Zraziki babci Zuzanny 250Babcia Zu (jak Ją po cichu nazywamy między sobą ), to wyjątkowa kobieta. Ma już "troszkę" lat, ale mimo to jest niesamowicie energiczną kobietą. Jej rówieśnice
Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa czosnkowa 225Bardzo prosta i szybka zupa, o zaskakującym smaku i aromacie. Na randkę jej nie polecam, ze zrozumiałych względów ;) Jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita. Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej. Składniki: ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego, 10-12 sporych ząbków czosnku , 3 łyżki masła , mielony biały
Codzienna kuchnia niecodzienna
Kieszonki schabowe ze świeżymi śliwkami i wędzonym boczkiem 258Rzadko przygotowuję klasyczne kotlety schabowe. Najczęściej schab wykorzystuję do różnym potrawek z warzywami lub przygotowuję roladki czy kieszonki - takie, jak dzisiaj. Schab jest mięsem samym w
Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotleciki z kaszy jęczmiennej z papryką 275Czasami zostaje nam z obiadu kasza lub ryż. Szkoda wyrzucić, a "na sucho" nikt nie chce zjeść. W takim przypadku można przygotować kotleciki. Są smaczne i sycące, mogą stanowić samodzielne danie. Wystarczy przygotować do nich ulubiony dip i mamy oryginalny posiłek. Składniki: około 4 kubków ugotowanej, sypkiej kaszy (mniej więcej tyle mi jej zostało, pisząc "kubek" mam na myśli taki
Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z farszem ziemniaczanym 196zamieszczę relację wraz ze zdjęciami, to sami zobaczycie jak się fantastycznie bawiłyśmy :) A tymczasem mam dla Was kolejną propozycję wykorzystania tego, co nam zostało w lodówce z poprzedniego obiadu, czyli ziemniaków. Prosta i tania tarta z farszem ziemniaczanym z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Bardzo często "znajdujemy" podsuszone wędliny w najdalszym kącie lodówki. Szkoda wyrzucić, a nie za bardzo wiadomo
Codzienna kuchnia niecodzienna
Kolorowa papryka zapiekana z mięsem, w sosie pomidorowo - grzybowym 200papryki, a jesień pod postacią grzybków suszonych. Zeszłorocznych, ale jakże aromatycznych. Można użyć świeżych, ale te nie zawsze są pod ręką. Na pierwsze jesienne dni taki obiad pasuje idealnie. Składniki masy mięsnej: pół kg. mięsa mielonego (ja użyłam karkówki), 3 łyżki zimnej wody , 2 łyżki bułki tartej , 1 jajko , 1 średni pomidor - obrany ze skóry i posiekany
Codzienna kuchnia niecodzienna
Schabowe roladki z gruszką i miodem na ostro 210Sezon na gruszki w pełni. A że są to moje ulubione owoce, to zajadam się nimi na różne sposoby. Do mięsa również pasują, gdyż
Codzienna kuchnia niecodzienna
Cannelloni szpinakowo - pomidorowe z mięsem mielonym 344obiad miała być lasagna. Ale źle coś przeczytałam i okazało się że w pudełku mam cannelloni, a nie płaty lasagni. No i zamiast przekładać, trzeba było faszerować. Tak to jest, jak się zgaduje, zamiast czytać :D Danie wyszło jednak wspaniale. Smak i zapach...mmm.... Tego trzeba spróbować :) Składniki: cannelloni , pół kg mięsa mielonego (własnoręcznie zmielonego, użyłam szynki
Codzienna kuchnia niecodzienna
Biszkoptowe placuszki z miętowym jabłuszkiem i syropem klonowym 285Placuszki, naleśniki, pancakes są bardzo wdzięczne Można je robić na wiele sposobów i smaków. Mogą być konkretnym obiadowym daniem, drobną przekąską czy smacznym deserem. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i smak :) Dzisiaj, na drugie śniadanie, zrobiłam placuszki biszkoptowe z dodatkiem miętowego musu jabłkowego i syropu klonowego . Było pysznie :) słodko i jednocześnie orzeźwiająco :) Składniki placuszków
Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciecierzyca z ziołami 137Święta coraz bliżej, a my szalejemy ze sprzątaniem, gotowaniem i zakupami. Zaczyna brakować czasu na ugotowanie obiadu, ale jeść trzeba. Zwłaszcza, że za oknem zimno i ponuro. Kiedy wpadamy do domu objuczeni siatkami po kilku godzinach spędzonych na zakupach, wtedy chciałoby się szybko zjeść coś gorącego. Ja dziś ratowałam się cieciorką
Codzienna kuchnia niecodzienna
Piwoszki, czyli pieczone pierożki z ciasta piwnego ze szpinakiem 306Pamiętacie tarteletki z kruchego piwnego ciasta z owocami ? Ciasto bazowe wykorzystałam tym razem do pieczonych pierożków ze szpinakiem. Wyszło niesamowicie smacznie. Można takie pierogi przygotować na obiad lub ciepłą kolację, na zimno też są pyszne. Nadzienie można przygotować takie, jakie lubicie. Ja wykorzystałam szpinak - mój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią ;) Składniki ciasta piwnego: 2 szklanki
Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka ziemniaczana z czosnkiem i szczypiorkiem 307upodobania odnośnie ilości majonezu czy ilości czosnku. Ja lubię sałatkę pikantniejszą, mój mąż delikatniejszą :) wybieramy kompromis lub - w drodze dobrego humoru - przygotowuję dwie wersję ;) Jeśli zostaną Wam ziemniaki z obiadu - wykorzystajcie je do zrobienia tej sałatki. Zamiast szczypioru, można do niej dodać drobno posiekaną cebulkę, też będzie pysznie :) Tę sałatkę jadłam pierwszy raz, kiedy byłam nastolatką, a było
Codzienna kuchnia niecodzienna
Szparagi z sosem holenderskim 184Sezon na szparagi w pełni, w moim domu również. W tym roku z radością obserwuję coraz większą popularność szparagów zielonych. Były one bardzo długo niedoceniane, a
Codzienna kuchnia niecodzienna
Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 228Dawno już nie robiłam takich klasycznych zrazów. Nawet nie wiem czemu, bo to potrawa prosta i smaczna. Mnie kojarzy się z latami wczesnej
Codzienna kuchnia niecodzienna
Omlet ze szparagami, szynką i serem. Weekendowe śniadanie - Czerwcowe Wyzwanie Blogerek 195dość często robię. Zmieniają się tylko dodatki: raz na słodko, raz na słono. Dzisiaj wykorzystałam resztkę szynki, skrawki sera żółtego i szparagi, które pozostały mi z obiadu. Klasyczny recykling jedzeniowy ;) Składniki na 1 omlet: 1 jajko , 4 łyżki mleka , 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej , szczypta soli , 1 łyżka masła . Dodatki: ugotowane szparagi
Codzienna kuchnia niecodzienna