Obiecałam przepis na najpyszniejszą na świecie ;) czerwoną kapustę ?! No i jest! Jestem wielką fanką czerwonej kapusty i jak tylko jest na nią sezon to podaję do obiadu jak najczęściej – do gulaszy … drobiu , kaczki … roladek czy też nawet do ryby. Przygotowanie wymaga trochę cierpliwości , ale gwarantuję Wam , że na efekt końcowy warto poczekać! Bez dokładki się nie obejdzie
Ostra na Słodkoaromatycznego szpinaku … zamknięty z delikatnym pierogu zrobionym z ciasta makaronowego …. a podany gorący z tradycyjnym sosem niemieckim Grüne Sauce na bazie świeżych ziół zrobił furorę na obiedzie! A niezwykły smak na długo pozostał na podniebieniu. SKŁADNIKI: ( dla 4 osób ) CIASTO NA MAULTASCHEN: * mąka pszenna – 200 g * jajko – 2 szt * oliwa extra virgin – ok. 2 łyżki
Ostra na Słodkopozostaje niezmienne – smażymy go na patelni. Danie niesamowicie sycące , ale też niesamowicie kaloryczne. Od czasu jednak taki grzeszek napewno nie zaszkodzi. Ja postanowiłam Smažený sýr przyrządzić w wersji obiadowej. Po zmieszaniu z makaronem conchigliette ( drobnymi muszelkami ) i karmelizowaną cebulką powstało super danie , które zachwyciło domowników! Z całą pewnością na stałe wkracza do naszego menu. SKŁADNIKI : ( 8 szt ) * twardy żółty
Ostra na Słodkozerwanym koperkiem,niejednemu z nas przywodzi na myśl wspomnienia z wakacji. Aromatyczny szpinak i aksamitny sos nadają prostemu daniu iście królewskiego charakteru. Danie jest świetnym pomysłem na lekki , dietetyczny obiad! Nie tylko w piątek! SKŁADNIKI: RYBA: * filety rybne(miruna) – 2 x 150 g * świeży szpinak – 150 g * ser ricotta – 100 g * olej Kujawski czosnkowy
Ostra na Słodkomakaronów. Ja jak wiecie ziemniaków niestety jeść nie mogę , ale zachcianki swoje lubię zaspokajać! Postanowiłam przyrządzić gnocchi serowe , z dodatkiem cukru i szczypty cynamonu. Wspaniały pomysł na szybki obiad! SKŁADNIKI: * ser biały – 300 g * małe jajko – 2 szt * mąka pszenna – ok. 3/4 szklanki DODATKOWO: * masło * cukier * cynamon SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ser biały przeciskamy przez praskę. Dodajemy 2 małe
Ostra na SłodkoUwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci! Zarówno do obiadu , jak i na słodko czy też w formie sałatek. U nas w Polsce mam wrażenie , że cały czas pozostaje jednak niedoceniana – a szkoda , bo można przyrządzić z niej wiele pyszności! Dziś mam dla Was przepis na gołąbki z jej dodatkiem. Ale nie takie zwykłe gołąbki , bo zrobione z liści czerwonej
Ostra na SłodkoTahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych. Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam Was już Rybą zapiekaną pod tahini , a dziś mam dla Was chrupiące ciasteczka , od których nie można się oderwać! Niesamowicie chrupiące a zarazem rozpływające się w ustach … słodkie , ale nie przesłodzone
Ostra na SłodkoKrokietami z soczewicą Krokietami grzybowo – jajecznymi , a nawet krokietami z parówkami! Dziś mam wersję dla mięsożerców! Obficie nadziane świeżym mielonym mięsem i kapustą są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło. Podane solo lub z czerwonym barszczykiem tworzą danie , któremu nikt się nie oprze! SKŁADNIKI : NALEŚNIKI: * mąka – 1 szklanka * mleko – 200 ml * woda gazowana
Ostra na Słodkosię grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki kiszone . Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające i bardzo smaczne! Podane ze świeżym chlebem lub ziemniaczkami jest wspaniałym pomysłem na jesienny obiad! SKŁADNIKI: * polędwica wołowa – 600 g * cebula – 3 szt * papryka – 1 szt * grzyby ( u mnie rydze ) – 50 g * koncentrat pomidorowy – 2 łyżki * śmietana kwaśna
Ostra na Słodkosmaczne , ale i niezwykle aromatyczne! Chrupiąca panierka ukrywa w sobie niezwykły smak przywodzący na myśl Toskanię i tamtejsze suszone pomidory. W połączeniu z lekkim kuskusem i rukolą tworzy fantastyczny obiad! SKŁADNIKI : ( 4 porcje ) PESTO ROSSO : * suszone pomidory w oliwie – 100 g * orzechy Pini – 100 g * czosnek – 1 ząbek * parmezan – 50 g MIĘSO: * filet z kurczaka – 400 g * sól – do smaku
Ostra na Słodkorównie delikatnym można powiedziec „purre” przyrządzonym z płatków ryżowych , świeżego owocu mango , curry i chili. Wyszło danie niesamowicie smaczne , którym z przyjemnością zajadałam się w niedzielny obiad :) Polecam! SKŁADNIKI : MIĘSO: * sznycle cielęce – 2 szt * sól morska – 2 łyżki PURRE : * płatki ryżowe – 1 szklanka * świeże mango – 0,5 szt * papryczka chili – 1 szt * ( przyprawy
Ostra na Słodkodokładkę! Dziś mam dla Was przepis jednak nie na kopytka , a na leniwe – czyli takie z dodatkiem twarogu. Podane z przyrumienioną cebulką są fajnym pomysłem na szybki obiad! Czym się różnią od tradycyjnych leniwych? A no napewno tym , że przyrządziłam je odciskając wzorek widelcem , jak w przypadku kluseczek gnocchi. SKŁADNIKI: * ugotowane ziemniaki – 600 g * twaróg
Ostra na Słodkosezonie zimowym przyrządzam je na rozgrzanie – sprawdza się znakomicie! Pełne soczystej papryki i aromatycznych ziół , z pajdą świeżego , chrupiącego chleba jest świetnym pomysłem nie tylko na letni obiad. Papryka , kiełbaska , pyszny sos i przyprawy tworzą wspaniałą całość , która jest fajną alternatywą dla mięsnego gulaszu . SKŁADNIKI * Papryka czerwona – 3 szt * Cukinia – 1 szt * Kiełbasa cienka np. śląska / zwyczajna
Ostra na Słodkojest w stanie odgadnąć dany składnik bez próbowania i oglądania go. Z oknem mrok zapadał , a nasze wypieki pachniały zza drzwi. Burczenie w brzuchach zaspokoiliśmy przepysznym obiadem. Wyczekując efektu końcowego podglądaliśmy jak p. Tomasz przygotowuje praliny – powstały prawdziwe małe dzieła sztuki , które zachwycały nie tylko oczy , ale i podniebienia! Aparaty błyskały jak na prawdziwych sesjach zdjęciowych , a nas humor
Ostra na Słodko