greckiego jogurtu i posypane ziarnami. Czy może być coś smaczniejszego? Moje pierwsze podejście to kurczak w ziołach, chrupiące frytki z batatów w parmezanowej skorupce, a do tego pieczarki, ogórki, pomidory, feta i pyszny sos orzechowy. Wszystko stworzyło niebiańsko dobre danie! Musicie spróbować! :) Z podanych poniżej porcji wyjdzie obiad na 3-4 osoby lub dla 2 osób(...)kurczaka 4 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka mielonego chilli sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Kurczaka możecie przyprawić oczywiście według własnego upodobania, my najbardziej lubimy ziołowo-pikantne smaki i prostotę. Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek i tłuszczu, następnie kroimy go na 2 części, a grubszą z nich przekrawamy w poprzek na pół
Cooking Monsterpolecam przygotować schab, który idealnie pasuje na kromkę chleba. Aromatyczny, lekko pikantny i bardzo smaczny. Składniki: 1 kawałek schabu (około 700 g) 1 ząbek czosnku sól pikantna mieszanka pieprzów papryka słodka (+ewentualnie ostra) bazylia suszona 1 łyżka oliwy bądź oleju Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami. Wstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby mięso "przegryzło się(...)przygotowany schab wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec pod przykryciem około 30-40 minut. Przygotowane mięso idealnie pasuje na kanapki, które są podane z zieloną sałatą, ogórkiem i pomidorem
UgotowaćPrzepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghi'ego "Jerozolima". Powiem szczerze że dawno nie czytałam tak dobrze napisanej książki kucharskiej. Przepisy są czytelne opatrzone
Moje Małe Czarowanietakim połączeniu odpowiada. Sos tatarski jest znany od dosyć dawna, ale nie ma tak naprawdę jednego przepisu na niego. Generalnie, jest to majonez wymieszany z kwaśnymi i pikantnymi składnikami, takimi jak kapary, korniszony, cebula, szalotka, szczypiorek, chrzan czy marynowane grzyby, a także ziołami i przyprawami. Nie mniej jednak wybór i kombinacje składników, jak również rzeczywista technika wytworzenia sosu różnią się(...)przepisu 1 łyżeczka kaparów 1 średni ogórek konserwowy 2 łyżeczki siekanego szczypiorku 2 duże (L) jajka szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Jajka gotujemy na twardo (8-10 minut). Po przestudzeniu wyjmujemy żółtka, które dokładnie rozdrabniamy (rozcieramy); w zależności od upodobań możemy użyć również białek – w takim wypadku drobno je kroimy. Kapary i ogórki drobno siekamy. Rozdrobnione żółtka ucieramy
Kulinarna Pokusamałe czerwone papryki 1 ogórek zielony 30 dag szynki sól, pieprz ząbek czosnku 2 łyżki majonezu Tortellini gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do wychłodzenia. Szynkę, ogórek i paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron i pozostałe składniki łączymy ze sobą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Na końcu dodajemy majonez i przyprawiamy całość solą(...)indyjskich, a jej jakość potwierdzona jest za pomocą podwójnej litery A. Charakteryzuje się aromatem orzeszków ziemnych, miodu i toffi. Pomimo swojej delikatności oraz wyśmienicie zharmonizowaniem aromatu i smaku, pozostawia pikantny, lekko dymno - słodowy smak. Można wyczuć w niej (charakterystyczna dla kaw indonezyjskich) lekką ziemistość, choć jest ona mało wyczuwalna . Jakie są nasze wrażenia? Kawa zarówno po zmieleniu jak i zaparzeniu
My simple kitchenszeregiem dodatków. Łączenie smaków Najczęściej w sklepach spotykamy pasztety pieczone, sporządzone z mięsa drobiowego z dodatkiem przypraw, ewentualnie niewielką ilością warzyw. Dostępny jest także pasztet francuski, który wyróżnia się pikantnym smakiem, dzięki posypce z zielonego pieprzu. Pasztety drobiowe charakteryzują się bardzo delikatnym, subtelnym aromatem i kremową konsystencją. Pasztety smakują samodzielnie, jak i na kanapkach, których przygotowanie nie zajmie nam zbyt(...)masłem lub margaryną. Na śniadanie lub do pracy przygotujemy klasyczne kanapki z warzywami – przekładamy kromki sałatą, pomidorem, ogórkiem czy papryką i rzodkiewką. Smak pasztetu w połączeniu z warzywami będzie jeszcze bardziej wyrazisty oraz aksamitny. Idealne połączenie stanowi w połączeniu z produktami kiszonymi: ogórkami, marynowaną papryką lub patisonami. Nie wahajmy się też użyć chrzanu, musztardy lub ćwikły. Na przyjęcie, niespodziewaną
Moja smaczna kuchniaCześć!Jakiś czas temu pokazywałam Wam pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef.Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma
Pora coś zjeśćsoki itd oraz po chwili podał amuse-bouche w postaci rolady z kaczki z sałatką z ogórka, kawiorem z tapioki oraz grzanką. Całość bardzo lekka i dzięki sałatce z ogórka orzeźwiająca - naprawdę rozbudziło nasze kubki smakowe i pozostało nam tylko czekać na dalszą część programu. Jako przystawkę podano nam szparagi z zasmażka z orzechów laskowych i nerkowa na oleju kokosowym(...)główne pan Grzegorz podał nam rozgrzewającą tajską zupę z krewetką, pieczarkami i marynowanymi warzywami. Było to dla nas dużym zdziwieniem gdyż w upalny dzień zupa z mleczkiem kokosowym i pikantnymi przyprawami sporo podniosła nam temperaturę jednak podano ją w bardzo letniej temperaturze dzięki czemu dałyśmy radę spokojnie ją skonsumować. Okazało się później, że nie jest ona na stałe dostępna
sierotka maRysia w kuchniSposobów i wariacji podanie jajek na Wielkanocny stół jest bardzo dużo, ja wybrałam kolorową i nieco pikantną wersję, bo sardynki są w oliwie z chilli, co dodatkowo paście nadaję bardzo fajny smaczek. Co do farbowania jaj to macie zupełną dowolność, zwykłe bez koloru też są piękne, ale jeśli chcecie takie wiosenne buraczane wydanie jak u mnie to wystarczy ugotowane jaja(...)zakwasie buraczanym. Składniki: - 3 jaja, najlepiej wiejskie ze sprawdzonego gospodarstwa - 1/2 puszki sardynek w oleju z chilli, możecie dać każde inne ryby jakie lubicie - 1 średni ogórek kiszony - 1 do 2 łyżeczek majonezu lub jogurtu naturalnego - koperek 1. Ugotowane i wystudzone jajka przecinamy wzdłuż ostrym nożem na połowę, wyciągamy żółtka. Do miseczki wkładamy drobno pokrojonego ogórka, sardynki z oliwą, żółtka
Apetyczna babeczkaobok nieśmiertelnych frytek. Gorące, chrupiące z pieczarkami i serem. I takie lubię najbardziej do dziś, klasyczne bez udziwnień. Choć nie przeczę czasami je urozmaicam dodając np. szynkę, paprykę czy ogórki. Ale to już nie to samo, wersja podstawowa najlepsza. Polecam :) Składniki ( na 4 zapiekanki ) - 2 krótkie bagietki ( tzw. półbagietki ) - 20 dag pieczarek - 10-15 dag sera żółtego - olej Wykonanie(...)piekarniku w 170 stopniach z termoobiegiem około 10- 12 minut. Kiedy ser się rozpuści a bułka jest chrupiąca są gotowe. Zapiekanki podaję polane keczupem ( dziś u mnie Kielecki pikantny extra ) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródbrunch, jest lekkie i orzeźwiające. To popularny fast food na plażach. Restauracje ceviche (cevicherías) często już blisko godziny 14-15 są pozamykane – złowione rano ryby nie są już świeże. Pikantne i zdecydowane w smaku, ceviche podawane jest ze słodkimi ziemniakami, gotowaną kukurydzą, sałatą lub awokado. Klasyczny peruwiański przepis to biała ryba zalana sokiem z limonek, cytryn i gorzkich pomarańczy(...)sushi. Do ryby podanej w ten sposób często jako aperitif serwowany jest kieliszek marynaty w której się moczyła, nazywany ‘leche de tigre’ – tygrysim mlekiem. Podobnie, jak sok z ogórków kiszonych w Polsce, tak w Peru tygrysie mleko uważane jest za świetne lekarstwo na kaca. Pokrójcie świeżą rybę, bez ości i skóry, w małe kawałki, maksymalnie centymetr na centymetr
Karo in the KitchenWiejska sałatka w duchu niemieckiej Kartoffelsalat. Odchudzona – nie ma w niej grama majonezu. Jest pysznie kwaśna i odświeżająca. Delikatnie pikantna. Po schłodzeniu idealna do grillowanych mięs, albo zamiast klasycznych ziemniaków – do obiadu. Ta sałatka to coś, co robię na każdego grilla i zawsze znika. Bezmięsni jedzą ją równie chętnie i szybko jak mięsożercy do karkówki czy porcji kurczaka. Pasuje(...)zupy. Do tej sałatki lubię kupować małe ziemniaki, kroję je wtedy na ćwiartki. Mają być tak na jeden kęs. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie ogórki kiszone kroimy w półplasterki. Tutaj świetnie sprawdzają się ogórki z beczki, jakie możecie dostać w warzywniaku. One są najczęściej bardziej słone i bardziej kwaśne niż te robione
Karo in the Kitchennaprawdę dobry. Przyjemnie "przypalony" boczek, mięso dobrze usmażone, soczyste, sosu akurat, sałata krucha i tylko ten ogórek... mógłby być troszkę lepszy. Przypomniało mi się dlaczego nie lubię kiszonych ogórków.... Do burgera – piłam Château de Pennautier 2013 Cabardès . To kupaż Cabernet Franc 10%, Cabernet Sauvignon 20% Merlot 20%, Malbec 10%, Grenache 20% Syrah 20% . Intensywny rubinowy kolor. Dominują aromaty(...)aromatu, 5 krewetek na wiadro makaronu i surowych oraz smażonych kiełków...Do niego Salomon Undhof Gruner Veltliner 2013. Dużo owoców cytrusowych, gruszek i brzoskwiń plus biały pieprz. Lekko pikantne, świeże z przyjemną kwasowością. Wino bardzo dobre, zastanawiam się czy potrzebne było mu towarzystwo …. Burritos Muu...rrito (22 zł) z wołowiny z dodatkami. Bardzo dobre. A do burritos Altos Malbec
królestwo garówdodać pokrojone pieczarki , aby się nie rozgotowały. Mąkę dobrze rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody (tak, aby nie było grudek) i zaprawić sos. Sos powinien być dosyć gęsty i pikantny. W razie gdyby był mało gęsty można go podbić odrobiną śmietany. Placki ziemniaczane: - 1-1,5 kg obranych ziemniaków, - 1 duża cebula, - 2 ząbki czosnku(...)uformować duże okrągłe placki. Nałożyć placki na talerze, składając je na pół, nakładając nieco gulaszu do środka i polewając nim wierzch złożonego placka. Ozdobić kleksem śmietany, zieleniną, konserwowym ogórkiem czy papryką wg uznania. Smacznego :-) Placek po węgiersku z gulaszem Niewykorzystany gulasz możemy oczywiście zużyć na drugi dzień, świetnie będzie się komponował z kaszą, ryżem, ziemniakami czy nawet
Aromatyczne PodróżeSmalec. Bohater każdej naszej domowej imprezy. Uwielbiamy smalec. Zwłaszcza ze świeżo upieczonym domowym chlebem. Z ogórkiem kiszonym (lub małosolnym). Zawsze jak zawitają do nas znajomi to smalec, chleb i inne dodatki wjeżdżają na stół. A jak znajomi wyjeżdżają to pozostaje nam już tylko posprzątać okruszki. A ci co bardziej spragnieni domowych frykasów to nawet okruszki na drogę zabierają :) Tak, smalec(...)dajemy słoiczek smalcu. Czekamy już tylko momentu, gdy w kinie zamiast popcornu będą sprzedawać chleb ze smalcem. Ostatni Madzia przygotowała dwa smaki smalcu: ten tytułowy śliwkowo-rozmarynowy i lekko pikantny jabłkowy. Oba wyśmienite. Jako, że lubimy rozdawactwo i dzielenie się naszymi smakołykami kilkanaście słoiczków zniknęło w jakiś tydzień. Więc jak będziecie kiedyś w Warszawie to wpadnijcie do nas po słoiczek
Marder&Marder Manufacture