Składniki: 2 kg schabu wieprzowego 0,7 kg pieczarek 3 duże cebule 2 kolorowe papryki 3 kiszone ogórki sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie sos pikantny z smabalem wędzona papryki słodka … Czytaj dalej Strogonow mojej Mamy
czarrna od kuchnisałatkę. Uwielbiam ich lekko pikantny, przypominający nieco rzeżuchę, smak. Skomponowałam je z ogórkiem, kalarepą i czerwoną quinoą. Taka sałatka sprawdzi się świetnie zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do obiadu. Polecam :) Składniki: 5 łyżek ugotowanej czerwonej quinoy kilka liści sałaty garść kwiatów i liści nasturcji pół małej kalarepy 1 średni zielony ogórek 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżki soku(...)cytryny kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i razem z nasturcją wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną w słupki kalarepę i plasterki ogórków, wszystko mieszamy. Posypujemy sałatkę czerwoną quinoą, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i polewamy sosem z oleju i cytryny
Quinoa Raz!przegryzienia się smaków" - opcja dla cierpliwych, ja niestety z żarłoczności pastę pożeram natychmiast po przygotowaniu... Zajadać w towarzystwie własnoręcznie upieczonego pieczywa, a choćby takiego Pikantnego chleba dyniowego oraz pogryzać sobie ukiszonymi, Chrupiącymi ogórkami małosolnymi
Grunt to przepis!czas na następny przepis, na zimowe przetwory z udziałem cukinii . Dość prosty , wymaga tylko troszkę cierpliwości . Tak przyrządzona cukinia , to coś pomiędzy klasycznym piklem , a ogórkami w musztardzie. Jest cudownie miękka , słodkawo-pikantna , po prostu pyszna , doskonała na kanapki i do sztuki mięska do obiadu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Francuska musztarda, nadaje jej tego
Ogrodnik w podróżywersja, z ogromną ilością cebuli duszonej w cydrze jabłkowym, który nadaje lekko słodkawego smaku i aromatu jabłka, podana z ziemniakami posypanymi koperkiem i- obowiązkowo- z ogórkiem kiszonym, mniam! :) A sama wątróbka jest delikatnie pikantna w smaku, krucha i miękka, jednakże należy pamiętać, ażeby jej nie solić przed smażeniem, gdyż będzie gumowata! Polecam, gdyż tak przygotowana wątróbka wcale nie jest taka
Kraina Miodem Płynącazmienia smak. Wyszło naprawdę smacznie...Polecam spróbować :) Składniki - 6 jajek ugotowanych na twardo - puszka rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym - 1 malutki korniszon ( może być ogórek konserwowy ) - 1 łyżka majonezu - 1 łyżeczka keczupu ( pikantny lub łagodny w/g gustu) - sol, pieprz Wykonanie Ugotowane i obrane ze skorupki jajka przecinam wzdłuż na połówki, ostrożnie wyjmuję żółtka. Do żółtek dodaję odsączonego z zalewy tuńczyka
Kuchnia z widokiem na ogródmożliwości wykorzystania przeróżnych smaków łączenia ich. Jeśli chce barszcz bardziej słodki daję gruszki, jabłka, więcej marchwi czasem brzoskwinie a jeżeli chce aby był bardziej pikantny i ostrzejszy daję imbir, sok z kiszonych ogórków paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz na wołowinie nie obędzie się bez prawdziwego zakwasu buraczanego, więc mamy ostatnio moment aby taki wykonać. Można
Basia w kuchni100C, postanowiłam wykorzystać go do sosu, który pasuje idealnie do kolorowej, wiosenno - letniej sałatki :) Składniki:100 g szpinaku baby1 pierś kurczaka1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (pikantnej)1 papryka czerwona świeża6 szt. rzodkiewek1-2 ogórki gruntoweSos:4 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurt1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku1/2 łyżeczki chili w proszku1 łyżeczka oregano1 łyżeczka bazyliiSól, pieprz do smakuOlej
Emcia Pichcidokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a potem ścieramy tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ten koktajl przygotowałam z 1/2 litra schłodzonego w lodówce domowego kefiru, 3 ogórków gruntowych, 1 łyżeczki siekanego koperku. Doprawiłam całość pikantnym sosem piri piri, solą i ognistą mieszanką przypraw. Można koktajle przygotowywać z różnych warzyw, można dodać buraka, koktajl warzywny nabierze wtedy fantastycznego, koloru fuksji
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyszukanego, ale za to smakowitego i uniwersalnego - roladki z dość ciekawym nadzieniem. :) 500g rozbratelu wołowego 1 mała czerwona papryka 3 duże kiszone ogórki 1 średnia biała cebula 200g pieczarek kilka plastrów pikantnego salami musztarda sarepska 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej sól morska oraz czarny pieprz świeżo mielone tłuszcz do smażenia 5 ziaren ziela angielskiego(...)choć delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Każdy z plastrów oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem, a także rozsmarowujemy około łyżki musztardy oraz układamy plasterek salami. Kładziemy na nie również kawałek ogórka, cebuli i papryki. Zawijamy całość szczelnie w roladkę i zapinamy dobrze wykałaczką lub zawijamy w sznurek kuchenny. Na patelni z tłuszczem podsmażamy wszystkie gotowe roladki, po czym wkładamy
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: 40 dag śledzi marynowanych 1 duża cebula pół słoika ogórków konserwowych 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 szklanki oleju ok. 1 szklanki pikantnego keczupu 2 łyżeczki musztardy pieprz do smaku 3 zmiażdżone ząbki czosnku cukier do smaku Sposób przygotowania: Śledzie kroimy w paski. Ogórki kroimy w paski, cebulę w cienkie piórka. Cebulę solimy, gnieciemy, odstawiamy
Pobite gary Barbarydodaję do sałatki selera w korzeniu (nie przepadamy za jego smakiem), pomijam także ziemniaki. Sałatka jarzynowa w naszej wersji zawiera dużo pietruszki, marchewki, ogórków i jajek. Ma także bardzo wyrazisty, konkretny, lekko pikantny smak. Warzywa na sałatkę gotuję już obrane, dodaję do nich natkę, liście pora i selera naciowego. Warzywa mają smak rosołowy, a ja mam dodatkowo bulion, który(...)dniach i nadal była jak świeża. Składniki: - ok.1250 g obranej marchewki - ok.1250 obranej pietruszki - 10-12 jajek ugotowanych na twardo - kawałek białej części pora - 1 większy słoik ogórków kiszonych lub 2 mniejsze (po ok.600g) - 1/2 -3/4 słoika musztardy sarepskiej - 1 pełna łyżeczka musztardy dijon - ok.400g dobrego majonezu (lub dowolnie) - sól i świeżo mielony pieprz do smaku dodatkowo
Smaczne ZdroweSkładniki na sałatkę warstwami układamy, dzięki fajną kompozycję uzyskamy. Soli do niej nie dodajemy, bo w oliwkach, kapary czy ogórkach ją znajdziemy. Jest to połączenie smaków wyrazistych z delikatnymi, słodkawych i pikantnymi. Ilość proporcji sami możecie komponować, ale połączenie tych składników warto spróbować. Składniki: 400 ml majonezu dekoracyjnego, 100 – 150 g kaszy kuskus, puszka kukurydzy konserwowej, puszka groszku
Moniki Smakołykisoli Zalewa: 8 łyżek oleju 0,5 kg cukru 1,5 szklanki octu 2 łyżeczki chili (pieprz cayenne), chyba, że ktoś woli mega pikantne to 3 przyprawy tylko z Prymata bądź Kamisa 4 ząbki czosnku 1 . Ogórki pokroić w paski, zasypać solą i odstawić na 6 h. 2 . Po 6h odlać wodę dodać przeciśnięty czosnek i chili wszystko wymieszać
Moje Słodkie Piekiełkokurczaka (ok. 600g) 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) olej rzepakowy do zamarynowania mięsa i smażenia 2 cebule 6 ogórków konserwowych (ok. 400g) 400g sera żółtego 4 pełne łyżki ketchupu pikantnego 4 pełne łyżki majonezu Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros – Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, wlać kilka łyżek oleju
Kulinarne Przebojemaślankowej panierce Kurczak a la kfc w chrupiącej panierce (wersja łagodna i pikantna) Domowy gyros Nugettsy z bawarsą nutą Roladki z kurczaka nadziane serem i wędliną Pizze, zapiekanki i tortille: Pizza na grubym cieście Pizza na cienkim cieście Nadziewana tortilla a la pizza Tortilla z kabanosem, kwaszonym ogórkiem i sosem kebab-gyros Grillowane tortille z kiełkami, wędliną i sosem czosnkowym(...)boczkiem Inne przepisy na pizze i zapiekanki znajdziecie tutaj (klik) Dodatki – ziemniaczki: Chrupiące pikantne ziemniaczki z piekarnika Ekspresowe chrupiące ziemniaczki paprykowe Sałatki: Szybka sałatka (z kiełbasą krakowską) Kolorowa sałatka z kabanosem Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą Imprezowa sałatka ziemniaczano-paprykowa z kwaszonym ogórkiem Sałatka z filetami ze śledzia Sałatka ryżowa z tuńczykiem Sałatka na bazie kaszy jęczmiennej
Słodkie okruszkijako dodatek do dań obiadowych i kanapek. Zajrzyj równiez do mojego przepisu na sałatkę z cukinii i papryki w dwóch wersjach (łagodna i pikantna), do jej zrobienia zaczerpnęłam pomysł z przepisu na sałatkę z ogórków. Składniki: 2,5 kg ogórków gruntowych 0,5 kg marchwi 0,5 kg cebuli 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki octu spirytusowego
Codziennik Kuchenny