Dzisiaj przedstawię wam kilka pomysłów na pyszny obiad, kilka nowych odkrytych połączeń w których się zakochałam i kilka klasyków, bez których nie wyobrażam sobie życia. Buraczane naleśniki nadziane pastą ricotta-feta z buraczkiem, i tymiankiem Nowe-stare połączenie w wersji naleśników zdecydowanie do powtórzenia! Placki z białej kaszy gryczanej, z podsmażoną cebulką z kurkami, śmietana Ostatnimi czasami naszło mnie
More food, love and dreamsPlacuszki cukiniowo-ziemniaczane! Placuszki cukiniowo-ziemniaczane z dużą, ilością natki pietruszki. Przepyszne połączenie smaków. Proste w wykonaniu. Obiad gotowy w 20 minut! PRZEPIS TUTAJ
SMYKWKUCHNIpomidorami smakuje doskonale. A przy tym roladki nie są pracochłonne, drogie ani trudne w wykonaniu. Same superlatywy, w towarzystwie mizerii i fasolki szparagowej świetnie sprawdzą się na lekki, letni obiad. 2 duże filety z kurczaka 6 suszonych pomidorów 1/2 kostki sera feta 6 sztuk szczypiorku sól, pieprz, papryka ostra 1. Filety z kurczaka cienko roztłukujemy. Każdy dzielimy
Szefowa kuchniLato oznacza tylko jedno... smufisy na śniadanie, obiad i kolacje. Wystarczy zblendować wszystkie owoce i warzywa i włala! Smufi gotowy! Do owoców i warzyw warto dorzucić kilka kostek lodu, dzięki temu smufi będzie przyjemnie chłodny. Nie żałujcie sobie mięty! Niech będzie chłodno i orzeźwiająco :) Smufisy dwa -soczysta letnia zieleń -truskawka pod brązową kołderką składniki
wegetalerzeCały obiad na grillu został przygotowany i uważam, że był pyszny, udany. Wszystkim roladki smakowały, a warzywa słodyczą zaskakiwały. Efekt jest idealny, a smak genialny. Zapraszam do głosowania http://kuchennezmagania.mojegotowanie.pl/film/7/monika-i-pawel w konkursie "Kuchenne Zmagania"! Emotikon grin Każdy kto odda swój głos może liczyć na wygraną Emotikon smile Nagrodami dla szczęśliwców są patelnie
Moniki SmakołykiPstrąg pieczony w ziołach z gotowanymi na parze warzywami. Szybki, smaczny i zdrowy obiad do którego użyłam oczywiście świeżych, wypatroszonych pstrągów a do środka włożyłam: 2 plastry cytryny posiekane ząbki czosnku (ok 2) 2 ćwiartki ( piórka) cebuli posiekane liście selera łyżeczkę masła Rybki oprószyłam z dwóch stron ziołami prowansalskimi i świeżo mielonym pieprzem. Nie użyłam soli !!! Tak przygotowane zawinęłam
Jemy PijemySezon szparagowy uważam za otwarty. Oto moja propozycja na dzisiejszy obiad. W szynce trochę przetrzymałam w piekarniku i nie polecam powtarzać tego błędu. Obrać białe szparagi, najlepiej obieraczką do warzyw, lub obłamać zielone w miejscu gdzie zaczyna się miękka skórka. Obgotować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie lub ugotować na parze ok 3-5 minut Wrzucić na roztopione
Jemy Pijemyprzepis z wykorzystaniem wronich uszu inaczej zwanych lejkowcami dętymi. To baaardzo smaczne grzyby, które miałam przyjemność poznać dopiero teraz :) Wczoraj była niedziela, więc jak w większości polskich domów na obiad był rosół. Dziś wykorzystałam go jako bazę do zupy grzybowej. Składniki: 3-4 l rosołu (lub bulionu warzywnego dla wegetarian) z warzywami 1 por 5 dużych garści wronich uszu
Jemy PijemyDawno, dawno temu podczas domowego obiadu przygotowanego przez mamę zjadłam ....8 gołąbków ! ! ! To chyba było świadectwo mojego ich uwielbienia. Dziś toja przygotowałam dla kogoś gołąbki w nieco innym wydaniu. Wegetariańskie i w formie lasagne :) Do woreczka ugotowanego ryżu dodałam jeszcze: 2 cebule 2 średnie marchewki 1 miseczkę ugotowanych suszonych grzybów 2 ząbki czosnku mały pęczek zioła o nazwie magi ( wyglądem
Jemy Pijemyrazem to ja poprosiłam Królewicza ;) o przygotowanie dla mnie obiadu. Miał być schabowy ale nie tradycyjny. Danie wyszło bardzo smaczne i już ie mogę doczekać się powtórki :) składniki: 4 kotlety schabowe 2-3 łyżki mąki 2 duże cebule garść świeżej lub zamrożonej żurawiny ziele angielskie liść laurowy sól pieprz sok z połowy cytryny 2 łyżki masła szklanka bulionu
Jemy Pijemyobjętość. Czyli smażyć jakieś 2 minutki. Wbić jajka. Połączyć składniki. Doprawić solą i pieprzem ( uwaga na sól -czosnek sam w sobie jest już lekko słonawy ). Gotowe ! ! ! Chyba na obiad i kolację zjem to samo ;) Przepis bierze udział w akcji
Jemy Pijemyjuż kolejna w tym roku odsłona zielonych szparagów. Te lubię najbardziej. Łatwo je przygotować a pyszny, wiosenny obiad szybko ląduje na stole :) Tym razem wersja z rzodkiewką i zieloną cebulką. Składniki na 2-3 osoby: 2 pęczki zielonych szparagów 1 duży pęczek rzodkiewek 6 młodych ziemniaków 3-4 cebulki dymki ze szczypiorem 3-4 łyżki masła 4 ząbki czosnku
Jemy Pijemyżeby się nie rozgotowała). Podlewać winem. Doprawić solą. Dusić około 25 min, od czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem duszenia dodać posiekany koperek. Doskonały dodatek do obiadu jak również fajne samodzielne danie. Bardzo ją lubię o tej porze roku :) Pychota
Jemy Pijemybyło, ale już jestem i dziś własnie podzielę się z Wami przepisem na trochę inaczej zrobione wątróbki drobiowe. delikatne, niezwykle soczyste, po prostu pyszna propozycja na szybki obiad. Składniki: 1 kg wątróbek drobiowych 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3 duże jabłka 3 cebule mąka sól pieprz majeranek olej Wykonanie: Wątróbki myję, osuszam, panieruję w mące i podsmażam na gorącym
Bea(u)ty kitchenspożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym z dodatkiem ziemniaków (gotowane, pieczone, w mundurkach…), to szybki i wspaniały obiad na letnie dni… i nie tylko. Zwolenników śledzi nie trzeba do nich przekonywać, a pozostałych zachęcam. Choćby dla samej serotoniny, potocznie nazywanej hormonem szczęścia. Może to trochę na wyrost
mojewypiekiinietylko