Idealny pasztet na świąteczny stół. Zachęcam już dziś aby taki pasztet zrobić domownikom a także gościom. Aromatyczny, kremowy, idealny jako przekąska z ogórkiem kiszonym. Polecam gorąco, pieczecie pasztety na święta? Pasztet z kaczki i wołowiny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś zapraszam Was na jeszcze jedną śledziową inspirację. Na naszym wigilijnym stole zawsze gości taka klasyczna sałatka śledziowa, przygotowana na bazie ziemniaków, kiszonych ogórków, groszku i cebuli. A swoją drogą, to czemu jeszcze nie ma przepisu na nią na blogu ? Cóż za niedopatrzenie 😉. Trzeba to szybko nadrobić! Ale wracając do sałatki, tym razem przygotowałam ją z trochę innych
Kulinarne przygody Gatitystole danie. Sałatka zawiera jabłko, które wspaniale podkreśla smak samego buraka, jak również przyjemnie ożywia smak całej sałatki. Do tej pory warstwową sałatkę śledziową robiłam z dodatkiem marchewki i kiszonego ogórka, ale teraz bardzo przypadła mi do gustu wersja z burakiem i jabłkiem. Buraki i ziemniaki do sałatki upiekłam w piekarniku, co zatrzymało dużo więcej w warzywach smaku i aromatu
Kuchcik gotujeSkładniki 1 opakowanie filetów śledziowych lekko solonych a’la matias Seko 3 jajek 20 dkg pieczarek 1/2 puszk1 groszku 1 cebula 3 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz … Czytaj dalej Śledzie po japońsku
czarrna od kuchnipowinno być na stole i tradycyjne potrawy – zrób listę wcześniej. Teoretycznie potrzebne jest 12 potraw, ale niektórzy wliczają w to chleb, opłatek, uszka do barszczu, kiszone ogórki, sól i napoje, więc nie jest tak źle. Na pewno musi być zupa (barszcz na zakwasie lub grzybowa), pierogi z kapustą i grzybami, bigos wigilijny czyli bezmięsny, sałata jarzynowa, śledzie
Ugotowane pozamiataneząbków czosnku 2 litry wody 2 łyżki soli morskiej 6 liści laurowych 12 ziaren ziela angielskiego 12 ziaren pieprzu czarnego 3 kromki prawdziwego razowca lub szklanka soku z kiszonych ogórków Po 5-7 dniach zlewamy sam zakwas do butelek i przechowujemy zamknięty w lodówce. Taki zakwas dodajemy do naszego barszczu Wigilijnego . Buraki myjemy i obieramy. Kroimy na plasterki
KuchcikoweLoverównie pyszna. Podawać po 2-3 sztuki mięsa na osobę, polane sosem (gdy lubimy) lub tłuszczem. U mnie z kaszą z ziaren samopszy (pychota) i pappardelle z marchewki + oczywiście ogórek kiszony. Polecam :-) Smacznego
Smaczne ZdroweRolady mięsne kojarzą mi się głównie z tymi tradycyjnymi ze Śląska. Rolady śląskie nadziewane są ogórkiem kiszonym, cebulą, boczkiem i musztardą. Rolady wieprzowe z mięsem mielonym oraz śliwką Musztarda jest jedynym wspólnym składnikiem moich rolad i tych tradycyjnych ze Śląska. Połączenie mięsa z owocami jest mi doskonale znane i bardzo je lubię. Szynka nadziewana morelą czy śliwką smakują fantasycznie. Skoro
mecooksburaków 4 ząbki czosnku 3 ziarna angielskie2 liście laurowe 3 goździki 2 gałązki kopru 1 l wody 1,5 łyżki soli himalajskiej 1 łyżka soku z kiszonych ogórków PRZYGOTOWANIE: Przegotowaną zimną wodę mieszamy z solą. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Układamy je w dużym słoju lub naczyniu ceramicznym. Dodajemy pozostałe składniki. Zalewamy osoloną wodą. Zakręcamy
Marcepanowa kuchniatylko je utrudnia. Jeśli ktoś bardzo lubi jajecznice lub jajka sadzone to musi pamiętać by ukierunkować - wspomóc swój żołądek w kreowaniu środowiska kwasowego. Krótko mówiąc ogórek kiszony, przyspieszy tworzenie środowiska kwasowego do właściwego trawienia jajka. GRUPA 2 Jajka gotowane to pośrednia opcja pomiędzy surowymi i smażonymi. Oczywiście w temperaturze 100'C też jakieś
Dieta Rozdzielna i ZdrowieRolady mięsne kojarzą mi się głównie z tymi tradycyjnymi ze Śląska. Rolady śląskie nadziewane są ogórkiem kiszonym, cebulą, boczkiem i musztardą. Rolady wieprzowe z mięsem mielonym i śliwką Musztarda jest jedynym wspólnym składnikiem moich rolad i tych tradycyjnych ze Śląska. Połączenie mięsa z owocami jest mi doskonale znane i bardzo je lubię. Szynka nadziewana morelą czy śliwką smakują fantasycznie. Skoro
mecooksGdyby ktoś mnie zapytał jakie są moje ulubione składniki w kuchni, odparłabym bez wahania, że chili, jalapeño, limonka i cheddar…oczywiście zaraz po ogórkach kiszonych ;) Ale to właśnie kuchnia meksykańska, w której pełno kolorów, pikantnych i wyrazistych smaków, jest moją ulubioną. Chciałabym Wam dziś, trochę o niej opowiedzieć. W Meksyku kuchnia bardzo silnie łączy się z tradycją. Była
Mienta blogblachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy placuszki. Z podanego przepisu zrobiłam 9 sztuk. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg. Pieczemy 30 minut. Podajemy z kiszonymi : ogórkami, papryką, rzodkiewką lub z surówką. Ciepłe smarujemy masłem albo polewamy dobrym olejem - bez również są dobre
Szkrab Je Samzdjęcie specjalnie postanowiłem nie obrabiać. Zastosowałem przycięcie i tak wstawiłem... 😆 Jajecznica z pomidorkiem lub ogórkiem kiszonym - Zestaw wg diety rozdzielnej ! Jakiś czas temu skończyły się jajka od babci. Wszyscy wiemy co znaczy jajko prosto ze wsi, od kur z kurnika, które chodzą po podwórku, grzebią w ziemi, wyszukują pożywienia i są karmione naturalnie. Sam miałem okazję
Dieta Rozdzielna i Zdrowie