ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:261/434)

Sałatka śledziowa z rzodkiewką 149

będziemy potrzebowali: 500 g solonych filetów śledziowych a’la matias pęczek rzodkiewki około 250 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach pęczek szczypiorku 2 jajka ugotowane na twardo 150 g kiszonych ogórków 1 jabłko (około 200 g) 2 łyżeczki musztardy (ostrej) około 4 łyżek majonezu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Sałatka śledziowa z rzodkiewką Przygotowanie

Uwaga Babcia Gotuje
sałatka śledziowa 131

składniki: 3 filety śledziowe 50 g sera żółtego 1 jajko ugotowane na twardo 1 cebula 2 ogórki kiszone 1 jabłka pieprz do smaku 2 łyżki majonezu sól, pieprz wykonanie: Jabłko oraz cebulę obieramy. Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Schładzamy w lodówce i podajemy

Domowy Smak Jedzenia
Schab pieczony ze śliwką (niesamowicie soczysty) 115

przygotowanie zawsze kupuję wtedy świeży schab. Przygotowuję go według sprawdzonego od lat przepisu. Ląduje on na kanapkach chłopców z dodatkiem jakiegoś warzywa, np. kiszonego ogórka, również własnej roboty- przepis na najlepsze pod słońcem ogórki znajdziecie tutaj . Schab pieczony ze śliwką, o którym zaraz Wam napiszę charakteryzuje się tym że jest niezwykle soczysty. Można go jeść na ciepło, ale według

Arbuziaki
Sałatka ziemniaczana ze śledziami 143

polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki ziemniaczanej ze śledziami będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a’la matias 600 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach pęczek szczypiorku 150 g kiszonych ogórków 2 jajka ugotowane na twardo 2 jabłka (około 300 g) około 4 łyżek majonezu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka ziemniaczana Przygotowanie: Filety śledziowe

Uwaga Babcia Gotuje
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 221

przelać przez niego wywar. Czynność powtarzać, aż barszcz nabierze intensywnego koloru.  Zbyt mdły - gdy wywar okaże się za mało kwaśny, możemy do niego dodać zalewę z ogórków kiszonych, sok z cytryny, kiszonej kapusty, czerwonej porzeczki lub żurawiny. Zupa nabierze też smaku, jeśli postoi w lodówce przez 2 - 3 dni.  Plamy na dłoniach - buraki zawierają bardzo dużo soku

Ciastka - domowe słodkości
Klops wołowy z oscypkiem i jalapeño, w sosie BBQ 131

mięsie. Kroimy na plastry i podajemy. Z czym podać taki klops? Tak samo jak kotlety mielone można zjeść go w klasycznym zestawieniu z ziemniaczanym purée, zasmażanymi buraczkami lub ogórkiem kiszonym. Bardziej wysmakowany sposób? Podajcie klops z domowymi frytkami i sadzonym jajkiem. Schłodzony klops można też cienko pokroić – świetnie sprawdzi się w takiej formie na kanapkach i desce wędlin . Tak samo

Karo in the Kitchen
Trzy pyszne przepisy na śledzie wigilijne 482

oleju 6 łyżek gęstej śmietany 18 % 3 łyżki majonezu 2 cebule szalotki sok z połowy cytryny 1 kwaśne jabłko (jeśli jest słodkie, warto wzbogacić przepis o 2 kiszone ogórki) 2 łyżki posiekanego szczypiorku świeżo mielony pieprz Śledzie w słonej zalewie zalewamy mlekiem lub lodowatą wodą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki – w międzyczasie warto zmienić mleko/wod

Poezja smaku
Orzechy w cukrze 157

jedna pani wysmarowała mnie czymś czarnym po twarzy, rycząc radośnie „wesoooołooość”, a to czarne przy próbie zmycia zostawiło ślad podobny do siniaka, i jak kupiłam kanapkę „z masłem i ogórkiem kiszonym”, a dostałam margarynową ohydę, jak zobaczyłam „prawdziwe” oscypki po 50 zł za sztukę, to stwierdziłam, że ja podziękuję za takie atrakcje, bo mnie szlag przed świętami trafi. Kilka

ladykitchen
Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym – bez smażenia 196

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne kotlety mielone z ryżem, tak przygotowane kotlety mogą być podane jako samodzielne danie z surówką, sałatką lub kiszonym ogórkiem. Ewentualnie możemy je podać również z ziemniakami. Tak przygotowane kotlety mielone, są odrobinę zdrowsze od tradycyjnych, bo nie są smażone. Do przygotowania kotletów mielonych z ryżem, będziemy potrzebowali: Naczynie żaroodporne

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka imprezowa- mój nowy przepis na sałatkę 1280

składniki 30 dag pieczarek surowych, oczyścić i wrzucić na ok 8 min do wrzącej wody z łyżeczką cytryny i troszeczkę soli 1 słoik ogórków kiszonych lub konserwowych 1 pęczek koperku pokrojonego 1 puszka kukurydzy 2 pęczki rzodkiewek oczyścić i zetrzeć na tarce 4 jajka ugotowane na twardo pokroić 1 słoik selera wszystkie składniki przełożyć do miski i doprawić majonezem

Moje Wyroby
Kasza z grzybami 89

grzybami, należy zeszklić cebulę, dodać kawałki grzybów. Następnie wymieszać z wstępnie podgotowaną kaszą gryczaną niepaloną i całość zapiec w piekarniku. Kasza z grzybami najlepiej smakuje na świeżo, z ogórkiem kiszonym i maślanką. Niezjedzoną kaszę z grzybami w kolejnych dniach odgrzewałam na dwa sposoby: w kremie pieczarkowym (krem jako sosik) oraz w zupie pieczarkowej (zamiast makaronu). Zarówno kaszę z grzybami

Moja Delicja
Zupa a la chili con carne 295

pikantna zupa meksykańska.  Składniki: 0,5 mięsa mielonego 2 L soku pomidorowego 3 średnie cebule 2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 0,5 kg pieczarek 4 kiszone ogórki / 1 papryka (opcjonalnie) 3 ząbki czosnku olej przyprawa do potraw meksykańskich Wykonanie: Cebulę wraz z przeciśniętym czosnkiem smażymy na oleju, dodajemy mięso i wszystko razem podsmażamy dodając przyprawę

W Moim Magicznym Domu
Sałatka jarzynowa 86

miód (którym słodzono potrawy), a także miód pitny i beczułki lekkiego piwa. Były również warzywa, chociaż ich wybór był znacznie skromniejszy niż dzisiaj. Jadało się głównie świeże lub kiszone ogórki, taką samą kapustę, marchew, czosnek i cebulę. Nie zapominajmy również o owocach. Na staropolskich stołach, podczas sezonu, królowały jabłka, wiśnie, czereśnie i śliwki. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Soljanka moskiewska 110

Inna wersja soljanki, rybna. Składniki pół kg sandacza 1 l bulionu warzywnego 200 g poszatkowanej białej kapusty 4 łyżki masła 1 duża cebula 1 łyżka kaparów 2 kiszone ogórki zielone oliwki sól pieprz olej Przygotowanie Rybę sprawiłem, pokroiłem na spore kawałki. Rozgrzałem olej na którym podsmażyłem lekko kawałki ryby, bez zrumienienia. Poszatkowana kapustę i posiekaną cebulę przesmażyłem na patelni

R'n'G Kitchen
Podkarpackie Hreczanyki 183

Danie kuchni podkarpackiej czyli kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego. Najlepiej podawać je z sosem z grzybów prawdziwych i z kiszonymi ogórkami. Składniki: 1 opakowanie kaszy gryczanej w saszetkach (400 gram) 400 gram mięsa mielonego 1 cebula 5 ząbki czosnku 3 jajka sól pieprz olej do smażenia Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy

Kuchnia u Bietki