obiad - 94612 przepisów (strona:3526/6308)

Surówka z ogórka i zielonego jabłka 226

Ogorek to jeden z najpopularniejszych dodatkow obiadowych w okresie letnim.w ogole to warzywo ,ktore smialo mozna nazwac polska specjalnoscia narodowa.Czy to malosolny,czy mizeria z ogorkow..... Salatka z ogorka i jablka to smaczny dodatek do drugiego dania.Pewnie odrobine lzej strawny,bo bez dodatku cebuli,choc same ogorki sa bardzo ciezkostrawne.Znacie to polaczenie smakow?Jesli nie to koniecznie sprobujcie,a bedziecie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ulubiona zapiekanka z cukinii,pomidorów i gnocchi 162

zapiekanka z cukinii,gnocchi i pomidorow - to nasz domowy hit na lato od wielu juz lat.Smakowitosci dodaja jej swieze ziola: oregano i majeranek lub tymianek.Jest przepyszna i jako danie obiadowe i kolacyjne.To zdecydowanie najlepsza zapiekanka jaka jadlam.Bardzo polecam. Moze wielu z Was zna juz ten przepis,bo istnial juz na blogu i mial pokazna liczbe odwiedzin.Nie doczekal niestety zadnego komentarza.Dzis

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Płotka smażona z ziołami 207

pochodzą z jeziora ,ale z Bałtyku.Są dlatego nieco wieksze i mają czerwonawe płetwy.I jedne i drugie sa tak samo smaczne.Rybki wystarczy obtoczyć w mące,usmażyć i pyszny obiad gotowy.Można urozmaicić ich smak dodatkiem ulubionych ziół.Polecam! Składniki: 1 kg wypatroszonych płotek sok z cytryny sól oregano,tymianek-opcjonalnie mąka do obtoczenia masło ghee lub olej do smażenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczeń rzymska z pieczarkami 160

smażony,a pieczony i dużo mniej z nim pracy.Oprócz tego,że jest bardzo smaczny ma jeszcze jedną wielką zaletę - za jednym zamachem mamy 2-3 obiady.I nie tylko obiady,bo pokrojony w cienkie plastry na zimno jest świetny jest również do kanapek. Pieczeń nie ma szans się znudzić,bo wystarczy zmienić kilka składników i za każdym razem może być

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z czerwonej kapusty 255

Surówka z czerwonej kapusty - jesienno-zimowy klasyk kuchni polskiej.Pełna witamin,ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych.Niezastąpiony dodatek do obiadu. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju sól,pieprz 1 łyżka octu Wykonanie: kapustę oczyścić ze zwiędłych liści,następnie poszatkować.Umieścić na sicie lub durszlaku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe kluski drożdżowe na parze - buchty,pampuchy 186

zrobienia.Są bardzo proste,lecz nie należą na pewno do dań błyskawicznych.Drożdżowe ciasto potrzebuje czasu do wyrośnięcia.Korzyść jest taka,że przygotowując ich większą ilość mamy przynajmniej 2 obiady za jednym zamachem.Kluchy przygotowałam w całości z mąki orkiszowej.Swietnie smakują na słodko z owocami i jogurtem,są również smacznym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami,pyszne np. z pieczenią

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
żeberka duszone z cebulą 189

Może właśnie ta częstotliwość sprawia,że są witane z takim entuzjazmem,gdy tylko pojawią się na stole.Mąż  był zachwycony,ja również,bo za jednym zamachem zrobiłam 3 obiady,a żeberka co dzień były coraz to lepsze. Składniki: 1.200-1.500 g chudych żeberek 3 cebule 3 łyżki mąki tłuszcz 2-3 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka w pomarańczach z majerankiem 152

spróbowac upiec kaczkę. Podana z soczystmi i aromatycznymi filecikami z pomarańczy wygląda nie tylko imponująco ,ale i smakuje niezwykle wykwintnie - idealnie nada się na uroczysty lub świąteczny obiad. Składniki: 1 kaczka 2-2,5 kg 3 pomarańcze majeranek suszony i swieży(opcjonalnie) 50 g masła 2 łyżeczki cukru 250 ml soku z pomarańczy Wykonanie: kaczkę dokładnie umyć,oczyścić z małych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab duszony w sosie śmietanowo-chrzanowym 206

Szybki,dietetyczny obiad ze schabem w zimowych klimatach,bo całe mięso spowite jest w bieli.Schabowi towarzyszy pyszny,aromatyczny sos śmietanowo-chrzanowy.Przygotowanie tego dania nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i wyszukanych składników,a zadowoli podniebienie niejednego smakosza.Prosto i pysznie.Zapraszam do przepisu. Składniki: 4 spore plastry schabu 150 ml bulionu warzywnego sól,pieprz z młynka 150 ml gęstej śmietany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z czarnej soczewicy i pestek granatu 230

nowe smaki ta sałatka jest dla Ciebie..Danie wegeteriańskie,zdrowe i ciekawe w smaku.To świetny sposób na wykorzystanie czarnej soczewicy i pestek owocu granata.Jenocześnie ciekawa inspiracja na smaczny obiad,lunch lub obiadokolację.Sałatka pełna smaków,ale wszystkie składniki pozostają w pełnej harmonii.Mąż podejrzliwie spoglądał na obiadek,ale jak skosztował szybko poprosił o dokładkę. Składniki: 200 g soczewicy Beluga

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z białej rzodkwi z żurawiną 202

bardzo smacznie.Przepis pochodzi z "Kuchni pięciu przemian"Anny Czelej.Pomimo,że biała rzodkiew należy do produków wychładzających to w połączeniu z suszonymi owocami stanowi bardzo zrównoważony i harmonijną przystawkę do obiadu. Składniki: 1 średnia rzodkiew sól do smaku 4 łyżeczki soku z limonki 1 garść suszonej żurawiny 1 garść suszontch śliwek-opcjonalnie 1 garść suszonych rodzynków 1 łyżka oliwy Wykonanie: rzodkiew

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny łosoś z piernikową krustą na pomarańczach 206

Łososia lubimy i jemy bardzo często,dlatego gdy tylko wypatrzę nowy sposób podania tej arcyzdrowej rybki,muszę go od razu wypróbować.Ten prosty przepis to sposób na bardzo elegancki obiad. Rewelacyjny pomysł na przyrządzenie łososia z piernikiem idealnie wpisuje tę potrawę na listę dań świątecznych.Łosoś z piekarnika na pomarańczowej kołderce to jeden z najlepszych przepisów na łososia jakie ostanio

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywa korzeniowe z piekarnika 263

sposób więcej energii jang potrzebnej do ochrony przed zimnem.Najwiekszy atut tak przygotowanych warzyw to prostota i praktycznie żadnego wysiłku,bo robia się same.Są świetnym dodatkiem do każdego obiadu,smakują wyjatkowo dobrze z rybami lub delikatną piersią z kurczaka.Przygotowałam je równocześnie z łososiem,na dolnej szynie piekarnika piekłam warzywa ( przepis tutaj ) na środkową szynę pod koniec pieczenia dołączył łosoś

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa dyniowa 275

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wczoraj po raz pierwszy zrobiłam zupę dyniową. Trochę obawiałam się smaku, ponieważ nie do końca wiedziałam czy będzie mi smakować

Marta Gotuje
Knedle z truskawkami 157

szaleć, to szaleć. Tym razem padło znowu na truskawki zamknięte w knedlach. Do tego sos truskawkowo jogurtowy i mamy super obiad bezmięsny. A w upały idealnie się sprawdzi. Przyznam szczerze, że właśnie upały to moja zmora, po prostu ich nie cierpię i już. 1 kg ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna typ 500 1 duże jajko truskawki 1 łyżka mąki

Ewa w kuchni