ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:252/434)

kuchnia przełomu XIX / XX wieku 103

przechowywanie skórki  sosy: puree z pieczarek – sos pieczarkowy warzywa: bulwy (topinambur) „au gratin” bulwy (topinambur) smażone zupy: botwinka / chłodnik z kwasem z ogórków chołodziec na kwaśnym mleku – chłodnik z kwasem z ogórków kiszonych zupa migdałowa zupa pomidorowa po włosku – a la Rossini zupa wiśniowa

królestwo garów
Sałatka z szynką i selerem 108

jako dodatek do kolacji, ba! nawet śniadania. Jest prosta i pyszna. Propozycja na wszelakie imprezy okolicznościowe jak znalazł. Do sałatki świetnie pasują konserwowe warzywa, nawet marynowana papryka lub ogórki kiszone, dzięki czemu sałatka zyska bardziej wytrawny smak. Polecam! SKŁADNIKI: 260 g selera konserwowego/sałatkowego (po odsączeniu 160 g) 340 g kukurydzy z puszki (po odsączeniu 285 g) lub szklanka

Zasmakuj Kuchni
Kotlety mielone 77

sałatka grecka – chrupiący pieczony kurczak – kurczak pieczony – przepis na kotlet schabowy inaczej – kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta KOTLETY MIELONE PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ KOTLETÓW: ok 10 sztuk SKŁADNIKI: – 500 g mięsa mielonego z łopatki – 1 jajko – 1 namoczona w wodzie bułka

nietylkopasta.pl
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony. 402

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler to moja kolejna propozycja w świątecznym menu. Zamiast soku z kiszonych ogórków zdecydowanie polecam użyć chleba na zakwasie :) Smak jest bez wątpienia lepszy :) Poza tym Magda Gessler w swoim oryginalnym przepisie k The post Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zupa ogórkowa 69

Zupa ogórkowa – najlepsza to ta gotowana na żeberkach lub dowolnym, innym mięsie, ale koniecznie z kośćmi! Niektórzy robią ją na wywarze drobiowym, ale moim zdaniem

Kulinarne Przeboje
Sałatka z serkiem wiejskim i tuńczykiem 76

Sałatka z serkiem wiejskim i tuńczykiem – to kolejna pyszna propozycja na blogu na sałatkę z serkiem wiejskim. Ze względu na dodatek jajek jest dość sycąca

Kulinarne Przeboje
Tarta hamburgerowa 145

łyżka oleju sól, pieprz  1 jajko 4 łyżki mleka  150g żółtego sera Dodatki:  keczup sos czosnkowy 1/3 główki sałaty lodowej  10 pomidorków koktajlowych 2 ogórki kiszone  1.  Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze

Szefowa kuchni
SAŁATKA Z SZYNKĄ 120

kurczakiem, hit na imprezę! to jeden z hitów na moim imprezowym stole. Jest pyszna i kropka! Możecie ją urozmaicić dodając do niej zielonego groszku, selera marynowanego lub ogórki kiszone. Polecam! SKŁADNIKI: 200 g szynki puszka kukurydzy 200 g papryki marynowanej 5 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu sól, pieprz opcjonalnie: łyżeczka musztardy natka, szczypior lub koperek, posiekana garść

Zasmakuj Kuchni
KOTLETY MIELONE 104

mięsa po dodatki, ilość bułki tartej, jajek czy wody. Mielone podaję tradycyjnie z ziemniakami z wody lub puree oraz dodatkami takimi jak: marchew z groszkiem, mizerią, sałatką z ogórków kiszonych, wszelakimi surówkami z marchwi lub pora. Za każdym razem wychodzą inne, smakują inaczej. Z każdej ręki podane inaczej – taki wdzięczny, domowy, niedzielny obiad lub w tygodniu. Lunch

Zasmakuj Kuchni
Tatar ze śledzia. Oryginalny pomysł na przekąskę imprezową. PRZEPIS 247

przełóż do miski, dodaj musztardę, olej i ocet. Dopraw pieprzem. Składniki dokładanie wymieszaj i odstaw do lodówki minimum na kilka godzin, aby wszystko się przegryzło. Podawaj z drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym lub konserwowym (my akurat mieliśmy małosolne), marynowanymi grzybkami – mogą być pieczarki – oraz świeżą natką lub koperkiem. Rada: tatara najlepiej podawać w małych kokilkach. Artykuł Tatar ze śledzia

Kulinarna Polska
Dżem z zielonych pomidorów – z cytryną i imbirem 108

Dżem z zielonych pomidorów to straszliwe indywiduum: ma mało zachęcający kolor ogórków kiszonych, a jego smak jest zależny w głównej mierze od tego, co do dżemu dodamy. Dżem z zielonych pomidorów smaku ani zapachu pomidorów nie ma. Do swojego dżemu z pomidorów dodałam świeży imbir i cytrynę – skórkę i sok, żeby mocno podbić smak i nie skończyć z masą

Karo in the Kitchen
Pasta z białej fasoli i pora 111

doskonale zastępuje wszelkie pasztety i wędliny. Idealnie kremowa, ze szczyptą pikanterii jest ucztą godną króla. Wegańska pasta z fasoli i pora dobrze komponuje się z  pomidorem, świeżym lub kiszonym ogórkiem, plasterkiem jabłka, może też zastępować arabski hummus Pasta z białej fasoli, pora i jabłek jest czasami określana jako wegański smalec albo smalec z fasoli, ale moim zdaniem nawet

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata