ogórki pikantne - 500 przepisów (strona:22/34)

Chlebki naan a'la kebab 260

kurczaka 3 pomidory malinowe 2 ogórki gruntowe 10 liści sałaty masłowej 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Sos czosnkowy: 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego 3 łyżki majonezu 3 duże ząbki polskiego czosnku 1 łyżeczka przyprawy w płynie maggi pieprz do smaku Sos kebab: 1/2 szklanki pikantnego ketchupu 3 łyżki majonezu szczypta chili Dodatkowo(...)drugiej strony. Ciepłe chlebki delikatnie przekrawamy wzdłuż tworząc kieszonkę.  3. Mięso kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawą kebab-gyros. Pomidory i ogórki kroimy w plastry. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Sos kebab: łączymy ketchup z majonezem i szczyptą chili. Sos czosnkowy: łączymy jogurt z majonezem, posiekanym drobno czosnkiem, magą i pieprzem. Przekrojone bułki

Kuchnia w czekoladzie
PIKANTNE KORECZKI 274

może niektórzy będą szukać inspiracji na przekąski. Proponuję wam pikantne koreczki. Tanie, szybkie i efektowne! Na ostatniej imprezie u mnie zeszły w tempie ekspresowym. SKŁADNIKI : ( na około 20 koreczków ) boczek – 20 dkg słoiczek papryczek jalapeno – 10 sztuk mozarella – 1 kulka czarne oliwki – 20 sztuk chleb – 2 kromki opcjonalnie ogórek konserwowy – 2 sztuki PRZYGOTOWANIE : Boczek, mozzarellę i chleb pokroić

kuchniabellissima.wordpress.com
Warstwowa sałatka z ryżem 2008

Składniki: 125g ryżu, 10 niedużych ogórków konserwowych, 75g szynki gotowanej ( kilka plasterków ), 200-250g startego sera żółtego, puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu ), 1 świeża żółta papryka, 1 świeża czerwona papryka, szczypiorek, 6-8 czubatych łyżek majonezu ( rozdzielić na dwie części ), 4 łyżki ketchupu pikantnego, sól, pieprz. Przygotowanie: Smacznego

W kuchni u Moniki
Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami 304

łyżeczki musztardy (zasadniczo łagodnej, ostrej mogą użyć zwolennicy bardziej pikantnych potraw) 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego 1 i 1/2 łyżeczki soli kilka ziaren suszonego jałowca 2 liście laurowe 150ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 4 łyżki oleju rzepakowego Do podania ziemniaki gotowane lub pieczone , kopytka kwaszony lub konserwowy ogórek, marynowane patisony sos z duszenia Instrukcje Czosnek obieramy i dokładnie miażdżymy

Kulinarna Pokusa
Burger - amerykański klasyk 171

burger zza oceanu, w bułce obsypanej sezamem, z pikantnym kotletem z przyprawą cajun. Z bogatymi dodatkami. Tak żeby nikt nie wyszedł od nas głodny. bułki hamburgerowe z sezamem (z  TEGO  przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterek sera cheddar na osobę sałata lodowa czerwona cebula pomidor kiszony ogórek przyprawa cajun - 1/3 łyżeczki na osobę (z TEGO

Marder&Marder Manufacture
placek po węgiersku 185

sosu. Na końcu dodajemy koncentrat. Przyprawiamy na lekko pikantnie. Placki ziemniaczane robimy według podanego przepisu, smażymy je na dużej patelni z obu stron. Na dużym talerzu kładziemy placka, smarujemy go gęstym sosem mięsnym, składamy na pól i polewamy po wierzchu śmietaną. Wspaniale smakuje z sałatką z kapusty pekińskiej, pomidora i ogórka polaną sosem winegret. Smacznego!!! Placek ten posłużył także wyznaniu

sierotka maRysia w kuchni
TABBOULEH Z QUINOA I TRUSKAWKAMI 159

misce wymieszaj ugotowaną komosę ryżową z truskawkami, ogórkiem, cebulkami i ziołami. Połącz sok z cytryny z oliwą z oliwek. Dopraw pieprzem i solą**. Wlej na tabbouleh i delikatnie wymieszaj. Podawaj sałatkę dobrze schłodzoną. *Około 3 razy objętości wody, dokładny czas gotowania i ilość wody sprawdź na opakowaniu. ** Jeśli wolisz bardziej pikantne potrawy, możesz dodać kilka kropli sosu chili lub szczyptę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Żeberka 132

Małgorzaty  SKWORCU -ulubiona sałatka-np.pomidorki,ogórek,borówka amerykańska,papryka itd -dressing Tysiąca Wysp  ROLESKI Żeberka umyj .Osusz. Włóż do gotowej marynaty klasycznej. To gotowa marynata do mięs zamknięta w wygodnym opakowaniu. Pozwala na przygotowanie mięsa bez potrzeby dodawania innych przypraw oraz bez konieczności używania dodatkowych naczyń. Marynata klasyczna, to pikantna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw

Z Kuchni Do Kuchni
Domowa surówka z kapusty kiszonej niby po żydowsku jako wyrazisty akcent obiadowy 122

grubymi oczkami marchew, jabłko i ogórka kiszonego. Ogórka zielonego i cebulę kroimy cienko w kostkę, a paprykę w cieniutkie pióra. Oliwę mieszamy z utartymi w moździerzu ziołami i octem. Dodajemy do kapusty i mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut i gotowe. Im więcej cebuli i pieprzu dodamy tym surówka będzie bardziej pikantna. Ja ze względu na Syna przygotowałam dość łagodną

Kuchnia po mojemu
Tortille z tuńczykiem 220

Pożywna przekąska lub sposób na nietypowe śniadanie. Składniki: 4 tortille puszka tuńczyka w oleju (ok. 120g) 4 łyżki majonezu łyżka ketchupu 5 marynowanych cebulek 2 ogórki

Gotuj z Rumcajsem
Śródziemnomorska sałatka z grillowaną ośmiornicą! 233

świeża roszponka, aromatyczne ziołowe grzanki, dobry pikantny ser feta od Arla Apetina, dużo aromatycznych ziół i prawdziwa włoska oliwa z oliwek, wszystko zwieńczone cytrusową nutą z otartej limonki! Czego chcieć więcej!? Chwila Smaku! ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - Ser feta Arla Apetina Red Peppers & Chili - 4 kawałki ośmiornicy - 12 pomidorków koktajlowych - cebula czerwona - 1/2 ogórka zielonego - 15 oliwek zielonych - świeża bazylia - świeży

SMYKWKUCHNI
Sałatka grecka 229

palcami i posypałem je po wierzchu ogórka i pomidorów. Pół zielonej papryki pozbawiłem gniazd nasiennych i białych błon, które są dość gorzkie i pokroiłem w cienkie paski, które ułożyłem na wierzchu sałaty. Następnie całość posypałem obficie zielonymi i czarnymi oliwkami. Na zdjęciu można dostrzec, że użyłem oliwek, które zostały zamarynowane w pikantnej marynacie - do zalewy dodano pestek chili

Wyprawy kulinarne
Wrapy z meksykańską nutą 161

ułożyć porcję kapusty, kilka kawałków kurczaka, ogórki, pomidory i 2-3 łyżki Chunky Salsa. Przed zwinięciem posypać tortille żółtym serem. Następnie ciasno je zwinąć i podawać od razu. Ja proponuję wrapy na ciepło, jednak świetnie smakują także chłodne. Produkty z Lidla robią całkiem niezłe wrażenie. Zwłaszcza uniwersalne tortille i salsa - przyjemna, lekko pikantna, nadaje wyrazistości poszczególnym składnikom wrapów. Myślę

Pasja Smaku
Potrawy na Sylwestra 213

faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane suszonymi pomidorami Pikantny dip marchewkowy Pieczone pierożki ze szpinakiem i mozzarellą Zapiekane tortille z mozzarellą, pomidorami i pesto Zapiekany camembert Mozzarella z kiwi Skandynawska sałatka z buraczków i jabłka Pasta z buraczków Pieczone buraczki Sałatka z selera konserwowanego Mięsne: Mięso mielone na łódeczkach z sałaty Sałatka z indyka na ogórku Sałatka Olivier Szybkie paszteciki z mięsa

Codzienne Gotowanie
Ketchup Międzychód - polecam 237

bretońsku), sosy, przetwory z pomidorów, ogórki oraz dżemy, ja osobiście jako, że korzystam z przetworów od mamusi nie próbowałam jeszcze niczego więcej z ich oferty, ale chętnie sięgnę po dania gotowe. Do testowania otrzymałam dość ciężką paczkę, jak zwykle zapakowaną w piękne pudełko, a w niej słoiczki ketchupu w wersji łagodnej i pikantnej. Większość słoiczków już trafiła do moich

Cynamonowe szczęście
Tortille z pikantnym kurczakiem i chrupiącymi warzywami 326

gotowych orkiszowo-owsianych wrapów, pikantnych piersi kurczaka i pysznych chrupiących warzyw. Świetnie smakują zaraz po przyrządzeniu, kiedy kurczak jest jeszcze ciepły, ale sprawdzą się także jako danie na wynos.     Składniki: 4 wrapy orkiszowo owsiane (lub z ziarnami) pierś kurczaka sałata rzymska papryka czerwona awokado (plus sok z cytryny do skropienia) szczypiorek ogórek oliwa do smażenia   Na marynatę

Kulinarne Inspiracje