była szaro-bura i kwaśna. Moim codziennym rytuałem jest pytanie Miśki co było na obiad w przedszkolu, za każdym razem gdy mówiła, że ogórkowa to aż jej się oczy błyszczały, uwielbia kwaśne rzeczy. Prosiła mnie od dłuższego czasu o zrobienie tej zupy, przy czym poddałam się, gdy powiedziała że jak ja zrobię to będzie na pewno pyszna, taa…. Zrobiłam
greenscarfjakiegoś czasu zastanawiałam się nad wykorzystaniem mascarpone do mas sernikach na zimno czy do musów. Wpadł mi w oczy ten przepis na Kwestii Smaku , musiałam go wypróbować. Jest pyszny i znika w oka mgnieniu! Dosłownie! Udało mi się tylko dwa zdjęcia zrobić zanim zostały okruszki ;) Poniżej przepis z moimi zmianami. Spód: 80 g biszkoptów lady fingers
Plate of Joysobie dowolnie modyfikować. - stempelki chowam do środka tuby i wiem, że nigdzie mi się nie zapodzieją. - 6 stempli w 1 opakowaniu (oszczędzam kasę i miejsce) - piękne wzory (moim dzieciom oczy błyszczały z zachwytu) - całość wykonana na 5+ ( bardzo solidne tworzywo- nie kaleczy dłoni przy odciskaniu) Co mi się nie podoba? - zdecydowaną wadą jest fakt, że czekam na kolejne odsłony ciasteczkowych
Wielki apetytjuż otworzyło sezon na grilla. Wiosenna i lekka sałatka - uważam ją wręcz za niezbędny składnik udanego grilla !! Orzeźwiajacy dodatek do tłustej kiełbaski , karkówki czy piwka (co tu będę mydlić oczy, że nawet mi się zdarza...). Moja Sałatka z rukolą i fetą . Uczciwie Ostrzegam , ona Uzależnia ... Klik. Sałatka z rukolą i fetą . Ostrzegam ona uzależnia... Śiwetna alternatywa dla niespodziewznego
IzaGotujeraczej nie miewałam z nimi problemów, a jednak coś tam z nich spływało przez 3-4 dni). Oprócz tego skóra wygładzała się jakby z dnia na dzień, a oczy stały się czyste i błyszczące. Odnośnie utraty wagi powiem tak - osobiście nie potrzebowałam i wręcz bardzo nie chciałam schudnąć, i właściwie myśl o możliwości zgubienia iluś-tam kilogramów była jedyną
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEjednak tradycyjne przepisy kuchni włoskiej, bardziej nowoczesna, kolorowa i szybka kuchnia luźno nawiązującą do tradycji Półwyspu Apenińskiego. Na początku każdego rozdziału znajdziemy krótki wstęp od Gino. Od razu w oczy rzucają się przepiękne zdjęcia (niestety część przepisów bez zdjęć) oraz przejrzysta i miła dla oka grafika. Każda receptura opatrzona jest notką od autora, włoską nazwą potrawy, listą składników oraz metodą
Chilli Czosnek i Oliwaciekawych potraw. Przepis to jedno, a szczegółowe omówienie przygotowywanej potrawy z Tomkiem Nowakiem - bezcenne :) Jak zawsze zaczynamy od brudnej roboty ;). Kalmary trzeba dokładnie oczyścić, usunąć przeźroczyste chrząstki, oczy i skórę (opcjonalnie). Przepis zakłada użycie sepi ( naturalnego atramentu z kałamarnicy) do zabarwienia makaronu , ale możecie też użyć gotowego makaronu już zabarwionego fabrycznie. Wśród nowo poznanych produktów
SzczyptaSmaQkońcu zapowiada się majóweczka z prawdziwego zdarzenia. Słońce bezwstydnie od samego rana zagląda przez okno i świeci prosto w oczy, temperatura rośnie z minuty na minutę a w mojej kuchni pachnie piknikiem:-) Będą pożywne muffiny z salami. Tylko uważajcie z solą, wszystkie dodatki są już same w sobie słone, także można w ogóle ją ominąć. Zrobiłam z dwóch rodzai mąki
pieprzny smaczeklatarni Santa Maria di Leuca i rozkoszować się zapierającym dech w piersiach widokiem. 6. … aby stanąć na klifie w Polignano a Mare . 7. … aby zobaczyć na własne oczy jak robi się orecchiette
Bon Ton ItaliaZamknij oczy i wyobraź sobie mapę świata. Każde miasto, które można zwiedzić, zamień w wyobraźni na produkt kulinarny, który można doświadczyć i zasmakować. Jest ich mnóstwo prawda? Na tradycyjnej mapie możesz zaznaczyć wiele odwiedzonych miejsc. A ile z nich udało Ci się zasmakować na naszej kulinarnej mapie? To że lubię gotować i prowadzę bloga kulinarnego z pewnością nie oznacza
Mój Smak na ŻycieZaczniemy od galaretki: W garnuszku umieszczamy wino i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak długo, aż odparuje alkohol (czyli po nachyleniu się nad garnkiem, nie będą nas piekły oczy ;) ). Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy kilka kropli aromatu, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Formę na 6 muffinek wykładamy folią spożywczą, wlewamy przestygnięte wino i wstawiamy
My Culinary Artsię w zęby. – A caval donato non si guarda in bocca. I Panu Bogu świeczkę, i diabłu ogarek. – Accendi una candela a Dio e una al diavolo. Oczy są zwierciadłem duszy. – Gli occhi sono lo specchio dell’anima. Potrzeba jest matką wynalazków. – La necessità è la madre delle invenzioni. Przeciwieństwa się przyciągają. – Gli opposti
Bon Ton Italiarobią się balony powietrza, pękają i różne inne rzeczy się dzieją. Chciałabym wam jednak pokazać przepis, który jest bardzo prosty i zawsze wychodzi. Może tutaj wielu osobom otworzą się oczy ze zdziwienia, że "jak to? Biszkopt bez proszku do pieczenia?! On nie wyrośnie!". Otóż BŁĄD! Prawdziwy biszkopt nie zawiera w sobie ani grama proszku do pieczenia, a jest idealnie wyrośnięty
Jedzeniomaniaalbo.. zwyczajnie dziecku jedzenie, które mu się podaje nie najada jego oczu. Tak, dzieci jedzą oczkami! Postaraj się drogi rodzicu :) Makaron w kształcie literek i cyferek cieszy oczy dzieci, a także edukuje. Być może to będzie pierwszy bodziec edukacyjny? W dodatku taki do zjedzenia. Zachęcam do zakupienia tego typu makaronów. Podpowiedź gdzie je kupić znajdziecie TUTAJ
MamaOskarkadorada, 1/2 pomarańczy, 2 plasterki cytryny, sól, garść rozmarynu, 6 plastrów boczku w cienkich plastrach, łyżka masła, Rybę oczyścić, wypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, dokładnie umyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Rozłożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia. Folię posmarować oliwą lub masłem. Pomarańczę cienko obrać, skórkę pokroić
królestwo garów