Dziś prezentuję obiad dla prawdziwych smakoszy. Upieczemy filety pstrąga łososiowego, skropione uprzednio sokiem z pomarańczy i podamy je z delikatnym sosem muślinowym. Towarzyszyć im będzie przepyszna sałatka z zielonych szparagów i fasoli szparagowej oblana wyśmienitym pesto z pistacji i liści szałwii. Zapraszam na ucztę! Składniki: 4 filety z pstrąga łososiowego sok z połówki pomarańczy oliwa z oliwek łyżka świeżej szałwii
Food SquareSzukając pomysłu na szybki obiad, wpadłem na paczkę kolorowego makaronu trottole, który zalegał w szafce już od jakiegoś czasu. Od razu wtedy pomyślałem, że będzie pysznie jeśli dodam do niego suszone pomidory, liście szpinaku i mozzarellę. Akurat wszystko miałem pod ręką, więc myśl wcieliłem w życie. Oczywiście wyszło pysznie. ;) Składniki (na 4 porcje) : 500 g trottole tricolore
Food SquareGrzybowy sezon trwa w najlepsze, czas więc ten fakt dobrze wykorzystać! Dzisiaj na obiad przygotowałem przepyszne ravioli z grzybowym farszem z dodatkiem ricotty i zielonej pietruszki. Do tego masło pachnące rozmarynem i parmezan. Jest pysznie! Gorąco polecam. :) Składniki na farsz: 500 g grzybów (idealnie sprawdzą się borowiki, prawdziwki, czy kurki) 250 g ricotty 50 g parmezanu 1 cebula 3 ząbki
Food Squaresmaku warzywkiem oraz niewielka ilością majonezu. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe. Z tych samych składników możemy przygotować troszkę inną wersję, już nie jako dodatek do obiadu a np. jako odrębną potrawę na śniadanie lub kolację. Wystarczy dodać pokrojone ugotowane jajka. Smacznego
Maminek kulinarnyWykładamy twaróg, dodajemy ziemniaki a w jaki sposób podamy danie zależy tylko od naszej pomysłowości. Surówkę też możemy podać według uznania. Z tej ilości produktów mamy 4 solidne porcje obiadowe. Zestawienie ziemniaków z twarożkiem może dziwić, ale to naprawdę świetna kompozycja smaków. Smacznego
Maminek kulinarnyDziś na obiad coś prostego, szybkiego i pysznego, czyli tortellini w naszym wydaniu. Niewiele nam potrzeba, bo tylko: -2 opakowania tortellini -1 groszek konserwowy -1 śmietana słodka 500 ml -20 dkg chudej wędliny -1 opakowanie tartego twardego sera żółtego -warzywko Do gotującej się wody wsypujemy warzywko i suche tortellini. Kiedy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Zlewamy
Maminek kulinarnyDziś trochę inne wydanie kotleta z piersi kurczaka na niedzielny obiad. Zrobimy sobie faworki. Zawsze to jakieś urozmaicenie na talerzu. Składniki, to: -oczywiście pierś z kurczaka -2 jajka -płatki kukurydziane -przyprawa do kurczaka -przyprawa barbecue -olej Pierś dzielimy na plastry, układamy na folii, przykrywamy folią i lekko rozbijamy. Obsypujemy z obu stron przyprawą do kurczaka
Maminek kulinarnyminut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę. Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 st. C. Podajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatk ą wielowarzywną (w wersji z olejem) lub inną ulubioną. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, np. do kanapki. Polecamy
Maminek kulinarnyspotykali się, to tu toczyły się najważniejsze rozmowy. Odżywały wspomnienia. Dbało się o jego wygląd - zawsze był obrus i kwiaty. Posiłki musiały mieć odpowiednią oprawę i to nie tylko obiady, ale także wspólne herbatki i desery. Wszystko to z domu rodzinnego przeniosłam do własnego i nie wyobrażam sobie, aby mogło być inaczej. Herbatka z kubeczka
Maminek kulinarnyProsty i szybki obiad. Wystarczy jeden filet z kurczaka, kilka suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, garść pestek z dyni, przyprawa kebab-gyros, delikat do mięs i olej. Fileta kroimy na wąskie paseczki, posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Pomidory kroimy w kosteczkę a czosnek w plasterki. Na niewielkiej ilości oleju paseczki fileta podsmażamy na patelni razem
Maminek kulinarnyPrzez ten czas również obracamy nasze plastry schabu. Nie trwa to dłużej , jak 5 minut. Jeśli sos tego wymaga doprawiamy go warzywkiem. Mamy gotowe mięsko do obiadu. Do tego ziemniaczki i buraczki... Mniam, mniam... Smacznego
Maminek kulinarnyMarynowane buraczki są rewelacyjnym dodatkiem do mięs, zarówno wędlin, jak i obiadów. Wybieramy najmniejsze buraczki. Gotujemy ok. 30 minut. Obieramy ze skórki. Na ok. 2 kg buraczków potrzebna nam będzie jedna pokrojona w plasterki cebula. Przygotowujemy zalewę octową. Jedna porcja to: -3 szklanki wody -0,5 szklanki octu -1 łyżka soli -5 łyżek cukru
Maminek kulinarnyPomidorowa z ryżem i ziemniakami a na dodatek ugotowana na żeberkach to nasza propozycja na obiad. Żeberka możemy wcześniej zapeklować, ale nie musimy. Jednak peklowane nadają zupie zupełnie innego smaku. Kilka żeberek delikatnie posypujemy solą peklową i pokrojonym drobno czosnkiem. Pozostawiamy na ok. 2 godziny. Torebkę ryżu gotujemy osobno. Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy
Maminek kulinarnyŚledzik do obiadu, ale również na wigilijny stół. Kilka marynowanych płatów śledziowych obieramy ze skórki i dzielimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Na półmisek wlewamy odrobinę oleju, posypujemy pieprzem i cebulką. Układamy na tym warstwę śledzia i ....posypujemy pieprzem i cebulką. Całość zalewamy olejem i dekorujemy szczypiorkiem. Znakomicie smakuje z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty
Maminek kulinarnyDzisiaj ryż w innym wydaniu. Zrobimy placki ryżowe a do nich dodamy troszkę mięska i dużo warzyw. Polejemy sosikiem i obiad jak marzenie. Potrzebne składniki: -torebka ryżu 100 g -filet z kurczaka -2 jajka -2 łyżki mąki -2 łyżki jogurtu naturalnego -odrobina sody oczyszczonej -przyprawy (delikat do mięs, kebab-gyros, warzywko, pieprz) -warzywa (pomidor, ogórek, papryka, cebula, kapusta pekińska
Maminek kulinarny