małosolne Ogórki małosolne na podróż (w butelce) Na zimę robię też sporo słoików z kiszonymi ogórkami.: Ogórki kiszone na zimę A dzisiaj proponuję Wam przygotować bardzo pikantne ogórki na zimę, które będą świetnym dodatkiem do zimowych obiadów, trochę lata w środku zimy jest bardzo wskazane. Pikantne potrawy dobrze rozgrzewają organizm Składniki na 3 słoiczki(...)układamy ciasno w słoikach i zalewamy powstałym sokiem. Słoiki pasteryzujemy w garnku pod przykryciem ok. 10 minut od zagotowania. Jak słoiki są mniejsze to można pasteryzować krócej. The post Pikantne ogórki na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędokładnie myjemy, kroimy podłużnie z jednej strony nie docinając do końca, a zatrzymując się około 1 cm od końcówki ogórka – zobacz na zdjęciu poniżej. W ten sposób utworzymy “kieszeń”, gdzie będziemy wkładać pikantnie przyprawione surowe warzywa. Tak pocięte ogórki dokładnie solimy, również w środku zrobionych przed chwilą kieszeni. Wkładamy do większego naczynia i odstawiamy na 10 minut(...)Przepis powstał na podstawie tej receptury . Ogórki nacinamy tak, aby utworzyć „kieszonkę” Warzywa z sosem do kimchi gotowe do nadziewania ogórków Produkt końcowy Propozycja podania pikantnych ogórków nadziewanych Nadziewane ogórki można zostawić na kilka dni aż sfermentuja i mieć ogórkowe kimchi Artykuł Pikantne górki nadziewane albo ogórkowe kimchi pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plprzygotowuje trzy dania oparte o produkty wytwarzane tradycyjnie i takie posiadające Chronione Oznaczenie Geograficzne: hamburger z sosem ze świeżego ogórka i wielkopolskim serem smażonym, zupę krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek oraz kiełbaski z wołowiny i jabłek podane w sosie z buraczków z miodem. Wegetariański hamburger z wielkopolskim serem smażonym Wegetariański hamburger z wielkopolskim serem smażonym(...)wolnym ogniu z obu stron na rumiany kolor. Po przełożeniu na drugą stronę, na część hamburgerów nakładamy kawałki wielkopolskiego sera smażonego, dopiekamy pod przykryciem. Sos ze świeżego ogórka: obranego ogórka pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany czosnek, posiekaną bazylię, majonez, startą skórkę i sok z limonki. Doprawiamy solą
WojnaNaSmaki.plDzisiaj mamy dla Was rewelacyjne ogórki konserwowe w wersji pikantnej, z chili. Już pokrojone na ćwiartki, idealne do obiadu czy jako dodatek do deski wędlin lub serów. My zawsze robimy ogórki konserwowe w wielu wariantach(...)tradycyjne, a to czosnkowe, a to właśnie takie pikantne czy w musztardzie. I jak przyjdą do nas goście to zawsze możemy ich poczęstować tym, co lubią. Wybór zawsze jest u nas spory. Warto mieć więc w zapasie, tak na wszelki wypadek, taki słoiczek (albo dziesięć) pikantnych ogórków. Chętni na nie zawsze się znajdą. Potrzebujemy: 2 słoiki
Marder&Marder Manufacturewymagana pasteryzacji słoików, jeśli tego nie zrobicie może powodować psucie przetworów. W tym roku ogórki w słoikach robiłam na kilka sposobów: Ogórki kiszone w słoikach twist-off Pikantne ogórki na zimę Sałatka szwedzka na zimę Ogórki konserwowe na zimę: składniki na 6 słoików 0,5 l : Zalewa: 2 kg małych ogórków gruntowych 1 szklanka octu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli jeszcze macie odrobinę miejsca w swoich spiżarniach i piwnicach, to nie może w nich zabraknąć pikantnych ogórków z przyprawą do grilla. Pokrojone w kostkę mogą posłużyć jako sałatka obiadowa, są też wspaniałym dodatkiem do dań grillowych. Jeśli i Ty masz takie "ostrzejsze" upodobania, wykorzystaj ten przepis i zrób choćby kilka słoiczków :) Składniki: Etap pierwszy: 4kg ogórków(...)szklanek gorącej wody 2 i 1/2 szklanki octu 3 i 1/2 szklanki cukru 1 przyprawa "Grill klasyczny" 1 przyprawa "Grill pikantny" Kilka ziarenek ziela angielskiego Kilka liści laurowych Sposób przygotowania: 1. Etap pierwszy: Wodę wymieszać z solą. Ogórki, cebulę pokroić w kostkę, selera posiekać. Zalać przygotowaną zalewą, moczyć 3 godziny i odcedzić. 2. Etap drugi: Wodę z octem, cukrem
Kuchnia w czekoladziedużo ogórków w ogródku? A może lubisz ogórki kanapkowe? Przedstawiam bardzo fajny przepis, który ucieszy podniebienie w ciemny zimowy wieczór :-) Lekko pikantne ogórki, chrupiące i idealne do kanapek (ale też do wypełniania przekąsek, burgerów itp). Robię je już drugi rok, i w tym roku nieco udoskonaliłam przepis, przez co są jeszcze smaczniejsze :) Nie może ich zabraknąć
Poezja Smaków - blog kulinarnyzostał trochę zmieniony, właściwie za każdym razem przygotowuję tę sałatkę trochę inaczej (albo robię inny sos, albo dodaję inne warzywa). Ta sałatka gyros jest bardzo pikantna za sprawą pikantnych ogórków kiszonych, do których podczas ich przygotowania wrzuciłam trochę papryczek jalapeno. Ostrości nadaje jej też czerwona cebula i sos salsa, a mieszanka meksykańska dodaje jej meksykańskiego charakteru. Bardzo nam zasmakowało(...)takie pikantne podrasowanie sałatki. Przepis na sałatkę gyros z kurczakiem Składniki: 4 łyżki sosu czosnkowego Winiary 3 łyżki sosu salsa Winiary 2 duże podudzia z kurczaka lub pierś z kurczaka 1 łyżka oleju 2 ogórki kiszone z chilli 1 duży pomidor 1/2 średniej wielkości kapusta pekińska 1 puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka, czerwona fasola) sól, pieprz przyprawa Gyros
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś po prostu Zrazy wołowe w sosie własnym z kaszą SKŁADNIKI: 4 kotlety wołowe musztarda ogórki pikantne korniszone cebula ząbek czosnku zasmażka (mąka+ masło) 2 torebki kaszy sól, pieprz, olej Nie jest to takie trudne jakby się wydawało :D Umyte i osuszone kotlety należy porządnie utłuc, by były grubości ok 0,5 cm. Posmarować musztardą z jednej strony
MarciochaKucharzyPikantne ogórki z wyrazistym smakiem. Folwark potrafi dobrać przyprawy. Polecamy :) Składniki ogórki gruntowe liście laurowe Marynata na 1,5 l: 300 ml sosu kebab-gyros liście laurowe 3 łyżki cukru 100 ml octu 10% woda do uzupełnienia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ogórki myjemy, kroimy na kawałki (jakie lubimy) układamy w słoiki
R'n'G Kitchenkurczakową wkładką - sycąca i pożywna zarówno na przyjęcie jak i zwykłą kolację czy przekąskę do pracy :) Składniki: 1 duża pierś kurczaka sos słodko-kwaśny lub keczup (najlepiej pikantny) ogórki kiszone lub konserwowe (0,5 litrowy słoik) 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki majonezu kapusta pekińska (1 mała lub 1/3 dużej główki) 1/2 op. przyprawy do gyrosa 2-3 łyżki
Kolorowy Przepisownikbyć podany z ziemniaczkami i surówką SKŁADNIKI: 650 g łososia 1 łyżeczka musztardy garść suszonego koperku i pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, pikantny ogórek korniszony 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 por 2 łyżki śmietany sól, pieprz Rozdrabniamy kawałki łososia ugotowane wcześniej na parze, mieszamy z musztardą, jajkiem, bułką
MarciochaKucharzySłodko-pikantna surówka do obiadu. Składniki Kapusta pekińska mała Marchew 1 średniej wielkości Ogórek kiszony 2 ogórki Majonez 1 łyżka Sos słodko-pikantny Tao Tao 1 łyżka Wykonanie: Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Marchewkę zetrzeć na średnich oczkach. Ogórki pokroić w kostkę. Całość wrzucić do jednej miski, dodać majonez i sos słodko-pikantny, wymieszać. Smacznego! The post Słodko-pikantna
Kulinarne Przebojezimę Orzechówka toskańska Ocet z czereśni, marynata i konfitura Imbirówka stryja Dionizego Sos słodko-kwaśny do słoików Korniszony Dżem "kiwi" Ogórki kanapkowe Kiszona kalarepa Kiszona marchew Ogórki słodko-pikantne a la mexicana Diabelna Zielona Konfitura z Papryczek Jalapeño Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku(...)mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Ogórki marynowane z dodatkiem wina autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia Ogórki po warszawsku autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia Ogórki w pikantnej zalewie autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Sałatka ogórkowa na zimę autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni POMIDORY Domowy ketchup autorka: kamciss | blog: kamciss-zyciezesmakiem przetwory na zimę - bardzo
Weekendy w domu i ogrodziewlewamy do słoiczków z ogórkami Słoiczki zakręcamy dekielkami i pasteryzujemy dość krótko ( 2-3 min) by ogórki pozostały chrupkie. Kto lubi ogórki konserwowe w zdecydowanie pikantnej zalewie polecam ogórki krokodylki :)A tu przepis na tradycyjne ogórki konserwowe
Proste Potrawy