nieco problemów, bo spisany był po łacinie. Na szczęście na tyle nie jest mi to obcy język, że wielki nagłówek pisany ozdobnymi literami od razu rzucił mi się w oczy. Ovi Sureau. Czyli jajko Sureau. Czym to jest? Musiałem to wiedzieć, więc od razu zupełnie nielegalnie schowałem teczkę z tym przepisem pod ubranie i udałem się na przerwę obiadową
Marder&Marder Manufacturedochodziła 21, a ja przypomniałem sobie, że na jutro na śniadanie pieczywa nawet żadnego nie ma. Dzień cały pracowałem, zmęczony byłem paskudnie i prawdę mówiąc już mi się oczy kleiły i myślałem tylko o łóżku. Ale nie, przecież pieczywo trzeba jeszcze zrobić. Booosz... No nie ma rady, zrobić trzeba i już. Pomyślałem więc o czymś naprawdę prostym. Żeby zrobić
Marder&Marder ManufactureWystarczy wejść do kuchni gdzie piecze się najzwyklejsza szarlotka z polskich jabłek,poczuć znajomy aromat, zamknąć oczy i znów ..siedzimy na nagrzanej słońcem babcinej werandzie..:) W tym cieście są smaki których nigdy nie zapomnimy! Składniki Blaszka o wym 24/28 cm Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła lub margaryny 10 dag cukru do wypieków 1/2 łyżeczki proszku
Wanilia i Kardamonprzepis bierze udział w akcji gdzie do wygrania są dwie książki Doroty Świątkowskiej -cudowne ilustracje nie mówiąc o przepisach jednym słowem och ach, gdy dowiedziałam się o konkursie oczy mi się zaświeciły to nie lada gratka dla każdego kto kocha książki ,mam cichą nadzieję że znajdą się i one w mojej biblioteczce,a więcej do poczytania tutaj: http://www.mojewypieki.com
Wanilia i Kardamonteż tyle miałam akurat maleńkich cebulek. ^_^ Właściwie, to dobrze wszystko się złożyło, bo od kilku lat planowałam je zrobić, ale zawsze na myśl o obieraniu tych diabłów piekły mnie oczy. Tym razem chodziło również o kwestię oszczędności, więc miałam okazję się przemóc. Za to z tego przetworu bardzo, bardzo się cieszę, bo uwielbiam je chrupać. :) Proporcje zalewy
Kuchenna KontrrewolucyaOtwieram oczy. Budzi mnie szelest drzew gwałtownie kołyszących się na wietrze. Słońce już nie wdziera się wesoło zza firanek. Ustępuje ono powoli jesiennej szarudze. Chłodnym porankom. I mglistym welonem unoszącym się nad polami... Idę zaparzyć ciepłą herbatę. Siadam na chwilę z kubkiem przy stole i patrząc w okno popadam w poranną zadumę... Kolejny dzień. Kolejna próba sprostania wymaganiom. Kolejna chęć
My simple kitchentrafia, jeśli coś mi się najzwyczajniej nie podoba. A zwłaszcza zdjęcia. Ciągle poszukuję również swojego stylu. Zarówno w pisaniu jak i fotografowaniu. Wprawdzie pewnie rzuca się Wam w oczy stosowanie przeze mnie przestawnego szyku zdania, ale w tym wypadku uznaję to za atut - jako mój osobisty wyznacznik twórczości artystycznej. Podsumowując - w jakim kierunku w końcu zmierza mój blog
My simple kitchendrugi blat biszkoptowy. Ciasto z zewnątrz posmarować pozostałym kremem. Truskawki pokroić w plasterki i poukładać na torciku tak, aby warstwy nachodziły na siebie, na wzór skrzydełek. Z cukierków zrobić oczy i usta biedronki. Boki tortu obsypać pokruszonymi słodkościami
My simple kitchenbłyskawicy. Pewnie sobie myślicie „puknij się w czoło kobieto, nie można mieć wszystkiego w jednym”. A jednak. Czasami moja inwencja twórcza dostaje nagłego oświecenia i stawia przed moje oczy gotową potrawę :D Wchodząc wczoraj po pracy do sklepu wiedziałam tylko, że chcę przygotować coś na ciepło ( przy okazji miał to być mój obiad lub kolacja :P). Spojrzałam
My simple kitchenPrzekładamy do tylki w końcówką w kształcie gwiazdki i dłuższymi pociągnięciami robimy futro. Następnie doczepiamy uszy posmarowane jasnym kremem i obtoczone naokoło w czekoladzie. Na końcu z czekolady wykrawamy oczy, nos i usta. Tort schładzamy przez kilka godzin w lodówce. Na koniec wystarczy zapewnić naszemu misiowi odpowiednią oprawę (kilka wstążek, rekwizytów itp.) i niecierpliwie czekać na reakcję najbliższych
My simple kitchenpółnocy wejdźmy na dach, żeby patrzeć w oczy gwiazd, przecież nikt nie zobaczy jak nadzy szukamy ich nazw. O północy wejdźmy na dach, by pod gołym niebem spać i niech każdy to widzi co znaczy szczęśliwym być tak". Są tutaj fani karkówki? :) Jeśli tak, to zdecydowanie powinniście wypróbować ten przepis :) Pyszne mięsko w towarzystwie ostrej papryczki, słodkiej śliwki oraz miodu
My simple kitchenskładniki odżywcze, które przyspieszają proces odchudzania i stymulują odporność. 4. Gruszki są świetne dla oczu Zawierają antyoksydanty i witaminy i są jednymi z najlepszych produktów, które chronią oczy. Niektóre badania wykazały, że regularne konsumowanie gruszek znacznie zmniejsza ryzyko starczego zwyrodnienia plamki żółtej. 5. Gruszki sprzymierzeńcem w profilaktyce nowotworów i raka. Ze względu na wysokie stężenie włókien
IzaGotujesię oprzeć, są cudne i przepyszne, makaroniki rzecz jasna. Jak pisze Dorota najlepsze w tym sezonie i to jest "najprawdziwsza prawda" jak niektórzy mawiają. Zróbcie sobie koniecznie, oczy same jedzą a ślinka cieknie do pasa. Może jest z nimi trochę "zachodu" czyli trochę paprania ale są tego warte, zapewniam. Makaroniki to ciastka bezowo - migdałowe z chrupiącą
Moje Małe Czarowaniemogą całość polać łyżką syropu klonowego. Banany to owoce, które są bogate w żelazo, magnez, potas. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B, cukry oraz pektynę pomagającą w trawieniu. Chronią oczy i budują kości. Przeciwdziałają osteoporozie i cukrzycy. Działają antydepresyjnie i pomagają w uczeniu się. Miód to samo zdrowie. Oprócz tego, że pomaga zwalczyć infekcje, wzmacnia odporność organizmu i działa kojąco
My Chcemy Jeśćbogate w fosfor, wapń, potas, żelazo i siarkę. Zawierają także kwas pantotenowy i foliowy. Nie powinno ich zabraknąć w diecie chorych na anemię i cukrzycę. Działają korzystnie na oczy i wzmacniają stawy
My Chcemy Jeść