Bardzo smaczna i pożywna sałatka. Moją zrobiłam wyjątkowo szybko, gdyż wszystkie składniki były ugotowane wcześniej - obiadowe resztki z poprzedniego dnia. Proporcje warzyw zależą tak na prawdę od tego, co nam zostało :) Polecam! składniki 200 g ugotowanych młodych ziemniaków 150 g ugotowanego, obranego bobu 150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej Kilka główek szparagowych (opcjonalnie) 1 młoda cebula
Stare Garymiękka a sos nieco się zredukuje, około 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło z tostami lub jako dodatek do dania obiadowego. Smacznego
Stare GaryŚwietna sałatka na letnie dni. Zastępuje obiad. I takie własnie dania na upalne dni są najlepsze. W moim przypadku było na dodatek bardzo szybko, gdyż składniki były ugotowane wcześniej. Polecam! składniki 200 g ugotowanych młodych ziemniaków 400 g ugotowanego, obranego bobu 150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej 50 g wędzonego boczku 3 zielone dymki 1 czerwona cebula
Stare Garyziemniaków, a czasu zaoszczędzimy sporo. Muszę dodać, że o ile takie puree świetnie nadaje się na knedle czy kopytka, o tyle nigdy nie zastąpiłabym nim zwykłych ziemniaków do obiadu
Stare Garygości. Jest znakomita i w zupach i w sałatkach. Ta zupa, mimo że nie ma w niej mięsnych dodatków, jest na tyle pożywna, że moim zdaniem wystarcza za cały obiad. Polecam! Przepis znalazłam na stronie Delia on line składniki 225 g ciecierzycy 2 małe czerwone chilli, bez nasion, posiekane 1 płaska łyżka nasion kolendry
Stare GaryCiecierzycę robię ostatnio bardzo często. Czasem jest po prostu jarzynką do obiadu, czasem dodatkiem do sałatki. Tym razem sałatka z ciecierzycą w roli głównej. Delikatna i aromatyczna. Minimalna ilość składników, warto ją zrobić - polecam ! Przepis umieścił na swojej stronie David Lebovitz składniki 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 mała czerwona cebula lub 1 dymka
Stare Garywychodzi spora porcja Muszę przyznać , że najbardziej smakował mi ten cukiniowy pasztet drugiego dnia, odsmażony w plastrach na złoto na maśle. I w tej formie był znakomitym składnikiem obiadu. Polecam! składniki 3 cukinie + 1 dodatkowo ( ok 800 g) 2 cebule 3 - 4 spore ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego lub oleju 2 jajka (dałam
Stare Garywolę gotować z kośćmi - zupa ma moim zdaniem więcej smaku, a usunięcie kości po ugotowaniu nie stanowi żadnego problemu. Zupa jest na tyle sycąca, że wystarcza za cały obiad. Świetnie się mrozi, nic nie traci na smaku - warto więc ją zamrozić, jeżeli porcja jest dla nas za duża. Po raz kolejny wolnowar sprawdził się świetnie. Ta zupa
Stare GaryJeżeli mamy akurat upieczone buraczki, to ten przepis jest znakomitym sposobem na ich wykorzystanie. Gotujemy makaron, a w tym czasie z buraczków robimy błyskawicznie znakomity sos - i obiad gotowy! składniki - 3 porcje 4 małe upieczone buraczki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku 1,5 łyżki stołowej octu balsamicznego 1/2 filiżanki bulionu warzywnego
Stare GaryDobre obiadowe danie. Można przygotować wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika i upiec. składniki 1 wędzony pstrąg 800 g - 1000 g ziemniaków 2 cebule 200 g śmietany (30% lub 18%) 4-5 łyżek jogurtu naturalnego 5- 6 łyżeczek chrzanu - do smaku, opcjonalnie sól pieprz płatki chili szczypior cheddar do posypania przygotowanie Pstrąga obrać ze skóry, oddzielić ości. Mięso podzielić
Stare Garyminut ptaka odwracałam. Może tak to wygląda, ale skórka nie jest spalona - to marynata. Warto upiec - smaczne! Zacznijcie przygotowania w piątek, a kaczka będzie gotowa na niedzielny obiad. składniki 1 kaczka, pozbawiona szyjki (2,2 - 2,4kg) 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego 1- 2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 2 ząbki czosnku, starte na tarce
Stare Garydzisiaj zrobić na obiad, tak żeby się nie narobić?' :) Zadajecie sobie czasami takie pytanie? 'Hmmm... są ziemniaki, jest szpinak... ... mam, zapiekanka!' Na tak niewielki wkład pracy jest baaardzo smaczna :) Polecam! * ziemniaki- 1/2kg * szpinak- 1/2 kg * cebula- 1 szt * czosnek- 2 ząbki * ser feta (u mnie kozia)- 200g * jajka- 3 szt * kremówka- 250ml * ser (u mnie kozi)- kilka plastrów * przyprawy: sól
Kraina Miodem PłynącaJeżeli nie macie pomysłu na obiad, to ja Wam podpowiem :) Zamiast tradycyjnych mielonych może spróbujcie mojej wersji? Fasoli nie powinno brakować w naszym jadłospisie, nie będę pisać dlaczego, ponieważ plusów z jej jedzenia jest dużo, po prostu musicie mi zaufać :) Danie szybkie, proste, smaczne i meeega zdrowe :) A, i nie zapomijcie dodać chociaż majeranku, bo inaczej kołdra będzie fruwać- wiecie
Kraina Miodem Płynącawłasnoręcznie. No dobra, kurki są i co dalej? I tak w jednej chwili w oko wpadł mi pęczak, z koszyczka spoglądała dynia i... już wiedziałam co dziś będzie na obiad :) Żałuję tylko, że wcześniej kurek nie próbowałam, bo są naprawdę bardzo smaczne! Polecam, bo sos jest przepyszny, a pęczak- jeśli nie lubicie- śmiało można zastąpić ryżem albo makaronem. * kurki- 250g
Kraina Miodem PłynącaZapewne nieraz zdarzyło się Wam, że po obiedzie zostało sporo ugotowanych ziemniaków, prawda? U mnie również się to zdarza, rzadko- bo ziemniaki jem sporadycznie, ale dzisiaj ich nadmiar wykorzystałam do pizzy, a konkretnie do spodu :) Ziemniaczany spód jest chrupiący z wierzchu, a miękki- ale zwarty- w środku i dosyć sztywny. Jeżeli chodzi o dodatki do pizzy, to komponujemy według własnych
Kraina Miodem Płynąca