Niedawno z braku pomysłu na obiad wpadłam na taką jednogarnkową wersję dania z ryżem. Teraz robię różne wariacje, co oczywiście zadowala moich chłopaków. A i mnie samej takie dania smakują, więc już kilka propozycji jest. Dziś pierwsza wersja mojego ryżotta. 500 g łopatki wieprzowej 1 spora cebula 2 łodygi selera naciowego 1,5 szk blanszowanych kurek ( mrożone ) 1/3 czerwonej papryki
Ewa w kuchniwarzyw na grubych oczkach. Dodać kiełki i przyprawy do smaku oraz olej i wymieszać surówkę. Zostawić ją na kilka minut aby smaki się przegryzły. Podawać do drugich dan obiadowych lub jako przekąskę gdy po prostu zgłodniejemy
Ewa w kuchnirzodkiewki w plasterki, pomidora i cebulę w kostkę i wrzucić pokrojone składniki do miski. Dodać szczypiorek i rzeżuchę oraz mix sałat. Następnie dodać dresing i wymieszać sałatkę. Podawać do obiadu, lub jako przekąskę
Ewa w kuchnidodać potrzebne do smaku przyprawy i jogurt grecki po czym wymieszać sałatkę. Gotową sałatkę zostawić na kilka minut do przegryzienia się smaków. Taką sałatkę można podać do obiadu lub na lekką kolację z pieczywem posmarowanym masłem
Ewa w kuchnizetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać kiełki oraz przyprawy i wymieszać surówkę. Zostawić ją na kilka minut do przegryzienia się smaków. Podawać do obiadu lub do mięs czy ryb z grilla
Ewa w kuchnitrochę papryki, cebuli i sałatka nabiera całkiem nowego smaku. Zbliża się jesień a potem zima i wtedy jaka to będzie szybka akcja. Otwieramy słoik i mamy gotowa sałatkę do obiadu. 2 kg ogórków ( po obraniu ) 1 duża czerwona cebula 1 duża czerwona papryka 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego 2 łyżki soli 1/3 szk octu
Ewa w kuchniproduktu firmy Prymat i kolejna propozycja do konkursu na Doradca Smaku. Niby prosta przekąska ale jaka smaczna. Chrupiące skrzydełka z pysznym dipem meksykańskim można podać właśnie na przekąskę lub obiad. Sos jest gęsty, ostry i smaczny i świetnie komponuje się właśnie ze skrzydełkami w sezamie i płatkach kukurydzianych. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDziś kolejna propozycja na sałatkę, którą zrobiłam do zgłoszenia w konkursie na Doradcy Smaku. Do sałatki wykorzystałam sos węgierski paprykowo - ziołowy. Robiłam na obiad akurat buraczki, więc jako jeden ze składników w sałatce wylądował właśnie on. Sałatkę spałaszowałam na śniadanie, bo robiąc ja nie jadłam jeszcze śniadania i tak zaczęło mi burczeć w brzuchu, że nie mogłam się oprzeć
Ewa w kuchniJeżeli lubicie bigos i cukinię to takie połączenie na pewno Wam zasmakuje. Smaczny bigosik z pieczywem lubimy na obiad a nawet kolację. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnikurczaka. I muszę przyznać, że to był dobry pomysł. Kurczak był kruchy, skórka chrupiąca. Kurczak jest ostry bo z dodatkiem ostrej czerwonej czubrycy. Takiego kurczaka można podać na obiad lub na ciepła kolację a nawet można zabrać na wycieczkę w plener. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDziś na obiad ruskie pierogi ale zrobiłam też trochę na słodko. Zabarwiłam ja na różowo i zrobiłam z żurawiną i serem. Żurawina jest zdrowa więc warto ją jeść choćby od czasu do czasu. Pierogi przygotowane na konkurs żurawinowy na jednej ze stron. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwiem dziś piątek ale jakoś nie bardzo przywiązuje do tego wagi, że w piątek ma być ryba. Tak więc dziś coś dla takich osób jak ja. A zrobiłam na obiad papryki faszerowane bo bardzo je lubimy. Udało mi się tanio kupić więc była okazja do ich przyrządzenia. Było pysznie i jeszcze trochę zostało na kolację. Swoją drogą to bardzo lubię
Ewa w kuchniŚwietnie się wkomponował w całość. Do tego kiełki na patelnię, które o tej porze roku powinniśmy jeść często ze względu na ich cenne właściwości. Tak więc szybkie danie na obiad lub ciepłą kolację mamy w kilka minut. Oczywiście przedtem musimy ugotować makaron. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniJeśli ugotujecie na obiad ryż i ugotujecie go w nadmiarze to mam pomysł aby go wykorzystać. Wystarczy kilka składników i można wyczarować pyszne kotlety ryżowe. Moi chłopcy jedli je z surówką i pieczywem ale świetnie smakują same lub tylko z dodatkiem surówki np. z pekińskiej kapusty. Wiadomo, że nie należy wyrzucać jedzenia a tu mamy świetny sposób na wykorzystanie tego
Ewa w kuchniWiele osób tak zachwala steki z rekina, że postanowiłam i ja spróbować. Dorwałam je w jednym ze sklepów i usmażyłam na obiad. Podałam je z domowymi frytkami i surówką z młodej kapusty. rozwiń i czytaj dalej : Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni