obiad - 94612 przepisów (strona:3530/6308)

Potrawka z kurczakiem i z fasolą 240

ryżu 15 pieczarek 1 średnia cebula czerwona fasola w puszce łyżka masła przyprawa do kurczaka "Delikat" Potrawka z kurczakiem i z fasolą, to bardzo fajny i prosty pomysł na obiad. Można je serwować jako danie główne na ciepło lub jako sałatkę na zimno. Filety z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Przyprawić obficie przyprawą "Delikat" i usmażyć

Świat Domowej Kuchni
Polędwiczka wieprzowa a'la Wellington 228

łyżka musztardy 1 żółtko 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki masła osełkowego sól, pieprz Dzisiaj wyjątkowy przepis dla smakoszy lubiących polędwiczkę. Kiedy znudzi się już nam tradycyjne serwowanie obiadu, zachęcam do wypróbowania tego przepisy na soczyste mięsko, otulone delikatną i aromatyczną szynką, pastą z pieczarek oraz chrupiącym ciastem francuskim. Polędwiczkę wieprzową umyć i oczyścić z błon. Przyprawić solą

Świat Domowej Kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 626

kropli soku z cytryny sól pieprz czosnek granulowany Dzisiaj surówka w sosie majonezowym z czosnkową nutą. Bardzo prosta w wykonaniu - a na tyle uniwersalna, że pasuje praktycznie do każdego obiadu z dodatkiem mięsa. Kapustę pekińską poszatkować w drobne paski. Marchewki obrać - a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oba warzywa połączyć w jednej misce. W osobnym naczyniu

Świat Domowej Kuchni
Indyk w migdałach 188

trzecim, najbardziej popularnym mięsem po kurczaku i wieprzowinie. Najprawdopodobniej indyki pojawiły się w Polsce około 1560 roku. Dzisiaj zaprezentuję troszkę inną wersję kotletów z indyka, które mogą urozmaicić nasz obiad. Mięso osuszyć, pokroić na plastry w poprzek włókien i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster z dwóch stron oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtaczać w mące, białku i migdałach. Na patelni rozgrzać

Świat Domowej Kuchni
Tradycyjne kotlety de volaille 334

jednym z najbardziej popularnych sposobów na piersi kurczaka są kotlety de volaille. Mają one francuskie pochodzenie, a jego historia sięga XVIII wieku. Bardzo smaczny mięsny dodatek do obiadu, z chrupiącą panierką i delikatnym mięsem w środku. Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem i oprószyć solą. Połowę masła pokroić na słupki. Na każdym płacie mięsa wzdłuż dłuższego brzegu, ułożyć słupek

Świat Domowej Kuchni
Grillowane kiełbaski pod ziemniaczaną pierzynką 205

łyżki oliwy Kiedy przypadkiem (tak jak ja :) ) mamy w lodówce kilka kiełbasek, z którymi nie specjalnie wiemy co zrobić, to mam dla Was wyśmienitą propozycję, która może stanowić zarówno obiad - jak i nietuzinkową kolację. Grillowane kiełbaski pod ziemniaczaną pierzynką, to nic innego jak kilka kiełbasek zapiekanych z cebulką, ziemniaczkami i posypanych z wierzchu tartym, żółtym serem. Ponacinać kiełbaski

Świat Domowej Kuchni
Zupa z groszkiem i kolorowym makaronem 183

konserwowego) 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula kawałek pora łyżka masła + łyżka oleju 1/2 szklanki śmietany 12% szczypiorek sól, pieprz Do pełnego obiadu, naturalnie niezbędna jest zawsze zupa. Tym razem lekka, warzywna zupa, z dodatkiem zielonego groszku i 3-kolorowego makaronu. W garnku rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę pokrojoną w półkrążki

Świat Domowej Kuchni
Surówka z kapusty lodowej i groszku 192

musztardy 4 czubate łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu Najbardziej lubię kolorowe surówki. Dlatego dziś surówka z koloru zielonego, czerwonego, pomarańczowego i białego  :) Surówka stanowi doskonały dodatek do obiadu, ale również można ją zjeść jako danie nie zależne. Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić

Świat Domowej Kuchni
Tarta z zielonym groszkiem 244

boczku 1 czerwona cebula 1 łyżka oliwy 3 jajka ¼ szklanki śmietany ¼ szklanki mleka 100 g startego sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dzisiaj miła odmiana od zwykłych obiadów. Szybka i nieskomplikowana potrawa, na kruchym spodzie z dodatkiem warzyw i żółtego sera, polana aromatycznym sosem śmietanowym. Najpierw należy przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i dokładnie zagnieść. Ciasto

Świat Domowej Kuchni
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 233

żółtego, starkowanego sera Według mnie papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem, to ciekawa alternatywa dla gołąbków, a jednocześnie wyśmienity pomysł na mało pracochłonny, a za to bardzo ciekawy obiad. Można je serwować jako danie samodzielne lub w towarzystwie gotowanych ziemniaczków. Przygotować dużą miskę i przełożyć do niej:  mięso mielone, ugotowany i wystudzony ryż, drobno posiekaną i podsmażoną

Świat Domowej Kuchni
Polędwiczka zapiekana w cieście francuskim 178

olej do smażenia masło majeranek 1 żółtko Kiedy znudzi nam się tradycyjny sposób podawania polędwicy wieprzowej... proponuję wersję w cieście francuskim z pieczarkami, która może stanowić zarówno główne danie obiadowe - jak i wykwintny element kolacji przy świecach. Polędwicę posmarować musztardą i posypać pieprzem. Następnie obsmażyć na oleju z każdej strony. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć

Świat Domowej Kuchni
Sznycle wieprzowe z cebulką 292

łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki słodkiej papryki sól tłuszcz do smażenia Sznycle wieprzowe z cebulką to jeden z bardzo prostych przepisów, który doskonale wkomponuje się w każde menu obiadowe. Mięso jest miękkie i soczyste, a smażona cebulka świetnie uzupełnia smak potrawy. Sznycle rozbić tłuczkiem na dosyć cienkie porcje o grubości 5-7 mm. Każdy z nich posypać solą i posmarować

Świat Domowej Kuchni
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków 1000

marchewka 1 pietruszka 5 łyżek mleka 5 łyżek śmietanki kremówki 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 50-70 g starkowanego żółtego sera sól pieprz Bardzo proste danie obiadowe, nie wymagające dużego nakładu pracy - a z kolei idealne dla miłośników zapiekanek i wszelkich dań jednogarnkowych. Cebulę obrać i posiekać na drobną kosteczkę. Przełożyć na patelnię, dodać oliwę i zeszklić

Świat Domowej Kuchni
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 739

jajecznym, to nieco inna forma zaserwowania dania z wykorzystaniem mięsa mielonego. Można ją podawać pokrojoną na grubsze plastry, zarówno na zimno jak i na ciepło, jako wyśmienity dodatek do obiadu. Zaczynamy od przygotowania farszu. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, majonez i posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Wymieszać. Następnie należy przygotować masę mięsną. Bułkę namoczyć w mleku

Świat Domowej Kuchni
Faszerowany filet po chłopsku 487

jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia Dziś bardzo ciekawa, nowa odsłona dania z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Faszerowany filet po chłopsku to doskonałe i sycące danie obiadowe. Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kosteczkę. Najpierw samą cebulę poddusić na patelni z dodatkiem masła, a następnie dodać kiełbasę i podsmażyć "na chrupko". Kiełbasę z cebulą przełożyć do miseczki. Dodać

Świat Domowej Kuchni