Garnek do gotowania na parze stał z 2 lata nieużywany. Odkurzyłam go i wykorzystałam do zrobienia obiadu. Polecam każdemu :) Przepis znalazłam w książce Biblioteczki Poradnika Domowego pt. Mięso na różne sposoby 1/2009. Składniki: 70 dag polędwiczek wieprzowych 2 łyżki słodkiej mielonej papryki pieprz ziołowy sól Sposób wykonania: 1. Polędwiczki opłukać, osuszyć, natrzeć papryką i pieprzem, odstawić na 30 minut
Kuchnia domowa Anipojawiają się truskawki mogę je jeść na okrągło, na śniadanie, na obiad i na kolację. Obojętnie w jakiej postaci, upieczone, w formie dżemu, zwykłe, prosto z pola. Dzisiaj proponuję błyskawiczne w przygotowaniu Placek z truskawkami i kruszonką. Kruszonkę można zrobić tradycyjną, lub owsianą, jak w tym przepisie na otrębowe ciasto jogurtowe . Zależy od upodobań, ja tym razem zrobiłam tradycyjną
dom-agi.plstrony - cebulę pokroić w piórka, posypać cukrem, wymieszać na gorącym maśle usmażyć rumiane kotlety i na tym tłuszczu po kotletach usmażyć cebulę na złocisto - smaczne, soczyste wołowe kotlety na obiad i na zimno do bułki............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj na obiad połączyłam warzywa z mięsem i powstała smaczna i sycąca zapiekana cukinia. Jeśli macie ochotę na taki zestaw to polecam. Składniki: 2 cukinie 500 g mięsa mielonego 50 g sera żółtego 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 1 łyżka ketchupu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki majeranku
O kuchni z uczuciemTakich zaległości jeszcze chyba nigdy nie miałam, ale zaabsorbowana uczelnią totalnie nie miałam czasu na blogowanie. Dziś postaram się to nadrobić i oczywiście jak zwykle obiecuję
Kuchnia moimi oczamiProste, szybkie danie, jakie uwielbiam. Zawsze przygotowuję je, gdy nie mam pomysłu na obiad. ;) Nadaje się tak, jako sos do grubszego makaronu (na przykład fussili), jak i do podania solo w głębokim talerzu, jako potrawa jednogarnkowa. 1 średniej wielkości podwójna pierś kurczaka 1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 duża czerwona papryka 1 duża
Kuchenna KontrrewolucyaHouse of Sushi / Piotrkowska 89 / Rolka – 5 Smaków Dzieciństwa 6. Kamari / Piotrkowska 122 / NieLatające… 7. La Vende Bistro / Piotrkowska 76 / Wakacje Na Wsi 8. Lokal / Aleja Leona Schillera / Niedzielny Obiad u Babci Loni 9. Otwarte Drzwi / Piotrkowska 120 / In-Flam-Dyk 10. Paleta Bieli / Piotrkowska 89 / Paletowa Układanka 11. Restauracja Bułgarska / Piotrkowska 69 / Smokiniowa RaysTopka 12. Restauracja chińska Złoty Imbir
Moja pasja smakukrem rabarbarowy. Myślałam o cieście, lodach, ale skończyło się na pierogach. To była dobra decyzja – cieniutkie ciasto idealnie komponowało się ze słodkim, ale odrobinę kwaśnym nadzieniem. Wspaniały letni obiad. Zapraszam! Do przygotowania ok 20 pierogów potrzebujemy: – 2 szklanki mąki pszennej – 1/2 szklanki gorącej wody – 1 jajko – łyżkę oleju – szczyptą soli – krem rabarbarowy
Szybko Tanio SmacznieLetnia, smaczna, sycąca zupa brokułowa z kaszą manną i ziemniakami będzie znakomitą propozycją na obiad. To proste i tanie danie zachwyci swoim smakiem wybredne gusta i doda energii na cały dzień. składniki na 6 porcji 50 dag skrzydełek z kurczaka 1 średni brokuł 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula ćwiartka selera 3 ząbki czosnku 5 ziemniaków 3 ziarenka
Smakowite DaniaRyby są bardzo zdrowe, warto wpleść je na stałe do naszego obiadowego menu. Przygotowując obiady staram się o nich pamiętać, choć i tak mam wrażenie, że jemy je zbyt rzadko. Dzisiejsza propozycja to pstrąg łososiowy z pomidorowym pesto. Pesto przygotowywałam już jakiś czas temu: TUTAJ . Dodaję ją do makaronów lub na kanapki. Sprawdziła się także w połączeniu z rybą
Szefowa kuchniprzygotowaną musakę pieczemy około 45 minut w temp. 180 C. Wyczytałam, że idealna jest na drugi dzień, i tak właśnie zrobiła, tj. przygotowałam ja wieczorem na kolejny dzień na obiad. Była pyszna. Smacznego
greenscarfpatelnia? Piekarnik. Kawa czy herbata? Herbata na co dzień i kawa od święta. Czekolada mleczna czy biała? Biała, ale najlepiej gorzka. Nigella Lawson czy Jamie Oliver? Nigella. Obiad w domu czy na mieście? W domu. Dziękuję raz jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłowotwórstwo? Co to takiego te ćmuloki? A więc... Zanim poznałam ćmuloki, jadłam zwykłe, szare (powinnam raczej napisać zielone) pulpeciki z tofu. Jednak będąc w Warszawie i gotując obiad dla mojego brata, poznałam śmuflony i ćmuloki. Śmuflon dla większości znany jest jako smufi (ew. smoothie) a ćmulok popularnie zwany jest pulpecikiem z tofu. Jednak jako osoba
wegetalerzelubimy bardziej ostre, to więcej curry i pieprzu. 5. Z masy formujemy burgery i smażymy na patelni. 6.Otrzymany produkt możemy zaserwować jako burgery w bułce, bądź jako zwykły kotletowy obiad - jak kto lubi! :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Pole