Składniki: • 50 g masła, • 250 g bryndzy lub twarożku (daję tak, albo pół na pół), • ½ posiekanej cebuli, • 2-3 nieduże ogórki konsewowe, • 1,5 łyżki słodkiej papryki, • 1 łyżeczka musztardy, • 1 sardynka (daję taką z puszki, pikantną w oleju chili, dokładnie odsączoną), • 1 lyżeczka koncentratu pomidorowego, • 1 łyżeczka posiekanych kaparów, • 1-2 łyżki siekanego szczypiorku, • 1 łyżka pokrojonej(...)Masło utrzeć do białości w szklanej lub ceramicznej misce, dodać bryndzę, zmiksować. Dodać ser i posiekaną cebulę, dokładnie połączyć miksując. 2. Dodać paprykę w proszku, koncentrat, posiekane ogórki i sardynkę - ponownie dokładnie zmiksować, aż sardynka całkowicie się rozpadnie, a pasta stanie się kremowa. 3. Dodać posiekane kapary i szczypiorek i wymieszać drewnianą łyżką. Doprawić do smaku solą
Kuchnia Prezydentowejprzyprawą do mięsa typu kebab gyros, czy shoarma, uzupełniona w dodatki do niej pasujące i posypana mozzarellą to bardzo dobry wariant na ten drożdżowy wypiek. Całość jest dość pikantna, ale i bardzo sycąca. Osobiście uważam, że chociaż te z pizzerii są smaczne, to lepiej zrobić ją samemu w domowym zaciszu, gdyż nie ukrywajmy - możemy pofolgować sobie z ilością dodatków(...)ciasto będzie rosło, przygotowujemy pozostałe składniki. Pierś kroimy w drobną kostkę, z dodatkiem przyprawy smażymy do miękkości - musi być pikantne. Pieczarki kroimy w plastry i także podsmażamy z dodatkiem soli, by straciły smak surowizny, a następnie odsączamy. Ogórki i paprykę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę, natomiast kukurydzę tylko odsączamy. Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach
Poezja Smaków - blog kulinarnyręką ) aż łosoś zaczął być kleisty . Następnie dodałam pokrojone warzywa i ponownie wymieszałam . Należy popróbować jeśli jest za malo pikantny można dodać pieprzu. Formuję kulki wielkości dużego jajka i smacznego Miałam dodać po bokach pokrojoną cebulę i ogórka , niestety nie zdążyłam
Eli Gotowaniekurkumy i garam masali. Największym powodzenie wśród przetworów, cieszyły się w moim domu ogórki curry (przepis tutaj ) i sałatka z ogórków (przepis tutaj ). Polecam również przepis na gotowaną sałatkę z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej (przepis tutaj ). Dla odmiany zrobiłam sałatkę z cukinii (żółtej i zielonej) i papryki (czerwonej i żółtej) z dodatkiem egzotycznych(...)szklanki wody (0,5 litra) 0,5 szklanki octu spirytusowego (10%) 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 łyżka kurkumy 0,5 łyżki garam masala jeśli lubicie lekko pikantne sałatki - dodać 1 łyżeczkę chili w proszku Przygotowanie: Jeśli cukinie mają grubą skórkę, należy je obrać. Cukinie pokroić w kostkę, oczyszczone z pestek papryki również pokroić w kostkę. Składniki
Codziennik Kuchennyzalewą. Dodać do niej posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oregano, sól i pieprz. Masa powinna być pikantna ale też słodkawa w smaku - jeżeli nie jest, to delikatnie posłodzić. Do sosu dodać połowę sera, połączyć. Kukurydzę, paprykę, ogórki, makaron i sos dokładnie ze sobą zmieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Posypać drugą częścią sera
Poezja Smaków - blog kulinarnyogórek zielony 2 pomidory 1/2 części pora ketchup do polania SOS : 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki(...)oleju, odcedzamy, solimy. Kurczaka kroimy w kostkę, dobrze doprawiamy i podpiekamy na oleju aż będzie dobrze upieczony. Ser ścieramy na tarce jarzynowej, por drobno kroimy. Kapustę szatkujemy, ogórka, pomidory drobno kroimy i mieszamy w miseczce. Do dużego naczynia żaroodpornego nakładamy frytki, na to upieczonego kurczaka. Następnie rozkładamy okrojony por, kukurydzę i paprykę. Polewamy częścią sosu czosnkowego i ketchupem, posypujemy
Kulinarne Fantazje Marioliwiele przepisów na gyros ja mam własny. SKŁADNIKI: filet z kurczaka około 1/2kg. 5 ugotowanych jajek kapusta pekińska 5 ogórków konserwowych 5 plastrów szynki wędzonych grubości (4-5 mm) papryka konserwowa 1 mała cebula 2-3 łyżki ketchupu pikantnego i majonezu, około 100ml śmietany słodkiej 12% WYKONANIE: Ketchup, majonez i śmietankę dokładnie mieszamy - sos filet kroimy w drobną kostkę
Kuchnia Beatyfont-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Pikantna sałatka z ryżem Składniki 1 woreczek ugotowanego ryżu 1 czerwona papryka 3-4 ogórki małosolne 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypiorek sól, pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy Sposób przygotowania: Ugotowany ryż wkładamy
Smaki Nataliinajlepiej całą noc. Grillować z każdej strony po kilka minut (schab musi być w środku wilgotny, lekko zaróżowiony). Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie podawać ze świeżymi warzywami, np. ze słodko-kwaśną sałatką z pomidorków z ogórkiem i chili . Podobne przepisy Konfitura z pomidorów z chili i kolendrą Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Chili con carne(...)transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnioregano łyżka musztardy dijon łyżka miodu sól pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie pikantna, którą zrobiłam sama) Rukolę myjemy i kładziemy na talerz, jest to nasza baza. Jaja gotujemy na twardo (u mnie to 6-7 minut). Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórka siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Wszystko układamy na rukoli. Oliwki kroimy w plasterki (wychodzą piękne krążki
Mango Papajakukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka makaronu drobniutkie muszelki lub inny maluszek 1 łyżka majonezu – taka z czubem 1 łyżka ketchupu pikantnego – płaska 1 ząbek czosnku sól , chilli lub pieprz do smaku Makaron gotujemy wg.przepisu na opakowaniu , odcedzamy
Ogrodnik w podróży280g piersi z indyka 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki i szczypiorku łyżka świeżej bazyli 2 mniejsze kiszone ogórki 300ml sosu pomidorowego sól, pierz, słodka pa pryka, rozmaryn, sos sojowy, imbir 2 listki laurowe, c hilli 2 łyżki pikantnego ketchupu Przygotowanie: Boczek pokroić w cienkie paski , podsma żyć na patelni, dodać pokrojone w kostkę mięso , przyprawić
Gaździnka warzypapryka żółta pokrojona w paski2 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki1 mały ogórek pokrojony w słupki ( takie cienkie frytki)1/2 mała cukinia pokrojona tak jak ogórek2 plastry piersi z indyka pokrojone w paskiPrzyprawa chińska 5 smaków, sos sojowy kikkoman, słodko-pikantny sos chilli, szczypta cukru, curry, sól, olej do smażenia.Wykonanie:Wszystkie składniki pokroić(...)naciowy i znowu 1 minutę. Następnie dokładamy warzywa miękkie cukinię i ogórek smażymy 2 minuty. Na koniec usmażone paski indyka. Wszystko doprawiamy. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, posiekany imbir, 2-3 łyżeczki sosu sojowego i do smaku czyli jak kto lubi ostre danie sos chilli słodko-pikantny. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i nasze danie jest gotowe. Samo smażenie
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki:250 g filetów z piersi kurczaka (1 średnia pierś);1 kostka rosołowa;Odrobina oleju;3 zupki rosół pikantny Amino;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);1 średnia, czerwona papryka;1 średnia, żółta papryka;1 średnia cebula;4 ogórki konserowe;400 g gęstego jogurtu naturalnego;4 czubate łyżki majonezu. Sposób przygotowania:Kostkę rosołową rozetrzeć
Gospodyni Miejskaskładniki* 40 dag chudej łopatki wieprzowej* 2 woreczki ryżu* 4 ogórki konserwowe* 1 mała papryka czerwona* 1 mała papryka żółta* 2 nieduże cebulki* 1/2 opakowania przyprawy gyros-kebab* majonez* ketchup pikantny* 40 dag sera żółtego* olejSposób wykonaniaUgotować ryż według przepisu na opakowaniu.Mięso pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą gyros-kebab i podsmażyć na oleju, cebulkę pokroić
Mix smaku