ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:269/434)

ZAKWAS NA ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY + FILMIK 148

zbrylona i tą czynność powtarzamy przez 5 dni. Jeżeli chcemy aby zakwasy były szybciej ukiszone można do nich dodać po łyżce kwasu chlebowego lub po łyżce soku z ogórków kiszonych. Kiedy zakwasy są już kwaśne, zakręcamy je dekielkami i przechowujemy w lodówce. Można je również przelać do szklanych lub plastikowych butelek. Domowy zakwas jest smaczny, mocny idealny na zupę

Kulinarne Fantazje Marioli
Świeżonka 154

świeżonki podrasowałam kawałkiem podgardla wędzonego, bo świeżego nie sposób zdobyć i niestety musialam wykorzystac inne czesci jak łopatkę i karkowkę. Gotowe danie - mięso smakuje najlepiej z chlebem i kiszonym ogórkiem Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
WEGAŃSKI SMALEC Z CEBULKĄ I JABŁKIEM (PASTA Z FASOLI) 141

jabłka, które razem z cebulą, czosnkiem i przyprawami najpierw zrumieniłam na patelni, dzięki czemu uzyskałam efekt aromatycznych "skwarek".  Na pajdzie świeżego chleba, z plasterkami kiszonego ogórka naprawdę ten smalec smakuje świetnie, a w przeciwieństwie do tradycyjnego (którego oczywiście NIC nie zastąpi), jest zdrowy, nie tuczy tak bardzo i można zjeść

Słodko-Słony Świat Ilony
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 176

Mały przecier pomidorowy Dwie passaty pomidorowe Piwo stout 1 jajko 2 białe cebule 2 czerwone cebule 3-4 pomidory Natka pietruszki lub kolendra Pęczek bazylii Pęczek szczypioru 2 ogórki kiszone Sałata 6 dużych ziemniaków 4 średniej wielkości ziemniaki 5 marchewek 4 pietruszki Seler naciowy Czosnek Cytryna 1 duży batat (lub dwa średnie) 1 duży burak lub dwa małe

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 191

Mały przecier pomidorowy Dwie passaty pomidorowe Piwo stout 1 jajko 2 białe cebule 2 czerwone cebule 3-4 pomidory Natka pietruszki lub kolendra Pęczek bazylii Pęczek szczypioru 2 ogórki kiszone Sałata 6 dużych ziemniaków 4 średniej wielkości ziemniaki 5 marchewek 4 pietruszki Seler naciowy Czosnek Cytryna 1 duży batat (lub dwa średnie) 1 duży burak lub dwa małe

Niedzielny kucharz
Sałatka śledziowa z ziemniakami i jabłkiem 95

Śledź i już. Są chętni ? Składniki 4 duże ziemniaki 300 g śledzi matiasów 2 jajka 1 duża cebula sól do smaku 1 duże kwaskowate jabłko 3 średnie kiszone ogórki natka pietruszki Sos : • 200 ml majonezu 100 ml jogurtu naturalnego szczypta białego pieprzu sok z 1/2 cytryny łyżeczka posiekanej natki pietruszki łyżka musztardy Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach w osolonej

R'n'G Kitchen
Sznycle wieprzowe duszone z cebulką 2085

mięsa Bitki dusimy ok 1,5 godziny. Najlepiej sprawdzić czy już są gotowe widelcem - po wbiciu powinny łatwo się rozpadać.  Podawać z dowolnymi warzywami, doskonale smakują z ogórkiem kiszonym lub kiszoną kapustą Smacznego

Marta próbuje
ŚLEDZIE CURRY (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu) 447

następnie sparzyć wrzątkiem i wystudzić. Wymieszać majonez, śmietanę,curry, sok z cytryny i przestudzoną cebulę. Śledzie pokroić w drobne kawałki i wymieszać z sosem. Opcjonalnie można dodać pokrojonego ogórka kiszonego. Całość wstawić do lodówki minimum na noc. Polecam przed podaniem oprószyć posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! — BTW całości: 1097 g, 2120 kcal

Ola la LCHF
Kapuśniak ze świeżej kapusty po rosyjsku 94

Składniki pół głowki białej kapusty 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki cebula biała rzepa 3 kwaśne jabłka 1 l bulionu wołowego 3 łyżki masła pół szklanki kwasu z kiszonych ogórków sól pieprz kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy koperek Przygotowanie Łodygi selera, marchew oraz rzepę obrałem, pokroiłem w słupki, a obraną cebulę w dużą kostkę. Warzywa obsmażyłem na maśle

R'n'G Kitchen
Domowy zakwas na żur śląski 158

żurek śląski , a nadwyżkę , przelać do butelki i wstawić do lodówki …zużyjecie , nawet po 3- 4 miesiącach Smacznego ! Ciekawostka : żeby przyśpieszyć fermentację , można dodać łyżeczkę soku z kiszonych ogórków lub kapusty Artykuł Domowy zakwas na żur śląski pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Pulpety w sosie koperkowym 106

takie potrawy, które kojarzą się z dzieciństwem. U mnie to potrawka, fasolowa, mielone z ogórkami kiszonymi i właśnie pulpety w sosie koperkowym. Pulpety ugotowałam trochę bez przekonania, tak jak ostatnią potrawkę z kurczaka. I znowu wszystko się udało i smakowało tak jak trzeba. Ja nie wiem...  Zamiast indyka możecie użyć mięsa np. z łopatki wieprzowej. Składniki

Kardamonovy
Gryczane kotlety z łososiem 121

mnie takie posiłki sprawdzają się idealnie w podróżach, bo czasami mam na prawdę mało czasu na zjedzenie, a tak takiego kotleta wezmę na 2 kęsy, zagryzę ogórkiem kiszonym i jestem najedzona. 😆 Niby głupie, ale zalicza się jako pełnowartościowy posiłek😎I taki wynalazek jest o wiele ciekawszy i zdrowszy niż standardowa kanapka z serem, szynką i sałatą.😋 T Takie kotleciki można

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pieczeń z szynki wieprzowej w gęstym sosie. Soczysta i aromatyczna. 211

sosem. Jeśli przygotowuję obiad wcześniej, mięso z półmiska przekładam do sosu, przykrywam pokrywką i przed podaniem podgrzewam. U mnie dziś szynkę w sosie podałam z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Aromatyczna jajeczna pasta z wędzoną makrelą 133

makrelą, pikantną rzodkiewką, świeżym szczypiorkiem i pachnącą bazylią, podana na krakersach, grzankach lub chrupkim pieczywie to ciekawa propozycja na imprezową przekąskę. Składniki: 240g wędzonej makreli 3 jajka 150g kiszonych ogórków 100g rzodkiewki 7 listków świeżej bazylii 4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 3 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: 1.  Makrelę dokładnie obrać ze skóry, ości

Szalona Kuchnia Eweliny
Chłopskie smarowidło 566

Tradycyjny mięsny smalec na bazie słoniny, kiełbasy wzbogacony smakiem smażonej cebulki, czosnku, aromatycznych przypraw i słodkich jabłek. W połączeniu z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem zyskuje miano prawdziwej narodowej przystawki Polaków. Składniki: 1kg słoniny bez skóry 3 cebule 1 cebula czerwona 350g kiełbasy 2 jabłka 4 łyżeczki majeranku 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: 1.  Cebule drobno posiekać, kiełbasę

Szalona Kuchnia Eweliny