polecam jako gorące danie na rodzinnych przyjęciach. Składniki: pęto dobrej jakości wędzonej kiełbasy, niezbyt tłustej 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 łodygi selera naciowego 4 kiszone ogórki 2 małe papryki w różnych kolorach pół woreczka mrożonej fasolki szparagowej, najlepiej w dwóch kolorach 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki w proszku
Czerwień i błękitmałą kostkę i przyrumienić na oleju. Obrać cebulę i czosnek, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać boczek pokrojony w kostkę. Zrumienić, przestudzić. Podsmażone składniki wymieszać z pokrojonymi ogórkami kiszonymi i pokruszonym chlebem. Przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Przełożyć do formy. Na koniec posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Zapiekać około 10 minut w temperaturze 180 stopni
Ciastka - domowe słodkościtrzeba, by przygotować smaczne śniadanie czy kolację. Pastę podaję najczęściej z plastrem pomidora lub ogórka, kromką chleba i koperkiem. Możecie do pasty dodać także suszone pomidory lub ogórek kiszony - z pewnością wzbogacą smak domowej zdrowej pasty na kanapki. Smacznego:) Składniki: 1 duża makrela 1 jajko ugotowane na twardo 3 łyżki białej fasoli konserwowej Jamar łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz
Zasmakuj KuchniKarkówka w sosie własnym to pyszne danie obiadowe. Mięso podane z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem smakuje obłędnie. Oczywiście możecie serwować je także z kaszą, ryżem, chlebem – co kto lubi. Przygotowanie takiej karkówki zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste – nie musicie posiadać nadzwyczajnych kulinarnych umiejętności, aby cieszyć się jej smakiem Kierujcie się wskazówkami z przepisu, który zamieściłam niżej
Kuchnia Bazyliikotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy
Zasmakuj KuchniJEDYNE TAKIE WAKACJE Z SEKO” Składniki: 1 słoiczek makreli w oleju Seko 1 mała bagietka 1 szalotka 2 łyżki serka kanapkowego śmietankowego sól, pieprz 2 ząbki czosnku oliwa ogórek kiszony … Czytaj dalej Grzanki czosnkowe z pastą rybną
czarrna od kuchnimoże nie zasmakować cukiniowe nadzienie, chociaż większości raczej powinno podejść smakiem Ale dajcie szansę samemu ciastu! A co do nadzienia, to mój tata, chyba przez wygląd obstawiał tutaj ogórki kiszone Że to cukinia, nikt nie zgadł A przepis pochodzi z boskiego bloga Trochę inna cukiernia . Dlaczego ta cukiernia jest trochę inna? Bo nie ma tam mleka krowiego i jest
Mieszam w Garnkuciecierzycą (ugotowaną lub z puszki, ok. 1 szklanki, może być więcej). Można użyć dowolnych warzyw, u mnie były: 1 duża czerwona papryka, ½ puszki kukurydzy, 5 pomidorów, 4 ogórki kiszone, 1 duża czerwona cebula, 4 miechunki pomidorowe, 1 szklanka czarnych oliwek. Sos: 1/3 szklanki oliwy + odrobina soku z cytryny lub octu winnego + sól + pieprz + drobno posiekana natka pietruszki. Boski porządek
Qlinarnie i QlinarnieSierpień w pełni to i sezon na przygotowywanie domowych przetworów trwa. W mojej spiżarni stoją już kompoty, buraczki i ogórki kiszone. Do kompletu postanowiłam przygotować jeszcze cukinię w curry. W tym roku przeżywam istny obłęd związany z cukinią w moim ogródeczku. Przygotowałam już z niej sos do makaronów a teraz zdecydowałam się na połączenie jej z zalewą curry
Życie ze smakiemszczypiorek. Z bułki odkrawamy kawałek (około 1 cm na grubość) i robimy miejsce na kurczaka. Wkładamy plasterek pomidora i kurczaka do środka. (możemy dać też np. ogórka kiszonego, sałatę
Lena Gotujeprzygotowaniu i może być podawana na każdą okazję. Skład: makaron 500 g, 3-4 jajka, 2 cebule, marchew, 3 ząbki czosnku, 6 plastrów sera, 4-5 ogórków kiszonych, 2-3 kiełbasy śląskie, puszka kukurydzy, sól i pieprz, majonez 300-400 g . Makaron gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie, jajka gotujemy i studzimy. Pozostałe składniki kroimy
chleba naszegośmietnik 🙂 .Prawie wszystko można wykorzystać.. składniki: 20 dag fasolki szparagowej ugotowanej 3 ziemniaki-ugotowane 6-8 jajek ugotowanych na twardo 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 3 ogórki kiszone 2 łyżki czubate majonezu 1 łyżeczka
Ugotujmy Cośoctu. Następnym razem zrobię po swojemu Śledzie po żydowsku z pomarańczami 60 dag solonych filetów śledziowych 3/4 szkl mleka 1 pomarańcza 1 cebula 1 duże winne jabłko 1 duży kiszony ogórek 3-4 łyżki gęstego majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Filety śledziowe dokladnie opłukać, moczyć w wodzie przez 4-5 godzin (kilkakrotnie ją zmieniając), odcedzić, zalać
Pieguskowa Kuchniarzadko ale jednak zdarza się czasem smażyć ją na smalcu ze skwarkami (szczególnie gdy jestem poza miastem). Jajecznica z kurkami smakuje także z innymi dodatkami: - z kiszonymi ogórkami, - z papryką świeżą lub marynowaną, - z pieczarkami, - z cebulką, czosnkiem i boczkiem, - z pomidorami. Składniki: 200 g kurek 5 jaj 1 cebula ząbek czosnku opcjonalnie: płaska łyżeczka pokrojonej
Zasmakuj Kuchniwięcej - szczególnie bazy z jajek, majonezu i chrzanu (bądź musztardy), następnie rozdzielić na np. dwie, trzy miseczki, dodać do jednej pomidora lub fasolę, do drugiej tarte pieczarki i ogórki kiszone, do innej anchois lub tuńczyk. Podawać ze szczypiorem, koperkiem, natką. Powstanie wiele smaków za jednym razem! Na przystawkę, śniadanie z tostami czy grzankami idealne! Składniki
Zasmakuj Kuchni