ogórki w zalewie curry - 200 przepisów (strona:6/14)

Ogórki w kurkumie i curry 225

dobre właściwie już na drugi dzień. Z tej ilości składników wyszło mi 9 średnich słoików. Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 3 duże cebule 2 łyżki soli zalewa: 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 łyżki kurkumy 2 łyżki curry 8 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe główka czosnku  Z octu, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych robimy(...)koniec gotowania dodajemy kurkumę i curry, ząbki czosnku, wyłączamy gaz i dostawiamy. Ogórki bardzo dokładnie szorujemy i kroimy w grubsze plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do ogórków i zasypujemy solą, odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie wylewamy z nich wodę. Do ogórków i cebuli wlewamy odcedzoną zalewę, wszystko dokładnie mieszamy.  Do wyparzonych

Kardamonovy
Pikle, czyli ogórki z przyprawą Curry 249

łyżeczki Curry 2 łyżeczki papryki czerwone 2 – 3 łyżeczki suszonego kopru Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy. Ogórki (obrane lub w skórce) kroimy w słupki lub plasterki. Cebulę kroimy w plastry. Ogórki mieszamy z cebulą i solimy, po czym odstawiamy na 45 minut, by puściły sok. Po upływie tego czasu, sok odlewamy do osobnego naczynia, a ogórki zalewamy zalewą i pozostawiamy na 15 minut. Następnie ogórki odsączamy z zalewy i wkładamy do słojów, po czym rozdzielamy zalewę z przyprawami równomiernie do wszystkim słojów, tak by były pełne. Jeśli zalewy zabraknie uzupełniamy słoje do pełna dolewając wcześniej odlany sok z ogórków. Słoje szczelnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy 10 minut od zagotowania się wody

Smakowy Raj
Ogórki curry - gdy facet chce to potrafi! 227

curry (25dag) 1 płaska łyżka papryki słodkiej mielone (ja wykorzystałam Skworcu) 2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżki gorczycy 2 czubate łyżki posiekanego koperku Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na 4 części, zasypać 2 szklanki cukru, solą i cebulami (obrane pokrojone w piórka). Wymieszać i zostawić na 2h aż ogórki puszczą wodę, w międzyczasie można przemieszać). Zalewy nie odlewać! Po 2h dodać trzecią szklankę cukru, ocet, curry, paprykę, pieprz, gorczycę, koperek. Wymieszać. Następnie wsadzamy do czystych i suchych słoików, zalewamy wodą z ogórków. Zakręcamy i pasteryzujemy

Brzuszki Łakomczuszki
Słoneczna sałatka 143

dzikiego ryżu, świeżej papryki, ogórka oraz niezwykle aromatycznej mieszanki curry i garści świeżej natki. Składniki: 400g fileta z kurczaka 1 zielony ogórek 1 żółta papryka 1 puszka kukurydzy 100g dzikiego ryżu 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżeczki curry przyprawa do kurczaka 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą(...)odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć kurczaka na klarowanym maśle. 2.Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem curry. 3. Kukurydzę odsączyć z zalewy, natkę drobno posiekać, a obranego ogórka i papryką pokroić w kostkę. 4. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Śledzie w curry z ogórkami konserwowymi 162

Śledzie moczymy przez 1 godzinę w wodzie, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Ogórki odsączamy z zalewy (jeżeli mamy domowe duże ogórki, każdego kroimy na pół i w słupki). Zalewa: 1/2 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru W litrowym słoiku wymieszać składniki zalewy. Dodać pokrojone

kulinarnyswiatdomi
Ogórki w curry 320

szklanki cukru 1,5 szklanki octu 1,5 łyżki soli 1 litr wody 3 łyżki curry 2 cebule świeże liście selera gorczyca Przygotowanie 1.W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem,solą, curry i pokrojoną w piórka cebulą. Zalewę pozostawiamy do wystygnięcia. 2. Ogórki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na 4 części. 3. Do słoików dajemy ogórki

la cuchara
Ogóreczki do wódeczki-do słoików 468

szkl octu 1,5 szkl.cukru Przygotowanie: Ogórki pokroić w ćwiartki,cebulkę w paseczki dodać sól i wymieszać,odstawić na 2 godz. Po tym czasie dodać pieprz,paprykę,curry,gorczycę,wymieszać i odstawić znowu na 1 godz. Po tym czasie wkładamy do słoików razem z powstałą wodą, zagotowujemy składniki zalewy i uzupełniamy nią jeszcze słoiki. Zakręcamy i pasteryzujemy

Swojskie jedzonko
Sałatka z ogórków w curry 148

łyżeczki soli -3 łyżeczki curry Przyprawy: -całe łodygi selera wraz z liśćmi -ziarna gorczycy -cebula ​Wodę zagotować z octem, solą, cukrem i curry. Umyte ogórki pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Słoiki wyparzyć, na dno położyć po całej łodydze selera, kilka ziaren gorczycy i plaster cebuli. Ułożyć ciasno ogórki i zalać zalewą. Pasteryzować 10-15 minut

Kulinarne przemyslenia
Ogórki w zalewie curry 396

każdego słoiczka: plaster cebuli, liść selera korzeniowego zalewa 1 litr wody 3/4 szklanki octu 10 % 2 szklanki cukru 1 łyżka soli kamiennej 3 listki laurowe 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka gorczycy 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu Składniki zalewy zagotować i odstawić do przestudzenia. Ogórki dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić w grubsze plastry

Monia miesza i gotuje
Ogórki kanapkowe do słoików 242

curry 1 posiekany ząbek czosnku dodatkowo na każdy słoik: 0,5 łyżeczki gorczycy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 nieduży listek laurowy opcjonalnie: ostra papryczka Ogórki umyć, odkroić piętki, ostrym nożem pokroić w podłużne plastry o grubości ok 3mm. Na dno każdego słoika wsypać gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy (oraz ostra papryczkę, jeśli wolicie pikantne smaki), pionowo włożyć plastry ogórków. Składniki zalewy zagotować, zalać ogórki, słoiki zakręcić. Dno garnka wyłożyć bawełnianą ścierka, w garnku ustawić słoiki. Zalać gorącą woda do wysokości 3/4 słoika, podgrzewać, aż woda się zagotuje. Od tego momentu pasteryzować przez 7 minut*, następnie słoiki wyciągnąć, ustawić na desce, przykryć ręcznikiem i pozostawić do ostudzenia. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego! *większe słoiki np. 700ml pasteryzować

Obiad gotowy
Ogórki na ostro 136

łyżeczka curry 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki lub w plastry(jesli ogórki są duże i mają duże nasiona, to je wyjmujemy). Wkładamy do dużego gara i zasypujemy solą. Odstawiamy na 24 godziny. Na drugi dzień odcedzamy.  2. Do garnka dajemy wszystkie składniki na zalewę, zagotowujemy

kruche babeczki
OGÓRKI CURRY 470

wyobrażam sobie nie zrobić ogórków z przyprawą curry, które są jednymi z moich ulubionych. Doskonałe na kanapki, do sałatek i obiadu. W zależności od tego do czego chce je użyć, kroję w cienkie plastry pionowe i poziome (najlepsze na kanapki) albo w ćwiartki (takich używam do sałatek).     SKŁADNIKI Zalewa: 6 szkl. wody 1,5 szkl. octu(...)szkl. cukru 3 łyżki soli o'Sole 2 łyżki przyprawy curry ogórki gruntowe-  ilość w zależności od tego jak pokroimy oraz jak ułożymy ogórki w słoiku (2- 3 kg) Do każdego słoika: po kilka ziaren gorczycy kwiatostany kopru liście selera WYKONANIE Składniki na zalewę zagotowujemy. Ogórki kroimy w ćwiartki lub plastry. Do każdego słoika wkładamy koper

słodki bratek
Ogórki w zalewie curry 161

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Zalewa na 2,5 kg ogórków (4 litrowe słoiki): 5 szklanek wody 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki cukru 3 łyżki curry Wszystkie składniki zalewy zagotować i odstawić do przestudzenia. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Ogórki z curry, papryką i natką selera 546

Próbowaliście kiedyś ogórki z curry? A z curry, papryką i natką z selera? U mnie, swego czasu robiło się ich po kilkadziedziesiąt słoików na zimę i wszystko było zjedzone. A najczęściej jedliśmy je do obiadu zamiast surówki. Składniki na sałatkę: 4 kg ogórków pokrojonych w paski (w skórce) 0,5 kg cebuli (w talarki) 4 duże papryki(...)wodzie i zalać sałatkę. Zostawić na 3 godziny. Po tym czasie odlać zalewę i przygotować drugą. Składniki na zalewę octową: 3 szklanki octu 6 szklanek wody 3 szklanki cukru 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ziela 1 łyżeczka gorczycy Sposób przygotowania: Zalewę ugotować i zalać wcześniej odsączone ogórki.  Sałatkę wymieszać i zalać do słoików. Uzupełnić zalewą octową. Pasteryzować

Cukiernia Pychotki
Ogórkowe pikle z cebulą i papryką 147

godziny aby warzywa puściły sok. Odlać 1/2 szklanki  soku z warzyw. Zalewa: Wodę wymieszać z octem i cukrem, dodać ziele angielskie, przyprawę curry i doprowadzić do wrzenia.  Wymieszać z sokiem z warzyw.  Odstawić do wystudzenia. Warzywa odsączyć z nadmiaru soku dodać do zalewy , wymieszać , nakładać do wyparzonych suchych słoiczków , tak aby zalewa była ponad

Wanilia i Kardamon