tymianek i cząber a następnie wszystko wymieszać. Warzywa przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut. Pstrągi wypatroszyć, usunąć oczy, umyć i osuszyć a następnie natrzeć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Koperek posiekać, dodać do masła i utrzeć. Masłem z koperkiem posmarować środek ryby. Ryby ułożyć
Mama Gotujegodzinę do wyrośnięcia. Króliczki: Z ciasta uformować niewielkie kule a następnie zrobić z nich walce. Z mniejszej kulki ciasta zrobić króliczkowi ogon. Nożyczkami nacinamy uszy króliczków a wykałaczką robimy oczy. Króliczki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i zostawiamy żeby jeszcze trochę wyrosły. Piec w temperaturze 180 o C do momentu aż króliczki się
Mama Gotujedelikatna kremowa słodycz białej i mlecznej czekolady rozpływa się w ustach subtelnie łagodząc ledwo uchwytną gorycz ciemnej delicji, zamykam oczy i przenoszę się na piaski karaibskiej plaży, gdzie targane ciepłym, morskim wiatrem kakaowce Ciollo rodzą najwspanialsze na świecie nasiona. Kakao, jak się bez niego obejść? Jak żyć bez topiącej się pod podniebieniem czekoladowej kosteczki? chociażby jednej w ciągu dnia
Zapiski Młodej ŻonyBardzo atrakcyjna, iście wiosenna sałatka, albowiem rzodkiewka króluje! połączenie zielonego brokuła i pięknej, biało-czerwonej rzodkiewki to już mariaż kolorów tak apetyczny, że trzeba oczy nacieszyć i podniebienia nie zaniedbać, warto ją przyrządzić, gdyż wiosna już z nami!! Składniki: 1 brokuł 1 op. sera feta 3 pomidory 4 ugotowane na twardo jajka 1 pęczek rzodkiewki Sos : 1 łyżka majonezu
kgwjanczewokażdym razem reakcja moich Dzieci na widok tortu i innych smakołyków to dla mnie najpiękniejsze od nich podziękowanie… Kocham ten moment kiedy piszczą z radości, oczy im błyszczą i zachwycają się każdym detalem, każdą słodkością… I tak było w dniu urodzin Nadii... Była przeszczęśliwa, skakała i piszczała z radości... Jak to niewiele
Słodko-Słony Świat Ilonyoraz zapobiega jej nadmiernemu wysuszeniu. To dlatego mango jest składnikiem wielu maseczek nawilżających. Marchew zawarta w koktajlu (podobnie do mango) jest cennym źródłem witaminy A, działającej dobroczynnie na nasze oczy, włosy oraz poprawiającej koloryt skóry (beta-karoten). O większą dawkę witaminy C, która przyspiesza procesy regeneracyjne (w tym również proces odbudowy skóry) zadba limonka. Imbir, ze względu na swoje właściwości
Poezja smakuzałożeniu babeczki miały być czekoladowe z bananami, ale, jakoś tak od składnika, do składnika.... Kiedy roztapiałam czekoladę z masłem, rzuciła mi się w oczy kawa, którą rano zostawiłam na kuchennym blacie. Później, gdy mieszałam wszystkie składniki, przyszła Karolina z rodzynkami, których jst prawdziwią pożeraczką. Niewiele myśląc złapałam garść tych suszonych słodkości i dorzuciłam do czekoladowo-kawowej masy
Kulinarne Inspiracjeczekoladowe zające. Jednak przygotowanie proponowanej dzisiaj paschy nie jest wcale trudne lub pracochłonne. Trzeba tylko zacząć najpóźniej wieczorem w Wielką Sobotę. Następnego dnia pozostaje już tylko udekorować i cieszyć oczy oraz kubki smakowe tą piękną i jadalną dekoracją wielkanocnego stołu. Waniliowa pascha z bakaliami składniki na jedną dużą lub 2/3 małe foremki Będziemy potrzebować: 1 litr mleka 250 g kwaśnej
Ratunku obiadciastka króliczki z użyciem foremki do serduszek :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 75 g masła, lukier: cukier puder, gorąca woda, zielony barwni, draże na oczy i nosek. Przygotowanie: W misce zagniatamy składniki na kruche ciasto: miękkie masło, mąkę, żółtka i cukier. Zagniatamy tak długo, aż składniki połączą nam się w jedną kulkę
Aga w kuchniWśród flawonoidów warto wyróżnić katechiny - jako silne antyutleniacze zmniejszają tempo starzenia się komórek. Dłużej będziemy młodzi! No i... kto z nas nie robił sobie okładów z herbat na zmęczone oczy? :) Zielona herbata dobra dla układu krążenia. I nie tylko! Choroby cywilizacyjne obecnie są plagą. Niedrowy tryb życia, jaki prowadzi wiele osób, w dużej części jest uwarunkowany wszelkimi dobrodziejstwami
KatsuumiZdumiewające jest to, jak wielkie koncerny lubią robić z ludzi baranów . I co gorsza - nieźle im to wychodzi. Jak reklam nie oglądam, tak jedna ostatnio rzuciła mi się w oczy (a w zasadzie uszy) - i tylko dzieki mojej siostrze. Była to reklama bezglutenowych płatków kukurydzianych dobrze znanej firmy. Siostra skomentowała: "O, takie to bym kiedyś spróbowała". Zaczęłam jej opowiadać
KatsuumiWęglowodany tuczą" - z takimi opiniami spotkaliście się prawdopodobnie nie raz i nie dwa. Chyba każdemu z nas rzuciło się to w oczy (czy uszy) w różnego rodzaju poradnikach o odchudzaniu, w telewizji czy na stronach internetowych. No tak - w końcu węglowodany to cukry, a cukry są złe, bo przyczyniają się do tycia! Z resztą wiele diet opracowanych przez specjalistów
Katsuumitygodniami na rezerwację, żeby móc spróbować specjałów z Nowej Kuchni Nordyckiej. Czasami wystarczy pójść do "tylnej kieszonki" - tańszej wersji g wiazdkowej restauracji i na własne oczy i kubki smakowe sprawdzić jak z prostych, sezonowych i lokalnych składników, często przyniesionych z lasu i łąki, wyczarowuje się kulinarne arcydzieła . Trend kulinarny zapoczątkowany
SzczyptaSmaQżółtka. Zółtka, majonez i filety z sardeli blendujemy razem. Doprawiamy do smaku białym pieprzem. Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki. Jajka układamy farszem do dołu. Dekorujemy robiąc oczy z ziaren czarnego pieprzu, uszka z rzodkiewki i nozdrza z szczypiorku
Pyry na Gazprzygotowujemy krem . Przed rozpoczęciem składania zajączków musimy się upewnić, że ciastka są już zupełnie przestudzone. Na pojedyncze serduszko nakładamy krem i przygniatamy serduszkiem z uszami. Z rozpuszczonej czekolady robimy oczy i nosek, na tył przyczepiamy Skittlesa jako ogonek. Po zrobieniu pierwszego zająca doszłam do wniosku, że lepiej, żeby buzie i ogonki były zrobione w pierwszej kolejności i to też
Ciastkozercy