świeżego ananasa 1/3 papryki czerwonej 1 op. mozzarelli light w kulkach Dip: jogurt naturalny zioła świeże sól do smaku Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Oliwki odsączamy z zalewy. Ogórka myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy ze skóry
Kuchnia MagdaLenyposiekanego szczypiorku. Przygotowanie sałatki z zupek chińskich zajmuje dosłownie chwilę, a smakuje wybornie! Sałatka świetnie komponuje się z sosem majonezowym. Dodaj także posiekanego ogórka kiszonego, szynkę lub upieczoną pierś kurczaka. Sałatkę można też doprawić przyprawą curry. Sałatka z zupek chińskich to pyszny przepis na przekąskę lub lekki obiad. Sałatka z makaronem z zupek chińskich to świetny przepis(...)wodą (tak, aby nieco przykryła makaron) - odstawić. Jeżeli makaron nie wchłonie całej wody, można osączyć go na sicie. Krok 2. Ugotowane na twardo jajka drobno posiekać Osączyć kukurydzę z zalewy Wymieszać wszystkie składniki sosu majonezowo-musztardowego Krok 3. Wszystkie składniki na sałatkę z zupek chińskich włożyć do miseczki, wymieszać - doprawić do smaku. Sałatkę można odstawić na jakiś czas
Moja Książka Kucharskaogórków kiszonych 1 opakowanie jogurtu greckiego light 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano sól Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Ogórki kiszone kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na grubsze plasterki. Dymkę kroimy w drobną kostkę, a szczypior siekamy. Do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy ogórki kiszone(...)curry 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki czerwonej pasty curry sól Pierś kurczaka marynujemy w paście curry i wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Po upieczeniu kroimy w kostkę. Wegetarianie i weganie mogą zastąpić kurczaka pokrojonym i marynowanym w paście curry tofu. Kukurydzę odsączamy z zalewy
My Chcemy Jeść